Scoala "subventionata" de catre stat?
Raspunsuri - Pagina 8
xxxwoman spune:
Ma ingrozesc citind si ma gandesc la ce ma asteapta peste vreun an... Si-am zis ca la gradinita e aiurea, ca ii manipuleaza pe astia mici, dar vad ca nici scoala nu-i departe...
Peste tot numai bani, si sume importante... Nu zice nimeni sa nu investesti in educatia copilului, dar speram ca macar la scoala sa scapam de fotografii, piticlic si mai stiu eu ce concursuri fara noima. Se pare ca nu...
Asa a fost si la noi la gradinita, in sedinte nimeni nu ridica problema. Toti striga cat ii tin puterile - treceti peste tabelele de cheltuieli - spuneti-ne doar totalul si platim! Asa am ajuns sa schimbam covoare, draperii si alte alea, fara sa vedem vreo chitanta nici pana acum - se ofera la cerere, nu se pot pune pe situl gradinitei sa nu faca careva vreun mismas cu ele... Cu revistele la noi a fost asa - toata ziua erau bazaiti ca a aparut piticlic (sau miki, pipo, sau....) copilul venea cu un singur gand - vreau revista! Initial le-am luat, desi am discutat si cu educatoarea ca e cam mic, ca oricum daca chiar e cazul sa stea la pc ii pun eu jocurile pe care le consider potrivite... Vreaun an am dat banii in van - luam cd-ul, in 2 zile era terfelit,ca "ingineru" il punea singur, il scotea, il zgaria... Anul II - gata, fara revista! Si ma trezeam cu ea lasata la dulapul copilului... adica na, sa te duci si sa le lasi banii...
Ma rog, eu am incercat sa explic copilului si de reviste, si de optionale, si de una si de alta.... Si sincer, ma gandeam cu invidie la parintii de scolari - iei la inceput de an tot ce e nevoie si apoi iti tace capul - eventual cate un fond al grupei pe semestru... Se vede treaba ca o sa fim vaca de muls multa vreme de-acu incolo...
Andries spune:
Inteligenta nativa e o treaba si valorificarea inteligentei pana la maxim nivel ce poate fi atins e alta.
Nu a spus nimeni ca un copil inteligent, care sta si isi face treaba la scoala, temele normale acasa si dupa aia se mai si joaca in curte, nu va reusi in viata, dimpotriva, are toate sansele sa reuseasca.
Insa se poate intampla ca la scoala, in clasa in care se afla acel copil inteligent, sa mai fie si altii, tot inteligenti, dar care muncesc mai mult (fie ca vor parintii, doamna sau ei singuri). Si daca tragi linie dupa 1 an sau dupa 4 ani, vei vedea ca respectivul copil, care a muncit mai mult in domeniul X are rezultate mai bune in acel domeniu. Nu neaparat mai bune in general, dar mai bune intr-un anumit domeniu.
Iar perforanta intr-un domeniu X se ontine printr-o pregatire care incepe la o varsta strict dependenta de domeniu, ca daca vrei sa faci chimie e ok sa incepi in gimnaziu, dar daca vrei pian, trebuie sa incepi pe la 5-6 ani.
Si la acest lucru sunt ideale optionalele, pentru ca te ajuta pe tine ca parinte sa vezi in ce directie/domeniu copilul tau ar putea avea un interes si un talent. Cheia successului este sa depistezi un talent nativ, sa te tii bine de el si cu multa munca si perseverenta sa-l transformi intr-o mare performanta. Si chiar daca nu vezi nici un talent nativ deosebit, macar poti sa vezi ca ai un copil mai spre real, mai spre uman, mai sportiv sau mai linistit, mai analitic, mai fantezist... sunt n variante.
Andries spune:
Eu cu revistele si promotionalele am rezolvat altfel, l-am pus sa le noteze pe un caiet si cand a invatat sa adune ca lumea, l-am pus sa faca totalul. Asta l-a lamurit clar cristal. Dar recunosc ca initial, cand am incercat sa ii explic ca nu are sens sa dea 35 de lei pe o cana cu poza lui, m-am izbit de un zid de neincredere si dezamagire
Iar cu optionalele la gradi, eu o admir pe directoarea de la gradi a noastra: copiii care nu sunt decisi, pot sa intre in sala in care se desfasoara optionalul si sa asiste. Fara bani, doar stau si se uita daca le place sau nu. Daca le place dupa cateva sedinte, cer ei singuri sa fie inscrisi "pe bune", daca nu le place, tot dupa cateva sedinte singuri se duc in sala de joaca si nu-si mai bat capul. Macar asa copilul si parintele impreuna pot sa aleaga ceva ce sunt siguri ca e ok.
cel mai trist mi se pare ca e momentul in care copilul vrea, dar parintele nu are bani ...
eumada spune:
Talente native la pian sau canto sau pictura,care cultivate sa ajunga celebri si implicit sa castige si bani..sunt are iar sclipirea apare foarte rar....decat sa faca vreo chestie fara viitor si sa traga matza de coada mai bine o meserie care sa fie banoasa.Inclinatiile utile se pot cultiva de mici.Restul..pictura arta...nu le cad rostul.
Andries spune:
Da, sunt de acord ca sunt rare. Tutusi sunt foarte multi parinti care investesc si in astfel de optiuni, mult mai multi decat talente native. Sa spunem ca nu sunt atat de pragmatici.
Mai mult, daca stimulezi copilul sa invete pian de exemplu, si ii bagi in cap ca ar putea ajunge un pianist celebru, pai trebuie tu ca parinte sa fii sigur ca ii poti finanta aceasta invatare pana la momentul in care se va sustine singur.
Altfel, il incurajezi catre o pregatire generala buna si poate avea o activitate lucrativa. Dar chiar si asa, in actuala societate e foarte important sa fii sociabil, comunicativ, sa ai abilitati in domeniul limbilor straine si pentru asta sunt bune optionalele.
Nu sunt de acord cu ideea de "optional de engleza" bagat pe gat obligat fortat la toata lumea, sau "dans" sau "karate", dar e bine ca ele exista. Pe multi parinti ii ajuta. Nu toata lumea are timpul necesar sau bunicii necesari sa faca lucrurile astea in familie. Dar e strigator la cer sa fie discriminati copiii pe motiv ca participa sau nu participa la optionalul X.
Andries spune:
Iar cu pictura exemplu personal: nici eu nu aveam mare incredere in acest optional, pentru ca eram sigura ca fi-miu are 2 maini stangi la pictura. Totusi, pe principiul de care am povestit mai sus adica "te duci si vezi ce se intampla" pustiul s-a dus, a vazut, i-a placut si a vrut si el. Am facut o socoteala simpla 20 ron (cu toate materialele incluse) * 4 sapt = 80 ron pe luna, nu e mult, e ok, l-am inscris. Am vazut cele 20 - 30 de planse facute intr-un an, se vede un progres clar. Pot sa spun ca faptul ca isi face singur toate desenele la clasa la nivel de FB, fara ca eu sa stau macar o data cu el sa ii explic sau sa ii arat ceva, se datoreaza si invatatoare dar SI profei de pictura si optionalului de pictura. N-o sa iasa pictor asta e clar dar nici n-o sa stau eu sa pictez planse pentru clasele 1-4 Una e sa ai o ora de desen pe saptamana la clasa cu 30 de copii (subventionata de stat asta ca sa fim on topic) si alta e sa ai o ora pe saptamana cu un grup de 6 copii si un artist plastic (platit de parinti).
aschiutza spune:
Citat: |
citat din mesajul lui eumada Talente native la pian sau canto sau pictura,care cultivate sa ajunga celebri si implicit sa castige si bani..sunt are iar sclipirea apare foarte rar....decat sa faca vreo chestie fara viitor si sa traga matza de coada mai bine o meserie care sa fie banoasa.Inclinatiile utile se pot cultiva de mici.Restul..pictura arta...nu le cad rostul. Madalina Copiii gasesc de toate în nimic. Adultii, nimic în toate." |
Eumada, tu nu vezi pe bune rostul artei si picturii? Ma lasi masca! Nu stiu cum o fii cu managerii aia cu meseriii banoase, dar pot sa iti zic ca marii oameni de stiinta si-au extras creativitatea tocmai pt ca aveau o baza generala de interes foarte larga, incluzind pictura si arta. Muzica de exemplu ajuta enorm la dezvoltarea creierului (chiar si cind faci la nivel de amator), dansul ajuta la miscari coordinate, care iarasi dezvolta creierul armonios(si nu vreau sa iti spun citi copii au probleme in domeniul coordinarii miscarilor!).
Eu la nemti tocmai asta admir, ca foarte multi fac muzica si arta la nivel de amator cu placere, ii ajuta foarte mult impotriva stresului, sa isi faca prieteni si in general sa petreaca timpul mult mai util decit uitindu-se la telenovele. Orice facultate are aici cel putin o orchestra de amatori (si care cinta suficient de corect), coruri, etc. Cred ca se uita prea usor intr-o lume agresata muzical si in care muzica e asa de accesibila, ce rol are muzica buna si pt psihic si pt delectare ...
Arta iarasi e absolut esentiala in vremea asta plina de kitch! O educatia plastica nu poate decit sa fie un cistig pentru un copil.
Dansul la 3 ani poate fii foarte benefic in dezvoltarea armonioasa, in dezvoltarea unui simt pt propriul corp si pt ritm.
Sunt poate lucruri prea subtile pt societatea in care traim, dar ajuta creeri unei adincimi a spiritului uman. Foarte multi parinti doresc doar performanta sau nimic, ceea ce e o greseala imensa .
Eu nu am auzit nici un om sa regrete ca a invatat sa danseze sau sa cinte la instrument! Dar in schimb am intilnit o gramada de oameni nefericiti in meserii banoase si de cariera...
mihaela_s spune:
Activitatile extrascolare nu sunt recomandate copiilor prescolari. Nici dansul nici pictura, nici instrumentul nu isi au rostul (decat in cazul geniilor, dar atunci copilul isi manifesta preferinta) mai devreme de 6-7 ani.
szivarvany spune:
(Eumada intervin si eu ... arta, de orice fel, nu e degeaba.
Si mai e ceva: de unde stii tu ce talente are fetita ta daca nu o vei lasa sa incerce ?
Unii sunt sportivi, altii artisti, altii matematicieni, etc.
Si atata timp cat copilul isi doreste sa incerce, e pacat sa te auda pe tine ca parinte ca e inutil.)
Referitor la subiect: nici la noi nu se fac discriminari in fct de cate reviste cumperi, la ce concursuri participi. Fiecare cum vrea si cum poate. Si asa e normal.
E mai anormal ca al tau copil sa vrea si sa nu ti poti permite ...
La scoala la noi s-au cerut sume absolut modice dupa parerea mea. Si m-am tot gandit daca eu as fi de acord cu schimbarea bancilor, perdelelor si am ajuns la concluzia ca daaa, as fi, al meu copil petrece acolo 7 ore / zi si merita sa aiba un minim de confort.
Cand eram la gradi ne-am trezit in septembrie cu toti peretii vopsiti :-) Ne-am mirat ce ne-am mirat pana au spus doamnele ca e de la primarie :-) Deci bani sunt si sunt si folositi in interesul comunitatii, chiar daca eram o gradinita la un parter de bloc.
In fine, eu sunt foarte multumita de ce am intalnit pana acum, atat la gradinita cat si la scoala dupa primul an incheiat.
Pe noi nu scoala ne-a costat bani :-) ci cantina+after+activitatile extra+bona :-)
Daca era doar scoala era parfum :-)
_
Copiii crescuti in familii monoparentale sunt la fel de iubiti, ingrijiti si educati, empatici,
inteligenti, isteti, destepti, stralucitori, fantastici si bine-nteles superbi ca restul copiilor de pe Terra
obtinuti natural sau prin FIV sau adoptati, nascuti natural sau prin operatie de cezariana,
botezati sau nu, hraniti cu LM sau LP.
Selene_Bunny spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Rufus
Nimeni. Am scris eu ceva, ca altfel o sa ramana topicul gol. Cine naiba mai are cuvinte la asa ceva? Edit: na, ca a scris cineva inainte... Rufus, Tora si iadele "EXPERIENTA este numele pe care-l dam greselilor noastre" Oscar Wilde |
Tu ar trebui sa ai, ca doar ai sustinut sus si tare ca gradinita cu program normal (4 ore) este gratuita. Ti s-a spus in fel si chip ca nu e si tot aia ai spus.
Consumabile, rechizite, fonduri, cadouri, costume platesc parintii si la gradinita de 4 ore. Care, desigur, e gratuita. La fel de gratuita ca si cele 4 ore/zi de clasa I, scoala de stat.