Prieteni dragi(2)
Raspunsuri - Pagina 5
ladyJ spune:
Citat: |
citat din mesajul lui giulia71 Pai de ce? Pai cum asa? Poti sa vrei sa-ti vezi prietenele sau poti sa nu vrei sau sa nu ai chef. Oamenii se schimba. uneori gandesc prea mult.... |
Da, corect. Dar titlul se numeste ´´prieteni dragi´´, adica persoane apropiate de care ti-e dor, pe care vrei sa le vezi si pe care, te bucuri sa le vezi.
Desigur ca pe parcursul subiectului, autoarea s-a sucit de cateva ori, lucru care a lasat ceatza peste ochii cititorilor.
Am aflat ca ´´prieteni dragi´´ inseamna defapt persoane pe care le stii demult si care vor sa te vada, iar pe tine te cam incomodeaza dorinta lor de a te vedea ca tu nu ai chef, defapt chef ai dar nu ai bani, defapt bani s-ar gasi dar nu ai si de pantofi...
Problema principala a fost defapt o serie de probleme: restaurant, haine, vacante, paste , prieteni, multumire, nemultumire, colegi, musafiri, tort, copii, submarine..,.
Uite, tu ai retinut doar faza cu prietenii pe care nu ai chef sa ii vezi. Dar au fost mai multe aspecte care s-au discutat aici. Si sunt sigura ca Fomalhauti a stiut ca nu va primi mangaieri pe crestet, ba chiar a multumit si celor care au avut posturi impotriva modului ei de relationare.
coracora spune:
citat din mesajul lui giulia81 eu cred ca toti visam la ceva...si nu cred ca e problema nimanui in ce investim noi banii nostri...cel putin asta cred eu |
Corect. Dar atunci cand faci acele investitii (indiferent de genul lor), asuma-ti 100% consecintele lor, in cazul de fata reactia contrariata a prietenelor lui Fomalhauti si respectiv iritarea ei ca urmare a ofertei de imprumut.
Nu te poti astepta ca oamenii sa reactioneze altfel intr-o asemenea situatie; si eu as fi incercat sa-i dau bani pt rochie si pantofi daca ar fi fost prietena mea si as fi realizat ca pierde enorm neducandu-se la acea intalnire. Ba chiar as fi insistat sa accepte acei bani de dragul de-a o avea acolo, nu pentru a-i scoate indirect ochii ca "iata, eu am banii, tu nu". Nici vorba.
Mie mi se pare ca discutam de fapt un joc al orgoliilor si al aparentelor mentinute cu orice chip.
Alizee spune:
Pe mine chiar ma amuza Fomalhauti cu aiureala asta : prieteni dragi, care nu ii sunt de fapt prieteni chiar atat de dragi.
Fomalhauti, eu, in locul tau, le-as spune clar acestor persoane ca nu am timp si gata. Cand nu iti face placere compania unor persoane, nu are niciun sens sa te prefaci ca iti sunt pe plac. Tu ai alte prioritati, iar fostii prieteni sau colegi te agaseaza cu solicitarile lor.
Te-ai prins singurica in plasa nesinceritatii tale.
allinta
A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.
pisigri spune:
Eu in locul lui Fomalhauti m-as simti foarte ranita si jignita de unele postari de pe aici.
Nu vad nimic de neinteles aici. Fiecare are banii pe care ii are si ii imparte cum doreste.
Nu a scis aici sa ceara bani de restaurant si de pantofi, nici sa se plinga ca nu are bani de restaurant si de pantofi.
Acesta a fost CADRUL in care s-a petrecut ceea ce o nelamureste/nemultumeste: insistenta prietenelor de a-i da bani.
Si mi se pare foarte corecta si legitima si problema morala pe care o ridica. Nici eu nu as putea primi bani pomana, pt o masa la restaurant si pt o pereche de pantofi, in conditiile in care eu plec sa ma dau cu submarinul.
Ziceti-i fudulie, ziceti-i cum vreti, dar aici sunt perfect de acord ca "nu se face" sa accepti pomana, cind de fapt prioritatile tale sunt altele, si tu ai investit toti banii disponibili in DISTRACTIE. Distractii pe care oamenii aia care iti ofera bani, e putin probabil sa si le permita vreodata.Nu conteaza de ce.
Si lasati-o in pace si cu standardele in ce priveste "cu ce trebuie serviti musafirii". Si aici o inteleg. Bunica mea, cind are musafiri neanuntati (si astia sunt intotdeauna familie sau f apropiati, oameni care nu vin pt masa chiar daca stau si la masa, oameni care cu siguranta nu au nici o pretentie, stiind ca bunica se apropie de 80 de ani si ingrijeste un bunic paralizat), dezgheata repede ceva din congelator, curata 3 cartofi, scoate niste cas cu ceapa, o ciorba se gaseste mereu, si te ridici de la masa cu 3 feluri de mincare de abia te misti. Daaaar ea isi cere scuze si este sincer si vizibil jenata, pt ca daca ar fi fost anuntata dinainte de vizita, ar fi facut o supa cu galuste sau un felul intii mai "special", carnea aia nu ar fi facut-o pe gratar ci poate o mincarica mai aleasa (sau ar fi avut sa puna pe gratar si porc, si pui si mici, pt toti potentialii mofturosi), si probabil ar fi incropit repede si un desert, sau macar ne-ar fi rugat sa luam o inghetata.
Asa ca da, sunt oameni care au un anumit "standard" (autoimpus) de a primi musafiri, si care se simt jenati daca pregatirile nu sunt la inaltimea standardului acesta.
Si de ce sa nu fim sinceri, lumea se asteapta ca daca ai 7 copii dar iti permiti sa fii casnica, sa tii inca 7 animalute si sa pleci in vacanta peste mari si tari, sa iti permiti si o cina festiva la un restaurant, si o tratatie la tine acasa. Mai aales daca mereu ti le-ai permis. Poate ca prietenii apropiati pot intelege ca toate astea impun si niste sacrificii, sau ca stilul de viata si de gestionare a banilor este unul mai original, dar amicii sau strainii nu inteleg si nu accepta, ba din contra, judeca, cintaresc si diseca.
Si nu stiu pe unde ati terminat voi scolile, dar parintii mei au avut si ei intilnirea de 30 de ani de la terminarea liceului, si am observat ca judecati de valoare, critici, "aratat cu degetul" se practica si dupa atita timp...si parca mi-e greu sa cred ca taman generati 1975 de la liceul X din Iasi e "mai deosebita"...
http://scrisoaredelamosul.blogspot.com/
http://pisigri.blogspot.com/
Mami de Ilinca (5.03.2009)
AgnesLuca spune:
off topic (da scriu, ca demult vroiam s-o scriu, ca ideea apare des mai pe la toate topicurile, deci profit de asta ca are audienta): cerealele stau la baza alimentatiei sanatoase, pe aceeasi pozitie cu fructele si legumele, atita doar ca trebuie sa fie INTEGRALE. Pun si o poza, sa fiu mai credibila:
http://prodieta.ro/wp-content/uploads/2008/05/piramida_alimentatiei_sanat1.jpg
On topic, desi am citit doar pe ici pe colo:
dupa mine nu e nici o problema daca situatia actuala e doar una de durata limitata, adica daca s-a intimplat ca de data asta din cauza Tenerifelor sa nu mai fie bani de pantofi, in schimb ca idee de viata mi se pare periculoasa pentru ca imi miroase a izolare sociala. Si ma leg de pantofi pentru ca in tot contextul asta eu ii vad ca pe un fel de simbol. Deci ori te simti bine in papucii tai indiferent de situatie, ori iti procuri cit mai de graba o pereche de pantofi "buni" pe care ii tii pe raful de sus unde nu ti-i poate distruge nimeni.
AgnesLuca spune:
citat din mesajul lui pisigri Eu in locul lui Fomalhauti m-as simti foarte ranita si jignita de unele postari de pe aici. Nu vad nimic de neinteles aici. Fiecare are banii pe care ii are si ii imparte cum doreste. Nu a scis aici sa ceara bani de restaurant si de pantofi, nici sa se plinga ca nu are bani de restaurant si de pantofi. Acesta a fost CADRUL in care s-a petrecut ceea ce o nelamureste/nemultumeste: insistenta prietenelor de a-i da bani. Si mi se pare foarte corecta si legitima si problema morala pe care o ridica. Nici eu nu as putea primi bani pomana, pt o masa la restaurant si pt o pereche de pantofi, in conditiile in care eu plec sa ma dau cu submarinul. Ziceti-i fudulie, ziceti-i cum vreti, dar aici sunt perfect de acord ca "nu se face" sa accepti pomana, cind de fapt prioritatile tale sunt altele, si tu ai investit toti banii disponibili in DISTRACTIE. Distractii pe care oamenii aia care iti ofera bani, e putin probabil sa si le permita vreodata.Nu conteaza de ce. Si lasati-o in pace si cu standardele in ce priveste "cu ce trebuie serviti musafirii". Si aici o inteleg. Bunica mea, cind are musafiri neanuntati (si astia sunt intotdeauna familie sau f apropiati, oameni care nu vin pt masa chiar daca stau si la masa, oameni care cu siguranta nu au nici o pretentie, stiind ca bunica se apropie de 80 de ani si ingrijeste un bunic paralizat), dezgheata repede ceva din congelator, curata 3 cartofi, scoate niste cas cu ceapa, o ciorba se gaseste mereu, si te ridici de la masa cu 3 feluri de mincare de abia te misti. Daaaar ea isi cere scuze si este sincer si vizibil jenata, pt ca daca ar fi fost anuntata dinainte de vizita, ar fi facut o supa cu galuste sau un felul intii mai "special", carnea aia nu ar fi facut-o pe gratar ci poate o mincarica mai aleasa (sau ar fi avut sa puna pe gratar si porc, si pui si mici, pt toti potentialii mofturosi), si probabil ar fi incropit repede si un desert, sau macar ne-ar fi rugat sa luam o inghetata. Asa ca da, sunt oameni care au un anumit "standard" (autoimpus) de a primi musafiri, si care se simt jenati daca pregatirile nu sunt la inaltimea standardului acesta. Si de ce sa nu fim sinceri, lumea se asteapta ca daca ai 7 copii dar iti permiti sa fii casnica, sa tii inca 7 animalute si sa pleci in vacanta peste mari si tari, sa iti permiti si o cina festiva la un restaurant, si o tratatie la tine acasa. Mai aales daca mereu ti le-ai permis. Poate ca prietenii apropiati pot intelege ca toate astea impun si niste sacrificii, sau ca stilul de viata si de gestionare a banilor este unul mai original, dar amicii sau strainii nu inteleg si nu accepta, ba din contra, judeca, cintaresc si diseca. Si nu stiu pe unde ati terminat voi scolile, dar parintii mei au avut si ei intilnirea de 30 de ani de la terminarea liceului, si am observat ca judecati de valoare, critici, "aratat cu degetul" se practica si dupa atita timp...si parca mi-e greu sa cred ca taman generati 1975 de la liceul X din Iasi e "mai deosebita"... http://scrisoaredelamosul.blogspot.com/ http://pisigri.blogspot.com/ Mami de Ilinca (5.03.2009) |
Pisigri, da pun pariu ca si bunica si parintii tai au o pereche de pantofi buni in dulapul cu naftalina.
vazind 1975 am fost tentata sa cred ca parintii tai sunt mai tineri decit mine (eu sunt nascuta in 72)
O fi asta problema lui F. ca-i prinsa intre doua generatii ?!?
pisigri spune:
Printii mei s-au "facut" in '59, am pus si eu '75 ca nu stau sa calculez exact. Ca sa induc lumea in eroare
Nu stiu, la noi acasa nu s-a pus niciodata problema unor venituri care sa permita vacante atit de exotice, iar pantofii buni sunt pastrati cu sfintenie in cutie, in fundul dulapului. Ai mei in schimb stau aruncati prin hol, prin saci in balcon sau boxa, pe unde apuca. Si desigur ca atunci cind "peste noapte" ma loveste faptul ca trebuie sa ma duc la un eveniment oarecare (nunta, simpozion, chestii de-astea de care stiu de fapt de jumatate de an, dar...cui ii pasa cu adevarat de ele..??)ma trezesc ca "nu am cu ce sa ma imbrac". Neplacut, e adevarat, pe unele le-am mai sarit si noi pe considerentul lipsei banilor, dar nu ne-a parut rau dupa ele. Ba la unele am preferat sa petrecem weekendul in cort la munte, cu totala lipsa de "consideratie" fata de eveniment. Pt ca pt noi nu este o prioritate sa mergem din obligatie la nunti, de exemplu. Mergem unde ne simtim bine, cu cine ne simtim bine. Si unde ne permitem, desigur, ca nivelul nostru de salarizare nu ne permite chestii fistichii, chiar daca am minca un an numai sucul de rosii de pe pastele alea mult hulite.
PS chestia cu pastele cu rosii a fost "initiata" de CampariSoda si s-a vrut o metafora. Vad ca a stirnit multe reactii...
http://scrisoaredelamosul.blogspot.com/
http://pisigri.blogspot.com/
Mami de Ilinca (5.03.2009)
giulia81 spune:
citat din mesajul lui allinta Pe mine chiar ma amuza Fomalhauti cu aiureala asta : prieteni dragi, care nu ii sunt de fapt prieteni chiar atat de dragi. Fomalhauti, eu, in locul tau, le-as spune clar acestor persoane ca nu am timp si gata. Cand nu iti face placere compania unor persoane, nu are niciun sens sa te prefaci ca iti sunt pe plac. Tu ai alte prioritati, iar fostii prieteni sau colegi te agaseaza cu solicitarile lor. Te-ai prins singurica in plasa nesinceritatii tale. allinta A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect. Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni. |
exact acelas lucru l-am spus si eu cu nspe pagini in urma
Caught between the devil and the deep blue sea...
Donia spune:
E de-a dreptul amuzant sa citesc aici cu cata bunavointa se arunca lumea sa ii refaca viata lui F. De la hainele pe care ar trebui sa si le cumpere si sa le aiba in dulap, la mancarea pe care ar trebui sa o manance, la activitatile pe care ar trebui sa le ofere copiilor, la vacantele in care ar trebui sa mearga (sau nu), la serviciul pe care ar trebui sa-l caute... nu credeti oare ca si relatia cu sotul (singurul care munceste in casa aia!) sufera si ca are nevoie de ajutor? E drept ca nu am citit cateva pagini, poate ca s-a discutat, totusi.
Si asta dupa ce femeia a deschis un subiect in care cauta intelegere. La cabinetul psi. Intelegere pentru punctul ei de vedere. Nu a intrat la 'cariera de la 9 la 17' sa intrebe cum sa isi gaseasca servici, nu la 'parintii intreaba' sa afle ce activitati trebuie sa le ofere copiilor sau daca stilul ei de parenting e bun, nu la 'femina intim' pentru retete de slabit, nu la 'bucatarie' ca sa afle ce sa mai gateasca si cum se fac prajituri ieftine.
Dupa ce a spus clar din start ca e multumita de alegerile pe care le-a facut. Dar nu, daca e multumita inseamna ca e inconstienta! Hai sa o aducem noi cu picioarele pe pamant si sa ii explicam de de fapt viata ei e total in neregula. Ca valorile ei sunt niste nimicuri.
Ooo, dar e forum, putem sa vorbim liber! Putem sa ii criticam alegerile si viata, putem sa intrebam fara pic de delicatete cati bani aloca per cap de copil, putem sa ii spunem cu nonsalanta ca e nesincera, sa o atacam in fel si chip pentru ca e forum. Si nu, nu e vina noastra ca ii invadam viata, ci e a ei, ca a deschis subiectul, n-are decat sa inghita toate criticile si ironiile. Da, daca a deschis subiectul, practic a cerut sa fie atacata, nu? Asa cum si o femeie cere sa fie violata atunci cand poarta fusta scurta, are sens.
De acord total cu giulia71 "Da am citit subiectul, e drept nu toate raspunsurile ca unele sunt asa de stanjenitoare incat imi provoaca greata. Ce vreti asa-s io mai sensibila."
Poate mai multa sensibilitate ne-ar face sa realizam ca F e o persoana reala, cu o viata reala, nu un studiu de caz inventat pe care unii sa isi exerseze repeziciunea mintii, limba ascutita si abilitatea de a trage concluzii despre viata cuiva.
ocebine spune:
Intre "prieteni dragi" nu exista fudulie sau orgolii...un prieten drag te intelege si te accepta exact asa cum esti. Daca te simti stinjenita (mai bine zis incomodata), poate nu este relatia chiar asa de "draga" si atunci toata framintarea este inutila. Pentru niste amici de la distanta nu iti mai "produci" atitea (false) framintari. Spui cinstit ca nu poti si gata...ce atita zarva?
S-a pus mare accent pe faptul ca 2 prietene in vizita inseamna de fapt o gustare pentru 11...fals...cei 9 trebuie sa manince ORICUM, indiferent daca se anunta cineva in vizita sau nu. Si daca sint prieteni dragi, pot minca o portie de ciorba din oala fara sa se gindeasca ca nu-i file mignon.
Imi pare bine ca ai recunosct ca TU vrei sa mergi in Tenerife...cel putin ti-ai asumat responsabilitatea moftului. Nu-i nimic gresit in a iti satisface mofturile (toti avem slabiciune la ceva). Chestia e ca totusi, pentru boema calatorie platesc si copiii la rindul lor. Asta ma deranjeaza pe mine...pentru citeva zile "de vis" se trage tare in saracie un an intreg. Cind e vorba de un adult, e OK dar cind e vorba de copii, parca nu mai e OK.