Demnitatea de roman!
Raspunsuri - Pagina 9
viviana spune:
Categoric ca in anii '90 a fost altceva. Dar nu cred ca a fost mai bine sau mai rau. A fost doar diferit.
Eram mai euforici, existau mai multe partide, scorurile nu erau atat de stranse.
Insa au fost si atunci destul de grea pastrarea unor politici coerente din cauza divergentelor de opinii si a luptelor intre diverse factiuni si diversi lideri. Lupte care nu s-au incheiat nici azi. Continua sub alte forme mult mai sumbre si subtile.
Intre timp s-au ridicat marii magnati ai mediei si au fost atrasi pentru a inclina de-o parte sau alta balanta jocurilor de culise.
Tot atunci au patruns in Parlament si partide de orientare extremista, ceea ce ne-a cam facut sa stagnam.
Au fost multe framantari sociale si multe greve. Toata lumea facea politica, oamenii cu orientari diferite isi dadeau "in cap" si putini isi indreptau atentia catre economie.
Atunci a fost si perioada marilor furturi.
Asa cum suntem astazi, a fost o necesitate si o evolutie fireasca. Sa nu uitam ca anii 2000 la inceput au fost si anii unui boom economic - au crescut productia, profiturile si a scazut somajul.
Din nefericire a venit peste noi "criza".
Azi oamenii s-au mai calmat pentru ca au inteles ca au si alte optiuni in viata in afara de a face politica de strada.
Eu inteleg melancolia anilor '90, dar si atunci ca si azi... cainii latra caravana trece.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
sm spune:
Fiecare tara are "uscaciunile ei" tigani sunt peste tot, dar au fost obligati sa se adapteze unor reguli. Prin anii 90 daca imi aduc bine aminte tigani mancasera lebedele din Vienna, atunci austriecii au fost suparati rau de tot. Nu s-a luat nici o masura impotriva lor si continua sa faca ce vor. Acum problema e in Franta poate in curand vor ajunge si peste ocean si poate ca americanii vor gasi o solutie la care europenii nu au gasit.
Problema pe care Deceneus incearca sa o scoata in evidenta daca bine am inteles nu sunt tiganii ci comportamentul cetateanului, al diplomatului care traieste bine merci intr-o amabasada super si nu face nimic pentru a arata o imagine mai buna despre Romania, despre politicienii care sunt interesati de contul din banca si ar vinde tara pe nimic si profita la maxim despre naivitatea romanului. Poate am gresit si nu am inteles corect, Decenus corecteaza-ma.
Eu am vorbit despre Franta pentru ca e o experienta pe care o am aici zi de zi. In Franta sunt multi romani valorosi, medici, informaticieni, profesori si lasam o mana de tigani sa strice imaginea unor oameni de valoare si care ar putea face multe pentru Romania. De exemplu in Franta fiecare orasel care depaseste un numar de populatie ( ceva in genul ŕ 20000 de locuitori) este obligat sa puna la dispozitia tiganilor francezi un teren ingradit, cu acces la electricitate si apa, pe cat posibil unde pot sa se instaleze cu caravanele lor, nu sunt sigura dar au si un venit lunar ( platit bineinteles din impozite) normal ei lucreaza munci sezoniere si au cele mai frumoase masini, mister si pentru francezi cum au bani de asa ceva.Am vazut un reportaj la televizor cum francezi au incercat sa faca la fel si cu tiganii romani la Paris, numai ca nu a mers cu toti tiganii romani, sunt unii care au reusit sa se adapteze altii au preferat sa intre in cercurile periculoase si sa faca prostii.
Pentru ca un popor sa evalueze are nevoie de modele. Am fost surprinsa sa vad pe TVRinternational o emisiune de bucatarie unde o doamna foarte draguta prezenta anumite retete si in timpul pregatirii a baut cu reporterul vreo 4-5 paharele de visinata ( puteti arunca cu rosii la parerea mea)e inadmisibil ca un reporter sa faca asa ceva, el este platit pentru emisiunea pe care o realiseaza este echivalent cu o publicitate de genul "puteti bea linistit in timpul lucrului". E ok sa guste si dupa ce a terminat emisiunea sa se imbete daca vrea, dar sa bei 4-5 paharele in timpul reportajului e inadmisibil, si in plus de aceasta sa mai si comenteze ca e foarte buna visinata.
Deceneus, intr-un stat exista trei mari puteri, politicieni, media si religia. Romania este un popor credincios poate religia sa ne ajute.
Deceneus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui viviana Categoric ca in anii '90 a fost altceva. Dar nu cred ca a fost mai bine sau mai rau. A fost doar diferit. Eram mai euforici, existau mai multe partide, scorurile nu erau atat de stranse. Insa au fost si atunci destul de grea pastrarea unor politici coerente din cauza divergentelor de opinii si a luptelor intre diverse factiuni si diversi lideri. Lupte care nu s-au incheiat nici azi. Continua sub alte forme mult mai sumbre si subtile. Intre timp s-au ridicat marii magnati ai mediei si au fost atrasi pentru a inclina de-o parte sau alta balanta jocurilor de culise. .. Atunci a fost si perioada marilor furturi. .. Din nefericire a venit peste noi "criza". Azi oamenii s-au mai calmat pentru ca au inteles ca au si alte optiuni in viata in afara de a face politica de strada. Eu inteleg melancolia anilor '90, dar si atunci ca si azi... cainii latra caravana trece. -------------------------------------------------------------------------------------------------- Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit vivi |
Oamenii s-au mai calmat pentru ca unii prin furturi au devenit magnati si au adus criza, care "i-a linistit", dar nu se stie pana cand.
Criza provocata de hotie produce efecte mult mai mari decat efectele crizei mondiale. Polonia, Cehia, Slovacia sunt si ele in criza mondiala, dar nu suporta efectele pe care le suportam noi romanii.
Deceneus spune:
citat din mesajul lui sm Fiecare tara are "uscaciunile ei" tigani sunt peste tot, dar au fost obligati sa se adapteze unor reguli. Prin anii 90 daca imi aduc bine aminte tigani mancasera lebedele din Vienna, atunci austriecii au fost suparati rau de tot. Nu s-a luat nici o masura impotriva lor si continua sa faca ce vor. Acum problema e in Franta poate in curand vor ajunge si peste ocean si poate ca americanii vor gasi o solutie la care europenii nu au gasit. |
Americanii au gasit o solutie la amer-indieni. Cine respecta cultura si civilizatia americana traieste in societate, cine vrea sa traiasca "traditional" sta in rezervatii.
citat din mesajul lui sm Problema pe care Deceneus incearca sa o scoata in evidenta daca bine am inteles nu sunt tiganii ci comportamentul cetateanului, al diplomatului care traieste bine merci intr-o amabasada super si nu face nimic pentru a arata o imagine mai buna despre Romania, despre politicienii care sunt interesati de contul din banca si ar vinde tara pe nimic si profita la maxim despre naivitatea romanului. Poate am gresit si nu am inteles corect, Decenus corecteaza-ma. |
Corect.
Naivitatea si pasivitatea romanilor au creeat conditii pentru ca politicienii sa profite de putere.
nadaflorilor spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui Deceneus
Americanii au gasit o solutie la amer-indieni. Cine respecta cultura si civilizatia americana traieste in societate, cine vrea sa traiasca "traditional" sta in rezervatii.
Corect. Naivitatea si pasivitatea romanilor au creeat conditii pentru ca politicienii sa profite de putere. Mintile ilustre discuta idei; Inteligentele medii discuta evenimente; Mintile reduse discuta persoane. (Eleanor Roosevelt ) |
am eu o impresie gresita sau rezervatiile alea au fost "inventate" cam o data cu instalarea culturii si civilizatiei americane?!... nu stiu dar comparatia mi se pare aiurea.. rezervatiile alea initial au avut rolul de a tine izolati indienii nu a fost o alternativa la o asa zisa integrare, ca sa nu mai spun ca indienii erau la ei acasa nu "americanii"
or in cazul etnicilor nostri treaba e cam invers, noi suntem la noi acasa si ei veniti din zari senine chiar daca unii nu din proprie initiativa
oamenii astia minoritari in fata rasei albe cuceritoare sau cultural avansata erau pusi in rezervatii sau dusi la Bug pentru a fi exterminati, nu pentru a li se oferi o alternativa la traiul civilizat ...
parerea mea....
b.nica spune:
Ca sa fie clar!Demnitatea romanilor se va releva atunci cand cetatenii acestei tari, indiferent de nationalitate, isi vor castiga drepturile care li se cuvin de drept si de care acum sunt privati!
Atunci cand romanii isi vor redobandii avutiile lor si astfel isi vor recapata independenta economica, demnitatea romanilor va veni de la sine!
Un roman care nu va mai trebui sa slugareasca pt. straini sau sa cerseasca sau sa faca altele mai umilitoare printre straini ca sa supravietuiasca, acela va fi un roman demn!
bird70 spune:
B.nica,
cred ca abordarea ta nu e corecta. Felul cum pui tu problema e din nou: sa ne dea inapoi avutiile, sa ne dea drepturile, sa ne dea independenta, etc. Cu alte cuvinte asteptam la altii sa faca ceva ca sa putem noi sa fim demni.
Parerea mea e ca romanii isi calca in picioare si isi distrug singuri demnitatea. De la copiii mici care si-o iau este cap ca 'nu sunt cuminti', pana la elevii care sunt 'idioti' la scoala, la angajatii care sunt neplatiti, fac ore peste program, lucreaza in conditii degradante....pana si biserica ortodoxa (si o sa imi iau rosii pentru asta ) te umileste ca te tine in picioare cu orele la slujba si apoi iti cere sa ingenuchiezi pe podea. Romania are o cultura orientala cu pretentii occidentale. Romanul vrea sa fie tratat cu respect si demnitate de cei care sunt deasupra lui, dar sa poata calca in picioare si scuipa in cap pe cei care sunt sub el.
Solutia este in educatie, cel putin asa cred eu.
Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper
Deceneus spune:
B.nica - nivelul de trai este efectul unei bune guvernari, si buna guvernare este efectul implicarii sociale. Daca cetatenii nu se trezesc, desi imnul le canta zilnic "desteaptate-te romane", vor fi furati in continuare.
Uite ce scrie C Turturica in Romania Libera.
Ideea ca impasul în care ne aflam nu se poate rezolva decât de la sine, în timp, este profund gresita. Dintr-un cerc vicios nu se iese fara un efort considerabil. Vom avea o alta tara când vom avea alti alegatori. Dar nu vom avea alti alegatori, mai exigenti cu politicienii, decât dupa ce majoritatea românilor nu se va mai multumi cu satisfacerea nevoilor primare. Adica, dupa ce va creste nivelul de trai. Problema fundamentala este însa ca nivelul de trai nu va creste daca nu va exista o reforma a clasei politice. Cât timp structurile politico-mafiote continua sa ramâna la putere, indiferent ce nume de partid ar purta, toate resursele României vor continua sa curga spre buzunarele lor, asa cum s-a întâmplat pâna acum si nu vor alimenta dezvoltarea României. Fara dezvoltare, fara o bunastare care sa fie resimtita pâna în straturile de baza ale societatii, cei mai multi vor continua sa voteze acelasi profil de maimuta rapace ca si în prezent. #350;i o vor face si peste o suta de ani, daca românii care stiu ce vor si vor mult nu încep contra-ofensiva si nu propun personalitati autentice. Ce pot face? Concret - sa se coaguleze în asociatii sau partide care sa propuna alti candidati decât sarlele simpatice care îi buzunaresc pe cei ce se lasa sedusi de panglicile colorate care le scot din gura. Sa îi convinga pe votantii de panglicari sa nu se mai lase trasi pe sfoara. Sa explice celor din jurul lor de ce omul pe care îl sustin este mai bun. Sau, daca nu au energie pentru asta, macar sa voteze candidatii sprijiniti de oameni cu care se identifica si care au o sansa cât de mica de a da peste cap lantul complicitatilor transpartinice. |
Articolul face referire la alegerea altor reprezentanti, pentru ca face campanie pentru Nicusor Dan, dar problema nu se rezolva alegand indepedenti. Romanii trebuei sa-si puna in functiune democratia, sa se implice in viata politica prin intermediul partidelor politice. In partide se stabilesc directile si reformele de baza, si in Parlament ele trebuie sa se materializeze intr-o forma legala.
Alegerile trebuei sa fie intre diverse masuri de reforma propuse de partide prin programele lor politice.
O clasa politica nu-i o simpla adunare de reprezentanti cu CEC in alb, si asta o sa fie posibil cand societate nu o sa fie o simpla "gloata", cand o sa fie o societate organizata ce supravegheaza si activeza in diverse domenii sociale.
viviana spune:
Categoric, Nadaflorilor. Si mie mi s-a parut comparatia cu "indienii in rezervatii" trasa de par. Asta, este si ramane o pata pe obrazul Americii. Incepand cu generalul Cluster si sfarsind cu masacrul indienilor in batalia de la Wounded Knee si moartea lui Geronimo. Si astea au fost pe la 1800 si ceva.
I-au aruncat in saracia din rezervatii si pe cei care au dorit sa se integreze le-au "oferit" periferia cea mai saraca si murdara a oraselor.
Din '90 incoace lucrurile s-au mai schimbat. Populatia indienilor a crescut cu aproape 2 milioane. Au fost lasati sa-si trezeasca constiinta nationala.
Acum nu mai e chiar asa. De exemplu cei care doresc sa-si deschida cazinouri sau afaceri pe pamanturile ce le-au fost inapoiate indienilor sunt obligati sa le plateasca cota parte din profit.
Copiii invata la istorie despre Geronimo si cum armata americana a masacrat peste 250 de femei de copii pentru a nu-i lasa pe apasi sa faca "Dansul spiritelor" - apasii credeau ca astfel il vor indeparta pe omul alb.
Am fost si am vizitat locurile alea.
Deceneus, eu daca as fi in locul tau as edita chestia asta.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi