Motive de fugit din RO cu 10 picioare(3)
Raspunsuri - Pagina 3
arminad spune:
M-ati inteles gresit. Eu nu dispretuiesc munca fizica. Am crescut la tara si am facut munca fizica pina am plecat la facultate plus vacantele din anii de facultate.
Sunt copii care se duc la scoala, iau numai note bune, au job part time din ala la McD unde stau in picioare si muncesc de rup si au si "social life" si de descurca de minune.
Eu am stiut ca parinte ca fiica mea nu ar face fata cu toate asa ca am ajutat-o sa ia decizia care i se potrivea cel mai bine ei. Nu e obisnuita cu munca fizica, nu e sportiva de felul ei, nu rezista la efort, in schimb e meticuloasa si e tocilara:)
Sunt convinsa ca un alt copil s-ar fii plictisit de moarte sa faca ce a facut ea vara aia si ar fii preferat de o mie de ori McD. In plus, nu toti copiii au aceste alternative. Poate in orasele mai mici nu exista prea multe variante in afara de magazinele de haine si McD.
Ceea ce am vrut sa ii arat de fapt a fost ca atunci cind AI ALTERNATIVA de a alege intre un job cu bani mai multi la inceput dar care nu iti place si unul mai prost platit dar care iti ofera perspective mai bune pe termen lung, e bine sa rabzi un pic cu bani mai putini si sa mergi pe ala cu perspective mai bune. Asa cum am mai zis, asta e valabil si pentru emigrantii care, repet, POT sa faca asta.
Imi pare tare rau ca mesajul meu a generat asemenea neintelegere, imi vine sa il sterg.
buflea spune:
Mihaela, sunt socata ... nu stiu despre ce vorbesti.
Nu m-am referit la tine, era un exemplu oarecare, am scris si despre gunoieri si despre vanzatoare si despre internii din alte companii ... Vad ca si Armina a trebuit sa sublinieze ca nu e vorba despre tine ... imi pare rau ca esti asa labila si iei totul personal, nici macar nu am facut referire la mesajul tau, cu atat mai putin am avut in intentie sa iti judec familia.
Chiar nu am nimic cu tine, si mesajul ala privat care mi l-ai trimis nu iti face cinste. Mai mult de atat nu am ce spune si incerc sa evit orice interactiune cu tine ca vad ca iti fac rau.
mihaela_s spune:
Buflea, te faci ca nu stii.
Sunt singura care am scris la acest subiect si m-am laudat cu fata mea de 16 ani care lucreaza la MacDonalds. Ai dat quote la mesajul Armineid ca sa nu dai quote la al meu, ca atunci se intelegea clar ca te referi la mine. Stiu sa citesc printre randuri. Nu le iau personal, decat atunci cand sunt personale.
Mesajul Arminei l-am luat asa pentru ca a venit dupa al meu. Am inteles apoi ca era in general. Al tau insa nu e.
Noroc ca tie iti fac e cinste sa scrii asa despre copilul meu. Imi faci rau? Nu, imi terfelesti copilul, atat!
In plus, ma faci si labila, ce sa mai spun? Sa trec si eu sa te complimentez?
Rufus, promit ca e ultimul meu mesaj. Deocamdata la acest subiect si direct referitor persoanei in cauza. Nu sunt copil, sunt o mama cu picioarele pe pamant si responsabila. Am un copil la fel si nu permit nimanui sa il terfeleasca asa cum a facut buflea. Totul pana la copilul meu, OK?
pur si simplu...
Hobby
calator de profesie
buflea spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ocebine Cu regret dar nu sint de acord ca un servici peste vara sau un intership nu sint folositoare. La 16 ani nu munceste zi lumina ci undeva la 15 ore pe saptamina. Este o limita care variaza de la stat la stat. In primul rind, invata cum se cistiga banii si cit de usor se cheltuie. In al doilea rind experimenteaza cu diferite medii de munca: poate o vara lucreaza la McD, alta la biblioteca sau la un muzeu (dintre colegii lu fimiu mare unul face demonstratii la muzeul de science iar altul voluntariaza la camp unde se ocupe de copii de gradinita)...Adolescentul se obisnuieste si cu alt mediu decit cel scolar si functioneaza in societatea largita. Eu vad asta ca un lucru pozitiv ca doar nu-i trimit la munca sa-mi cistige mie bani de platit lumina! Intershipurile sint iar folositoare pentru a lua pulsul diferitelor companii...el poate doar indosariaza dar este expus la mersul de zi cu zi al companiei si poate decide daca ii place sau nu. Este o ocazie pentru network cu alti interni si cu restul angajatilor. Un intership bun (poate intr-un domenie care il intereseaza) slefuieste putin individul...ii confera mai multa lejeritate in viitoarele relatii. |
Exact ... subiectul este chiar interesant ... asa ca o sa ma leg de mesajul de mai sus, sper sa nu ma injure si Ocebine pe privat pentru asta, dupa care sa spuna public ca am facut-o eu sa planga ...
Deci, eu privesc perioada adolescentei prin experienta adolescentei mele - si probabil ca de aici imi vine mentalitatea asta de "tabara in vacanta" versus lucrat de la 16 ani. Eu nu am lucrat o ora pana am terminat facultatea si nu m-am plictisit si nici nu am vagabondat. Sigur, asa era societatea de atunci, dar nu imi aduc aminte sa-mi fi lipsit un serviciu.
Sigur ca decat sa stea acasa si sa se apuce de prostii, mai bine il trimiti la munca, dar in ideea ca trebuie sa aiba timpul ocupat, ma gandeam ca se poate ocupa cu alte activitati, nu cu "curatzat gunoaie" ... nu pentru ca ar fi umiliotr - Doamne, simt nevoia sa ma scuz la fiecare fraza - ci pentru ca nu stiu ce e de invatzat din asta. Daca i-o fi in viata sa mature pe jos, cred ca se va descurca si fara experienta de la 15 ani.
De ce trebuie sa experimenteze diverse medii de munca ? N-o sa munceasca pana la 70 de ani de o sa-i sara capacele ? ... cat despre Internships, daca ele sunt inventate ca adolescentul sa isi testeze alegerile, mie imi par chiar periculoase ... eu personal nu as dori in veci sa lucrez intr-o multinationala bazat pe ce am facut acolo ca intern.
In fine, am scris si mai devreme - poate o sa-mi schimb gandirea cand vor creste copiii mei, cel putin acum insa nu ma vad multumita stiindu-i la Dunkin Donuts.
Rufus spune:
buflea, mihaela...ultim avertisment.
Stiti bine ca va apreciez, insa va rog sa incetati.
Multumesc.
Rufus, Tora si iadele
ruxij spune:
Si mie mi se pare un subiect interesant de dezbatut acesta referitor la cat de important este (sau nu) ca un adolescent sa munceasca in lumea reala, munci necalificate. Am citit din urma si nu cred ca buflea a atacat pe cineva anume, o cunosc demult si asa se exprima ea, in general spune ce gandeste, nu isi bate capul sa atace pe cineva, poate greseala ar fi ca nu se gandeste dc felul in care o spune ar putea sa duca la evenimentul ca cc cuiva "sa i se para", cum s-a intamplat aici. Mi se pare f. clar la acest subiect ca nu te-a atacat pe tine, mihaelas.
Lasand la o parte stilul de exprimare, eu as cam fi de acord cu ocebine aici, adica cred ca este util pt un adolescent sa lucreze in afara casei si sa experimenteze munca reala. Copiii nostri sunt prea "entitled", cred ca totul e usor si li se cuvine totul. Daca nu le place o munca necalificata, atunci pot fi motivati sa invete mai mult ca sa poata face o altfel de munca. Faptul ca ar putea sa le placa si sa isi spuna ca mai bine castig bani imediat decat sa invat mi se pare un pericol destul de minor, nu stiu dc am dreptate, dar nu se castiga atat de bine in aceste joburi incat sa fie chiar atat de tentante. Castigi bani de buzunar atata vreme cat stai in casa parintilor, dar nu te poti intretine la un nivel ridicat cu astfel de joburi. Dar cred ca ele te invata ce inseamna munca, cum sunt interactiunile sociale in diferite medii, cat de mult timp trebuie sa muncesti pt 10$ ,care ti se par nimica toata cand ii ceri la parinti etc. Mi se pare motiv de mandrie dc un copil munceste, orice fel de munca, este perseverent si sa zicem ca ajunge sa isi ia el o masina la mana a doua din banii lui, sau sa isi plateasca o excursie, sau o alta realizare, e motiv de mandrie, cum sa nu fie? Inseamna ca e perseverent, muncitor si responsabil.
Eu pe copilul meu intentionez sa il trimit la vreun fel de munca, dar recunosc ca nici eu nu l-as prea trimite la ceva prea fizic. Intern, predat lectii diverse copiilor, instructor. Mai putin l-as trimite la McD, sau tuns iarba/dat zapada, mi se pare munca mai grea si imi vine mie asa sa il protejez, chiar dc e baiat. Daca insa nu gasim altceva, merge si ceva mai greu fizic, ceva ceva vreau sa munceasca. Deasemenea m-as gandi la cat de mult timp ii ia din timpul de invatat toata treaba asta. Dc scoala ar suferi, l-as retrage de la munca, inseamna ca nu e in stare sa le faca pe amandoua, dar eu cred ca in mod normal ar tb sa fie OK, orele ar fi limitate, nu full time. Mai am inca cativa ani, vreau sa il trimit la vreo munca cand face 14 ani.
Reversul este ca totusi nu cred ca a munci e vreo conditie absoluta pt. ca un copil pana la urma sa ajunga un adult de nadejde. Pana la urma noi nu am muncit in liceu (cel putin eu nu am muncit) si multi nici in facultate si am muncit dupa aia bine merci. Deci pana la urma fiecare face cum crede ca i se potriveste.
ocebine spune:
citat din mesajul lui buflea De ce trebuie sa experimenteze diverse medii de munca ? N-o sa munceasca pana la 70 de ani de o sa-i sara capacele ? ... cat despre Internships, daca ele sunt inventate ca adolescentul sa isi testeze alegerile, mie imi par chiar periculoase ... eu personal nu as dori in veci sa lucrez intr-o multinationala bazat pe ce am facut acolo ca intern. In fine, am scris si mai devreme - poate o sa-mi schimb gandirea cand vor creste copiii mei, cel putin acum insa nu ma vad multumita stiindu-i la Dunkin Donuts. |
Probabil ca tu ai fost o persoana care ai stiut de la bun inceput ce vrei. Eu, nu! De fapt, sint inca confuza!!! Poate cind ma fac mare, ma reprofilez (mare la ani ca la dorsala sint deja pensionara!
Printre cunoscuti de-ai mei, am avut baiatul unul coleg care a testat vreo 4 companii pina acum sa vada unde i se potriveste (RBS, UBS, Thornton Tomasetti si inca una pe care o uit)...a vrut sa vada atmosfera, posibilitatile, colectivul de munca...mie mi se pare extrem de interesant sa pot face o alegere mai informata. Eu vad ca printr-un internship de 2 luni a scutit ceva ani de munca serioasa intr-un loc unde nu i s-ar fi potrivit si a facut o alegere in deplina cunostinta de cauza.
De acord cu Ruxij, nu trebuie neaparat trimisi la munca fizica, dar o ocupatie (in plus fireste fata de sport si club de carte) este benefica. Daca in Romania nu se obisnuia, asta nu inseamna ca e rau. Eu zic ca pruncii nostri nu trebuie sa ne urmeze traseul chiar pas cu pas...este chiar imposibil!
De acord si cu faptul ca nu-i o conditie obligatorie...daca ar fi reteta universala pentru reusite, am aplica-o toti!
XIO spune:
Eu nu am lucrat deloc in timpul liceului, sunt multumita de situatia actuala, deci nu mi se pare ataat de important. Dar mi se pare foarte ok, m-a batut gandul sa ma duc si eu la distribuit fluturase, sampling si alte cele, dar na, nu a fost cazul. Chibzuita cu banii am fost dintotdeauna, poate daca nu cunosteam valoarea ma trimiteau si pe mine ai mei sa muncesc (cu siguranta daca o sa am un copil care va crede ca totul i se cuvine il voi trimite la lucru sa vada cum e ).
In timpul facultatii asa cum spunea cineva de aici, mi s-a parut mai important sa functionez la capacitate maxima decat sa castig niste bani in plus. Vara mergeam la spital si stateam de dimineata pana seara, faceam garzi, evident gratis, ca nu sunt bani nici pt. angajati, dar' mai pt. studenti.Am o prietena care in timpul verii s-a dus intr-un spital din Germania cu care Facultatea ei avea un program de ce stiu eu ce, a stat 4 luni acolo si castiga 600 de euro pe luna.Dar si in Romania mi se parea mai important pt.mine sa merg sa invat decat sa fac bani.
Cu internishipul, sunt pe de o parte de acord cu Buflea (vb doar din experienta mea, nu stiu cum e in general):foarte mult difera cum e in facultate si cum e cand lucrezi (in domeniul medical).Incepand de la comportamentul celor din jur si terminand cu toate cele.
Ce as fi vrut sa fac si nu am facut : sa invat mai multe limbi straine, sa fac un curs de pictura, dar oricum 'pe vremea mea' nu se faceau de-astea.
Sincer, decat sa lucrez la Mc pt bani (si dau exemplul asta ca e cel mai folosit), as prefera sa invat.Dar am amici care preferau sa lucreze (din nou, depinde de ce vrei sa te faci cand esti mare)
Aqai spune:
Mihaela, buflea, cred ca mediul "scris" ne joaca feste uneori. Nici eu nu cred ca Buflea a intentionat sa te jigneasca. Ma gandesc mai degraba ca a scris parerea ei pe sleau fara sa se gandeasca ca altcineva care e in situatia respectiva se poate simti ranit. Ni se mai intampla tuturor cand vorbim cu pasiune.
Sicer si eu m-am pomenit in situatia asta - in postura de buflea- acu' vreo 2 sapt intr-o conversatie live cu cineva. Norocul meu ca persoana a fost cumpatata si a inteles ca extrapolez, nu ca intentionez sa fac rau. De altfel, nici nu stiam cu ce se ocupa persoana respectiva, eu aveam cu totul alta idee despre munca ei.
Asta insa nu imi schimba parerea ca ar trebui sa le oferim copiiilor experientele din care sa beneficieze cel mai mult.
Munca ieftina pt bani de buzunar vs o tabara, timp petrecut cu cei dragi in vacanta, sau cetit si visat la stele - clar varianta 2
Munca in vacanta pentru un scop bine definit - depinde :D. Da, l-as trimite sa exeperimenteze viata grea daca consider ca se lasa pe tanjeala, ca sa vada unde poate duce delasarea in timp. dar decat sa mature strada, l-as trimite voluntar la social housing, ma gandesc.
Si ca sa nu las loc la interpretari, am eu in cap un loc anume unde parintii isi petrec generos timpul la bere si copila le vine la scoala nespalata de ne muta nasul.
Ma rog, astea sunt toate extreme ca in realitate ne adaptam. Dar sincer as prefera sa isi vada de scoala, de pasiunile lor (hopefully not drugs or gags or tigari) si sa ii sprijin cat mai mult in "aplicarea" pasiunilor in loc de a-i trimite la munca.
Happy now?
ocebine spune:
citat din mesajul lui Aqai Munca in vacanta pentru un scop bine definit - depinde :D. Da, l-as trimite sa exeperimenteze viata grea daca consider ca se lasa pe tanjeala, ca sa vada unde poate duce delasarea in timp. dar decat sa mature strada, l-as trimite voluntar la social housing, ma gandesc. _ Happy now? |
Hai ca parca ma vasd alunecind pe teren minat...
Eu sint plecata de la adolescenta (nici suficient de mica sa uit dar nici suficient de mare sa nu ma pot "mula" pe nou)...ma intreb oare ce se ascunda in fata faptului folosim munca ca sperietoare?
Nu inveti, ajunci la Apaca? Suna familiar, nu?
Este cumva o diferenta culturala (si cind zic culturala ma refer la natiuni, nu la diplome universitare - sa nu-mi aud vorbe!!!) la mijloc care da nastere la asa o diferenta de opinii?