O reteta in franceza, ma ajuta cineva?
Imi poate masura sau spune cineva cati ml are "1 tasse a cafe"?
Eu am o cescuta ratacita prin casa (nu beau de obicei cafea) si daca masor continutul imi ies 150 ml. Pe Google, am gasit, asa mai greu, ca ar fi 100 ml.
Pentru cine ma lamureste, dau la schimb reteta :
http://www.cartenoire.fr/news/recettes/Recette-fondant.pdf
Dar si mai si este filmuletul, ar trebui pus la "arta" nu la "bucatarie":
http://vimeo.com/29116402
Raspunsuri
Anda08 spune:
Eu stiu din diverse surse ca: 1 tasse (sau 1 cup - o ceasca) = 250 ml
poate stie cineva sigur...sau cel putin sa confirme..
O zi frumoasa tuturor!
Cea mai mare avere a omului e saracia deoarece nimeni nu va incerca vreodata sa ti-o ia , nimeni nu te invidiaza pentru ea si creste pe masura trecerii timpului ... Socrates
Miriluta spune:
In DE se face diferenta intre cana si ceasca.
Cana are cam 250ml, ceasca cam 150ml. Eu cred ca reteta se refera la o ceasca
glimmer spune:
Poate te ajuta precizarile de www.yabiladi.com/forum/petit-rappelle-d-equivalence-pour-celles-54-1423019.html" target="_blank">aici.
roxanaz spune:
ML, fa o medie . si eu as zice ca o ceasca de cafea are cam 150ml (ca ar intra si un capuccino ), 100ml mi se par cam putin.
manon spune:
la tasse a cafe este, inca, aia de pe vremea bunicii...adica de 100-125 ml (asa se serveste cafeaua in franta) . daca te uiti pe fotografiile retetei o vezi, mai la sfarsit.
bautorii de cafea din generatiile mai noi folosesc cesti mai mari (chestie de design, comoditate, optiune personala) cu exceptia acelora care au copiat modelul american si beau cafeaua din cana de ceai.
Mik spune:
In reteta e vorba de o ceasca mica. Cam 80-100ml si cafea concentrata.
(cred ca o doza mica facuta la o masina Nespesso ar fi suficienta.
andieelen spune:
N-am baut cafea in Franta, am baut in Italia, daca te ajuta cu ceva. Cestile lor au 50 ml si sunt aproape crema nu lichid.
ML spune:
Multumesc tuturor penru raspunsuri!
Pana la urma am pus 100 ml cum mi-ati confirmat si voi Mik, Glimmer.
Da' nu mi-a iesit bunatatea :). Sa nu va suparati ca nu va acuz, vina este a mea. Asa ca, daca stie cineva cum sa repar ce-am gresit, as incerca-o din nou, candva.
Intai, am folosit ciocolata cu 60% cacao iar cand am topit-o impreuna cu untul, nu arata atat de groasa spre sfarsit precum in filmuletul lor. Oare o ciocolata cu 70 sau 80% cacao sa dea o compozitie mai teapana?
Apoi, dupa ce am adaugat cele 3 linguri de faina.... nu s-a schimbat prea mult, iar cei 100 ml de cafea au inmuiat-o de tot, nici gand sa se aseze in forme cu "mot" care sa se ceara nivelat cu lingura. Asa ca, din ochi, am adugat faina, prea multa pana la urma, de-a iesit un fel de brownie teapan...
In primul rand ma gandesc ca data viitoare sa pun numai 50 ml cafea tare, poate sa schimb ciocolata si sa folosesc mai putina faina. Dar cata ca sa iasa crusta si dedesubt moale?
buli spune:
ah, eu abia asteptam sa vii sa spui cum ti-a iesit, mi s-a parut foarte interesanta reteta.
iar filmul e ... uau!
Mik spune:
ML, am citit reteta si e facuta pentru cei din Europa. Am trait in Mexic si stiu ce spun.
Explic : ciocolata neagra trebuie sa fie fara lapte praf in ea numai cu unt de cacao, pudra de cacao si zahar. Poate ar trebui si zahar nitel mai putin.
Apoi din cantitatile initiale de unt si faina trebuie sa scazi ce pui pe cescute cind le tapetezi : deci unt pentru topit e doar 125g si faina pusa in compozitie e doar 2 linguri (adica 40g).
Incerc sa gasesc in casa cestile din acroroc rezistente in cuptor sa fac si eu asa ceva.
Sa nu uit : incearca sa pui faina cernuta caci creste mai bine.