In vizita ...
Raspunsuri - Pagina 7
oanap85 spune:
eu zic ca sa sunt ei ..indieni
ca asa e si prin filme:))))
deci sa spunem-" genetica":)
Mami de ingerasi :David(25.10.2006)Paul (15.05.2009)si Anastasia(25.02.2011).
b.nica spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui dana vio
Eu nu cred ca este vreo hiba psihologica/psihica la posesori, pur-si-simplu e o lipsa de educatie. Mult si multe, adunate toate gramada, gusturi indoielnice, kitch. Atat. |
Este interesant de comentat inclinatia acestei etnii pt. strident si nu cred ca dorinta de a se remarca este singura explicatie.
Am spus deja ca acest gust pt. culori stridente si incarcatura in decor, o intalnim si in India.
Eu nu o consider o "hiba" psihologica dar sunt sigura ca are o explicatie psihologica.
Mai este intersant de analizat si apetitul lor pt. manele.Nu ma refer la versurile acestora ci la tonalitatea acestor productii muzicale care pe mine ma oripileaza.
Mie imi plac unele cantece lautaresti autentice dar aceste "variatiuni cvasi-orientale" le consider oribile.
My_Lady0091 spune:
Totusi...una peste alta..e vorba de traditia unui popor-cu hibele lui ca si cel roman si nu cred ca e cineva in masura sa eticheteze, caci spre asta vad ca se indreapta subiectul.Ei, rromi asa sunt si asa vor dainui ca si traditie, ma refer.
eu zic, ca frumos si corect( pt.etnia in cauza) ar fi sa ne raspunda la "nedumeriri" un reprezentant al rromilor.Ce zici, Mirela, daca tot ai deschis un subiect tabu-poti invita pe cineva sa discute despre portul rromanes, inclinatia spre opulenta si asa zisul "kitsch"?
Citat: |
" Daca vrei sa indrumi pe cineva incepi cu invataturile si sfarsesti cu pildele.."-L.A.Seneca |
CorinaDani spune:
b.nica, eu asa stiam, ca tiganii nostri se trag din india. daca gresesc, imi cer scuze. asa ca ar fi explicabila atractia/inclinatia fata de culori stridente alaturate de te dor ochii, sclipiciuri si zorzonele.
pe de alta parte, cred ca se imita foarte mult unii pe altii, in comunitate. daca unul isi face la casa un turnulet cu pervaz si cocos de tabla, atunci si ceilalti isi vor face la fel sau chiar mai inzorzonat. nu demult era la moda printre cei din zona sibiului (parca) sa-si puna lift daca palatul avea mai mult de 1 etaj...o firma de ascensoare a facut bani frumosi la vremea respectiva, vanzand si montand lifturi in "palate".
ramane deschisa problema provenientei banilor din care si-au construit palatele, sunt convinsa ca nu sunt din munca cinstita. multi si-au facut case-palat fara autorizatie de constructie, nu platesc impozite pentru ca nu figureaza ca fiind proprietari de terenuri si constructii, se racordeaza ilegal la reteaua de gaze si de curent electric (a fost acum cativa ani un reportaj, legat de regele cioaba, avea un racord ilegal la gaze intr-o anexa din curtea palatului, unde erau topite resturi metalice intr-o mini-turnatorie), iar factura de electricitate nu o mai achitase cu lunile...
o fi oare adevarat faptul ca tiganii (cei care respecta traditiile si obiceiurile) nu-si fac toaleta in casa ? si ca mandrele palate au wc-ul tot in fundul curtii, chiar daca au sala de baie in casa ? cica asa e traditia la ei, sa nu aiba wc-ul sub acelasi acoperis unde dorm si mananca. nu spun eu asta, a fost mai demult un reportaj despre palatele tiganilor din sibiu (sau timisoara ?) si o tiganca batrana (nevasta bulibasei din comunitatea respectiva) facea aceste afirmatii.
cat despre culori si kitsch, presupun ca asa au vazut de generatii, asa sunt obisnuiti, nu are cine sa le faca educatie "estetica" . probabil ca si lor li se pare aiurea modul in care romanii se imbraca/impodobesc sau isi decoreaza/aranjeaza casele. si de fapt cred ca nici nu-i intereseaza aceste aspecte. la o adica, pentru ce i-ar interesa, de ce sa-si bata capul cu asa ceva ?
cat despre manele...hm. pai le pune cineva/au ocazia sa asculte vivaldi sau mozart ? nu. asculta ei si alt gen de muzica in afara de manele si lautaresti ? nu. asta le place, asta asculta, asta fredoneaza, atata stiu si destul de multi din asta isi castiga traiul, din cantat. unii cu succes, altii mai putin.
nadaflorilor spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui My_Lady0091 eu zic, ca frumos si corect( pt.etnia in cauza) ar fi sa ne raspunda la "nedumeriri" un reprezentant al rromilor.Ce zici, Mirela, daca tot ai deschis un subiect tabu-poti invita pe cineva sa discute despre portul rromanes, inclinatia spre opulenta si asa zisul "kitsch"?
|
niste reprezentanti ai etniei in discutie au raspuns in comentariile la pozele din click, nu cred ca isi doreste cineva sa citeasca si pe forum prelegerile alea...ar fi ceva de genul: [ia o pauza],[ia o pauza],[ia o pauza],[ia o pauza],[ia o pauza],[ia o pauza],[ia o pauza] si tot asa
My_Lady0091 spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui nadaflorilor
niste reprezentanti ai etniei in discutie au raspuns in comentariile la pozele din click, nu cred ca isi doreste cineva sa citeasca si pe forum prelegerile alea...ar fi ceva de geul: [ia o pauza],[ia o pauza],[ia o pauza],[ia o pauza],[ia o pauza],[ia o pauza],[ia o pauza] si tot asa Nina,mami de, |
ce pacat ca ideile preconcepute dainuie!
ce te face sa-i numesti tu reprezentanti pe cei cu [ia o pauza]?
Eu i-as numi reprezentanti pe cei care ar avea habar de traditii si "istoria" lor.
" Daca vrei sa indrumi pe cineva incepi cu invataturile si sfarsesti cu pildele.."-L.A.Seneca |
nadaflorilor spune:
citat din mesajul lui CorinaDani b.nica, eu asa stiam, ca tiganii nostri se trag din india. daca gresesc, imi cer scuze. asa ca ar fi explicabila atractia/inclinatia fata de culori stridente alaturate de te dor ochii, sclipiciuri si zorzonele. pe de alta parte, cred ca se imita foarte mult unii pe altii, in comunitate. daca unul isi face la casa un turnulet cu pervaz si cocos de tabla, atunci si ceilalti isi vor face la fel sau chiar mai inzorzonat. nu demult era la moda printre cei din zona sibiului (parca) sa-si puna lift daca palatul avea mai mult de 1 etaj...o firma de ascensoare a facut bani frumosi la vremea respectiva, vanzand si montand lifturi in "palate". ramane deschisa problema provenientei banilor din care si-au construit palatele, sunt convinsa ca nu sunt din munca cinstita. multi si-au facut case-palat fara autorizatie de constructie, nu platesc impozite pentru ca nu figureaza ca fiind proprietari de terenuri si constructii, se racordeaza ilegal la reteaua de gaze si de curent electric (a fost acum cativa ani un reportaj, legat de regele cioaba, avea un racord ilegal la gaze intr-o anexa din curtea palatului, unde erau topite resturi metalice intr-o mini-turnatorie), iar factura de electricitate nu o mai achitase cu lunile... o fi oare adevarat faptul ca tiganii (cei care respecta traditiile si obiceiurile) nu-si fac toaleta in casa ? si ca mandrele palate au wc-ul tot in fundul curtii, chiar daca au sala de baie in casa ? cica asa e traditia la ei, sa nu aiba wc-ul sub acelasi acoperis unde dorm si mananca. nu spun eu asta, a fost mai demult un reportaj despre palatele tiganilor din sibiu (sau timisoara ?) si o tiganca batrana (nevasta bulibasei din comunitatea respectiva) facea aceste afirmatii. cat despre culori si kitsch, presupun ca asa au vazut de generatii, asa sunt obisnuiti, nu are cine sa le faca educatie "estetica" . probabil ca si lor li se pare aiurea modul in care romanii se imbraca/impodobesc sau isi decoreaza/aranjeaza casele. si de fapt cred ca nici nu-i intereseaza aceste aspecte. la o adica, pentru ce i-ar interesa, de ce sa-si bata capul cu asa ceva ? cat despre manele...hm. pai le pune cineva/au ocazia sa asculte vivaldi sau mozart ? nu. asculta ei si alt gen de muzica in afara de manele si lautaresti ? nu. asta le place, asta asculta, asta fredoneaza, atata stiu si destul de multi din asta isi castiga traiul, din cantat. unii cu succes, altii mai putin. Corina - mamica printesei Lori ( 25.06.2007 ) "Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham) |
tiganii nostri care se trag cu siguranta din india sunt tiganii de vatra care la ora actuala sunt asa zisii tigani romanizati iar unii dintre ei au fost asimilati de populatia de baza prin "imperechere" naturala..asa ca nu se mai cunosc ce sunt sau au fost...tiganii din poze sunt tugani de pretutindeni, nomazi care sunt veniti din zari senine de prin europa... cam dinspre spania incoacesilea... despre tiganii din spania se presupune ca au ajuns acolo venind din africa (asta nu inseamna ca sunt africani...or fi tot asiatici, numai ca nu au fost sclavi)
nadaflorilor spune:
Citat: | ||||||||
citat din mesajul lui My_Lady0091
ce pacat ca ideile preconcepute dainuie! ce te face sa-i numesti tu reprezentanti pe cei cu [ia o pauza]? Eu i-as numi reprezentanti pe cei care ar avea habar de traditii si "istoria" lor.
|
asa ma gandeam si eu tot citind cahurile, yakuril, bleahurile catorva useri cat si afirmatii ca "inclinatia spre opulenta si asa zisul "kitsch""...ce zici nu intra tot la categoria idei preconcepute?...ca sa nu mai spun concluzia la care a ajuns un alt user cum ca tiganii nu ar avea cultura muzicala, ca ar fi limitati la manele si lautareasca...hm..oare?!...sa luam la puricat orchestrele, dirijorii, solistii..etc...
nu ar fi mai bine sa nu ne mai ocupam din paiul din ochii altuia/altora?!
Olina87 spune:
citat din mesajul lui eumada E plin de kitch de prost gust....astea au mai fost publicate....dar e kitch si cu asta basta. Madalina Copiii gasesc de toate în nimic. Adultii, nimic în toate." |
b.nica spune:
Eu cred ca putem sa dam dovada de intelepciune daca analizam si extragem din esenta unor caracteristici etnice ceea ce este semnificativ.
Din aceasta analiza putem sa intelegem mai bine etnia si sa gasim calea de comunicare cu ea in avantajul amandurora.