Alaptand la 4 ani - pe coperta(2)
Raspunsuri - Pagina 15
AB_AC spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Selene_Bunny Buey, io zic sa lasati Africa. Pe mine m-a trecut oaresce pe spinare cand am citit, fie si numai din cartea Corinnei Hoffman, cum copilul face kk si pishu acolo, in fularul ala in care il cara mama, cum mama il ia si-l scuipa pe fund si-l freaca cu nisip pentru a-l curata, si cum INCA se pastreaza taiatul clitorisului/labiilor mici la fete... Cu lama, cu bucati de sticla... Vazut si pe youtube, e horror de horror... Din punctul meu de vedere, astea anuleaza naturalul ..... ............................. AB_AC, n-am inteles ce ai vrut sa spui cu citarea acelor tari. Ca se practica si in alte tari decat cele din Africa, (,) ca nu Africa a initiat fenomenul... mi se rupe. Citisem si wikipedia, insa filmuletul de pe youtube, ca o fi regizat ca sa ilustreze fenomenul, ca o fi "pe bune", mi se pare infiorator. O imagine face cat o mie de cuvinte. |
Selene stiu, stiu e greu... . Greu si pentru mine sa trec peste "mi se rupe" asta al tau, dar mutilarea genitala nu are a face cu "salbaticii" aia cu alaptatul.
Aia au orgii sexuale, tam-tam-uri.... astea stereotipurile salbaticilor.
Mutilarea genitala are a face cu Evul Mediu islamic ... stii tu celelalte stereotipuri cu basmale si camile.
Poza aceea cu Africa de pe wiki iti arata ca mai putin de o treime din Africa e afectata de aceasta mutilare caracteristica tarilor predominant musulmane: de la Afghanistan, Arabia saudita sau Nigeria.
Scuze de off-topic dar nu pot sta in banca cand vad cum ne stoarcem toata cultura ca sa gasim argumente cu care dupa cum zice autoarea "anulam naturalul".
cruis spune:
Pana si sterilizatorul este totusi ne-necesar. Pentru mine. N-am folosit nici cand am dat biberonul, nici cand am alaptat, n-am avut.
cristoiu, alaptare frumoasa in continuare. Asa cum se constata inca odata, copiii si situatiile sunt diferite. Acum ca totul merge uns, daca cel mic al tau va decide ca el mai vrea pe tzitzi al lui si tu nu esti de acord, vei lua o decizie atunci, va fi intre tine si el (ea?). Asa cum au facut toate cele care au alaptat si nu au fost fortate de imprejurari sa intarce. Exact despre asta e vorba.
Sunt copii la care nu merge cu fentatul, dusul cu zaharelul pur si simplu ai de ales intre a fi dur sau nu. Si unele mame nu vad asa o tragedie happy birthday ala de la 3 ani care se apropie veritignos ca sa fie dure. Sau ala de la 4 ani. Vezi ca se rareste, vezi ca intelege cel mic intru-catva, dar nu vreau ele sa taie macaroana. Le condamnam? Ne ingretosam la ideea asta? Nu le mai luam de paciente, apropos de doamna scarbita?
Nu ma adresez neaparat tie.
Selene_Bunny spune:
AB_AC, eram sigura ca o sa punctezi chestia aia.
Eu pornisem de la ceea ce spusese gmmm, cum ca exemplul mamei din Africa, (,) ce alapteaza la cerere si isi cara mereu copilul in spate, a facut-o sa se simta mai putin mama. Naturalul mamei din Africa o facuse sa se simta mai putin mama.
Naturalul ala vine "la pachet" cu niste chestii pe care eu, personal, nu pot sa le diger. Naturalul ala este intr-o parte a lumii in care realitatile sunt complet diferite.
Deci nu are rost sa comparam o mama europeanca, crescuta si educata in stilul european, responsabila pentru ea si pentru copil in stilul european, cu o mama din Africa. Si nici ea nu are rost sa se compare, pentru ca sunt atat de diferite.
Da, mi se rupe care este tzara care a inventat si propagat obiceiul respectiv. Nu ar trebui sa existe si punct. Obiceiul, nu tzara.
Din putin se face mult - ajutor umanitar!
Bazar general - fiecare implicare conteaza!
Lucrusoare de vanzare...
gmmm spune:
cruis, si daca remarca ta functioneaza in sensul invers?
Si anume ca mamele care au simtit atit de multa satisfactie in a-si alpata copii nu pot vedea ce e rau (sau cel putin discutabil) in a pune un baiat la sin? Ca le e greu sa gasesaca forta de a intrerupe momentele acestea descrise ca o fuziune minunata?
(Despre sterilizator, da, sint de acord ca e inutil. Speli bine si gata. Daca chiar esti anxios (si ai) poti sa pui biberonul sau mai stiu-eu-ce in spalatorul de vase, daca ai. Copii n-au nevoie de un mediu steril. Cind ma gindesc ca saraca mama ne calca scutecele... Asa stiu unii datatori de sfaturi sa complice viata altora...)
simplyana_m spune:
Citat: |
citat din mesajul lui gmmm cruis, si daca remarca ta functioneaza in sensul invers? Si anume ca mamele care au simtit atit de multa satisfactie in a-si alpata copii nu pot vedea ce e rau (sau cel putin discutabil) in a pune un baiat la sin? Ca le e greu sa gasesaca forta de a intrerupe momentele acestea descrise ca o fuziune minunata? (Despre sterilizator, da, sint de acord ca e inutil. Speli bine si gata. Daca chiar esti anxios (si ai) poti sa pui biberonul sau mai stiu-eu-ce in spalatorul de vase, daca ai. Copii n-au nevoie de un mediu steril. Cind ma gindesc ca saraca mama ne calca scutecele... Asa stiu unii datatori de sfaturi sa complice viata altora...) |
Dar tu ai auzit de sterilizare prin fierbere? nu mai putem sa strilizam fara strilizator . Mama care iti calca scutecele, ca n-avea pampers, nu steriliza obiectele destinate tie ca bebe, ca n-avea sterilizator? Si sa stii ca si bunica, ce n-avea fier de calcat, steriliza scutecele, fierbandu-le si apoi uscandu-le in soare puternic. Natural nu inseamna lipsa de igiena.
http://www.lucamic.blogspot.com/
gmmm spune:
Selene Bunny, eu intelesesem perfect ce vrei sa spui: ca beneficiile a ceea ce numim "natural", si care este in fond un mod ne-occidental de a-ti creste copii, sint contrabalansate de alte aspecte, pe care noi le consideram negative. Asta si incercasem sa spun mai devreme: pe ce criterii selectionam doar aspectele care ne convin, ca sa le aducem ca argumente?
In fond, cine ne spune ce este "natural" si ce nu? Chiar si popoarele de vinatori-culegatori, cite mai exista, au o traditie lunga in spate.
Banuiesc ca purtatul are o baza naturala; e atit de agreabil sa-ti tii in brate copilul, si e un comportament atit de raspindit in toate culturile, incit banuiesc ca are o baza fiziolgica.
Altceva este insa purtatul non-stop: natura nu ne-a facut cu marsupii. Si nici nu mai avem blana, precum maimutele, sa se agate maimutoii cei mici.
(De curiozitate, stie cineva cum procedau romancele in mod traditional? Din cite stiu eu, cel putin de la generatia strabunicii incocace, au avut intotdeauna leagane. Si-n Creanga, tot leagane aveau.)
Exact la fel si cu alaptatul: avem sini, deci este ceva natural sa alpatezi. Insa nimic din natura nu precizeaza cit timp.
gmmm spune:
simplyana m, da, am auzit de sterilizare prin fierbere. (Si am auzit si de uitatul pe foc, din experienta proprie...)
Copilul are nevoie de scutece curate, nu de scutece sterile. Pielea copilului nu e sterila. Alternativa nu e ori sterilizezi, ori traiesti intr-o mizerie crasa.
lucialu spune:
Parerea mea e ca alaptatul este clar o chestie care tine de natural. Asa cum tot noi suntem cele care ducem viata intrauterina. Fiecare mama stie cat timp. E imposibil sa nu iti dai seama cumva...si oricum sunt copii care se autointarca, altfel nici nu ar fi denumit fenomenul.
In rest, ce face tribul unga-ciunga, nu ma intereseaza decat asa, la nivel de curiozitate poate, cunoastere. Sunt lucruri care tin de cultura unei societati, nu de natural.
Important e sa incercam sa ne alaptam copiii si nimeni sa nu mai priveasca nicium aproapele, mi ales ca vorbim de copii.
lucialu spune:
si naturalul mai greseste. Nimeni nu tre sa isi taie o vena dc nu reuseste sa isi alapteze copilul. Daca a incercat si nu s-a putut din varii motive, inclusiv din motive ce implica anduranta... asta e!Presiunea pt mine nu a venit de la cei pro alaptare, nici macar aici pe forum...efectiv simti presiunea din momentul in care tre sa iti vina laptele, startul e extrem de important si implica un efort, ca si cum dai proba de viteza, e atunci sau pa! si atunci cam cine nu poate din motiv ca nu are lapte, nu este, isi da seama. Atunci vin toate problemele, buluc, de-asta e bine sa fii informata dinainte, ca se poate ca totul sa mearga de fapt brici, dar nu merge pt ca se porneste gresit, nu stiai la ce te inhami, ce tre sa faci tu, vin problemele exterioare in spital cu cei care nu iti aduc copilul ori ti-l umple de LP, nu te ajuta, apoai acasa, babele cu ideile crete ca nu e bun laptele tau si tot felul... Mai apoi, dc ai reusit sa treci dimpreuna cu copilul de acest start, e lapte, el se mufeaza corect, ramane proba de rezistenata, care poate fi sau nu, unele au experimentat fenomenul ca pe ceva frumos, altele dimpotriva, ca fiind greu,poate nici sa nu mai fie vb de nicio rezistenta, mama asteapta sa se uatointarce copilul, copilul intreurupe brusc, chiar dc mama ar mai vrut...mama hotaraste un timp...
simplyana_m spune:
Citat: |
citat din mesajul lui gmmm simplyana m, da, am auzit de sterilizare prin fierbere. (Si am auzit si de uitatul pe foc, din experienta proprie...) Copilul are nevoie de scutece curate, nu de scutece sterile. Pielea copilului nu e sterila. Alternativa nu e ori sterilizezi, ori traiesti intr-o mizerie crasa. |
Nici sterilizarea periodica a obiectelor personale ale bebelusului nu asigura un mediu steril, sa nu exageram . E tot un mod de a mentine un mediu curat, si inca un mod foarte simplu si la indemana oricui. Dar deja dam in altele, si nici nu cred ca vroiam sa te contrazic prea tare, de fapt.
http://www.lucamic.blogspot.com/