Demnitatea de roman!
Raspunsuri - Pagina 14
nelia spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Deceneus Acest cadrul de dezbateri il constituie partidele politice. |
In final, trebuie sa-ti spun ca nu-mi place totusi modul tau de a discuta. Pui intrebari interlocutorului (tot mai crezi in aceste idei, adica cele comuniste... ) care te tin pe tine in partea buna si pe mine acolo unde s-a demonstrat deja ca nu merge... Insa, din punctul meu de vedere, esti departe de democratie, chiar si de social-democratie. Incerci sa explici democratia, dar solutiile pe care le propui sint contrare ei... inca nu m-am prins cum reusesti.
Pentru ca nu, cadrul adevarat de dezbateri publice nu il constituie partidele politice. Tu ai o slabicune pentru partidele politice pe care tot incerci sa o impui in discutii, pe care eu nu o am. Nu, partidele politice nu sint conditia democratiei, ca dovada ca partide politice sint peste tot, insa nu si dezbateri publice, nu si democratie.
Cornelia
Mais ce travail est souvent désagréable, donc impopulaire. (Carl Gustav Jung)
Deceneus spune:
Am si scris pe undeva ca existenta partidelor este o conditie necesara dar nu si suficienta. Mai trebuie sa si functioneze democratic sa organizeze dezbateri. Daca elimini cadrul organizatoric unde vor mai avea loc dezbaterile dmocratice?
La mitinguri in piete publice?
"Inainte de a darama ceva, trebuie sa fii sigur ca vei putea cladi ceva mai bun." spunea Plutarh
Ce forma de organizare pui in locul partidelor politice?
kariguld spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Deceneus Nu poti face apel la ceva ce nu exista, respectiv spiritul civic! Eu am scris ca el trebuie inlocuit cu o motivatie, care sa determine un comportament similar cu cel declansat de spiritul civic, pana cand se formeaza acel spirit civic. Daca reclami un abuz numai cand sunt lezate interesele proprii, cand cineva ti-a ocupat locul sau iti polueaza fonic ambientul, este exact ca atunci cand ai fi platit sa reclami ilegalitati. De ce este moral sa platesti un functionar de stat sa supravegheze aplicarea legii si este imoral sa platesti un cetatean sa faca acelasi lucru? Si ai eludat raspunsurile la intrebari, agatandu-te de stimularea materiala. In conditile in care nu ai fi platit platit pentru sesizari: De ce in occident este moral sa reclami un vecin, chiar daca nu te afecteaza direct si in Romania este imoral? De ce ignorarea unei ilegalitati nu o consideri complicitate? De ce o consideri ceva firesc, si reclamarea ilegalitatii este nefireasca? |
panaa aici am ajuns cu cititul.
o mica-mare diferenta in ceea ce tot afirmi. aici cetatenii reclama abuzul asupra animalelor (care sunt rare) si nu sunt recompensati cu bani ptr asta. de unde ai scoso frate?
sm spune:
Decenus dupa revolutie marea parte a politicienilor care se aflau la putere erau in mare parte vorbitori de limba franceza si cum trebuiau sa dea si sa faca legi au luat legile frantuzesti si le-au tradus in mare parte si au mai adaptat un pic ( daca gresesc corectati_ma), noroc pentru romani ca nu au luat in seama si legea mostenirii. Noii politicienii sunt prea ocupati cu alte treburi personale pentru a revedea, adapta legile si de ce sa-se oboseasca sa faca ceva pentru tara cand au totul pe tava? Ceea ce vrei tu sa spui este ca motivatia de a face cetateanul sa reactineze este prin bani ori amenzi ori compensatie. Ceea ce este foarte normal daca citesti pe forum vei vedea mamici care isi motiveaza copii sa studieze sau sa contribuie la activitatile casei platindu_i.
Religia s-a implicat in educatie inca din timpuri, daca imi aduc bine aminte de povestile lui Creanga educatia se facea de catre preot si asa a tinut pana prin anii 60 pe la sate. In Franta ( iar vorbesc de Franta pentu ca cunosc situatia de aici) la catolici copiii se pregatesc de pe la 7-8 ani pentru comuniune care are loc in jurul varstei de 12 ani cam cate 4 ore pe saptamana, evreii atat cat si musulmanii au centre de educare in cadrul locurilor lor de cult. Aceste cursuri, ore nu sunt tinute de catre preot ci de voluntari, oameni implicati in cadrul bisericii. Te uiti la emisiunea Ora de bussines?
Deceneus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui sm Ceea ce vrei tu sa spui este ca motivatia de a face cetateanul sa reactineze este prin bani ori amenzi ori compensatie. Ceea ce este foarte normal daca citesti pe forum vei vedea mamici care isi motiveaza copii sa studieze sau sa contribuie la activitatile casei platindu_i. |
Unde nu functioneaza spiritul comunitar trebuie facut apel la alte metode, la care raspunde factorul uman.
E adevarat Constitutia sistemul de evidenta finaciar contabil au fost inspirate, nu chiar copiate, dupa modelul francez. Sistemul fiscal este conservat din comunism. S-a incercat separarea fondurilor de pensii si de sanatate la presiune UE, dar ultimele tendinte sunt de comasare la un buget unic, pentru ca sa nu mai stie nimeni cum s-au administrat. Se revine la sistemul centralizat.
Deceneus spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui kariguld
panaa aici am ajuns cu cititul. o mica-mare diferenta in ceea ce tot afirmi. aici cetatenii reclama abuzul asupra animalelor (care sunt rare) si nu sunt recompensati cu bani ptr asta. de unde ai scoso frate? Cei mai fericiti oameni nu au parte de lucrurile cele mai bune, dar obtin totul din cele pe care le au! |
Daca ai fi continuat ai fi gasit si explicatia.
Unde exista spirit civic se reclama abuzurile fara a fi nevoie de recompsa. In Romania nu reclama nimeni maltratarea animalelor, camd vecinul isi taie porcul, si nu numai in acest caz.
In general romanii nu mai reactioenaza la abuzurile autoritatilor. A devenit ceva firesc. Ca sa-i faci pe oameni sa schimbe "firescul" trebuei sa-i motivezi.
In occident nu trebuie sa schimbi mentaliatea societatii.
In Romania este necesara o reforma a mentalitatii si asta se poate realiza numai prin motivatii.
Eu, cel putin, nu stiu alta metoda. Daca aveti alte solutii aduceti argumente la afirmatii.
kariguld spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui Deceneus
Daca ai fi continuat ai fi gasit si explicatia. Unde exista spirit civic se reclama abuzurile fara a fi nevoie de recompsa. In Romania nu reclama nimeni maltratarea animalelor, camd vecinul isi taie porcul, si nu numai i nacest caz. In general romanii nu mai reactioenaza la abuzurile autoritatilor. A devenit ceva firesc. Ca sa-i faci pe oamnei sa schimbe "firescul" trebuei sa-i motivezi. In occident nu trebuie sa schimbi societatea. In Romania este necesara o reforma a mentalitatii si asta se poate realiza numai prin motivatii. Eu, cel putin, nu stiu alta metoda. Daca aveti alte solutii aduceti argumente la afirmatii. Mintile ilustre discuta idei; Inteligentele medii discuta evenimente; Mintile reduse discuta persoane. (Eleanor Roosevelt ) |
am terminat de citit subiectul mai devreme. am vazut ca ai sarit de la abuzul asupra animalelor la prindrea teroristilor si infractorilor periculosi.
miroase puternic a politca subiectul asta.
si nu cred totusi ca romanii si-au pierdut demintatea. cel putin nu ca individ. marea majoritate dintre ei o au inca. iar ca sa-i bagi pe toti in aceasi oala...e cale lunga.
Deceneus spune:
Demnitatea unei societati nu se confunda cu demnitatea unui individ.
Un individ este evaluat de o comunitate dupa valorile comunitatii.
O comunitate este evaluata de indivizii altor comunitati dupa valorile comunitatilor din care fac parte.
Germanii ne evalueaza dupa sistemul lor de valori, italienii prin prisma sistemului lor de valori si japonezii ne raporteaza la cultura lor.
Din subiectul Despre Japonia putem sa ne dam seama ca au un sistem foarte exigent, cu o disciplina severa. Si germanii au un sistem similar. Asta a permis sa fie forte economice si militare, dupa ce economiille lor au devenit puternice, si le-au permis sa poarte razboie de expansiune. "Masinaria de razboi" nu ar fi fost posibila daca nu avea in spate o "masinarie sociala".
Un cetatean german sau japonez mandrii de cultura lor, privesc cu superioritate o societate "indisciplinata", iar un latin care admira libertatea priveste cu compasiune un japonez, care suporta constrangerile sociale si il considera un "robotel" care nu "gusta" viata.
Societatile cu disciplina aproape militara, au avut rezultate economice mai bune decat societatile mai liberale cum sunt cele latine (Italia, Spania, Franta etc..)
America a dezvoltat o alta societe care a valorificat potentialul individula fara sa recurga la disciplina militara.
Subiectul poate fi considerat politic dar nu partinic. Poate fi privit ca subiect sociologic, sau mai bine spus despre politici sociologice, avand in vedere ca se compara culturi sociologice diferite.
silvi_2005 spune:
De ani de zile am incetat sa ma mai gandesc la "rusinea ", "mandria" sau "demnitatea" de a fi roman, am trait si experimentat toate fazele si experientele in cei 5 ani de cand sunt in Franta si pe meleaguri romanesti. Mi-am gasit echilibrul in "demnitatea" de a fi Om sub oricare steag ma voi afla. Nu va schimba schimba nimic pasaportul romanesc sau cetetenia franceza in modul meu de a fi si am invatat de la viata ca intr-adevar Omul sfinteste locul si ca forta exemplului e mai mare decat o mie de cuvinte . Cei care ma cunosc nu ma judeca dupa apartenenta nationala, mereu vorbesc frumos si cu drag de meleagurile romanesti si multi prieteni au vizitat sau au in plan sa viziteze Romania.
Sincera sa fiu nu cred ca un subiect aici poate rezolva sub o forma sau alta probleme economice sau politice ale Romaniei oricat am vrea noi asta....
Ma bucur sa vad romani cu suflet mare, romani indragostiti de meleagurile lor, oameni care pun mana de la mana sa il ajute pe cel la nevoie . Cred ca trebuie sa vedem cat de mult frumos se poate in asta si sa ajutam si sprijinim formatorii de opinie din Ro care au o directie buna, care pun inca baza si valoare pe cultura si respect ( care sunt pe cale de disparitie).
Cam asta e ce as putea spune la subiect poate par un roman resemnat sau un suflet ratacit, nu conteaza...am invatat sa ma simt un cetatean al acestei lumi, sa respect cu adevarat pe ceilalti si sa sa respect planeta, sa il invat pe fiul meu sa respecte pe cei din jurul lui, sa respecte apa, resursele , animalele si sa invete ca nu trebuie sa consumam tot ce e in jur doar pentru ca " se poate" . Poate daca milioane sau miliare de oameni ar face la fel lucrurile ar fi mai frumoase si mai simple in lume....oricarei natii am apartine
Deceneus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui silvi_2005 Mi-am gasit echilibrul in "demnitatea" de a fi Om sub oricare steag ma voi afla. Nu va schimba schimba nimic pasaportul romanesc sau cetetenia franceza in modul meu de a fi si am invatat de la viata ca intr-adevar Omul sfinteste locul si ca forta exemplului e mai mare decat o mie de cuvinte . Cei care ma cunosc nu ma judeca dupa apartenenta nationala, mereu vorbesc frumos si cu drag de meleagurile romanesti si multi prieteni au vizitat sau au in plan sa viziteze Romania. Sincera sa fiu nu cred ca un subiect aici poate rezolva sub o forma sau alta probleme economice sau politice ale Romaniei oricat am vrea noi asta.... BUCATARIA SYLVIEI Adevarul, pur si simplu, este rareori pur si nu este niciodata simplu. Oscar Wilde |
A fi OM e lucru mare. Oameni sunt cei care-si ajuta semenii.
A fi OM in orice cultura presupune sa ai aspiratii si preocupari nobile.
In toate culturile personalitatile publice respectabile au fost cele care s-au dedicat si au actionat pentru binele comunitatii.
Cei care au avut succese profesionale remarcabile au fost si sunt savanti, cercetatori sau simplii profesionisti.