Cel putin 10 kg jos (8)

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns arturicii spune:

LYADA pentru capitolul nou

Bonsai, la MD nu trebuie sa mananci doar banane. Poti manca de ex la 7 banana, la 9 portocala, la 11 kiwi si la 13 pranzul

- Eu supa nu beau si nu am baut deloc asa ca nu stiu cum e cu ea.

- cafea bei dimineata dar nu primul lucru; primul lucru e sa bei apa cu miere si otet de mere sau apa minerala

- gustari nu exista

Daca mai aveti intrebari si ma pricep va raspund.

Eu sunt aproape de jumatatea dietei, continui cu incrancenare pana termin cele 90 de zile + cele 90 de intretinere.

Ca si total de kg sunt la - 13.5 (din care 5 cu Rina in cele 43 de zile trecute din care 3 zile, de Paste, cu abateri).
Am trecut deja de greutatea pe care o aveam cand am inceput sarcina cu fetita. Inca 2 kg si trec si de greutatea pe care o aveam cand am inceput sarcina cu baietii. Iar in 4 kg schimb iar prefixul (sper eu ca in jur de 1 iunie sa se intample).





Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LYADA spune:

Arturicii, e minunat totalul slabit! chiar daca nu imi sustine teoria

Stiu Lulu ca esti sub 70, eu abia ma apropii de greutatea la care tu ai luat startul. Si am descoperit si ca nu mai sunt asa inalta cum ma stiam, conform ultimelor masuratori efectuate in familie cu instrumente non-performante cica as fi de 1.72m doar. asta imi strica total indicele IMC calculat, dar inca nu imi redefinesc obiectivele pe termen lung, sunt focusata pe cel pe termen scurt, sa nu mai vad 7. Daca se intampla, imi fac cinste cu un cantar nou

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lulu77 spune:

arturici, daca ai timp, te rog scrie cateva idei(ca sunt in pana de idei), exemple de :
Amidonuri- ptr ziua 2
Carbo - ptr ziua 3.

Cum trebuiesc combinati, am inteles.
este obligatoriu acele cubulete de cioco si tort/prajitura in ziua respectiva?
Multumesc.

SOACRA MARE
Doua maini stangi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arturicii spune:

Lyada, care-i teoria ta ca mi-a scapat

Lulu, iti dau in postul urmator idei. Eu sunt destul de constanta in cele 2 zile.
De ex la Amidon imi fac fie mazare fie cartofi rantaliti cu salata de rosii si castraveti iar la Carbo imi fac de regula pizza cu crusta subtire, crocanta cu multe legume.
In ziua de carbo la cina fie mananci jumatate din ce ai mancat la pranz + cele 4 bucatele de cioco neagra (astea-s obligatorii) fie la cina praji+ cele 4 bucatele de cioco neagra.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lulu77 spune:

multumesc.mi-am notat, ma aprovizionez si incep.

SOACRA MARE
Doua maini stangi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arturicii spune:

DIETA RINA
CARBOHIDRATI

PIZZA
-250 g faina
-15 g drojdie
1/2 lingurita zahar
-sare un varf de cutit
-apa calduta
-4 linguri sos de rosii,
-1lingurita ulei de masline

Se dizolva zaharul si drojdia in apa calduta. Cand drojdia se umfla, se adauga faina sarata si se framanta un aluat. Se lasa o jumatate de ora la dospit, apoi se intinde o foaie subtire si se unge cu uleiul de masline si sosul de rosii. Se coace 20 de minute in cuptorul incalzit in prealabil la 200°C.
-Aluatul de pizza poate fi cumparat si din comert.
-Sosul de rosii poate fi inlocuit cu rosii pasate si condimente.

CINA
O felie de tort sau 3 cupe de inghetata si 4 bucatele de ciocolata neagra.

INFORMATII UTILE
In fiecare zi de carbohidrati puteti prepara o salata din salata verde, castraveti, varza si rosii. Adaugati orice fel de germeni, susan sau seminte de floarea soarelui (cu masura) si ierburi aromate proaspete (patrunjel, busuioc, tarhon etc), ceapa verde.

Chapattis (Paine indiana)
-200 g faina alba integrala
-50 ml apa calduta
-sare - un varf de cutit
-condimente dupa gust (ex. ierburi provensale, usturoi, patrunjel etc.)
-1 lingura ulei de masline pentru aluat
-sos de rosii

Se framanta faina si sarea intr-un castron, adaugand treptat apa, uleiul si condimentele. Aluatul final trebuie sa fie moale si omogen. Se stropeste cu putina apa, se acopera cu tifon umed si se lasa cel putin jumatate de ora la dospit. Se separa aluatul in 6 bucati rotunde de aceeasi dimensiune si se lasa putin la uscat. Se preseaza fiecare bucata cu mana, dupa care se intinde intr-o foaie subtire. Se coace in tigaie la foc mare. Se serveste calda. Se poate adauga sos de rosii.
» Chapattis poate fi inlocuita cu clatite.

CINA
O felie de tort sau o cantitate egala de biscuiti si 4 bucatele de ciocolata neagra. Se pun fructe uscate la inmuiat pentru micul dejun de a doua zi.

ALEGERE ALTERNATIVA
Puteti prepara terci de hrisca din 100 g faina de hrisca. Se usuca faina de hrisca timp de cateva minute intr-o tigaie. Se toarna apa fiarta si se amesteca 2-3 minute sau pana cand apa este complet absorbita. Se prepara ciuperci drept garnitura. Se prajesc ceapa si 2 maini de ciuperci intr-o lingura de ulei si se toarna putina apa. Se adauga sare, piper negru, usturoi zdrobit si se orneaza cu patrunjel taiat marunt.

SPAGHETE
-120g spaghete
-o ceapa mica
-rosii potrivite sau cateva rosii in sos
-1 lingura boia de ardei
-sare, piper negru
-1 lingura ulei de masline
-un varf de cutit oregano

Se prajeste ceapa, se adauga rosiile decojite si taiate felii, se soteaza putin, se adauga boia de ardei, oregano, sare si piper negru. Se toarna sosul peste pastele fierte al dente (sa fie inca tari).Se poate folosi, de asemenea, sos cu ierburi mediteraneene disponibil in comert.


CINA
O felie de tort sau 3 cupe de inghetata si 4 bucatele de ciocolata neagra.

ALEGERE ALTERNATIVA
Se prepara lasagna din paste foarte late. Se fierb 120 g, se scurg si se lasa la racit, intre timp, se taie 4 rosii in felii subtiri si se pastreaza pentru sos. Se rade un morcov. Se unge un vas mic de iena. Se alterneaza straturile de paste si felii de rosii cu morcov ras si se presara oregano. La sfarsit se aseaza un strat de paste. Se toarna sosul de rosii diluat cu apa peste lasagna. Se coace 30 de minute la 190°C.
Se poate prepara lasagna in prealabil, dar sosul de rosii trebuie turnat deasupra chiar inainte de coacere.


CUS-CUS
-120 g cus-cus
-2maini de ciuperci
-1 catel de usturoi
-1 lingura ulei
-1 lingura patrunjel tocat

Se prepara cus-cusul conform instructiunilor de pe pachet. Se soteaza ciupercile in ulei incins, se adauga putina apa si apoi usturoiul zdrobit. Se amesteca cus-cus-ul cu ciupercile si se orneaza cu patrunjel tocat.Puteti adauga ce legume doriti.

CINA
O felie de tort sau 3 biscuiti mici si 4 bucatele de ciocolata neagra

ALEGERE ALTERNATIVA
Incercati saratele din foietaj. Decongelati aluatul de foietaj,intindeti o foaie (nu prea subtire) si asezati foaia pe o tava de copt acoperita cu hartie pergament. Se taie aluatul in forma de saratele (sau patrate) si se presara condimente (fenicul, seminte de susan, seminte de chimen, etc). Se coace pana cand saratelele (sau patratele) se rumenesc.

INFORMATII UTILE
Uleiul de masline extra virgin, presat la rece nu ridica nivelul colesterolului datorita nivelului sau ridicat de acizi grasi nesaturati. Este benefic datorita continutului de colesterol de tip HDL recunoscut pentru efectele sale de prevenire a multor boli ale civilizatiei moderne. Uleiul de masline contine o gama variata de ingrediente medicinale si, de asemenea, imbunatateste absorbtia vitaminelor grase solubile. Folositi grasimea rar; alegeti ulei de calitate si cautati ulei a carui eticheta indica in mod clar ca va protejeaza sanatatea.

PAINE CU BICARBONAT
-400 g faina de grau fina
-300 ml apa minerala
-12 g praf de copt
-1 lingurita sare
-1 lingura ulei

Se amesteca faina, praful de copt si sarea si se face un aluat moale adaugand (treptat) apa minerala -aluatul trebuie sa fie lipicios la atingere. Se unge tava de copt, se intinde aluatul si se uniformizeaza cu mana umeda. Se coace in cuptorul incalzit in prealabil la 220° C pana cand se rumeneste la suprafata. Cand capata crusta, se stropeste cu apa, se acopera cu un prosop de bucatarie si se lasa la racit.
Se recomanda ca painea sa fie rupta si nu taiata. Se mananca jumatate si se pastreaza cealalta jumatate in frigider pentru alta data.

CINA
O felie de tort sau aceeasi cantitate de biscuiti simpli si 4 bucatele de ciocolata neagra.

ALEGERE ALTERNATIVA
Se fierb 120 g paste integrale si se acopera cu sos Pesto. Pentru a prepara sosul, se amesteca cu un mixer o legatura mare de busuioc proaspat, o mana de seminte de pin, usturoi zdrobit, ulei de masline si sare. Se poate folosi, de asemenea, sosul Pesto disponibil in comert.

MAMALIGA CU BOIA DE ARDEI
-120 g faina de porumb si sare
-1 lingura ulei
-1 lingurita boia de ardei

Se prepara mamaliga conform instructiunilor de pe ambalaj. Se incinge uleiul intr-o tigaie la foc potrivit. Se adauga o lingurita de boia de ardei si se soteaza. Acesta este condimentul pentru mamaliga.

CINA
O felie de tort sau 3 biscuiti mici si 4 bucatele de ciocolata neagra.

Se pun fructe uscate la inmuiat pentru micul dejun de a doua zi

ALEGERE ALTERNATIVA
Puteti pune sos de ciuperci sau sos de rosii peste mamaliga sau o puteti orna cu felii de ceapa prajita - cunoscatorii vor sti sa ii aprecieze savoarea.
Puteti prepara mamaliga in stil italian. Se aseaza
mamaliga intr-o tava unsa si se distribuie in mod
uniform;
se unge cu o lingura de ulei si se orneaza cu felii de
ceapa. Se coace 15 minute la 200°C.

TAIETEI DE GRAHAM CU SOS
-120 g taitei
-o conserva mica de rosii in sos
-1 lingura ulei de masline
-100 ml de apa
-1 catel de usturoi
-sare, piper negru si busuioc

Se curata si se zdrobeste usturoiul si se soteaza in ulei impreuna cu rosiile din conserva. Se adauga apa si se lasa la fiert aproximativ 5 minute. Se paseaza sosul in blender, se condimenteaza cu sare, piper si busuioc. Se mai lasa pe foc inca un minut. Se toarna sosul peste paste (fierte al dente). Pentru un plus de gust, se adauga un cub de ulei de masline cu ierburi aromate in apa pentru fiert.

CINA
O felie de tort sau 3 cupe de inghetata si 4 bucatele de ciocolata neagra.

ALEGERE ALTERNATIVA
Nu va plac sosurile de rosii din comert? Preparati-va singuri sosul si pastrati-! la frigider intr-un recipient bine sigilat.
Se paseaza 4 rosii, o lingura de ulei de masline, o ceapa, 2 catei de usturoi, putin piper negru, un varf de cutit de busuioc si o lingurita de patrunjel tocat intr-un blender. Se fierbe la foc potrivit timp de 10 minute. Se condimenteaza cu sare, dupa gust

GALUSTE MOI DIN TAIETEI
-120 g faina integrala de grau
-1/8 litru apa
-sare - un varf de cutit
-1 ceapa
-1 lingura ulei
-1 lingura tarhon (optional)

Se amesteca faina cu sarea. Se adauga apa pentru a obtine consistenta aluatului de clatite. Se toarna aluatul in picaturi printr-o strecuratoare cu gauri mari in apa clocotita, sarata (puneti in apa cateva picaturi de ulei). Se amesteca mereu, se scurge cand este gata si se raceste sub jet de apa rece. Pentru un plus de savoare, se adauga ceapa prajita sau tarhon tocat, asezonate cu o lingura de zeama de lamaie.

Galuste se pot gasi si in magazinele alimentare; cumparati 120 g.

CINA
O felie de tort sau 3 biscuiti - de exemplu biscuiti Bear Paw si 4 bucatele de ciocolata neagra.

Se spala 8 smochine, se pun in 300 ml de apa si se lasa la inmuiat peste noapte.

DULCIURI
-200 g margarina
-100 g zahar
-5 g zahar vanilat
-1 ou
-300 g faina
-50 g nuci macinate, arahide sau alte alune macinate

Se amesteca zaharul, zaharul vanilat, margarina si oul intreg pentru a se obtine un aluat moale, apoi se adauga nucile si faina. Aluatul nu trebuie sa aiba o consistenta foarte tare si nici sa se lipeasca. Se vor obtine aproximativ 30 de biscuiti. Se unge tava de copt cu putina margarina, apoi se intinde aluatul si se imparte in 30 de bucati. Se coc 15-20 minute la 200°C sau pana cand se rumenesc. Dupa ce se racesc putin se scot biscuitii. intr-un recipient acoperit, biscuitii se vor pastra crocanti si gustosi timp de pana la o luna. Retineti, nu mancati mai mult de trei biscuiti.

PASTE CU SPANAC SI USTUROI
-120 g paste cu spanac
-3 catei usturoi
-1 lingura ulei
-1 lingura sos de rosii
-1 lingurita patrunjel tocat
-un varf cutit nucsoara
-un varf cutit oregano

Se soteaza in ulei usturoiul zdrobit. Se adauga o
lingura de sos de rosii si 2 linguri de apa; se fierbe putin si se asezoneaza cu nucsoara. Se toarna sosul peste taitei, se presara patrunjel si oregano

CINA
O felie de tort sau 3 biscuiti si 4 bucatele de ciocolata neagra.

ALEGERE ALTERNATIVA
Se fierb 120 g cus-cus in apa cu sare, conform instructiunilor de pe ambalaj. Se adauga 2 rosii proaspete, decojite si date prin razatoare. Eventual se asezoneaza cu busuioc.


CLATITE CU CIUPERCI
-1 cana faina fina de grau
-1 cana faina integrala de grau
-1 cana ciuperci albe
-2 cani apa minerala
-1 lingurita patrunjel tocat
-1 lingurita tarhon taiat marunt
-1 catel usturoi taiat marunt
-praf de copt - un varf de cutit

Se amesteca toate ingredientele. Pentru a coace clatitele, se unge o tigaie cu ulei (si se scurge uleiul in exces). Se servesc calde; eventual, se pot unge cu sos de rosii.

CINA
O felie de tort sau 3 biscuiti - de exemplu, biscuiti din amestec de cereale si 4 bucatele de ciocolata neagra.

DULCIURI
-4 oua
-80 g zahar brun
- 40 g faina integrala de grau
-100 g fulgi cereal
- 200 g fructe

Se bat albusurile pana se intaresc. Se bat galbenusurile si zaharul pana se obtine o crema spuma, apoi se adauga treptat peste albusurile de ou. Se adauga faina si amestecul de cereale. Se intinde aluatul uniform intr-o tava de teflon unsa cu unt. Se presara deasupra fructele spalate si taiate in mod uniform. Se coace aproximativ 20 de minute la 180°C. Dupa ce se raceste se taie sub forma de patrate; se servesc numai 3. Restul biscuitilor se pastreaza la frigider, in folie de aluminiu.

TORTILLA CU SOS DE ROSII
-4 tortilla
-3 rosii potrivite sau rosii in bulion
-oregano sau busuioc
-un varf de cutit de chiii (optional)

Se cumpara tortilla din comert. 4 bucati sunt suficiente. Se incalzesc la abur sau in cuptor. Se oparesc rosiile in apa fiarta, se decojesc si se taie marunt, se pun intr-o tigaie de teflon; se adauga oregano sau busuioc si se fierb inabusit. Acest sos este foarte gustos servit impreuna cu tortilla.
Se pot folosi clatite fara zahar in loc de tortilla.

CINA
O felie de tort sau 3 cupe de inghetata si 4 bucatele de ciocolata neagra.

ALEGERE ALTERNATIVA
Traiti periculos! Iesiti in oras si mancati o pizza!

INFORMATII UTILE
Daca nu va plac in mod special dulciurile, nu este necesar sa mancati dulciuri la cina. Pur si simplu pastrati o portie de mancare de la pranz pentru cina. Serviti cu salata; este o alegere buna deoarece aceasta contine fibre, vitamine si substante minerale care au un efect pozitiv asupra sistemului digestiv, prin urmare este benefica sanatatii

PIZZA
-aluat de pizza
-rosii ceapa oregano

Se prepara pizza cu aluat din comert. Se orneaza din belsug cu felii de rosii si ceapa si se presara oregano.

CINA
O bucata de tort - de exemplu tort cu blat de nuci si 4 bucatele de ciocolata neagra.

Se poate prepara compotul de fructe pentru micul dejun de a doua zi.

DULCIURI
-8oua
-200 g zahar pudra
-250 g nuci macinate
-3 linguri miez de paine
-5 g zahar vanilat
-ingrediente pentru crema: marmelada cu continut redus de zahar si suc de portocale

Se separa albusurile de galbenus. Se amesteca galbenusurile cu zaharul pudra si se bat spuma; apoi, se bat spuma si albusurile. Se amesteca miezul de paine, zaharul vanilat si nucile. Se adauga peste galbenusuri si la sfarsit se adauga si albusurile spuma. Se aseaza hartie pergament pe o tava de copt, se toarna amestecul in tava si se coace 20 de minute in cuptorul incalzit in prealabil la 200°C. Dupa ce s-a copt, se taie blatul pe orizontal in trei straturi, se stropeste cu suc de portocale si se intinde marmelada. Se serveste numai o felie.

TAIETEI CU MIEZ DE PAINE
-120 g taitei
-1 lingura miez de paine
-1 lingura unt
-cateva capere (optional)

Se fierb si se scurg taiteii. Se incinge untul intr-o tigaie mare la foc potrivit. Se adauga miezul de paine. Dupa ce se rumeneste, se adauga pastele, se amesteca bine, se acopera cu un capac si se lasa cateva minute. Se pot adauga si capere.

CINA
O felie de tort sau 3 prajituri (de exemplu, rulou cu alune) si 4 bucatele de ciocolata neagra.

DULCIURI
-5oua
-5 linguri alune macinate
-2linguri zahar
-5 g zahar vanilat
-3linguri marmelada dietetica

Se amesteca ouale intregi, zaharul si zaharul vanilat si se bat 10 minute cu un mixer pana cand aluatul se ingroasa considerabil. Se adauga alune macinate si se amesteca la cea mai mica viteza. Se toarna aluatul intr-o tava de copt acoperita cu hartie pergament (neunsa). Se coace 10 minute in cuptorul incalzit in prealabil la 180°C. Cand este gata, se scoate din cuptor si se lasa la racit in tava de copt. Se scoate hartia pergament, se intinde marmelada si se ruleaza. Se servesc numai 3 bucati.

PASTE COCHILII CU SOS DULCE-ACRISOR
-120g paste (cochilii sau melcisori)
-4rosii
-1 ceapa mica
-1 lingura otet
-1 lingura ulei de masline
-1 lingurita zahar
-1 fir busuioc
-sare, piper negru


Se decojesc si se soteaza rosiile intr-un strat de ceapa prajita si se scurg cu o sita sau se paseaza intr-un blender pentru a se obtine un sos gros. Se condimenteaza cu sare si piper, se adauga restul ingredientelor. Va fi suficient sos pentru 2 mese. Se pastreaza la frigider intr-un recipient bine inchis.
Se toarna sosul peste pastele fierte.

CINA
O felie de tort sau 3 cupe de inghetata si 4 bucatele de ciocolata neagra.

INFORMATII UTILE

Probabil ati observat ca rosiile sunt nelipsite din meniul zilei de carbohidrati. Rosia este bogata in vitamina A si C, ceea ce ajuta celulele organismului sa nu imbatraneasca. De asemenea, este bogata in substante minerale, in special potasiu si fosfor. Contine licopina, unul din cei mai eficienti antioxidanti care nu se distruge in timpul gatitului. Rosia este o buna sursa de hidratare pentru organism, dar in acelasi timp are un efect usor diuretic. Nu este nicio problema daca folositi conserve de rosii. Atunci cand mergeti la cumparaturi, verificati intotdeauna etichetele produselor si fiti siguri ca acestea nu contin sare in exces sau aditivi artificiali, deoarece sunt periculoase pentru organism. Oregano si busuiocul sunt cei mai buni prieteni ai rosiei.

PAINE CU IERBURI AROMATE
-400 g faina integrala de grau
-5 g praf de copt
-3 catei de usturoi
-1 lingurita rozmarin
-1 lingurita busuioc
-1 lingura tarhon tocat
-1 lingura patrunjel tocat
-1 lingurita sare
-1 lingura ulei de masline
-300 ml de apa minerala, cel putin

Se amesteca faina cu toate ierburile aromate, usturoiul zdrobit, sare si praf de copt. Se framanta usor, adaugand treptat apa minerala pentru a face aluatul pufos. Se intinde aluatul intr-o tava de copt unsa. Se coace aproximativ 30 de minute in cuptorul incalzit in prealabil la 220°C pana cand painea se rumeneste. Se stropeste cu apa, se acopera cu un prosop de bucatarie si se lasa la racit. Se recomanda ca painea sa fie rupta si nu taiata. Se mananca jumatate si se pastreaza cealalta jumatate in frigider pentru alta data.

CINA
O felie de tort sau 3 cupe de inghetata si 4 bucatele de ciocolata neagra.

ALEGERE ALTERNATIVA
Se prepara paste cu sosul pastrat la frigider. Vor fi necesare 120 g de paste uscate.

PASTE CU MARINATA DE IERBURI AROMATE
-120 g din orice paste scurte
-1 lingurita patrunjel tocat
-1 lingurita tarhon tocat
-1 lingurita asmatui taiat marunt (sau o ceapa mica murata)
-1 lingura ulei de masline
-un varf de cutit sare

Se fierb pastele in apa cu sare si o lingura de ulei. Se scurg si se clatesc pastele in apa rece. Se prepara marinata din ierburi aromate si ulei de masline si se toarna peste paste.

CINA
O felie de tort sau 3 prajituri de ciocolata neagra.

DULCIURI
-8oua
-100 g zahar brun
-300 g faina integrala de grau
-5 g zahar vanilat coaja rasa de la 1 lamaie
-10 g scortisoara
-1/2 lingurita ghimbir ras optional
-200 g stafide, nuci macinate, prune uscate, caise, etc.

Se bat ouale si zaharul spuma. Se amesteca zaharul vanilat, coaja de lamaie, scortisoara si ghimbirul cu faina. Se adauga treptat in ouale batute spuma. Apoi, se adauga restul ingredientelor. intr-o tava de copt cu hartie pergament, se intinde aluatul uniform. Se coace aproximativ 30 de minute la 200°C. Dupa ce s-a racit se taie felii. Prajitura se va pastra proaspata pentru mult timp. Nu se servesc decat 3 bucati.

PIZZA CU VINETE
-250 g faina
-15 g drojdie
-sare - un varf de cutit
-o lingura ulei de masline
-apa calduta
-4linguri sos de vinete
-oregano

Se prepara sos de vinete pentru trei mese. Se pune la frigider sau se congeleaza intr-un recipient bine inchis. Ingrediente: 2 vinete, 1 ceapa mica, 2 catei de usturoi, 4 rosii, zeama de lamaie, un fir de menta, 2 fire de patrunjel, sare, piper negru si 1 lingura ulei de masline. Se stropeste vanata curatata si taiata felii cu ulei de masline si se soteaza intr-o tigaie de teflon. Se lasa la racit si se stropeste cu zeama de lamaie. Folosind aceeasi tigaie, se soteaza o ceapa taiata marunt impreuna cu rosiile. Se amesteca toate ingredientele folosind un blender, se condimenteaza cu sare, piper negru, patrunjel tocat, menta si uleiul de masline ramas. Se mai aduce inca o data la punctul de fierbere.
Se framanta aluatul amestecand faina cu sarea, drojdia si o lingurita ulei de masline si adaugand treptat apa calduta. Se pune deoparte si se lasa la dospit aproximativ jumatate de ora. Se intinde aluatul, apoi se aseaza intr-o tava de copt, se unge cu sosul preparat si se presara oregano. Se coace 20 de minute in cuptorul incalzit in prealabil la 200°C.
Se poate folosi si aluat din comert.
Sosul de rosii din comert este la fel de bun ca cel preparat in casa.

CINA
O felie de tort sau 3 cupe de inghetata si 4 bucatele de ciocolata neagra.

SPAGHETE IN STIL PIZZA
-120g spaghete
-Ceapa
-rosii mari
-o mana ciuperci
-sare, piper negru
- cimbru

Se taie ceapa si rosiile in felii subtiri; se pastreaza sucul de la rosii. Se fierb spaghetele in apa cu sare si cateva picaturi de ulei si se scurg dupa ce s-au fiert. Se pun intr-un vas de iena uns cu ulei. Deasupra se aseaza rosiile, ciupercile si ceapa; se condimenteaza cu piper negru, se adauga sucul de la rosii si se presara cimbrul. Se coc 15 de minute in cuptorul incalzit in prealabil la 200°C

CINA
O felie de tort sau 3-4 biscuiti si 4 bucatele de ciocolata neagra.

ALEGERE ALTERNATIVA
Se ia o lipie (de exemplu, chiabatta - un fel de lipie) pentru a prepara un sandvici gustos de legume. Se unge o tigaie groasa, se soteaza usturoiul tocat, se taie lipia in jumatate pe lungime si se rumeneste pe ambele parti peste usturoi. Se impatureste in folie de aluminiu pentru a se pastra calda. Se incinge o lingura de ulei in aceeasi tigaie si se soteaza legumele, la alegere (dovlecel, ardei gras, 1/2 castravete, o vanata mica); se condimenteaza cu sare, piper si patrunjel tocat. Se umple lipia cu legumele fierbinti. Se poate adauga si o frunza de salata.

MACAROANE CU SPARANGHEL
-120 g paste
-1 legatura sparanghel sare
-1 lingurita zahar
-1 fire de busuioc
-1 legatura patrunjel tocat
-2catei de usturoi
-zeama de la 1 lamaie
-1 lingura sos de soia
-1 lingura ulei de masline

Se taie sparanghelul in bucati potrivite si se fierbe cel putin 5 minute in apa cu sare si o lingurita de zahar. Se scurge. Se toaca restul ingredientelor se adauga ulei de masline, zeama de lamaie si sos de soia. Dupa ce s-a marinat, se adauga pastele fierte si sparanghelul.

CINA
O felie de tort sau 3 biscuiti si 4 bucatele de ciocolata neagra.

ALEGERE ALTERNATIVA
Gatiti macaroane cu un sos delicios facut din rosii, ciuperci si diverse mirodenii. Se poate folosi sosul de rosii din comert, la care adaugati busuioc si vin rosu.

PENNE RIGATE CU CHILI
-120 g paste
-1 lingura ulei de masline
-sare, piper negru
-1 lingura busuioc tocat
-1/2 lingurita praf de chili

Se fierb pastele in apa cu sare si cateva picaturi de ulei. Se amesteca uleiul ramas, piperul negru, busuiocul si chili pentru a prepara o marinata si se toarna peste pastele scurse.

CINA
O felie de tort sau 3 cupe de inghetata si 4 bucatele de ciocolata neagra.

INFORMATII UTILE
Ciocolata neagra cu un continut mare de cacao (70% sau mai mult) contine antioxidanti care ajuta organismul la neutralizarea radicalilor liberi. Aceasta va mentine sanatosi si in forma, prin urmare consumati cele 4 bucati obligatorii de ciocolata la masa de seara. in plus, ciocolata va reduce nevoia de dulce (nu veti mai simti nevoia de a manca o alta prajitura, o alta cupa de inghetata, un alt biscuite, etc).

PASTE INTEGRALE CU SOS
-120 g paste
-1 conserva mica de rosii in sos
-1 catel de usturoi
-1 ceapa mica
-sare, piper negru
-1 fir busuioc
-1 lingura ulei

Se soteaza ceapa tocata marunt intr-o lingura de ulei pana se rumeneste. Se adauga rosiile si usturoiul zdrobit; se amesteca, se condimenteaza cu sare si piper negru si se fierbe 5 minute. Se toarna sosul peste pastele fierte. Se orneaza cu cateva frunze de busuioc insa fara branza parmezan.

CINA
O felie de tort sau 3 prajituri si 4 bucatele de ciocolata neagra.

ALEGERE ALTERNATIVA
Daca v-ati saturat de paste, preparati 120 gr de mamaliga si ungeti-o cu o lingurita de unt topit. Sau trisati putin: mergeti la restaurant si serviti o pizza.

ROSII UMPLUTE
-3rosii mari tari
-1 cana fulgi de ovaz
-sare, piper negru
-1 lingurita patrunjel tocat
-Busuioc
-zeama de la o jumatate de lamaie

Se inmoaie 15 minute fulgii de ovaz si se scurg prin presare. Se spala rosiile, se taie in partea superioara si se scobesc cu atentie in interior. Se amesteca pulpa cu fulgii de ovaz; se condimenteaza cu sare si piper negru, se adauga patrunjel si busuioc si se stropeste cu zeama de lamaie. Se umplu rosiile scobite cu acest amestec. Se acopera rosiile umplute cu capacele taiate, se lasa o ora la frigider pentru a permite ingredientelor sa se inmoaie. Sau se pot pune la cuptor timp de 15 minute la 180°C.

CINA
O cana de amestec de musli cu suc de fructe si 4 bucatele de ciocolata neagra.

ALEGERE ALTERNATIVA
Se serveste o pizza cu sos de vinete pe care l-ati pregatit mai demult si' pastrati la congelator


CHIFTELE DIN FULGI DE OVAZ
-500g fulgi de ovaz mici
-1 cana ceapa tocata si fiarta putin
-1 morcov fiert
-1 bucata telina sau pastarnac( dat prin masina sau ras)
-1 cana nuca macinata
-1 capatana mare de usturoi pisat
-1 legatura marar
-1 legatura patrunjel
-1/2 lgt cimbru
-1/2 lgt oregano
-1/4 cana ulei
-sare

Se amesteca toate ingredientele. Daca amestecul este inca uscat, se adauga putina apa, pentru a putea modela usor chiftelele. Dupa ce au fost incorporate ingredientele,lasam compozitia 20 min. sa astepte. Apoi modelam chiftelele si le punem in tava; intr-o tava de 30/40 cm, ies cam 30-35 chiftele.
Cuptorul trebuie sa fie preincalzit.

Ingrediente pentru sos:
-4 gogosari
-4 cepe
-2 cani suc de rosii
-1/2 lingurita miere
-sare

Ceapa si gogosarii se fieb cateva minute pt. a fi mixati. Se scurg de apa si se racesc. Punem apoi in blender gogosarii, ceapa si sucul de rosii. Mixam. Potrivim de dulce si de sarat> Este mai buna mierea de salcam, care nu-si impune aroma. Cand servim, incalzim sosul si chiftelele impreuna.
varza calita cu mamaliguta
fara carne
- taiem fasii subtirele 2 ardei rosii si-i punem la calit peste ceapa taiata cuburi si putin prajita in prealabil, le prajim impreuna
- luam din varza cat incape in 2 pumni si-o stoarcem de zeama apoi o adaugam treptat peste ardei si ceapa si amestecam sa le imprietenim
- cand am adaugat toata varza punem cratita in cuptorul incins, sub capac, pt aproximativ 30 de minute
- dupa 30 de minute adaugam o cana de sos de rosii cu piper si sare (daca mai e nevoie) si mai lasam 10 minute fara capac

servim cu mamaliguta.
CROCHETE DIN FULGI DE OVAZ
-150 g fulgi de ovaz
-1 ceapa mica
-3 morcovi
-1 pastarnac
-1 lingurita boia de ardei
-ulei de masline pentru prajit
- sare
-piper.

Fulgii de ovaz se inmoaie pentru cateva ore in 600 ml apa.
Inainte de preparare se curata si se spala ceapa, morcovii, pastarnacul si se rad.
Se amesteca fulgii de ovaz cu ceapa, morcovii, pastarnacul si se condimenteaza cu sare, piper.
Se incinge putin ulei intr-o tigaie.
Din compozitie se formeaza batoane mici si se prajesc jur-imprejur.
PRAJITURA TOSCA
-8 oua,
-200g zahar pentru blat si alte 8 linguri pentru crema
-50g nuca de cocos
-100g mac
-4 linguri faina
-1 plic praf de budinca de vanilie
-300g margarina sau unt
-250g ciocolata
-Biscuiti cu cacao probabil 300g-cat sa acopere tava in care se face blatul( eu am preferat sa fac un pandispan din 4 oua )
-300ml lapte
-1 praf de copt

Blatul se face din 8 albusuri batute spuma in care se adauga treptat 200g de zahar. Apoi punem si 50g nuca de cocos+ 100g mac si la sfarsit 4 linguri cu faina + un praf de copt stins in zeama de lamaie. Se toarna compozitia intr-o tava unsa si tapetata. Se lasa la cuptorul bine incins in prealabil, timp de 15-20 min . Eu am copt-o intr-o tava de 30x30 cm.
Crema : 8 galbenusuri + 8 linguri de zahar se freaca bine. Se adauga 300ml lapte si un plic de budinca de vanilie. Se fierbe compozitia la bainmarie pana se ingroasa ca o maioneza. Cand este rece adaugam 300g de margarina sau unt. Crema se intinde uniform peste blat.
Deasupra cremei asezam biscuiti cu cacao unul langa altul - eu am facut un blat de pandispan din 4 oua pentru ca nu-mi prea place sa folosesc biscuiti in loc de blat.Peste biscuiti se toarna ciocolata topita.
Lasati la rece peste noapte si taiati cu un cutit putin incalzit. Va asigur ca se intareste beton peste noapte .

Si reteta de PANDISPAN pe care eu am folosit-o in loc de biscuiti:
-4 oua,
-200g faina,
-200g unt,
-200g zahar,
-1 praf de copt,
-sare ,
-zahar vanilat.

Se bat ouale cu zaharul spuma,se adauga faina, praful de copt stins ,si la urma untul topit (caldut), se unge o tava cu unt,se tapeteaza ,si se coace cam 55 min.

FULGI DE OVAZ CU STAFIDE SI NUCI
-Fulgi de ovaz 25 g,
-apa 4 linguri,
- lapte 2 linguri,
-nuci 10 g,
-mere 200 g,
-miere de albine 10 g,
-sucul de la ¼ lamaie,
-stafide 20 g,
-coaja de lamaie.

Fulgii de ovaz se inmoaie 12 ore in 4 linguri de apa sau in zeama in care au fiert cojile de mere. Fulgii inmuiati se amesteca cu smantana, cu zeama de lamaie, cu stafidele si mierea de albine. Separat se dau merele pe razatoarea de sticla, se toaca nucile cu cutitul in bucatele mici si se amesteca impreuna cu fulgii de ovaz. Se toarna compozitia in compotiera si se rade pe deasupra coaja de lamaie.

SPAGHETTI CON AGLIO, OLIO E PEPERONCINO
Cum s-ar spune pe romaneste:
Spaghete cu usturoi, ulei si peperoncino (sau ardei iuuute)

-spaghetti
-3-4 catei de usturoi pisati (sau taiati cum preferati)
peperoncino (sau chilli sos)
-ulei

Fierbem pastele al dente .
Calim usturoiul pisat in ulei de masline (cca 3-4 linguri). Punem si peperoncino uscat
apoi punem pastele si amestecam pe foc de cateva ori.
Am mai pus putin boia iute peste ele in farfurie
Si... gata.
Simple de tot si bune-buuune!

CORNURI SARATE

-300 ml apa calduta
-500 de grame de faina
-4 linguri de supa pline cu ulei
-1 lingura cu zahar
-1 lingurita de sare
-1 lingura rasa de drojdie granulata (sau un cub de 25 grame drojdie proaspata)
-ulei pentru uns
-sare grunjoasa pentru presarat
-galbenus (sau ou) pentru deasupra

Drojdia si zaharul se amesteca si se dilueaza cu putina apa calduta (din totalul de 300 ml), apoi se framanata cu toate ingredientele, sau se azvarlesc toate de-a valma in masina de paine (sau robot) si i se da porunca acesteia sa faca toata treaba.
Indiferent cum se face trebusoara asta, manual sau cu ajutoare mecanice, trebuie putina atentie astefl incat aluatul sa fie elastic, potrivit de tare, cu o suprafata nu foarte lipicioasa, ceea ce depinde de calitatea fainii, uneori e necesar sa mai se adauge 1-2 linguri de faina in plus, alteori, dimpotriva, 1-2 linguri de apa. De data asta nu a mai trebuit adaugat nimic, aluatul obtinut s-a depus intr-un castron uns cu ulei si s-a depozitat timp de 30 de minute in cuptorul cu microunde (stins, desigur) adica intr-un loc ferit de current pana si-au dublat volumul.
Odata aluatul crescut, se aprinde cuptorul la 180 de grade. Aluatul se azvarle pe planul de lucru uns cu ulei, apoi se imparte in 8 pana la 12 mingiute cat mai egale. Fiecare mingiuta se aplatizeaza cu palma, se unge cu ulei pe toata suprafata, se ruleaza, apoi se rasuceste si se innoada. Se tine cont de ordinea in care s-a facut ultima operatie, prima innodata va fi prima care trece la urmatoarea operatie. Fiecare fasie innodata se aplatizeaza cu sucitorul, in forma elipsoidala, mai lata la una dintre extremitati. Incepand din partea mai lata, se ruleaza cornurile. Se aseaza cornurile in tava acoperita cu hartie de copt. Se amesteca galbenusul cu o picatura de apa si se pensuleaza cornurile. Se presoara cu sare grunjoasa, sau chimen, susan. pana se verifica cat e de incins cuptorul, iaca trec si cele 5 minutele cat ar trebui sa se mai odihneasca la temperatura bucatariei cornurile. Se introduc, deci, in cuptorul incins la180 de grade, unde vor ramane 20-25 minute (se verifica gradul de rumenire)2555 calorii

SALATA CU CUS-CUS
-100 gr cus-cus
-2 rosii
-2 fire de ceapa verde
-1/2 de castravete
-1 salata verde(sau varza chinezeasca)
-2 ridichi
-1/2 ardei gras rosu
Se pun 2 linguri de ulei de masline la incins,se caleste putin cus-cusul in el,apoi se pune putina apa ,cat sa il acopere,se lasa la fiert.Cand este fiert se i-a de pe foc si se spala cu apa rece,apoi se pune deoparte,intre timp se prepara salata din legume taiate cubulete,se pune peste salata cus-cusul racit si se pune sare ,piper,putin boia,oregano,1 lingurita de ulei de masline si o lingura de otet balsamic,se amesteca totul
Salata poate fii pusa in caserole mai mici si tinuta la frigider,va fii la fel de buna si dupa cateva zile

BOREK
-150 g cascaval mai uscat
-250 g cas framantata cu putina sare sau telemea mai putin sarata (eu prefer casul)
-marar verde tocat
-sare, piper
-1 ou
-1 pachet foi filo de placinta
-400 ml iaurt bun
-4 linguri ulei de masline

Casul framantat, sare, piper, marar, cascavalul, oul, mararul se amesteca usor, fara a transforma totul intr-o pasta. Iaurtul se amesteca cu 3 linguri ulei. Forma de placinta se unge cu 1 lingura ulei. Se pun doua foi filo una peste alta, se unge cu 2 linguri pline de iaurt, se pune o foaie deasupra, se unge cu iaurt si inca 2 foi
unse si ele cu 2 linguri iart. Eu am facut in forma rotunda, deci am taiat surplusul de foaie cu foarfeca. Daca faceti intr-o tava dreptunghiulara, va mai trebuie branza si iaurt in cantitate dubla.
Am pus amestecul de branza iar deasupra alte foi de placinta unse cu iaurt, la fel ca in stratul de dedesubt. Trebuie sa va mai ramana iart - 2-3 linguri. Se stropeste cu cativa stropi de iaurt si se da la cuptor incins la foc mare. Cand se rumaneste putin deasupra se intinde restul de iaurt, inclusiv pe magini, ca sa curga dedesubt putin. Se mai da 10 minute la cuptor. Se poate manca si calduta dar si rece este formidabila. Nu are asa multe grasimi, foile sunt din alea cu faina, sare si apa.(subtiri)







coapta

COUS-COUS CU LEGUME
-1 dovlecel mic
-1/2 vanata
-1/2 gulie
-1 morcov
-1 ceapa rosie mica
-5-6 tije de leustean
-sare, piper
-1 ceasca suc de rosii
-zeama de lamaie
-4 linguri ulei de masline
-120 g cous-cous de marime medie

Legumele le-am tocat cubulete, iar vanata am pus-o in putina apa cu lamaie. Restul le-am pus la fiert cu sare in vasul de fiert la abur (cel de jos in 1/2 l apa). Intr-o farfurie am pus cous-cous-ul cu zeama de la 1/2 lamaie si 2 linguri ulei de masline. L-am amestecat cu o furculita si dupa aceea l-am pus in vasul cu sita (in care am pus o folie de la o punga de copt, gaurita cu acul), acoperit sa se abureasca 5-6 minute. Am adaugat vanata in vasul cu apa la fiert. Am scos pe farfurie cous-cous-ul, in timp ce legumele fierbeau in continuare. Am adaugat din supa lor 4-5 linguri si am amestecat cu furculita. L-am pus din nou in vas si am repetat figura de 2 ori. La a treia amestecare am mai adaugat 2 linguri ulei de masline in cous-cous si putina sare, iar in legumele cu zeama scazuta am adaugat sucul de rosii si am asamblat vasul pentru inca 5-6 minute. Am oprit focul si am lasat asa inca 5-10 minute sa se ogoiasca. Dar am amestecat cu furculita inca o data, afanandu-l.
Iata legumele fierband




PRAJITURA CU FRUCTE
-1 pahar de ulei (150 ml)
-1 pahar zahar
-4 galbenusuri
-100 ml lapte caldut
-1 praf de copt
-2 pahare faina

Se freaca toate la un loc si se asaza in tava unsa si tapetata cu faina sau tapetata cu hartie de copt. Peste compozitie se presara gris. Se aseaza fructele. Se da la cuptor si se coace de jumatate.
Separat se bat albusurile cu 200 gr zahar. Se pune spuma peste prajitura si se mai da la cuptor pana este gata.
Fructele pot fi de care va plac voua: mere razuite, mere taiate feliute subtiri, capsuni, fructe de padure, orice va place
PRAJITURA BICOLORA
-200g zahar
-250g faina
-3 oua
-120g ulei de floarea soarelui
-130ml apa
-1plic de praf de copt
-un varf de cutit de bicarbonat de sodiu
-1plic de zahar vanilat
-1 lingura mare de cacao
-o jumatate de fiola de esenta de vanilie sau rom
-stafide/nuci/migdale/rahat/fructe uscate tocate marunt(fiecare ce doreste si ce are prin casa)

Mixam ouale cu uleiul,zaharul,apa,esenta,zaharul vanilat 10 minute dupa care adaugam faina amestecata cu praful de copt si cu bicarbonatul si amestecam bine.Impartim compozitia in 2 ,o parte o amestecam cu cacao,punem hartia de copt in tava apoi compozitia fara cacao dupa care pe cea cu cacao facand diferite linii.O lasam la cuptor 20-25 de minute si o verificam din cand in cand.Dupa ce se raceste o taiem si fiecare dupa cum prefera o pudreaza cu zahar.
FURSECURI FRAGEDE
-4 oua
-250g zahar
-250ml ulei de floarea soarelui
-450g faina
-1fiola de esenta de vanilie
-bilute colorate
-1lingura de cacao

Se sparg cele 4 oua intr-un castron si se mixeaza bine cu zaharul(2-3minute),apoi se adauga uleiul putin cate putin dupa care faina (incepem sa mestecam cu o lingura de lemn),iar la sfarsit adaugam fiola de esenta de vanilie,impartim copozitia in 2 o parte o amestecam cu cacao.Se obtine o pasta pe care o punem intr-o punga rezistenta sau intr-un spritz,punem hartie de copt in tava dupa care punem compozitie din punga gramajoare cu o distanta bunicica intre ele pentru ca se intind,apoi presaram pe deasupra bilut colorate.Incingem cuptorul si le bagam pentru 10 minute se verifica din cand in cand pentru ca sunt gata foarte repede.Sunt foarte gustoase si foarte moi!
cele fara cacao

PRAJITURA CU MERE SI NUCA
- 300grame de zahar
- 400 ml apa
- 50-100 gr nuci macinate
- 4 mere rase
- praf de copt sau amoniac pentru crestere
- faina cat cuprinde

Se pune zaharul la caramelizat, cand si-a schimbat culoarea se adauga cei 400 ml de apa fierbinte, cu grija pentru ca ies aburi fierbinti si va puteti accidenta. Lasati apa caramelizata la racit. Adaugati cand e rece, merele rase si nuca, amestecati, apoi adaugati praful de copt, mirodenii de care doriti, si faina pana cand rezulta o compozitie semilichida. Se pune intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se pune la copt. E coapta cand trece testul scobitorii.
TORT EGIPTEAN :
Pentru o foaie
-2 albusuri
-2 linguri de zahar
-1/2 lingura de faina
-40 g alune macinate ( daca nu aveti inlocuiti cu nuci)

Pentru crema 1:
-6 galbenusuri
-6linguri de zahar
-340 ml lapte
-2 linguri faina sau amidon ( eu am pus amidon)
-170 g unt nesarat
-esenta de vanilie

Pentru crema 2:
-200 ml frisca
-150 g zahar
-120 g alune zdrobite bucati mai mari ( eu am pus nuca)

Prima data facem foile; batem albusurile spuma , adaugam zaharul si batem pana acesta se topeste. Amestecam faina cu alunele macinate si o adaugam la compozitia de albusuri. Punem hartie de copt pe fundul unei forme cu diametrul de 24 cm, intindem frumos foaia si coacem la foc mic timp de 25 minute. Intre timp spalam ustensilele si ne pregatim de a 2-a foaie. Repetam actiunea si coacem inca 2 foi ( in total vor fi 3). Daca nu aveti hartie de copt ungeti forma cu putina grasime ( asa am procedat eu).
Dupa ce-am facut foile ne apucam de crema. Cele 6 galbenusuri ramase de la foi le amestecam intr-o craticioara cu amidon , zahar si laptele adaugat treptat. Punem craticioara pe foc si amestecam mereu pana se ingroasa continutul ca si o budinca, apoi luam de pe foc crema si o lasam sa se raceasca .Untul il amestecam intr-un castron doar cat sa se "dezmorteasca" si adaugam putin cate putin din compozitia racita. Picuram cativa stropi de esenta de vanilie si crema este gata.
Pentru a 2-a crema topim zaharul si apoi il turnam in strat subtire pe o tava unsa cu putina grasime. Lasam sa se raceasca si il dezlipim usor, apoi il zdrobim ( punem bucatile intr-o punga de plastic si le batem cu sucitorul).
Batem frisca tare si adaugam caramelul zdrobit si miezul de nuca ( alune ) zdrobit si el.
Asamblam tortul astfel; punem prima foaie, 1/3 din crema de vanilie,1/3 din frisca. Procedam la fel in continuare si cu celelalte foi. Ultimul strat va fi de frisca.
Lasam la frigider cateva ore, timp in care caramelul se va topi putin in frisca. Taiem cu un cutit bine ascutit. Este delicios, va recomand sa-l incercati,o sa vedeti ca e nemaipomenit de bun, unde mai pui si faptul ca se folosesc ingrendiente accesibile
"PAINE" ARABEASCA
-1 pahar (de 200 ml) cu gris
-2 pahare (acelasi pahar) faina alba
-2 pahare (acelasi pahar) apa calduta
-1 lingurita drojdie uscata
-1 lingurita miere
-1 praf de sare
Se framanta toate ingredientele, insistand ca sa se absoarba apa si de catre gris. Aluatul trebuie sa fie moale, dar sa nu curga, grisul se va mai hidrata in timpul cresterii. Se formeaza cu mana unsa o bila de aluat, care se lasa la crescut. Cand si-a dublat volumul (circa 30 minute) se framanta din nou 2 minute, ca sa se scoata aerul din aluat. Tot cu mana unsa, ca sa nu se lipeasca. Se pudreaza cu gris un prosop si se fac din aluat 2 turte de forma unei tigai obisnuite de tefal (a mea are fundul cu diametrul de 28 cm) si se pun turtele pe grisul presarat pe prosop. Se mai lasa 5 minute. Se incalzeste la foc mic spre mediu tigaia uscata. Se da focul la mic si se pune prima turta cu atentie, se mai preseaza daca e nevoie ca sa acopere fundul tigaii. Se lasa pana se coace, circa 7-8 minute si se intoarce pe partea cealalta sa se coaca, circa 5-6 minute. Se pune apoi cea de-a doua ca sa se coaca la fel.
turtele pe prosop



coapta



si in sectiune (chiar daca iesea abur si nu se vede foarte bine)


GRISINE CU MASLINE SI USTUROI
-600 g de faina de grau dur
-350 de ml de apa calduta
-50 ml de ulei de masline
-12 grame de drojdie proaspata
-putin zahar
-sare
-200 grame de masline
-2 catei de usturoi
-inca putin ulei de masline

Drojdia se freaca cu zaharul, faina se pune intr-un vas si se face in mijloc o gropita... in care se pune drojdia, apoi apa si uleiul, sarea.. si se framanta un aluat omogen care se lasa la crescut o ora.
Cine opteaza pentru faina obisnuita... grija la apa.. adaugati-o treptat, pentru ca s-ar putea sa nu va trebuiasca toti cei 350 de ml ca sa obtineti un aluat omogen si nelipicios.
Se pune putin ulei intr-o tigaie, cateii de usturoi in camasuta lor, se zdrobesc putin si se arunca in ulei,se lasa putin cat sa ia ulei din aroma lor, apoi se adauga maslinele taiate rondele.. sau oricum va e la insemana.. evident fara samburi, se lasa putin, se stinge focul si se lasa la racit.
Aluatul se intinde pe suprafata de lucru infarinata... intr-un dreptunghi... se o jumatate a foii se presara maslinele... cealalta jumatate a foii se suprapune pe cea cu maslinele.. si se preseaza putin, se taie fasiuti si se rasucesc.. se pun in tava pe hartie de copt, se coc pana cand devin aurii la 220 de grade.




CAKE RAPIDO
-4 linguri rase faina
-4 linguri rase zahar
-1/2 lingurita praf de copt
-3 linguri lapte
-3 linguri ulei
-1 plic zahar vanilinat
-coaja de lamaie si portocala si stafide
-1 ou
Se amesteca ingredientele uscate, se adauga, laptele, uleiul, oul, mirodeniile (fara stafide). Am uitat de castronel, am pus tot in cana, dar promit sa o fac la ziua de carbo in castronel, sa iasa frumos. Am uns cana putin si am turnat compozitia, am pus stafidele si cu ea la microunde pentru 5+5 minute.
Iata ce a iesit, si au fost incantate cucoanele cand le-am facut in 15 minute praji. Pe care am stropit-o cu sirop de caramel.



PRAJITURA DE POST
-300 de grame de faina,
-un plic de praf de copt,
-un pahar pentru apa cu 3/4 ulei,
-apa calduta,
-un praf de sare,
-50 de grame zahar,
-mirodenii.
-Mere,
- zahar,
-scortisoara,
-nuca macinata.

Se pune faina intr-un vad, peste faina uleiul, zaharul, sarea, si praful de copt, se amesteca sa se incorporeze. Apa calduta se adauga putin cate putin, pana cand aluatul nu mai este lipicios. Se pune intr-un vas, se acopera cu folie alimentara si se pune la frigider pentru minnim 30 de minute. Merele, cantitate dupa preferinte, se spala se curata, se rad, se calesc cu zahar dupa gust pana cand scad, dupa care se adauga scortisoara. Se scoate aluatul de la rece, se imparte in doua bucati, de intinde foaie, infarinand blatul de lucru... se aseaza prima foaie in tava, se presara deasupra un strat de nuca macinata, se aseaza merele, se niveleaza bine, se aseaza al doilea strat de nuca macinata, dupa care se intinde si a doua foaie care se aseaza deasupra. Se coace pana cand foaia de deasupra devine aurie. Se pudreaza, optional, cu zahar pudra dupa ce s-a racit.
Baci di Dama(sarutari de doamna/femeie)
-150 de grame de nuci macinate fin
-150 de grame de faina
-100 grame de unt moale
-100 de grame de zahar
-1 ou mic

Se amesteca toate ingredientele. Se obtine o pasta omogena, din care se formeaza bilute cu numar par, se aseaza in tava cu hartie de copt. Se coc la 180 de grade pana cand devin aurii. Bilutele se aplatizeaza putin inainte de coacere. Se unesc cate doua, formand sarutul, cu crema de ciocolata. Asta e varianta originala, dar eu le-am unit si cu altfel de crema. Se pot glazura, daca se prefer

SALATA DE PASTE
-75 g paste integrale
-2 linguri ulei de masline
-un ardei capia copt
-2 lingurite seminte susan
-3 ciuperci frumoase curatate
-sare, piper
-putina lamaie
-1 lingura patrunjel verde tocat
-cateva frunze de salata romana sau rucola
-tulpini de grau incoltit (n-am gasiiiit la Billa, nu mai aveau tocmai acum!)

Pastele se fierb si se clatesc cu apa rece. Ardeiul capia se taie fasii. Ciupercile se taile feliute si se pun cu 1 lingura de ulei in tigaie sa fie usor trase la caldura. Se condimenteaza cu sare si piper. Se pun fasiile de ardei si ciupercile peste paste, patrunjelul verde si semintele de susan. Se pun frunzele de salata si [astele amestecate peste ele. se mai pun cateva seminte de suna de decor si patrunjel verde pe deasupra.


URZICI CU USTUROI:
-1 kg urzici,
-2-3 cepe,
-10 catei de usturoi,
-2 linguri faina,
-sare, ulei,

Urzicile se aleg bine, se spala si se fierb cateva minute. Se strecoara si se paseaza bine. Ceapa se caleste in ulei 2-3 minute, se adauga si usturoiul pisat apoi se adauga si urzicile pasate cu cca 200 ml din zeama in care au fiert si se lasa sa fiarba la foc mic. Din faina si putina zeama se face un sos gros si se va adauga la mancare. Se amesteca bine pentru a nu se face cocoloase. Se mai lasa la fiert 2-3 clocote, amestecandu-se continuu. Se serveste cald sau rece cu mamaliguta
MUFFINS (BRIOSE) - 6 bucati
-100 g faina
-2 linguri amidon de porumb (dr. Oetcker)
-65 g zahar
-1lingurita cacao
-1/4 lingurita bicarbonat de sodiu
-1 si 1/4 lingurita praf de copt
-1 ou
-40 ml ulei
-125 g smantana
-40 ml cafea tare
-6 cubulete ciocolata
-fulgi de migdale
Ingredientele uscate se amesteca intr-un vas (faina, amidon, praf de copt, bicarbonat, cacao)


Peste ele se adauga pe rand oul, cafea, smantana si uleiul si rezulta


Compozitia se pune in formele de briose cu hartie de copt mai inalta ca formele
(umezita, mototolita bine si dupa aceea fiind maleabila se tapeteaza formele cu ea)
Se pune compozitia in forme, cubuletul de ciocolata - fara sa fie apasat (cum am facut eu) - si fulgii de migdale


Se dau formele pe o tava la copt in cuptor incins la foc mediu spre mic 15-20 minute. Se scot si se pun cu formele de hartie pe gratar sa se racoreasca


Pentru musafiri le-am pudrat cu zahar. Si una taiata sa se vada ca desi am impins cubuletul de ciocolata si nu trebuia, el nu s-a lipit pe fund


Sunt foarte bune, nu sun gretoase si nici prea dulci. Se pot pudra sau nu cu zahar pudra.
BACLAVA(pentru 6-8 persoane):
-375g nuca zdrobita,
-150g migdale taiate marunt, -jumatate lingurita scortisoara pisata,
-1 lingura zahar foarte fin,
-2 linguri margarina topita,
-1-2 linguri ulei de masline,
-16 foi pentru placinta (aluat de foitaj).
Pentru sirop:
-1 ceasca zahar,
-2/3 ceasca apa,
-3 cuisoare intregi,
- 3 lingurite zeama de lamaie.

Intr-un castron punem nuca, migdalele, scortisoara si zaharul, amestecam bine si impartim in trei parti egale.
Asezam o foaie de placinta pe fundul unei tavi unse cu ulei. In mod similar asezam inca trei foi.
Presaram o portie de nuca si migdale, peste care asezam alte 4 foi pe care le ungem si presaram a doua portie de nuca si migdale.
La fel procedam in continuare si cu a treia portie de umplutura, peste care punem ultimul strat de foi unse cu grasime.
Taiem aluatul de-a lungul, in 4 fasii (pana la stratul de pe fundul tavii, care nu se taie) si bagam baclavaua in cuptor la un foc potrivit timp de 30 min.
Intre timp pregatim siropul. Punem ingredientele intr-o craticioara si se lasa sa dea in clocot, apoi facem focul mai mic si se fierbe circa 10 minute, fara sa se amestece deloc.
Peste prajitura fierbinte turnam siropul rece si lasam sa se raceasca.
Dupa ce s-a racit taiem baclavaua in patrate.
PIZZA CU CIUPERCI
Blat:
-400 gr faina
-250 gr apa calduta
-1 lingurita zahar
-1 lingurita sare
-7 gr drojdie liofilizata/20 gr proaspata


-o jumatate de cutie de ciuperci
-o jumatate de ardei rosu
-pasta de rosii
-masline(eu nu am aveam in casa si nu am mai plecat sa cumpar)
-piper


Amestecam faina cu drojdia (daca e uscata, daca e proaspata o frecam cu o lingurita de zahar).Turnam apa calduta in centru si framantam pana obtinem o biluta moale si elastica. In momentul in care bila e formata adaugam si sarea si mai framantam pana la incorporare. Nu se pune.sarea peste drojdie pentru ca aluatul nu va creste frumos. Acoperim aluatul si-l lasam 1 ora la dospit.Dupa o ora punem hartie de copt in tava apoi aluatul ,il undegm cu pasta de rosii amestecata cu piper,presaram ciuperci,ardei si masline.Le lasam la cuptor pentru 20 de minute.
CAKE RAPIDO DE POST
-4 linguri rase faina
-4 linguri rase zahar
-1 lingura rasa cacao
-1/2 lingurita praf de copt
-3 linguri apa (in reteta originala lapte)
-3 linguri ulei
-1 plic zahar vanilinat
-nuci, alune, alte arome care va plac
-(1 ou) cand nu faceti de post.

Se amesteca ingredientele uscate, se adauga lichidele, aromele si miejii care va plac. Se face acest lucru intr-o cana care se va pune la cuptorul cu microunde la putere de 850W (daca are cuptorul asemenea putere; al meu are numai 700W asa ca am marit timpul proportional) pentru 5 (cinci) minute! Se pot pune si bucatele de ciocolata neagra in interior. Se verifica daca a crescut si este gata. Daca ati pus multe adaosuri cu mieji trebuie lasata inca 2(doua) minute.
Dupa parerea mea este mai practica intr-un castronel.




BRIOSE NEGRESE
-3 oua
-100 grame de zahar
-3 linguri de miere
-150 grame faina
-150 grame unt
-2 linguri cacao
-1 lingurita scortisoara
-coaja de lamaie
-1 praf de copt
-1 zahar vanilinat
-cativa fulgi de ciocolata
pentru ornat:
-100 grame cioco amaruie si bilute

Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei. Amestecam untul cu zaharul, mierea, zaharul vanilinat, coaja de lamaie si un praf de sare.

Adaugam de rand ouale unul cate unul. Incorporam faina amestecata cu praful de copt, cacao, scortisoara si fulgii de ciocolata.Pregatim formele pentru briose (tapetam cu unt) si turnam compozitia. Putem sa punem im mijloc si cate o bucatica de ciocolata.
Coacem aproximativ 30 de minute la foc moderat. Scoatem din cuptor tava si lasam brisosele sa se raceasca.Topim ciocolata amaruie si glazuram cu aceasta briosele noastre.

PRAJITURA CREMOASA DE POST
-400 g faina,
-400 ml apa,
-200 g zahar,
-100 ml ulei,
-50 gr stafide,
-o cana nuca macinata,
-un borcan (400 g) gem de prune sau caise,
-o lingurita bicarbonat,
-zeama de la o lamaie,
-2 linguri cacao,
-o fiola esenta de rom,
-scortisoara,
- un praf de sare,
-hartie de copt pentru tava.

Se amesteca intr-un castron gemul cu apa, sarea, zaharul, apoi se adauga amestecand continuu, uleiul, nuca macinata, stafidele, scortisoara, romul. Se stinge bicarbonatul cu sucul de lamaie, se adauga in compozitie iar la sfarsit se adauga cacaua si faina si se amesteca bine. Se tapeteaza tava cu hartie de copt si se toarna compozitia. Se da la cuptor timp de o ora la foc mediu, incercandu-se din cand in cand cu o scobitoare.
Am preparat si o glazura din 2 linguri cu varf de cacao, 4 linguri de zahar, 50 gr margarina si 4 linguri apa, le-am pus pe foc pana s-a format o glazura densa ca o ciocolata topita.
Se adauga glazura peste prajitura imediat ce a fost scoasa de la cuptor si apoi se lasa la racit in tava si se portioneaza si se orneaza dupa gust.

"TURTITE" CU CEAPA
Aluatul se face din 250 g faina, un praf de sare, 1 lingurita drojdie uscata, 100-120 ml apa calda si putin ulei pentru manevrarea aluatului. Ingredientele de aluat se framanta, adaugand apa cate putin ca sa iasa un aluat elastic si potrivit de moale. La sfarsit cu putin ulei facem o bila din el pe care o lasam sa se odihneasca 15 minute. Intre timp se prepara umplutura. O ceapa mai mare se taie marunt si se pune la inabusit cu 2 linguri ulei de masline la foc mic. Se adauga dupa 5 minute boia dulce, sare, piper, si chimion praf un varf de cutit. Se amesteca si se lasa la inabusit inca putin amestecand mereu. Se imparte aluatul in 6 si se intinde fiecare bucatica in foaie cat mai subtire pe o suprafata unsa cu ulei si mainile unse. Se intinde ceapa pe foaie si se impatureste ca in imagine. Se pun in tava cu hartie de copt in cuptor incins dar la foc mic circa 30 minute. Cand sunt gata ar trebui sa arate ca in poza. O sa le fac si cu varza inabusita, picanta si cu chimen. Ar trebui sa fie subtirele, dar ma grabeam... asa ca iata ce a iesit:

ceapa







PRAJI
Aluat:
-575g faina,
-30 g drojdie,
-30 g zahar,
-esenta rom,
-50 ml ulei,
-5 galbenusuri,
-200 ml lapte,
-100 ml apa,
-o jumate lingurita sare,
-coaja de la o lamaie
Crema:
-200 g unt,
-100 g zahar
-daca doriti se poate folosi dupa gust nuca, cocos, scortisoara
Sirop:
-125 ml lapte,
-150 g zahar,
-vanilie.

Se framanta un aluat cu toate ingrdeientele (daca e prea moale mai adaugati un pumn de faina) si lasati la dospit.
Dupa ce a crescut il impartiti in 4 parti si din fiecare parte faceti o foaie pe care o ungeti cu crema obtinuta prin amestecul untului cu zahar (aveti grija sa va ajunga crema pt. toate foile).
Daca doriti presarati cu nuca, cocos sau scortisoara. Faceti o rulata din care taiati bucatele de cca. 4 cm. pe care le puneti in tava una langa alta, lasati sa mai dospeasca cca 30 minute dupa care dati la copt, 180 grade, dupa cca 20 minute le scoateti si le ungeti cu siropul obtinut prin fierberea laptelui cu zaharul si vanilia, dupa care dati din nou la copt

CHIFLE DIN FAINA NEAGRA
Aluatul:
-400 g faina neagra (se gaseste la supermarket de la "Moara Domneasca"),
-100 g faina alba,
-100 ml lapte cald,
-100 ml apa minerala,
-1 plic drojdie uscata de la Dr.Oetker,
-1 lingurita rasa cu sare,
-1 lingura cu zahar,
-50 ml ulei.

Toate, in afara de ulei, se framanta. Atentie! Drjdia uscata nu se dizolva inainte, doar se amesteca cu faina! La sfarsit se mai framanta, adaugand uleiul cate putin. Eu am framantat cu totul cam 6-10 minute! Adica, nu trebuie sa va dati de ceasul mortii, cum se spune! Se lasa la crescut circa 20-30 minute. Apoi se imparte aluatul in 8 bucati. Se unge o forma de tort cu margini detasabile cu pensula cu ulei. Se ia fiecare bucata de aluat, se imparte in doua si se fac doua turtite care se suprapun, se trag marginile spre interior si se face o bila, care se pune in forma, cu marginile adunate dedesubt. Se insira pe margini, iar ultima se pune in mijloc. Se ung cu lapte si se presoara cu seminte de care vreti voi. Se da in cuptor preincalzit, dar la foc mic sa se coaca. Se scoate forma cand sunt gata, se desface marginea si se lasa la racit pe un gratar, dar nu in curent de aer, acoperite cu un prosop curat. Si asa mancam putina paine, macar sa fie buna!
Iata:








SPAGHETE
-120 grame spaghete
- O ceapa mica
- 4 rosii potrivite
-O lingura boia de ardei
-Sare,piper negru
-Un vf.cuit de oregano

Se prajeste ceapa, se adauga rosiile decojite si taiate felii, se soteaza putin, se adauga boia de ardei, oregano, sare si piper negru. Se toarna sosul peste pastele fierte al dente (sa fie inca tari).


PASTE INTEGRALE CU SOS
-120g paste
-O conserva mica de rosii in sos
-Un catel de usturoi
-O ceapa mica
-Sare,piper,busuioc
-O lingura de ulei

Se soteaza ceapa toccata intr-o lingura de ulei pana se rumeneste,Se adauga rosiile si usturoiul zdrobit.Se condimenteaza si se fierb 5min.Se toarna sosul peste pastele fierte si se orneaza cu busuioc.

SPAGHETE CU SOS
-120g taietei
-O conserva mica de rosii in sos
-O lingura ulei de masline
-100ml de apa
-Un catel de usturoi
-Sare,piper negru si busuioc

Se curate si se zdrobeste usturoiul si se soteaza in ulei impreuna cu rosiile din conserva.Se adauga apa si se lasa la fiert cam 5min.se condimenteaza cu sare,piper si busuioc.Se mai lasa la foc inca un minut.Se toarna sosul peste paste.

COVRIGI

-500g faina
-300ml lapte;
-1 lingurita sare;
-20g drojdie proaspata sau 1 plic de drojdie uscata
-1 lingurita zahar/miere;
- 40g unt;

-1l apa;
-2 linguri bicarbonat de sodiu pt asa numita solutie bazica

Drojdia se pune la dospit, impreuna cu zaharul si putin lapte caldut
Amestecam ingredientele uscate si adaugam drojdia dospita si restul de lapte
Eu fiind mandra posesoare de malaxor Kitchen Aid :) asist fara efort la framantarile aluatului
La sfarsit se adauga untul si ne dorim sa obtinem un aluat elastic
Se lasa la crescut pana-si dubleaza volumul, intr-un castron acoperit cu folie de aluminiu
Il rasturnam pe o masa putin infainata si-l mai lucram putin cu mana, mai brutal si fara mila, il trantim de masa
Il impartim in aprox 16 bucati din care vom face suluri lungute, mai grosute la mijloc, carora le dam mai apoi bine cunoscuta forma de covrig
Se aseaza covrigii pe o tava putin infainata si se lasa la crescut 15 minute apoi se dau la frigider pt 1 ora
- 1L de apa se fierbe intr-o oala si cand colocoteste, se adauga pe rand lingurile de bicarbonat, daca il puneti pe tot deodata se poate sa dea pe dinafara :)
Pt 20-30 de secunde trecem covrigii prin solutia aceasta (deci nu-i lasati prea mult in apa) apoi se scurg si se pun in tava bine-bine unsa cu unt (nu punem hartie)
Se presara cu sare, seminte de susan, de dovleac, mac etc
Se dau la cuptorul incins la 220C sau 425F si se tin la copt pana se rumenesc frumos

PS mai exista o compozitie sarata si albicioasa cu care se stropeau covrigii, din pacate nu am foto sa exemplific insa am sa adaug aici cand voi mai face

4 linguri rase de faina, 2 linguri rase de sare, atata apa incat sa obtinem o compozitie de cosistenta unei smantani groase. Cu soltuia aceasta stropim covrigii dupa ce au stat la cuptor aproximativ 12 minute apoi ii mai lasam 4-5.


TORT RACORITOR DE FRUCTE
-500 g biscuiti sfaramiciosi (eu folosesc Hansa cu vanilie si cu caramel)
-1 si 1/2 pachet unt fara sare
-2 cutii de 250 g mascarpone (eu folosesc de la Napolact) - cine sta in Italia are de unde alege!
-300 ml smantana de frisca
-200 g zahar pudra
-vanilie
-300 g fructe
-frunze de menta
-aschii de migdale


Se sfarama biscuitii cu facaletul si se pun intr-un vas. Se toarna untul topit (nu fiert!) peste ei si se amesteca bine ca sa se incorporeze. Se formeaza ca un blat din aceasta compozitie bine presata intr-o forma de tort. Se lasa putin sa se raceasca, apoi se da la frigider. Se bate frisca cu zaharul si vanilia, un praf de sare. Se adauga si mascarpone si se mai amesteca la mixer 2-3 minute sa se spumeze bine. Se lasa sa stea la frigider 10 minute. Se scoate forma cu blatul, se pun jumatati sau felii de fructe (eu am pus jumatati de capsuni) pe blat, se pune jumatate din crema si alte fructe taiate cubulete. Apoi restul de crema. ATENTIE! se unge cu ulei, cu pensula, foarte putin marginea formei, inainte de a pune crema. Se decoreaza cu fructe, frunzulite de menta verde si aschii de migdale. Sau, fiecare dupa talent si inspiratie. Se da la frigider cateva ore (e bine de seara pana dimineata). Este super gustos!
Iata

blatul in forma



crema de branza




fructele pe blat



dupa primul strat de crema



ei si forma finala!













GRISINE


-400g faina alba;
-200ml lapte,
-100ml apa,
-o lingurita de sare,
-4 linguri ulei de masline,
-20 g drojdie,
-1 lingurita de zahar

Zaharul + drojdia si putin din laptele incalzit se pun la crescut
Faina si sarea se amesteca si cand drojdia a dospit o adaugam peste ingrediente uscate
Completam cu lichid (pastrand totusi putin lapte) si adaugam si uleiul pana obtinem un aluat elastic insa mai degraba vartos decat moale (ca acela pt cozonac)
Se lasa la crescut pana isi dubleaza volumul
Se intind grisine de 0 .5 cm grosime si se mai lasa 15 minute la crescut, aliniate frumos in tava unsa in prealabil cu unt/ulei (de data asta n-am pus hartie de copt insa e ok oricum)
Se ung cu lapte si se dau la cuptorul incins in prealabil pana se rumenesc frumos
Nu le extra-rumeniti pt ca se intaresc prea tare

eu le-am facut din faina integrala insa as injumatati cantitatea daca nu am musafiri pt ca ies totusi prea multe si fermecatoare sint calde, pe urma .... ordinary :)

COVRIGI
-Apa - 250 ml
-Drojdie - 15 g
-Faina cu continut mare de gluten - 500 g
-Extract de malt (miere) - 40 g
-Sare - 7 g
-Ulei - 4 g

Se amesteca, se face un aluat ca de paine - uleiul este pentru fasonarea aluatului, ca sa se dezlipeasca de pe maini. Se lasa la crescut la cald cam 1 ora. Se face un sul de aluat cu mana pe planseta si se fac covrigii cum vrei sa fie ca forma, se lipesc bine la incheiere. Se mai lasa sa stea 20 minute pe suprafata unsa cu ulei. Se pune la fiert o oala cu 1 l de apa si cand ajunge la fierbere se pun 3-4 linguri de miere, se da focul la mic si se pun cu spumiera covrigii pentru 1 minut in apa care nu trebuie sa fiarba. Se scot, se pun in tava pe hartie de copt unsa cu pensula, se pun seminte de mac sau susan si putina sare grunjoasa si se dau la copt pentru 20 minute la cuptor incins, dar la foc mediu. Daca s-au aurit deasupra se intorc inainte de cele 20 de minute si se mai lasa jumatate din timpul de copt de pana atunci, sa zicem 10 minute. Sunt foarte buni.


TARTA DE NUCI CU FRUCTE
-200 gr banane
-50 gr boabe rodie( sau alte fructe marunte)
-100 gr nuca
-100 gr curmale uscate
-2 lingurite pudra de cacao

Curmalele si nuca le pisati bine apoi le amestecati (framantati) cu mana. Intr-o forma rotunda - castron - (cam 10 cm diametru) puneti o folie alimentara si turnati compozitia apoi presati bine cu degetele peste tot si formati o margine inalta de 1-2 cm. Trageti de folie incet si scoateti „blatul” pe care il puneti pe un platou. Umpleti cu o crema facuta din bananele pisate bine cu furculita si amestecate cu pudra de cacao. Ornati cu boabe de rodie sau orice alte fructe marunte( fructe de padure, afine , zmeura). Cand serviti, taiati felii ca din orice turta. Puteti folosi si alte forme, mai mici.


MINI-TORT DE MIGDALE SI COCOS
-o banana
-3-4 linguri cu migdale crude
-10-15 linguri cu fulgi din nuca de cocos
-o lingura cacao

Banana se piseaza cu furculita si se amesteca cu fulgii din nuca de cocos si cu migdalele maruntite. Intr-un vas cu diametrul mic (cam 10 cm) se pune o folie alimentara. Jumatate din compozitia cu banana se pune peste folie si se preseaza cu degetele. Cealalta jumatate se amesteca cu o lingura de cacao si se toarna peste primul strat. Si acesta se preseaza cu degetele dupa care se trage usor de folie si se scoate din vas. Se aseaza pe o farfurie si se decoreaza cu fulgi de cocoa si feliute de banane.


RULADA ALB SI NEGRU
(lg=linguri)
Pt partea alba:
-5 lg stafide albe
-2 lg susan
-4 lg nuca de cocos
-4 lg migdale crude
Pt partea neagra:
-5 lg stafide negre
-1-2 lg rase pudra cacao
-5 lg alune de pamant crude
-5 lg seminte de floarea soarelui crude

Stafidele si semintele se rasnesc si se amesteca in 2 boluri separate conform cantitatilor de mai sus. Se ia una din culori si se framanta bine cu mana si se formeaza o sfera pe care o intindem cu facaletul intr-o fasie patrata de aprox. 15×15 cm. Ca sa nu se lipeasca punem o folie alimentara intre sfera si masa si alta folie intre sfera si facalet. O modelam si cu mana ca sa iasa cat mai patrata apoi facem la fel si cu a doua culore dupa care le punem una peste alta si folosindu-ne de folia alimentara dintre compozitie si masa, rulam usor si facem un sul. Culoarea din exterior se va rupe din loc in loc, dar fiind moale putem sa “reparam” fara probleme. Strangem sulul in maini pentru a scoate golurile de aer, incercand sa pastram cat mai bine forma cilindrica. Apoi il rotim intre palma si masa, apasand usor, pornind dinspre mijloc spre extremitati (altfel va ramane aerul inauntru si se va rupe). Din cand in cand ii turtim capetele ca sa ramana drepte. Rasucim cilindrul pana ajunge la grosimea pe care o dorim si apoi taiem felii din el.

LASAGNA CU CIUPERCI
pentru foi:
- 500 g faina
- sare
- apa calda
- 2 linguri ulei de masline
Pentru umplutura :
- 500g ciuperci
- 1 rosie
- 150 ml ulei
- sare, piper
-verdeata dupa gust

Pentru foi, se cerne faina, in care se face o adancitura se pun ingredientele, se framanta adaugand apa cat se cere pentru a lega compozitia; din aluat se fac foile, cat ma subtiri dandu-le o forma dreptunghiulara;
Se pun foile sa se odihneasca intr-o tava tapetata cu hartie si presarata cu gris ca sa nu se lipeasca foile; Se pune apa la fiert cu ulei de masline, apoi foile se lasa doua minute, se scot cu o spumiera si se lasa intr-o oala cu apa rece care va opri procesul de fierbere.
Se prepara ciupercile care se soteaza in tigaia cu ule incins. Se adauga rosia taiata cuburi mici, se pune sare si piper. Se lasa pe foc pana scade apa lasaa de ciuperci;
Intr-o tava dreptunghiulara se asterne un prim strat de foi de lasagna, peste el umplutura de ciuperci si tot asa pana se termina ingredientele. Ultimul start trebuie sa fie de foaie de lasagna. Se stropeste cu ulei de masline si se da la cuptor pana ce foaia de deasupra se coace usor;

PRAJITURA RAPIDA CU CREMA SI FRUCTE:
-1 blat de tort sau pandispan
-1 plic crema de cremsnit de la Dr. Oetker
-750 ml lapte
-1 compot ananas
-3-4 kiwi
-1 plic gelatina pentru torturi ( cea de pus deasupra )

Insiropam blatul cu siropul din compot. Preparam crema conform indicatiilor de pe plic apoi o asezam cu o lingura peste blat. Punem si fructele taiate bucatele ( voi puteti folosi ce fructe vreti) si turnam deasupra gelatina preparata cu restul de suc din compot.
Bagam prajitura la frigider ( se intareste foarte repede ) si apoi o taiem cu un cutit udat in apa rece. Este racoritoare si usoara .

PRAJITURA INGHETATA FALSA:
Ingrediente:
Blat:
-6 oua
-12 linguri de zahar tos
-1 lingurita rasa de bicarbonat
-10 linguri faina
-2 linguri cacao
-2 plicuri zahar vanilinat

Albusurile se bat spuma tare, se adauga rand pe rand zaharul si se bat pana se obtine o bezea lucioasa. Apoi se adauga galbenusurile unul cate unul,se scoate mixerul si se amesteca cu lingura de lemn "peste cap" se adauga bicarbonatul amestecat cu putina faina, faina, cacao. Amestecul obtinut se coace intr-o tava tapetata cu hartie de copt, timp de 25 de minute la foc potrivit. Faceti testul cu scobitoarea pentru mai multa siguranta. Eu l-am copt in tava adanca pentru prajitura, deoarece aceasta prajitura este foarte inalta, asa e reteta. Daca vreti sa fie mai ingusta coaceti in tava de la aragaz.
Se scoate blatul si se lasa sa se raceasca.
Se prepara crema din:
-4 galbenusuri
-2 linguri de faina
-200 ml lapte rece
-200 g unt
-100 g zahar pudra

Galbenusurile se freaca cu faina ( eu am pus amidon alimentar ), se adauga treptat laptele rece si se pun la fiert pe baie de abur, amestecand mereu pana se ingroasa. Se lasa sa se raceasca amestecand din cand in cand. Untul cu zaharul se freaca spuma si se pune treptat in amestecul de crema amestecand mereu.

Se prepara glazura:
-4 albusuri
-200 g zahar
-2 plicuri zahar vanilinat

Se bat bine pe abur pana se ingroasa si se intaresc si apoi se bat pana se racesc.
Blatul se acopera cu crema , apoi se pune glazura si se rade ciocolata.
Se lasa la rece cateva ore si apoi se taie.

TORT CU MOUSSE DE CIOCOLATA:
Blat:
-4 oua
-1 cana zahar ( 250 gr)
-10 linguri apa
-160 gr nuca macinata
-140 gr faina
-20 gr cacao
-1 praf de copt

Se freaca galbenusurile cu zaharul si se adauga din 4 in 4 minute o lingura de apa amestecand incontinuu pana obtinem o crema.
Separat se amesteca faina , nuca macinata, cacao, praful de copt si se pun putin cate putin in amestecul de galbenusuri. Dupa aceea se adauga albusurile batute spuma fara zahar.
Se toarna compozitia intr-o forma de tort ( 26 cm) si se coace in cuptorul preincalzit 25 de minute. Pentru mai multa siguranta faceti testul cu scobitoarea.

Mousse de ciocolata:
Mousse 1 cu ciocolata alba
-2 oua
-4 linguri zahar
-2 linguri amidon
-360 ml lapte
-100 gr ciocolata alba
-15 g gelatina
-60 ml apa rece
-240 ml smantana pentru frisca

Amidonul se amesteca cu zaharul intr-o craticioara,apoi se adauga ouale batute bine si se omogenizeaza.Se adauga laptele, apoi se pune la bain-marie si se lasa pana se ingroasa, amestecand continuu.Dupa ce s-a ingrosat se da deoparte. Gelatina se pune in 60 ml apa rece. Ciocolata se topeste. Peste crema se adauga gelatina si ciocolata si se omogenizeaza.
Se lasa sa se raceasca si cand este rece se adauga frisca batuta.Se insiropeaza blatul cu un amestec de lichior de ciocolata si cafea sau cu esenta de rom si se toarna primul strat de crema.
Se da la rece si se prepara a 2-a crema.

Mousse 2 cu ciocolata cu lapte
Aceleasi ingrendiente, numai ca in loc de ciocolata alba se topeste 100 gr ciocolata cu lapte.

Se toarna peste prima crema si se da la rece cateva ore.
Se poate face si al treilea mousse cu ciocolata amaruie....cine vrea mai multe straturi.

Glazura:
-160 ml smantana pentru frisca
-100 gr zahar
-100 gr cacao
-160 ml apa
-10 gr gelatina

Se amesteca smantana cu zaharul si apa si se pune la fiert, se adauga cacao si se amesteca bine , se lasa sa clocoteasca cateva minute si apoi se adauga gelatina dizolvata in putina apa rece. Cand incepe sa se raceasca se strecoara si se pune pe tort.

CHESEECAKE CU AFINE:
Un cheesecake la rece fara gelatina, rapid, usor, cremos si racoros.
O nebunie!

-220 g biscuiti graham
-100g unt
-6 lg lapte
-400 g crema de branza
-90 g zahar pudra
-250 ml frsca batuta
esenta de vanilie

Pt topping:
-350 g afine (congelate am avut eu)
-6 linguri de zahar
-2-3 lg de zeama de lamaie


Maruntim biscuitii (eu i-a facut la robot) si ii amestecam cu cele 6 linguri de lapte si untul topit.Punem inelul unei forme detasabile pe un platou (diametrul formei - 24 cm), iar in interiorul lui punem biscuitii si ii presam bine cu dosul unei linguri.Dam la frigider pana preparam crema.
Batem crema de branza (la temperatura camerei) cca 1-2 minute cu zaharul pudra apoi amestecam cu frisca batuta si esenta de vanilie (mixam bine sa omogenizam amestecul).Punem crema rezultata peste biscuiti si dam la frigider (eu am pus la congelator cca 20 min).
Toppingul
Punem intr-o craticioara (de preferat cu interiorul inchis la culoare sa nu se pateze)
afinele, zaharul si zeama de lamaie.Lasam sa fiarba la foc mic (amestecand din cand in cand sa nu se lipeasca)pana siropul incepe sa se mai ingroase.Incercam sa vedem daca e gata, punanand 2-3 picaturi pe o farfurie, cand se incheaga putin este gata.O lasam sa se raceasca si o turnam peste prajitura (nu indepartam inelul).
(Se poate face cu orice fel de fructe.)
Dam din nou la frigider pentru minim 2-3 ore.

PRAJITURA CU CIRESE SAU VISINE:
Blat:
-5 oua proaspete
-10 linguri de zahar
-1 praf de copt
-1 plic de praf de zahar vanilat
-5 linguri pline-ochi de faina
Crema:
-1 plic de crema de cremsnit de la Dr Oetker
-750 ml lapte
(Daca vreti si aveti timp la dispozitie puteti face o crema de vanilie gen cea pentru tarte cu fructe)
Umplutura si topping
-1 plic de gelatina pentru tarte, de culoare rosie de la Dr. Oetker
-1.5 kg cirese foarte coapte, dar bine alese (pot fi si mai moi, dar nu stricate)

Se bat albusurile spuma tare, apoi se adauga pe rand cele 10 linguri de zahar ( ca si pentru bezea) si zaharul vanilat. Apoi se adauga galbenusurile pe rand, faina amestecata cu praful de copt si se amesteca prin rasturnare pana cand se incorporeaza totul si devine o masa omogena. Puneti blatul intr-o tava de dimensiuni 26x36, tapetata cu hartie de copt ( se poate pune intr-o forma de tort cu d=26cm), asezati visinile deasupra ( eu le-am lasat sa se scurga si apoi le-am pudrat cu faina sa nu se lase la fund).
Se coace la foc mic 25 de min. Se lasa sa se raceasca si se pune pe un platou sau tava.
Iese foarte pufoasa. Daca vreti va opriti aici, o pudrati cu zahar si o papati, daca nu va adunati puterile si continuati .
Se face crema conform instructiunilor de pe plic si se aseaza pe blatul racit.Se pun visinele deasupra .
Apoi sucul ramas se amesteca cu apa pana ajunge la 250 ml, 2 linguri zahar si cu pliculetul de gelatina, se fierbe 2 min si se pune peste prajitura. Se lasa la rece 3 ore.
Se taie patrate si se serveste. Se pot imbraca marginile in frisca pentru o imagine mai aspectuoasa.

PANCAKES
-400 gr faina
-500 ml lapte
-1 plic praf de copt
-1 varf de sare
-5 lg zahar
-6 lg ulei
-4 oua

se bat albusurile bat
se freaca galbenusurile cu un varf de sare
faina praful de copt si zaharul se amesteca
se amesteca laptele cu uleiul si galbenusurile
se pune faina
se pun albusurile
eu am pus si visine si esenta rom

se pot face orice fel de combinatii
nu am avut sos de ciocolata si nici gem sau dulceata si leam mancat cu jumaatate de mars topit
data viitoare le mananc cu putina inghetata

BRIOSE CU PORTOCALE
-300gr faina
-300gr zahar
-4 oua
-200 ml ulei
-zahar vanilat
-1 plic praf de copt
-1 portocala (coaja se rade zeama se stoarce)

Se dizolva praful de copt in zeama de porto
Galbenusurile se amesteca cu uleiul si cu zeama de porto
Se bat albusurile spuma tare
Se adauga zaharul si coaja de portocala amestecandu se in continuare
Se amesteca cu galbenusurile si uleiul si zeama de portocala si cu faina adaugata in ploaie


se tapeteaza tava de briose (eu am pus hartiute )
se lasa cam 30 min (nu mai shtiu exact eu leam incercat cu scobitoarea)

BOEMA DE POST
Blat:
-75 ml ulei
-200 g zahar
-250 ml apa minerala
-2 lg cacao
-2 lg gem prune
-100 g nuci macinate
-o lg rasa de bicarbonat
-2 cani faina

Crema:
-200g ciocolata de post
-200 ml frisca vegetala
-esenta de rom

Glazura:
-2 plicuri de glazura de ciocolata (Dr. Oetker)

Sirop:
-250g zahar
-400ml apa
-3lg cacao
-50g margarina
-esenta de rom

Decor:
-300ml frisca
ciocolata


Blatul Se face din ingredientele de mai sus o compozitie care se pune intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se coace la foc potrivit. Compozitia acestui blat este la fel ca la negreasa.

Crema:
Peste ciocolata topita(sa nu fie fierbinte)se adauga frisca batuta. Se amesteca si se da la frigider pentru doua ore. Dupa ce sa racit bine se spumeaza cu mixerul si se adauga esenta de rom.

Glazura:
Se face conform instructiunilor de pe plic

Siropul:
Toate ingredientele se fierb circa 20 min. Se raceste.

Decor:
Frisca se spumeaza

Asamblare:
Blatul se taie in bucati patrate, se insiropeaza apoi se glaseaza fiecare in parte cu glazura. Se da la rece pentru 30 min pana se intareste glazura.
Dupa ce s-a intarit glazura, trasam pe fiecare bucata un cerc generos de crema iar deasupra cu ajutorul unui pos cu sprit se decoreaza cu frisca.
Optional se rade sau se face gratar de ciocolata

COZONAC UMPLUT
-500 g faina
-1 plic drojdie Dr.Oetker
-100 g zahar
-250 ml lapte
-3 oua
-100 g unt
-1 lingurita zeama de lamaie
-1 lingurita sare
-1 ou pentru uns si zahar pudra
-mirodenii(coaja de lamaie, de portocala, esenta rom, , vanilie, cardamon)

Se cerne faina odata cu drojdia, se pune sare, ouale, laptele in care s-a dizolvat zaharul, mirodeniile si untul la temperatura camerei, zeama de lamaie. Se framanta aluatul, introducand cu pumnii aer in coca. Se formeaza o bila cu mainile unse cu ulei. Se lasa la crescut la cald (dar fara curenti de aer). Eu pun in cuptor preincalzit in care am stins focul si am inchis usa bine, ias vasul pe tava cu prosop, ca sa nu curga in cuptor aluatul daca il ia nebuneala la crescut. Se imparte (dupa ce a crescut dublu ca volum) in 6 si se intind 6 foi dreptunghiulare mai lungi ca tava in care puneti cozonacul. Se grupeaza cate 2, se pune alta umplutura pe fiecare grup, se ruleaza cu incredere, strans, ca sa nu se desfaca: se impletesc cate 3 rulouri diferite ca sa rezulte 2 cozanacei impleti si frumosi; se pun cozonacii in tavi cu hartie de copt (mai inalta ca tava) unsa toata (neaparat) si se lasa la crescut 30 minute maxim. Se ung cu ou si se dau la cuptor incins in prealabil, dar la foc mediu. Se scot pe un blat de lemn se stroesc cu putina apa rece s se acopera cu servet curat. Cand sunt doar calduti se scot cu grija din tavi si se pudreaza cu zahar aromat cu vanilie.
Umplutura de alune macinate: alunele crude se coc putin in tava cuptorului si se zdrobesc. Se incalzeste 100 ml lapte, se pun 2 linguri zahar, putina sare, rom, vanilie si alunele. Se lasa sa ajunga la temperatura de fierbere si se da deoparte.
Umplutura de mac: la fel ca la alune, doar ca macul se macina putin in rasnita de cafea si la compozitie se pune si scortisoara.
Umplutura de fructe confiate: se dau prin masina de tocat smochine si caise confiate, se amesteca cu zeama de la o lamaie si cu coaja de lamaie.
Umplutura de morcov cu mar: se rad doi morcovi medii, curatati, si 1 mar curatat, se pun la calit usor cu 2 linguri de zahar, scortisoara. Se caleste putin, se da deoparte si se pune si vanilie.
Se mai pot face cu stafide inmuiate in rom, cu rahat, nuci tocate si cacao, etc.

TORT SPECIAL
-1 pachet unt (mai nesarat)
-300 g biscuiti aromati (caramel sau din cei sfaramiciosi)
-1 cutie de 400 g mascarpone
-1 plic gelatina Dr Oetker
-150 g zahar pudra
-coaja si zeama de la o lamaie
-vanilie
-fructe din care va plac (eu fac doa cu ananas, piersici sau fructe de padure combinate).

Biscutii se pun intr-o punga si se bat mar cu facaletul sa se sfarame, dar nu se fac praf si pulbere. Se pun intr-un castron zdrobitura si se toarna deasupra untul topit, fierbinte. Se amesteca sa se absoarba si se pune compozitia intr-o forma de tort si se preseaza pe fund cu dosul lingurii, ca sa formeze un blat. Se da forma la frigider cat se face crema.
Se pune intr-un vas mascarpone. Se pune la inmuiat in 2-3 linguri de apa rece gelatina. Cand s-a absorbit apa se pune vasul pe baie de aburi si se lasa sa se lichefieze gelatina. Se mizeaza mascarpone la viteza medie 2-3 minute, se adauga zaharul pudra cu lingura, una cata una; la sfarsit, in fir subtire se toarna gelatina si se amesteca usor cu lingura, adaugand zeama si coaja de lamaie, vanilia. Se pregatesc fructele. Se scoate forma de tort de la frigider, se punun un strat de fructe, 1/2 din crema, restul de fructe si restul de crema. Se da la frigider si se fregatesc fructe, cirlionti de ciocolata, fulgi de migdale si de fistic. Se scoate dupa 20 min forma de tort si se orneaza. Se da la frigider pentru cel putin 2 ore!!!! Este foarte racoros, nu este gretos si este foarte foarte bun. Eu m-am chinuit la o sarbatoare de “Constantin si Elena” si l-am glazurat (l-am ascuns) cu 150 g ciocolata inmuiata la bain-marie cu 1 lingura de lapte si 1 de ulei. I-am pacalit pe toti, credeau ca e tort de ciocolata sau altceva.

TORT GANACHE CU GLAZURA
Ne trebuie:
-1 pachet de foi piscot (cumparate)

Crema ganache
-500 ml frisca lichida (Creme Patiserie)
-350 g ciocolata (cu lapte si amaruie)

Glazura
-150 g ciocolata (75 g amaruie, 75 g cu lapte)
-100 ml frisca lichida
-30 g unt

Cum se face:
Crema ganache
Punem frisca lichida la incalzit, cand este calda punem cicolata rupta bucatele
si omegenizam pana se topeste ciocolata in intregime.
Lasam la rece pentru 5-6 ore (eu am lasat peste noapte)
si apoi o batem ca pe frisca cu mixerul.
Umplem foile cu crema si dam la rece.

Glazura
Pune frisca intr-un vas la incalzit, apoi punem ciocolata si untul,
omogenizam bine pana se topeste toata ciocolata.
Turnam peste tort cand este doar putin calduta.
Il ornam dupa preferinte, cu frisca sau cicolata alba

DACA NU VRETI FOI DE-ALEA VA SCRIU RETETA PTR BLAT DE TORT:

NE TREBUIE:
7 oua
1 cana zahar
1/2 plic praf
vanilie

Albusurile se bat spuma tare impreuna cu zaharul,se aduga galbenusurile unul cate unul si apoi se adauga faina incet,si vanilia si se da la cuptor ptr 30-40 min la foc mic.

Sirop: apa fiarta cu 5 lingurite si aroma de vanilie.se insiopeaza tortul,dupa ce s-a racit atat blatul cat si siropul.

Budinca Yorkshire promisa, pentru cina din ziua de carbo:
"BUDINCA" YORKSHIRE
Ingrediente
-3 oua
-1 praf sare
-250 ml lapte dulce
-200 g faina
-ulei pentru forma+ 1 lingurita unt.
Preparare
Se pune in cuptor forma unsa cu ulei si 1 lingura de ulei si 1 lingurita de unt sa se infierbante bine, cat preparati aluatul. Bateti cu mixerul la viteza medie ouale cu sarea, adaugati laptele si mai bateti macar 1 minut ca sa se spumeze bine. Se adauga faina si se mixeaza inca 1 minut la viteza medie si 2 minute la viteza mare.
Se verifica la cuptor sa fie bine incins untul si lingura de ulei de pe fundul formei. Se scoate repede si se toarna extrem de repede ci cu atentie aluatul in forma, se da la cuptor la foc mediu spre maxim 30 minute. In primele 20 de minute nu se deschide cuptorul, sub nici un motiv! Decat daca va ia foc bucataria! Se verifica dupa 20 minute daca e coapta. Se scoate si se lasa sa se raceasca. Cand se poate pune mana pe ea, se scoate din forma pe un gratar sa se raceasca. Nu va fie teama, ea creste, uneori haotic, dar revine la normal dupa ce se raceste putin.
Iata si dovezile:
Ouale batute


Cu laptele si faina, gata sa fie turnata in forma


Coapta


Asa cum imi place mie


Si asa cum ii place fiul meu


Astea sunt doar doua sugestii!

ECLERE

Aluat :
100 ml ulei
10 linguri apa
se pun la fiert . cand fierbe se adauga 100 grame faina. dupa ce se ingroasa se ia de pe foc si se adauga 4 oua intregi pe rand.
acest aluat se pune cu lingurita (cam de marimea unei nuci) in tava sau cu lingura si atunci ies eclerele mai mari. se pun la distanta ptr ca cresc destul de mult. si focul trebuie sa fie puternic (eu am pus la 6 la cuptor cu gaz).

Crema:
se fierb 500 ml lapte cu zahar dupa gust (cca 3 linguri ) si 2 vanilii.
3 galbenusuri se freaca cu 3 linguri zahar si 3 linguri foarte pline cu faina si inca 250 ml lapte. aceasta compozitie se adauga in laptele fierbinte si se fierbe pana se ingroasa. apoi se trage la marginea sobei si se amesteca cu cele 3 albusuri batute spuma. se amesteca usor. se lasa crema la racit si apoi se umplu eclerele.

sunt foarte bune cu sos de ciocolata.


Saratele cu branza
Ingrediente
250g cas ras
200g faina
2 lingurite boia
200g unt rece
1 galbenus
1 lingurita sare
1 lingurita chimion


Mod de preparare
Se framanta un aluat din cas, faina, sare, boia si unt in fulgi. Se face o bila care se infasoara in folie si se pune la frigider 60 min.
Se intinde aluatul, 1 cm grosime si se taie fasii de 5 - 10 mm, se rasucesc si se pun la frigider 30 min.
Se incinge cuptorul la 180°. Aluatul se unge cu galbenus batut, se presara dupa gust cu cas/sare/chimion/boia. Se coc 20 min.
Ingrediente

Grisine
500g faina
250g apa
15g drojdie de bere
o lingurita rasa de maltz de orz(se poate si cu zahar sau miere)
50ml ulei de masline
sare

Mod de preparare
Se amesteca totul pana se obtine o pasta nu prea moale. Se intinde aluatul in forma de dreptunghi (circa 30x10 cm, grosime 3 cm). Se unge aluatul si marginile cu ulei de masline si apoi se mai presara putina faina dupa care se acopera si se lasa la crescut proximativ o ora. Dupa ce a crescut, aluatul se taie pe latime, cu un cutit, obtinandu-se bastonase de aproape un deget latime. Bastonasele obtinute se lungesc (cat permite aluatul) tragand usor de ele si apasand cu degetele (nu trebuie sa se obtina forme regulate, adica aceeasi grisina poate sa fie mai groasa si mai subtire). Se pun in tava cu o distanta de aproape 3 cm intre ele si se coc la 200 grade cam 18-20 minute pana ce devin rumene si crocante.
Dupa preferinta in aluat se mai poate adauga susan sau mac.

Grisine
Ingrediente
-500g faina
-50g drojdie
-70ml ulei masline
-15g sare
-10g zahar

Mod de preparare
Drojdiea, zaharul si sarea se dizolva in putina apa calduta dupa care se amesteca cu restul ingredientelor.
Se mai adauga apa dupa necesitate, in asa fel incit sa iasa un aluat ca de paine.
Din acest aluat se formeaza grisine, de lungimea si grosimea dorita, se aseaza intr-o tava care in prealabil a fost unsa cu ulei sau tapetata cu hartie cerata.
Acestea se lasa la dospit cca.40 min. dupa care se coc 15 min. la 200°C.

GRISINE RUSTICE (GRISSINI RUSTICI, ITALIA)


Ingrediente
• 500 gr faina
• 260 gr apa
• 50 gr ulei masline
• 7 gr drojdie uscata sau 20 gr proaspata
• 1 lgt sare
• 1 lgt miere
• faina de grau dur/ malai f fin/ faina integrala

Grisine Rustice (Grissini Rustici, Italia)
Mod de preparare Punem intr-un vas faina amestecata cu drojdia uscata, facem o gropita in mijloc si adaugam apa calduta, uleiul si mierea.
Framantam pana obtinem un aluat elastic si compact pe care-l punem infofolit in folie alimentara la crescut pt 1 ora.
Dupa 1 ora, rasturnam aluatul pe un plan de lucru pudrat din belsug cu faina de grau dur sau malai fff fin.
Facem un sul pe care il rostogolim pe toate partile prin faina de grau dur, taiem cu un cutit bucatele potrivite ca marime, pe care incepem sa le transformam in grisine. Sper tare mult sa intelegeti procedeul pentru ca aceste grisine se formeaza nu pe masa de lucru ci in aer. Deci, prindem bucatica de aluat cu ambele maini din centru si tragem usor de aluat pana se lungeste cam 2 cm, dupa care mutam degetele la cativa cm de locul in care le-am tinut prima data si tragem din nou aluatul pane se mai lungeste un pic.
Daca ati sarit coarda vreodata este foarte simplu de inteles a treia si ultima miscare. Tinem aluatul de capete si il invartim in aer astfel incat centrul aluatului sa se loveasca usor de planul de lucru, exact ca atunci cand sarim coarda.
In cazul in care se rupe vreo grisina NU o lipim la loc pentru ca nu va iesi crocanta. Punem in tava bucatica rupta si o coacem asa cum este.
Ca sa recapitulez un pic: toate cele 3 miscari se fac in afara mesei de lucru, nu pe masa. Fiecare bucatica de aluat inaine de a incepe sa o lucram trebuie sa fie f bine tavalita prin faina de grau dur sau malai fin sau faina integrala. Cu cat le faceti mai subtiri cu atat ies mai crocante.
Acum, bagam grisinele in cuptorul preincalzit la 200 grade pentru 25-30 minute, pana devin aurii.
Le servim caldute, reci, cum vrem noi. Un pic mai subtirele sa le faceti daca le incercati ca sa iasa super crocante.
Pofta buna! Sunt excelente!




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arturicii spune:

DIETA RINA
AMIDONURI

SUPA UNGUREASCA
-400 g varza acra
-4 cartofi
-1 lingura ulei
-1 ceapa mica
-1 lingurita boia de ardei
-1 lingura ajvar (pasta de rosii)
-1 catel de usturoi
-1 varf cutit chimen si o frunza de dafin

sare, cateva boabe de piper negru i700 ml supa
In ziua de Amidonuri folositi apa si legume (sau un cub de supa de legume) pentru a prepara supa

Se prajeste ceapa in ulei. Se adauga usturoiul, pasta de rosii sau ajvarul, boia de ardei, chimenul, frunza de dafin si piperul, dupa care se toarna supa. Cand incepe sa fiarba, se adauga varza murata si cartofii taiati cubulete.
Se fierbe pana se inmoaie. Se adauga sare dupa gust.
De asemenea, se serveste cu o felie de paine.
Se poate prepara cu varza proaspata; in acest caz, se adauga putin otet.

CINA
Jumatate de portie din preparatul culinar de la pranz.

ALEGERE ALTERNATIVA
Incercati soia cu orez si legume. Se fierb 100 g de orez. Se ia jumatate din cantitatea de orez, se amesteca cu o lingura de soia fiarta, o rosie taiata cubi jumatate de ceapa
mica taiata marunt, un catel de usturoi, 2 linguri de boabe porumb murate sau la conserva, un varf de cutit cimbrisor si cimbru. Separat, se amesteca o lingurita sos de rosii si o jumatate de cana supa. Se unge o tig si se aseaza compozitia in trei straturi: un strat de orez simplu, un strat de amestec soia-orez si deasupra orezul simplu ramas. Se toarna amestecul de cu sos de rosii. Se coace 30 de minute in cuptorul incalzit in prealabil la 175°C

TOCANA DE OREZ CU LEGUME
-120 g orez 600 ml supa sare si coriandru dupa gust
-1 ceapa mica
-2 catei usturoi
-1 morcov potrivit
-1 ardei rosu gras
-1 lingura ulei mazare si ciuperci (optional)
-ingrediente salata

Se prajeste in ulei morcovul taiat fin, ardeiul gras. ceapa si usturoiul zdrobit. Se adauga supa. Se aduce la punctul de fierbere, se adauga orezul spalat (puteti adauga mazare si ciuperci, daca va plac). Se acopera cu un capac si se lasa la fiert la foc mic timp de 15 minute; apoi, se ia capacul si se mai lasa la fiert inca 5 minute. Se adauga sare dupa gust si se amesteca usor.

Se serveste cu salata verde si o felie de paine.
-Se poate gati in prealabil orezul si apoi amesteca cu legumele inabusite.

Salata se prepara amestecand o salata verde mica cu tarhon sau praz, otet dupa gust, o lingura de ulei si putina sare.

CINA
O portie de orez cu legume pastrata de la pranz si putina salata proaspata.

ALEGERE ALTERNATIVA
Varza acra calita este delicioasa. Se caleste o ceapa taiata marunt intr-o lingur ulei, se adauga 500 g de varza acra si se prajeste la tigaie 30 de minute. Se amesteca din cand in cand si se adauga apa calda. La final, se condimente cu sare. Se serveste cu cartofi fierti (2 la pranz, 1 la cina). Pentru a simplifica lucrurile, varza acra se poate prepara si la cuptor.

SUPA DE CONOPIDA
-1 conopida mica (buchetele intregi si codite) •
-3 cartofi
-1 ceapa mica
-1 lingura ulei
-1 lingurita
-patrunjel tocat
-1 mana de orez
-1 litru de apa sau supa
-sare, piper negru
-chimen
-nucsoara

In apa care fierbe se adauga putina sare, conopida si cartofii taiati cuburi. Se lasa la fiert 10 minute. Se prajesc ceapa, chimenul si orezul intr-o lingura de ulei, dupa care se adauga totul in supa si se lasa la fiert inca 10 minute. Pentru un plus de gust, se adauga nucsoara, piper negru si patrunjel. Se condimenteaza cu sare dupa gust. Pentru un plus de savoare, se poate folosi supa preparata in prealabil. Se serveste cu o felie de paine.

CINA
O portie mica de supa de conopida.

ALEGERE ALTERNATIVA
Se fierb 6 cartofi, se lasa la racit si se decojesc. Se separa 400 g broccoli in buchetele si se taie coditele in bucati mari. Se fierb broccoli in apa cu sare pana se inmoaie. Dupa ce au fiert se adauga piper negru. intr-o lingurita de unt se rumenesc seminte de susan si se presara peste broccoli. Se serveste cu cartofi si salata asortata proaspata. La pranz se mananca cu o felie de paine, iar la cina jumatate din portia de la pranz, fara paine.

MUSACA DE CARTOFI CU SALATA
-6cartofi
-2rosii normale sau in sos
-1 cana linte (galbena)
-1 morcov
-100 ml supa
-sare, piper negru
-1 lingura patrunjel tocat
-1 lingura ulei de masline
-ingrediente salata

Se coc rosiile intregi; dupa ce s-au racit se decojesc si se taie felii. intre timp, se fierbe lintea. Se ia un vas potrivit de iena, se aseaza alternativ straturile de cartofi taiati felii, linte galbena si morcov ras. Rosiile felii se adauga la sfarsit. Se toarna deasupra supa fierbinte. Se acopera cu folie de aluminiu si se coace 30 minute in cuptorul incins la 200°C. Cand este gata, se orneaza cu patrunjel tocat. Acest fel de mancare se serveste cu salata verde si o felie de paine, daca doriti.Lintea poate fi inlocuita cu fasole.

CINA
O portie de musaca pastrata de la pranz si o salata verde proaspat preparata.

ALEGERE ALTERNATIVA
Daca va plac ciupercile, incercati aceasta reteta. Se
prajeste o ceapa mica taiata marunt intr-o lingura de
ulei, se adauga trei maini de ciuperci taiate felii, 2
catei de usturoi si putina apa. Cand apa incepe sa
fiarba, se adauga sare si piper negru si se presara
patrunjel tocat din belsug. Se mai pot adauga 2 linguri
de hrisca fiarta sau arpacas. Se serveste cu o felie de
paine. Pentru cina, jumatate din portia de la pranz, dar
fara paine.

FASOLE VERDE CU CARTOFI
-300 g fasole verde
-2 cartofi
-1 ceapa potrivita
-1 lingura ulei
-2catei de usturoi
-1 lingura boia de ardei
-maghiran dupa gust
-sare, piper negru
-1 lingura patrunjel tocat 400 ml apa

Se soteaza ceapa tocata in ulei, se adauga boiaua si 400 ml de apa calduta. Cand incepe sa fiarba se adauga fasolea, usturoiul zdrobit, maghiranul si piperul negru. Se lasa la foc mic pana se inmoaie fasolea. Se presara patrunjel tocat si se serveste. Se taie cartofii in bucati mari si se fierb in apa cu sare. Se servesc cu fasolea verde.
Mancati si o felie de paine. Daca va mai este foame, preparati si o salata.

CINA
O portie mica de fasole verde cu cartofi.

ALEGERE ALTERNATIVA
Se prepara varza calita. Se taie marunt 500 g varza proaspata. Se incinge putin zahar intr-o lingura de ulei pana se rumeneste, apoi se adauga ceapa taiata marunt. Se prajeste putin si se adauga varza. Se adauga apa si se lasa la fiert acoperita. Dupa ce varza se inmoaie, se adauga sos de rosii si chimen macinat si se mai lasa cateva minute pe foc. Se serveste cu cartofi fierti (3 la pranz si 2 la cina)

INFORMATII UTILE
Alegeti paine integrala sau cu adaos de seminte deoarece aceasta este o adevarata bogatie a naturii: este bogata in vitamine, minerale si fibre, este plina de energie si se pastreaza proaspata timp de mai multe zile. Cumparati diferite tipuri insa verficati cu atentie ingredientele de pe eticheta.

ARDEI UMPLUTI
-4ardei rosii grasi potriviti
-3cartofi
-o ceapa mica
-1 lingurita patrunjel tocat
-1 lingurita tarhon tocat
-1 lingura sos de rosii » sare, piper negru
-1 lingura ulei de masline
-200 ml supa
-1 lingura de legume uscate pentru supa
-ingrediente pentru o salata asortata

Se curata si se spala ardeii grasi. Cartofii se decojesc, se taie cuburi si se fierb. Se paseaza cartofii fierti si se adauga ceapa usor rumenita, patrunjelul, tarhonul, sosul de rosii si piperul negru. Se umplu ardeii cu acest amestec. Se aseaza intr-o cratita mica, se presara legumele uscate pentru supa si se toarna supa peste ardeii umpluti. Se aduce la punctul de fierbere si se fierbe inabusit pana se inmoaie (aproximativ 25 minute).Ardeii umpluti si cartofii merg bine cu salata asortata. Se serveste cu o felie de paine.
Ardeii se pot umple cu orez si legume fierte sau cu linte si cartofi fierti.

CINA
Un ardei umplut pastrat de la pranz si o salata asortata proaspat preparata.

ALEGERE ALTERNATIVA
Faceti o tocana de linte. Se lasa 150 g de linte la inmuiat in 700 ml de apa peste noapte. Se scurge apa si se inlocuieste cu alta proaspata. Se soteaza ceapa taiata, morcovul si tarhonul intr-o lingura de ulei si se amesteca cu lintea, impreuna cu o lingura de sos de rosii si condimentele pentru supa. Se fierb la foc mic timp de 30 de minute, apoi se adauga cartofii taiati cuburi si se mai lasa la fiert inca 15 minute. Se adauga sare si piper cand este gata. Se serveste cu o felie de paine si se pastreaza o portie pentru cina.

GULAS DE CARTOFI
-4 cartofi
-1 lingura ulei
-1 ardei gras (rosu sau verde)
-1 ceapa mica
-1 lingurita boia de ardei
-1 catel de usturoi
-sare, piper negru
- frunza de dafin,
-maghiran si patrunjel tocat pentru ornare
-castraveciori murati

Se prajesc ceapa tocata si ardeiul gras taiat cuburi intr-o lingura de ulei. Se adauga cartofii taiati cubulete, boia, usturoiul, frunza de dafin si piperul negru. Turnati apa calduta cat sa acopere cartofii. in timpul fierberii nu se mai adauga apa, dar se amesteca in mod constant. Se fierbe inabusit aproximativ jumatate de ora. Se presara patrunjel si maghiran. Serviti cu o felie de paine si castraveciori murati.

CINA
Un castron de gulas de cartofi si castraveciori murati.

ALEGERE ALTERNATIVA
Preparati jota (mancare traditionala din varza acra de pe coasta slovena, se pronunta „iota"). Varza acra se poate inlocui cu napi murati dati prin razatoare. Se fierb 2 cartofi mari, taiati cuburi, in apa cu sare. Dupa ce au fiert, se scurg si se pastreaza lichidul. Se paseaza jumatate din cantitatea de cartofi. intre timp, se fierbe varza acra (varza murata) sau napii murati in putina apa si se condimenteaza cu frunza de dafin si putin piper negru. Se scurg si se pastreaza apa. Se pun intr-un vas cartofii pasati si cartofii cuburi, jumatate de conserva de fasole pastai, varza acra fiarta si apa ramasa de la cartofi. Se amesteca usor si se adauga apa ramasa de la varza murata daca este necesar. Jota servita cu o felie de paine va va desfata simturile. Este si mai incantatoare servita la cina.

RIZOTO DE PRAZ
-120 g orez
-1 praz mediu
-1 lingura patrunjel tocat
-sare, piper negru
-1 lingura ulei
-1 lingura mazare (optional)
- ingrediente pentru salata asortata

Se taie prazul in felii subtiri si se soteaza. Se adauga orezul spalat, sarea si piperul negru si suficienta apa pentru a dubla orezul in volum. Se amesteca bine, se acopera cu un capac si se fierbe la foc mic pana se inmoaie orezul. Ornati cu patrunjel tocat. Se poate adauga si o lingura de mazare fiarta. Serviti cu o felie de paine si salata asortata.

Puteti inlocui o treime din orez cu linte galbena si prazul cu o cantitate adecvata de broccoli (buchete intregi).

Reteta de salata de rosii: se taie 4 rosii in felii po-trivite, se aseaza intr-un castron putin adanc apoi se adauga ceapa felii, patrunjel tocat, un varf de cutit de oregano, putina sare si piper negru. Se condimenteaza cu o lingura de ulei si putin otet.

CINA
O portie de rizotto cu praz servita cu salata.

ALEGERE ALTERNATIVA
Un alt fel de mancare delicios este cartoful cu nap murat. Se fierb 500 g napi murati n apa cu sare, seminte de chimen si o frunza de dafin. La pranz, se servesc napii cu 2 cartofi si o felie de paine, iar la cina un singur cartof.

PIURE DE MORCOVI CU SALATA
-5cartofi
-2morcovi
-sare, piper negru
-1 lingurita unt
-Ingrediente pentru salata

Se fierb 5 cartofi in coaja. Separat, se fierb morcovii si se scurg; se pastreaza apa in care au fiert. Se curata cartofii, se paseaza impreuna cu morcovii, se adauga sare, piper si unt. Se adauga apa in care s-au fiert morcovii, cata e nevoie. Pentru a prepara salata, se amesteca andive si o lingura de porumb din conserva. Se serveste cu o felie de paine.

CINA
Piure de morcovi proaspat preparat din 3 cartofi si un morcov; se serveste cu salata.

ALEGERE ALTERNATIVA
Se prepara o salata de orz. Se fierb 120 g orz si se lasa la racit. Se adauga patrunjel tocat, cimbru de vara, ceapa taiata julien, usturoi si eventual o rosie, un castravete si un ardei. Se condimenteaza salata dupa gust. Sau, conform aceleiasi proceduri, se poate prepara o salata cu orez. in plus, se serveste cu o felie de paine la pranz si fara paine la cina.

TOCANA DE ORZ
-120g orz
-praz sau 1 ceapa
-catei de usturoi
-lingura telina rasa
-frunze de telina si patrunjel
-1 morcov
-2 linguri fasole pastai (fiarta)
-sare, piper negru
-cimbru de vara 1 varf de cutit
-1 frunza de dafin
-1 lingura ulei
-1 litru supa sau apa calda

Se curata, se spala, se taie sau se dau prin razatoare legumele si se prajesc in ulei incins. Se spala orzul (se poate inmuia in prealabil), se adauga la legume, se prajesc impreuna. Se adauga supa, condimentele si se fierbe pana ce orzul se inmoaie. Se mai adauga apa fierbinte daca este necesar. Cand este aproape gata, adaugati fasolea fiarta. Se condimenteaza cu sare. Se serveste cu o felie de paine.

CINA
O portie de tocana de orz ramasa de la pranz.

ALEGERE ALTERNATIVA
Se amesteca 500 g frunze de papadie cu o ceapa taiata marunt, o lingura de nuci tocate si o conserva mica de fasole uscata. Separat, se amesteca o lingura de mustar, o lingurita de ulei si otet. Se adauga sosul la salata si se amesteca. Se serveste cu o felie de paine. Se pastreaza o portie pentru cina.

FASOLE USCATA SI SALATA DE SFECLA ROSIE
-500 g fasole uscata (fasole mare alba, fiarta sau la conserva)
-500 g ceapa
-1 lingura ulei
-1 lingurita boia de ardei praf de chili (optional)
-sare, piper negru,
-frunza de dafin, cimbru de vara si seminte de chimen
-300 ml de apa calduta
-1 ardei gras taiat julien

Se tale si se prajeste ceapa in ulei. Se aseaza un strat uniform de fasole intr-un castron; apoi un strat uniform de ceapa, se adauga piper negru, se condimenteaza cu sare, boia de ardei, cimbru de vara, chimen si dafin. Se aseaza in continuare straturile in acest mod; ultimul strat trebuie sa fie de fasole uscata. Se orneaza eventual cu ardei gras. Se adauga apa sl se coace 30 de minute la 200°C. Nu se amesteca pe durata coacerii. Se lasa 10 minute dupa ce se scoate din cuptor, pentru ca lichidele sa se absoarba. Acest fel de mancare este delicios atat cald, cat si rece.Fasolea uscata se poate servi cu salata de sfecla rosie sau cu ajvar. Nu uitati sa serviti si o felie de paine!

CINA
Jumatate din portia de la pranz, fara supa sl paine.

ALEGERE ALTERNATIVA
Se prepara o supa de legume din 2 bucati de praz, 3 morcovi, o legatura de patrunjel (inclusiv radacina), o ceapa mica, un catel de usturoi, o frunza de dafin, cateva boabe de piper negru si 1 I de apa. Se fierb 15 minute la foc potrivit, apoi se paseaza legumele sl se adauga jumatate de cana de orez fiert. Se condimenteaza cu sare si piper negru sl se presara patrunjel tocat. Se serveste cu o felie de paine. Cantitatea va fi suficienta sl pentru cina.

INFORMATII UTILE
Exista un motiv bun pentru care se adauga boabe de piper negru in fasole: in felul acesta intestinele nu vor mai „face galagie". Mai sunt si alte ponturi atunci cand gatiti fasole pentru a ajuta digestia. Lasati-o la inmuiat cateva ore sau peste noapte, scurgeti apa si adaugati alta proaspata inainte de a o pune la fiert. Fierbeti la foc potrivit. Folositi condimente care ajuta la digestie (seminte de chimen, fenicul, dafin, Ienupar) si condimente iuti. Puneti in practica cunostintele din alte bucatarii: in bucataria macrobiotica se folosesc alge, iar in bucataria indiana chimen dulce.

OREZ CU IERBURI AROMATE
-120g orez
-2linguri patrunjel tocat
-2linguri tarhon tocat
-2linguri fenicul taiat marunt
-sare, piper negru
-cateva fire de sofran
-o mana de germeni

Se fierbe orezul impreuna cu sofranul. Dupa ce a fiert, se mai lasa in cratita cateva minute pentru a se umfla. Se adauga patrunjel si tarhon in orezul fierbinte si se condimenteaza cu sare si piper negru. Se presara fenicul si germeni. Se serveste cu un castron mare de salata verde si o felie de paine.
Orezul se poate inlocui cu alac.

CINA
Jumatate din portia de la pranz, cu salata proaspat preparata.

INFORMATII UTILE
Condimentele si ierburile aromate dau un plus de savoare mancarurilor dumneavoastra. Cu o combinatie inspirata de condimente, puteti crea o armonie fascinanta de arome, in timp ce o combinatie gresita a condimentelor sau folosirea acestora in exces poate avea rezultate dezastruoase. Prin urmare, pentru a va familiariza cu condimentele, incercati-le in cantitati mici si veti ajunge sa cunoasteti aromele acestora. incercati si condimente exotice. Condimentele si ierburile aromate au un continut redus de calorii; cele proaspete sunt bogate in vitamine si substante minerale.

CARTOFI CU SALATA
-8cartofi
-o ceapa mica
-1 lingura ulei patrunjel tocat
-Sare
-ingrediente pentru salata

Se decojesc si se taie in felii subtiri cartofii fierti. Se soteaza ceapa in ulei. Cand s-a rumenit, se adauga cartofii, se condimenteaza cu sare dupa gust si se rumenesc. La final, se presara patrunjel tocat. Preparati o salata verde.
Sau puteti alege sa mancati o salata din frunze de papadie ( in acest caz se ia un cartof fiert si se adauga la salata). Salata se asezoneaza cu seminte de dovleac.

CINA
O portie mica de cartofi pastrata de la pranz si o salata proaspat preparata.

ALEGERE ALTERNATIVA
Ingrediente pentru varza creata cu cartofi: 1 varza creata, 1 ceapa, 4 (sau mai multi) cartofi, 1 lingurita boia de ardei, 1 lingura ulei, 1 lingura legume uscate pentru supa si apa. Se prajeste ceapa, se adauga boia, cartofii taiati cuburi, legumele si varza creata taiata fasii si apa cat e necesar. Se amesteca si se fierbe pana cand cartofii se inmoaie sau pana cand sosul se ingroasa. Se condimenteaza cu sare dupa gust.

MUSACA DE SOIA
-200fulgi de soia
-3dovlecei mici
-1 ceapa
-1 lingura ulei
-200 g ciuperci
-1 catel de usturoi
-1 lingura patrunjel tocat
-sare, piper negru
-ingrediente pentru o salata verde

Se inmoaie 15 minute fulgii de soia in apa calduta si se scurg. Se soteaza o ceapa si ciupercile taiate marunt in ulei, se condimenteaza cu sare si piper, se adauga fulgii si se amesteca. Se taie felii dovleceii. intr-un vas de iena se aseaza in straturi dovleceii si amestecul de fulgi de soia. Se termina cu felii de dovlecei si putin amestec de fulgi de soia. Se presara usturoiul zdrobit si patrunjelul tocat. Se adauga suficienta apa pentru a acoperi amestecul si se coace in cuptor la 180°C pana cand apa scade fara ca amestecul sa se intareasca. Se serveste cu o felie de paine si salata verde.

CINA
O portie pastrata de la pranz si o salata verde proaspat preparata.

ALEGERE ALTERNATIVA
Daca nu va plac fulgii de soia, chiar daca soia este considerata unul din cele mai sanatoase alimente de pe planeta, preparati rizi-bizi. Reteta rizi-bizi: se fierb 120 g orez si o cana de mazare; se amesteca si se adauga din abundenta patrunjel tocat. (O treime din cantitate este suficient pentru cina). Se serveste cu salata si o felie de paine.

SALATA DE CARTOFI
-8cartofi
-2 linguri ulei deseminte de dovleac(sau orice alt tip,la alegere)
-1 ceapa
-sare, piper negru
-otet de cidru
-apa
-1 lingura tarhon taiat marunt
-100 g frunze salata verde

Se spala si se fierb cartofii in coaja in apa cu sare. Dupa ce s-au fiert, se taie felii (5 la pranz si 3 la cina). Se adauga o ceapa taiata marunt; se condimenteaza cu sare, piper negru, ulei si otet; se adauga putina apa si se amesteca cu tarhonul. Se presara peste salata frunze de salata verde. Se serveste cu o felie de paine.

CINA
Mancati cartofii pastrati de la pranz si preparati-va o salata proaspata.

ALEGERE ALTERNATIVA
Se inlocuiesc cartofii cu fasole pastai sau naut. Din toate varietatile de fasole, nautul se claseaza pe locul doi in ceea ce priveste valoarea nutritiva. Se prepara o tocana de naut. Se fierb 40 de minute 200 g naut (inmuiat peste noapte) cu o ceapa si o frunza de dafin. Se paseaza jumatate din nautul fiert si se transfera in supa. Se soteaza legume tocate (morcovi, ardei grasi, praz) intr-o lingura de ulei; se adauga usturoi zdrobit, un varf de cutit de rozmarin si o lingurita de bulion. Se toarna putina apa si se fierbe 5 minute la foc mic. Se amesteca cu supa si se condimenteaza cu sare si piper negru. Se serveste o portie de tocana cu o felie de paine la pranz si jumatate de portie, fara paine, la cina.

OREZ PICANT
-120g orez cu bobul lung
-lingura ulei de masline
-catei usturoi
-1 ceapa
-1 lingurita boia de ardei
-1/4 lingurita praf de chili
-1 conserva mica de rosii in sos
-sare, piper negru
-putin sos Tabasco (optional)
-600 ml de apa
-ingrediente pentru salata
-1 morcov mic

Se soteaza ceapa tocata. Se adauga rosiile, boiaua, praful de chili si usturoiul zdrobit. Se adauga apa calda si se fierbe inabusit. Se condimenteaza cu sare, piper negru si sos Tabasco. Se clateste orezul sub jet de apa rece si se scurge. Se amesteca orezul cu restul ingredientelor, se aduce la punctul de fierbere si se fierbe la foc mic pana cand se inmoaie. Se serveste cu o felie de paine si o salata verde, iar deasupra se rade un morcov mic.
Orezul se poate inlocui cu hrisca sau arpacas.

CINA
O portie de orez pastrata de la pranz si o salata proaspat preparata.

ALEGERE ALTERNATIVA
Se prepara o tocana din 300 g de legume de sezon. Se spala si se curata legumele, se taie in bucati mici si se soteaza impreuna cu ceapa tocata intr-o lingurita de ulei. Se adauga apa calduta si se fierbe inabusit. Cat sunt inca tari, se adauga sare, piper negru si alte mirodenii, dupa gust. Separat, se fierb 120 g orez si se adauga in amestecul de legume. Se serveste cu o felie de paine la pranz si fara paine la cina.

LEGUME CU MEI
-120 g crupe de mei,spalat
-1 ardei gras
-1 rosie
-1 ceapa mica
-1 vanata mica
-1 lingura ulei de masline
-rozmarin
-un varf de cutitbusuioc
-un varf de cutit sare, piper negru
-1 lingurita mustar
-ingrediente pentru salata



Se tale vanata, ardeiul gras sl ceapa in cuburi mici
sise soteaza. Se adauga rosia taiata cuburi,
condimentele si mustarul. Se fierb inabusit 5 minute,
apoi se adauga meiul fiert sl se amesteca.
Serviti cu o felie de paine sl cu un castron din salata
preferata.

CINA
O portie de mei pastrat de la cina si o salata proaspat preparata.

ALEGERE ALTERNATIVA
Preferati mazarea? incingeti o lingura de ulei intr-o tigaie, adaugati 500 g mazare sl sotati. Adaugati supa doar cat sa acopere mazarea si fierbeti la foc mic, amestecand din cand in cand. Daca doriti un sos mai gros, radeti 2 cartofi cruzi si adaugati-l la mazare. Se serveste cu o felie de paine sl salata, pentru o masa mai satioasa. Pastrati o portie pentru cina.

INFORMATII UTILE
In procesul de elaborare a meniurilor din cadrul regimului, am incercat sa punem ir valoare si feluri de mancare valoroase din traditia culinara a strabunicilor nostri. Puteti sa va lasati condusi decuriozitate sl sa imprumutati idei din diferite culturi. De exemplu, bucataria Ayur-Vedic ofera o diversitate vasta de feluri de mancare pentru ziua de amldonuri; de asemenea, va puteti inspira din regimul macrobiotic, vegetarian sau naturist. incercati diferite condimente, Ierburi aromate, legume, crupe, cereale, etc. Pana acum ati invatat principiile de combinare a alimentelor atat de bine incat puteti incepe sa experimentati si sa faceti combinatii nelimitate.

TOCANA DE CARTOFI
-6 cartofi
-1ceapa
-2catei de usturoi
-1 lingura ajvar sau
-pasta de rosii
-1 lingurita boia de ardei
-legume pentru supa
-cimbru - un varfde cutit
-3boabe piper negru
-1 lingura patrunjel si tarhon tocat
-ingrediente pentru salata

Se adauga cartofii taiati cuburi, ceapa tocata, usturoiul, boia de ardei, ajvarul, legumele pentru supa si cateva boabe de piper negru intr-o cratita. Se pune apa cat sa acopere toate ingredientele. Se fierbe la foc mic pana cand cartofii se inmoaie. Se presara patrunjel si tarhon tocat. Se serveste cu o felie de paine si, optional, o salata asortata.

CINA
0 portie de tocana de cartofi pastrata de la pranz.
Se prepara compot pentru micul dejun de a doua zi.

ALEGERE ALTERNATIVA
Se prepara o cantitate suficienta de supa „magica" pentru a va ajunge doua zile ie carbohidrati, cel putin. Ingrediente: 3 cepe mici, 1 ardei gras mare, jumatate de telina, jumatate de varza, 3 morcovi, 1 catel usturoi, jumatate conserva rosii in sos, sare si piper negru. Se spala si se curata toate ingredientele, se pun intr-o cratita, se toarna un litru de apa si se fierbe la foc mic timp de o ora. Pentru un olus de savoare, se poate adauga un cub de supa . Se serveste cu o felie de paine.

OREZ BASMATI CU MIGDALE
-120 g orez basmati
-1 lingura migdale taiate fin
-1 ardei rosu gras mic
-1 linguri de mazare
-1 lingura ulei de masline
-1 lingurita patrunjel tocat
-1 lingurita tarhon tocat
-sare, piper negru
-ingrediente pentru salata

Preparati orezul conform instructiunilor de pe ambalaj. Dupa ce s-a fiert, adaugati ardeiul gras, migdalele si restul ingredientelor. Preparati, de asemenea, o salata gustoasa de cruditati si serviti cu o felie de paine. Orezul basmati este la fel de gustos simplu, servit doar cu o salata si o felie de paine.

CINA
O portie pastrata de la pranz si o salata proaspat preparata
Se inmoaie fructe uscate pentru micul dejun de a doua zi.

ALEGERE ALTERNATIVA
Se fierb 120 g orez si se prepara pentru salata. Se adauga ardei rosu gras, 2 rosii taiate cuburi, o ceapa tocata, 3 linguri de mazare (eventual, la conserva) si o legatura de patrunjel tocat. Se condimenteaza cu sare si piper negru si se marineaza cu o lingurita de ulei si otet. Se amesteca bine si se serveste cu o felie de paine.

SUPA CREMA DE LEGUME
-300 g legume (morcovi,radacina de patrunjel,fasole pastai,broccoli,praz,mazare,dovlecel,rosii congelate sau proaspete)
-3cartofi
-1 ceapa
-700 ml de supa
-1 lingura ulei
-1 catel de usturoi
-sare, piper negru
-patrunjel tocat
-un varf de cutit busuioc

Se soteaza ceapa tocata intr-o lingura de ulei, se adauga legumele tocate, usturoiul taiat marunt si cartofii cuburi. Se adauga supa si se fierbe 20 de minute la foc mic pana cand legumele se inmoaie. Se paseaza supa in blender. Se condimenteaza cu sare, piper negru si se presara patrunjel sl busuioc dupa gust. Se serveste cu o felie de paine.
Alternativ, se poate servi supa de legume din comert.

CINA
O portie de supa pastrata de la pranz.

ALEGERE ALTERNATIVA
Se orneaza un castron cu frunze de salata. Se pune la frigider. intre timp, se prepara o conserva mica de porumb, o rosie taiata cubulete, un ardei verde gras taiat cubulete sl o ceapa mica tocata. Separat, se amesteca Ingredientele pentru sosul de salata: o lingurita de ulei, otet dupa gust, o lingurita de mustar si o legatura de fenicul. Se amesteca bine, se toarna peste legume si se transfera totu in castronul cu salata. Se serveste cu o felie de paine. La cina, se prepara jumatate de portie.

CARTOFI CU SFECLA MANGOLD
-4cartofi
-o sfecla mangold
-1 lingura ulei de masline
-ceapa
-catei de usturoi
-150ml de apa
-ingrediente pentru salata

Se curata si se spala cartofii. Se taie in patru si se fierb in apa cu sare. Se spala si se taie sfecla in fasii inguste. Se soteaza ceapa tocata intr-o lingura de ulei; se acopera cu apa si se adauga sfecla. Se fierbe inabusit aproximativ 10 minute. Dupa ce s-a fiert se adauga usturoi zdrobit. Apoi se toarna sfecla peste cartofi. Se serveste cu o felie de paine.
Daca acest fel de mancare nu este suficient, se prepara si o salata asortata.

CINA
O portie pastrata de la pranz.

ALEGERE ALTERNATIVA
Se prepara legume la cuptor. Se taie felii 4 cartofi fierti, un dovlecel mic si 2 rosii. Se aseaza intr-o tava de copt si se adauga broccoli si un morcov. Se adauga un sos de usturoi zdrobit cu putin rozmarin, sare, piper negru, o lingura de seminte de susan, o lingurita de ulei de masline si putina apa. Se coace aproximativ 25 de minute in cuptorul incalzit in prealabil la 180°C. Se serveste cu o felie de paine. La cina, se serveste jumatate de portie, fara paine.

FASOLE LA CUPTOR
-1/2 kg fasole uscata (eventual, la conserva)
-2 cepe
-Vanata
-ardei grasi
-2 rosii
-1 ardei iute
-1 lingura ulei piper negru,
-cimbru de vara,
-o frunza de dafin
-300 ml de supa sau apa

Se soteaza ceapa tocata, ardeiul gras taiat fasii si rosiile taiate cubulete intr-o lingura de ulei. Daca doriti, puteti adauga ardei iute. Se condimenteaza cu piper negru si cimbru de vara. Se adauga fasolea boabe si se amesteca. Se rumenesc vinetele taiate fasii intr-o tigaie de teflon. Se aseaza alternativ straturi de fasole si de vinete intr-o tava. Se toarna supa si se coace 30 de minute la 200°C.
Se serveste cu o felie de paine si cu un castron de salata verde.

CINA
O portie de fasole uscata la cuptor.

ALEGERE ALTERNATIVA
Preferati cartofii in locul fasolei? Se spala, se decojesc si se taie in jumatate 8 cartofi. Se condimenteaza din abundenta cu chimen, maghiran si sare. Se aseaza o hartie pergament pe o tava. Se pun jumatatile de cartofi pe tava, cu partea taiata in sus si se dau la cuptor. Se servesc cu o felie de paine si salata. Se pastreaza 6 jumatati pentru cina.

CARTOFI LA CUPTOR
-400 grame de cartofi
-200 grame pesmet
-100 grame susan
-condimente (boia dulce, boia iute, sare, piper)
-ulei de masline

Curatam cartofii, ii taiem in bucati mari si ii fierbem pe jumatate in apa cu sare. Ii punem pe o farfurie si ii stropim cu ulei de masline, condimentam cu sare si piper.
Amestecam pesmetul, boia si susanul. Tavalim bucatile de cartofii prin acest amestec.
Punem intr o tava de cuptor tapetata cu hartie de copt, mai stopim cu un strop de ulei de masline si dam la cutpor pentru aprozimativ 30 de minute.

Se servesc calzi cu salata sau mujdei.

MUSACA DE LEGUME
-500 g cartofi,
-2-3 vinete mici,
-2 dovlecei,
-1/2 varza alba dulce,
-1 conopida,
-1 kg de rosii,
-2 legaturi de patrunjel,
-sare, ulei,

Cartofii, vinetele, dovleceii, se taie rondele si se prajesc in putin ulei. Rosiile se taie rondele. Varza si conopida se oparesc 5 minute. Intr-un vas uns cu putin ulei se aseaza legumele in straturi, in orice ordine, se presara patrunjel tocat marunt, sare si o ceasca de apa. Se dau la cuptor, pana se inmuaie bine si scade apa. Se poate manca si rece

OREZ SARBESC
-orez,
-patrunjel,
-1 cub delikat,
- ulei,
-sare, piper,
-usturoi
-1 ceapa,
-2 ardei grasi,
- 2 morcovi,
-2 rosii

Se taie cubulete legumele.
Intr-o tigaie se toarna putin ulei si se prajesc legumele (doar pentru a fi putin rumenite).
Se toarna intr-o oala, se adauga si orezul, amestecand. Se acopera cu apa (de 4 ori mai multa decat orezul), in care se pune si cubul de delikat. Se fierbe la foc mic. In timpul fierberii se adauga usturoi si mirodenii dupa gust.
CARTOFI UMPLUTI U CIUPERCI
-4 cartofi mai mari,
-1 conserva ciuperci (sau echivalentul in ciuperci congelate),
-1 colt de paine de 1 zi,
-2-3 fire verdeata,
-1-2 linguri faina,
-1 ceapa mica,
-2 catei de usturoi,
-sare, piper.

Pentru sos:
-1 conserva rosii in bulion 250gr,
-1 ceapa mai mare,
-3 linguri amestec de legume congelate,
-foi de dafin,
-boabe de piper,
-putin oregano,
-2 catei de usturoi,
-ulei,
-sare sau condiment tip vegeta.

Se spala cartofii si se pun la fiert intregi, in coaja cam 15-20 minute (sa nu fie nici tari, nici super fierti). Se lasa la racit iar cand sunt inca calduti se scobesc cu lungurita.
In timp ce fierb cartofii se face sosul: se toaca ceapa mare si se caleste in 2linguri de ulei. Se adauga legumele congelate si 1 cana de apa si se lasa sa se inmoaie bine ceapa. Se adauga rosiile cu tot cu suc, condimentele, usturoi tocat fin si se mai lasa 5 minute.
Umplutura: se mixeaza toate ingredientele: ciupercile, painea inmuiata in apa si apoi stoarsa bine, ceapa, usturoiul, verdeata, faina, condimentele, sarea. Cu aceasta compozitie se umplu cartofii.
Intr-un vas se pune sosul, se mai adauga o canita cu apa, se aseaza cartofii umpluti, se stropesc cu putin ulei si se dau la cuptor 30-40 minute.
CARTOFI CU CIUPERCI
-1,5 kg cartofi
-250 g ciuperci
-1 bucata ceapa
-3 linguri ulei
-3 linguri faina
-25 g pesmet
-verdeata
-sare si piper dupa gust

Cartofii se fierb in coaja, se racesc, se curata, se taie felii subtiri;
Separat, se caleste ceapa cu faina si feliile de ciuperci, se amesteca cu cartofii
Se adauga verdeata, sarea si piperul, se unge cu ulei, se presara pesmetul si se toarna faina amestecata cu apa. Inainte de a se gratina la cuptor, se mai presara putin pesmet deasupra.
pentru 4 portii a cate 200 kcal

CARTOFI CU MUJDEI
-1/2 kg. cartofi,
-o capatina de usturoi,
-o ceasca de ulei,
-o ceasca apa minerala,
-sare,piper

Cartofii se spala, se fierb in coaja, apoi se curata. Usturoiul se curata, se piseaza, se freaca cu ulei si apa minerala. Cartofii se amesteca cu mujdeiul de usturoi si se incalzesc.
SUPA DE MORCOVI
- 1 kg morcovi
- 5 cartofi
- 1 radacina de patrunjel
- 2 catei de usturoi
- 50 gr. de unt
- ardei iute, dupa gust
- 1 cub concentrat de pui
- sare

Se curata legumele, se taie cuburi cat mai mici si se calesc in unt. Se toarna apa peste, cat sa le acopere, se pune sare dupa gust si le lasati sa fiarba complet. Dupa ce au fiert, le pasat ca pe piureu. Separat, puneti apa la fiert pentru a face supa din cubul concentrat de pui. Supa din concentrat se amesteca cu piureul de legume. Se pune din nou pe foc si se mai lasa 10 minute. Se serveste cu ardei iute!!!
CARTOFI SCAZUTI CU USTUROI
-1kg cartofi ,
-50 ml ulei
-7 catei usturoi
-o leg patrunjel verde , sare, piper

Cureti cartofi si ii tai in cubulete .
usturoiul il tai marunt si il prajesthi un pic in ulei dupa care adaugi cartofi si mesteci in continuu .
Pui foarte putina apa cat sa nu se prinda mancarea.Dupa ce au scazut cartofi pui patrunjel, sare piper si mancarea este gata .
OREZ IN STIL ASIATIC
-200 g orez cu bob lung
-1 ceapa
-1 morcov
-1 pastarnac
-4 ciuperci feliate proaspete
-1 praf piper de cayene macinat(dupa gust, ca este piperat binisor!)
-1/2 lingurita curry
-1 praf sare
-1 praf piper
-2 linguri ulei de masline
-patrunjel verde si rondele de ceapa verde pentru ornat

Se incalzesc 750 ml apa cu un praf de sare pana la fierbere. Se pune orezul curatat si spalat si se lasa la foc mic pana se fac legumele. Ceapa se toaca marunt si se pune in 2 linguri ulei de masline la inabusit in tigaie cu capac. Se pun rondele de morcov si pastarnac si dupa 1 minut ciupercile. Se adauga piperul de cayene si curry. Peste 2-3 minute se pune peste orez, se amesteca usor si se da la cuptor preincalzit la foc mediu spre mare 30 minute. Dupa 15 minute se mai amesteca usor, ca sa se afaneze. Se scoate de la cuptor si se tine acoperit pana la servire. Eu il mananc cu un praf de piper pe deasupra, patrunjel si rondele de ceapa verde (sau chivas cand am). Alaturi muraturi sau salata, dupa pofta fiecaruia.



Din pacate, nu mai aveam decat putin curry cand am preparat. Mie imi place mai mult, circa 1 lingurita, ii da o aroma placuta, ca de nuci. La origine este cu ciuperci shitake si cu coriandru verde la servire. Este de vis, dar si asa este deosebit. Si, cel mai important, ajunge pentru 4 portii bune rau!

MAGEADRA
-100g linte verde (din cea mare)
-100g orez cu bob lung
-sare, piper
-3 linguri ulei de masline
-3 cepe
-4 cani de supa

Am pus lintea la inmuiat in apa calda cam 4 ore. Am pus supa la incalzit, cand clocotea am pus orezul spalat si uscat in prosop. Apoi lintea scursa bine. Am mai pus sare si am lasat sa fiarba la foc mic intr-un vas acoperit. Dupa 15 minute am oprit focul, am dat usor de cateva ori cu furculita prin amestec si am lasat 5 minute vasul acoperit. In timp ce fierbea amestecul de orez cu linte am tocat ceapa si am pusa in uleiul de masline la inabusit. Cand era aproape aurita am pus sare, boia dulce si piper proaspat macinat. Ceapa am pus-o peste orezul cu linte.








ceapa tocata (mai mare, ca la fasolea batuta)





innabusita




amestecul de orez cu linte fiert


Si pe farfurie la pozat, gata de papat

GULAS DE CARTOFI
-cartofi
-1 lingura ulei
-1 morcov razuit
-1 ardei gras
-frunze dafin, patrunjel
-1 lingurita boia de ardei
-condimente ptr gulas ( cele de la Kamis sunt excelente)
-sare, piper

Se prajesc morcovul razuit si ardeiul taiat bucatele mici in lingura de ulei. Se adauga cartofii taiati cubulete, boia, frunze dafin (3-4) . Se toarna apa calduta cat sa acopere cartofii. Se adauga condimente ptr gulas (cat de mult). Se fierbe inabusit pana sunt gata cartofii. La sfarsit se adauga patrunjel verde tocat.
Condimentele ptr gulas ii dau un gust deosebit, ca si cel al gulasului unguresc, cine e din Ardeal stie despre ce e vorba.

Se poate pune si ceapa tocata in loc de morcovul razuit dar sotul meu cam comenteaza la ceapa asa ca ... eu fac fara

Cartofi copti "mai altfel" - arici!
Cartofii noi se curata, se spala si se taie cu un cutit ascutit feliute, de la un capat la altul, fara sa desprind feliile una de alta. Intre feliute pun cu grija feliute de rosii (se pot pune si de ardei capia, gogosar), presor mirodenii si ii pun pe fiecare pe cate o bucata de folie de aluminiu unsa cu ulei de masline. Picur si pe ei ulei de masline si impachetez in folie, ii pun pe o tava si dau la cuptor circa 30 minute., se desfac cu grija si se papa fierbinti! Cu salata, bineinteles!
Iata, cum stau lucrurile:



CARTOFI RONTALITI:
-4-5 cartofi rosii
-1 ceapa
-3 linguri ulei masline
-sare
-1 lingura boia

Se fierb cartofii cu coaja, se curata si se dau pe razatoare.
Intr-o cratita sau tigaie se caleste ceapa tocata marunt, se adauga boia , amestecam putin apoi adaugam cartofii.
Potrivim de sare .Sunt tare buni cu muraturi in special .
SALATA TABOULETH
-100 g arpacas
-1 rosie
-100 g castravete
-2 fire de menta verde tocata marunt
-2 legaturi patrunjel verde tocat
-2 linguri ulei de masline
-1 lamaie (doar zeama)
-sare, piper

Arpacasul de fierbe la foc f. mic 1-1,5 ore acoperit in 350 ml apa cu un praf de sare (se pune vasul nu direct pe flacara ci pe o tabla de inox). Se amesteca arpaca;ul fiert si racit cu celelalte tocate marunt.


MAZARE CU CIUPERCI
-125 g ciuperci,
-1 cutie de mazare extra-fina,
-1 ceapa potrivita,
-sare, piper.


Curatam si spalam ciupercile.
Taiem marunt ceapa, pe care o calim cateva minute in putina grasime.
Ciupercile taiate feliute, le prajim inca 2 min., dupa care adaugam mazarea, amestecam, dam intr-un clocot, acoperim vasul si tinem la cald pana servim.

FASOLE BATUTA :
-500 g fasole boabe
-2-3 cepe
-2-3 linguri de bulion
-ulei
-sare

Spalam fasolea si o lasam la inmuiat cateva ore in apa calduta (eu o las de obicei peste noapte asa se fierbe mai repede).
Fasolea se pune la fiert in apa rece cat o sa o acopere cca 3 degete.
Se lasa sa fiarba 5-10 minute apoi se rastoarna apa si se pune alta apa
(de preferat incalzita pentru a scurta timpul de fierbere).
Se rastoarna si a doua apa (daca vreti si aveti timp se mai poate schimba inca o data apa).
Eu am schimbat apa doar de 2 ori.
Dupa ce am rasturnat si a doua apa, se pune la fiert definitiv cu apa incalzita, cat sa
o acopere cu un lat de palma. In oala punem o lingurita de zahar si 2-3 linguri de ulei
(asa fierbe mai repede - mi-a zis mama).
Ultima apa trebuie sa fie putin mai multa ca sa ramana ceva zeama cand este fiarta.
Cat fierbe fasolea, calim ceapa taiata marunt in putin ulei, punem cateva linguri de apa,
sare si lasam sa fiarba acoperit.
Cand este aproape fiarta, adaugam bulionul diluat cu putina apa, piper,
foaie de dafin si lasati sa fiarba (de data asta fara capac).
Cand fasolea este fiarta, scurgem o parte din apa ramasa si mixam fasolea cu blenderul stick.
Daca este prea groasa, adaugam din zeama oprita.
Amestecam (cu mixerul sau cu o lingura) fasolea cu uleiul adaugat treptat
(dupa gust, cca 50-100 ml).
Apoi punem usturoiul pisat, potrivim de sare.
Servim cu ceapa prajita deasupra si desigur cu muulta pofta.
CARTOFI PRAJITI LA CUPTOR
-5-6 cartofi mari (de preferat din cei rosii)
-2-3 linguri de ulei
-2-3 linguri pesmet
-sare
-condimente
Punem apa si sare la fiert.
Cartofii se curata, se taie bastonase mai groase,
si se pun in apa care fierbe.
Ii tinem cca 10 minute.
Cartofii nu trebuie sa fiarba pana se sfarama, sa fie fierti dar al dente.
Preferabil e sa folositi cartofi rosii care nu se sfarama asa repede.
Dupa 10 minute ii scoatem intr-un castron, ii stropim cu ulei si
apoi punem un amestec de pesmet si condimente (facut anterior).
Eu am pus piper, boia iute si cimbru.
Amestecam usor cu mainile, sa acoperim bine cartofii.
Ii punem intr-o tava mare de aragaz in care am pus hartie de copt,
de preferat sa nu se suprapuna, asa se fac si mai repede.
Ii dam la cuptorul bine incins pentru 40-45 de minute, pana se rumenesc.
SALATA ATENA
-1 rosie
-1/2 pahar fasole verde pastai (fiarta)
-2 cartofi fierti
-1/2 pahar masline
-2 linguri otet
-10 g patrunjel tocat
-10 g marar tocat
-piper, sare


Rosiile si cartofii se taie in cubulete;
Rosiile si fasolea se stopesc cu ulei, otet, sa potrivecs de sare si piper;
Se asaza pe un platou cartofii, se presara cu patrunjel;
De jur imprejur se asaza rosiile si pastaile de fasole verde, se presara cu marar tocat.
Tips:
Se orneaza cu masline.
SALATA DE NAUT
-150 g naut boabe, uscat
-2 ardei grasi copti
-patrunjel verde
-2 catei de usturoi
-1/2 ceapa rosie, sau verde (eu nu am gasit verde)
-2 linguri seminte de susan coapte in tigaie fara ulei
-1 linguri ulei de masline
-1 lingura zeama de lamaie
-1 lingura de seminte de in coapte in tigaie fara ulei si rasnite putin
-sare, piper dupa gust

Nu preparati cu naut de la cutie fierte gata! Este cu mult mai bun cu nautul fiert de voi. Meritati acest efort! Boabele de naut se pun la inmuiat de cu seara. Dimineata se pun la fiert in apa fara sare. Dupa cam 20-30 minute, strecurati, aruncati apa si culegeti cojile de pe boabe. Puneti din nou la fiert in apa cu sare inca 30-40 minute. Cu boabele acestea preparati salata, amestecand toate si taindu-le dupa cum va place. Numai semintele se pun la sfarsit pe deasupra.


ARDEI UMPLUTI CU OREZ
-4ardei mari
-2cepe
-1-2 morcovi
-1 legatura de marar
-1 legatura patrunjel
-300 ml suc de rosii
-sare
-piper
-busuioc
-4-5 linguri ulei de masline
-1 cana de orez

Se curata si se toaca marunt ceapa,morcovul se da pe razatoarea mica,apoi se pun impreuna cu uleiul de masline la calit pt.cateva minute.
Intre timp ,se alege orezul,se spala in 2-3 ape si se pune peste ceapa.Se adauga apa,putin cate putin,pana incepe sa se umfle orezul,se pune verdeata tocata marunt,se condimenteaza cu sare,busuioc si piper si se acopera cu capac.
Separat se spala ardeii,se curata de seminte,se taie pe jumatatesi se umplu cu orezul fiert.

Se aseaza intr-o cratita ,se toarna sucul de rosii si o cana de apa si se pun sa fiarba.
Dupa ce au dat 2-3 clocote,se baga in cuptor sa scada si sa capete un gust special.Se servesc calzi,ornati cu verdeata
SARMALE DE POST
-o ceasca de orez ( aprox 150 gr )
-o cutie de ciuperci ( sau daca aveti proaspete si mai bine )
-1 morcov
-100 ml ulei ( eu am pus de masline)
-3 cepe
-250 ml suc de rosii
-foi de dafin, piper boabe
-1 - 1,5 kg varza murata ( mie mi-a ajuns o varza maricica ptr compozitia asta si au iesit 18 sarmale mai maricele ca s-a umflat orezul )
-1 lingura bulion de rosii
-putina boia de ardei ptr culoare

Se toaca cepele si morcovul si se calesc in 50 ml ulei. Ciupercile se toaca marunt si se pun peste ceapa. Se pune un praf de sare ca sa lase apa si se adauga orezul spalat si 100 ml din sucul de rosii. Se lasa pe foc pana cand compozitia de sarmale scade suficient pentru a permite rularea sarmalelor. Se stinge focul si se lasa sa se raceasca.
Se aleg frunzele de varza pentru sarmale si restul verzei se toaca marunt. Se pune pe fundul cratitei un strat de varza tocata si restul de 50 ml ulei, se continua cu un strat de sarmale. Se adauga 10 -15 boabe de piper, 2-3 foi de dafin, restul de suc de rosii, bulionul amestecat cu apa cat sa le acopere si boiaua de ardei. Se fierb la foc mic aprox 1 ora si apoi se dau la cuptor pana cand fierbe varza si orezul , mai completezi cu apa sa fiarba bine orezul (cam inca o ora).
Ca sa fi sigura ca ca sunt facute , scoti una si incerci sa se taie varza usor ...asa iti dai seama ca sunt gata ptr. ca varza se fierbe cel mai greu...apoi pofta buna....sunt delicioase
DROB DE NAUT UMPLUT CU DOVLECEI
-400 gr naut
-100 gr linte rosie
-200 gr dovlecei (2 dovlecei mai subtiri)
-150 gr ceapa verde
-150 gr usturoi verde
-60 gr marar
-50 gr patrunjel
-50 gr faina
-sare, piper
-2-3 linguri ulei

Lasati nautul peste noapte in multa apa. A doua zi il fierbeti pana se inmoaie dupa care il scurgeti si il faceti pasta. Tocati mararul, patrunjelul, ceapa si usturoiul dupa care le amestecati cu pasta si condimentati dupa gust cu sare si piper. Adagati lintea si faina apoi amestecati. Tapetati cu faina o tava de cozonac . Puneti 2 cm de compozitie in forma, apoi asezati dovleceii, turnati restul de compozitie si presati cu degetele ca sa iasa golurile de aer. Lasati 1.5 - 2 h in cuptorul incins la 150 gr. Opriti focul si pastrati tava in cuptor pana se raceste, apoi ungeti cu ulei partea care a fost deasupra. Umblati cu grija cand rasturnati drobul si cand taiati feliile. Serviti cu salata de cruditati.
CHIFTELUTE DE LINTE CU SOS DE ROSII
Se poate inlocui lintea cu soia granule daca va place mai mult asa...ies la fel de bune

Pentru chiftele:
-130 gr linte verde
-2-3 fire ceapa verde
-3-4 catei usturoi
-2-3 linguri de marar si patrunjel tocat
-40 gr pesmet
-sare, piper
Pentru sosul de rosii:
-600 gr rosii
-sare, maghiran, oregano, busuioc, cimbru, boia iute

Lintea se tine la inmuiat cateva ore apoi se fierbe 30 de min dupa care se scurge printr-un ciurel si se amesteca cu verdeturile tocate, pesmetul si condimentele. Se framanta bine, daca e nevoie se pot adauga 2-3 linguri din apa in care a fiert lintea. Se formeaza galusti care se modeleaza cu 2 linguri. (Compozitia se preseaza intre cele 2 linguri, cu o miscare circulara). Chiftelele formate se pun pe foaia de copt si se tin 30 de min in cuptor (pe ambele parti ). Rosiile se cresteaza cu cutitul (un X) in partea opusa coditei si se dau pe razatoarea mare incepand cu partea crestata. Coaja va ramane in mana. Pasta se pune la fiert 4-5 minute adaugand condimetele ( daca va este mai usor puteti utiliza rosii in bulion gata cumparate ). In momentul servirii sosul se toarna peste chiftele.
CONOPIDA PANE ( la amidonuri poate fi folosita ca garnitura la cartofii "prajiti" la cuptor - )

-500 gr conopida
-250 ml supa legume ( facuta cu cub knorr )
-150 gr pesmet
-50 gr faina
-50 ml ulei
-sare, boia dulce

Conopida se fierbe in apa sarata, se desface buchetele, apoi se trece fiecare bucata printr-un aluat subtire obtinut din boia, sare si faina. Dupa aceea se trece prin supa de legume, putin sarata, apoi se dau prin pesmet. Se coc in cuptor, pe o tava de teflon pe care s-a asezat hartie de copt, apoi se stropesc cu ulei.

FASOLE VERDE CU ROSII SI USTUROI
se foloseste fasole verde congelata sau proaspata (cca 1kg), depinde de sezon. se fierbe fasolea separat . intr-o cratita se pune ulei (nu f mult), se adauga fasolea si 4 rosii de marime medie decojite si taiate felii. se adauga un mujdei din usturoi (usturoi cat vrea fiecare), sare, piper. se ferb toate inabusit pana scade putin sosul (aprox.20 minute). la sfarsit se adauga mult patrunjel verde.
Pofta buna!
SNITELE DE SOIA CU GARNITURA DE CARTOFI PRAJITI
-1 pachet snitele soia
-1 lingurita vegeta
-mirodenii: boia, piper, usturoi granulat, sare
-4 cartofi noi
-patrunjel verde
-3 linguri ulei de masline.

Se fierb 10 minute snitele in apa cu vegeta(snitele se pun cand clocoteste apa cu vegeta) la foc mic si in vas acoperit. Se la sa sa se raceasca. Se scot snitele si se preseaza bine ca sa iasa apa. Se pun in tava cu hartie de copt unsa cu ulei de masline dupa ce au fost condimentate dupa gust cu sare, piper, boia, usturoi granulat. Cartofii curatati si taiati felii ceva mai mari se oparesc in apa clocotita 10 minute. Se scot cu supiera intr/un castron si se condimenteaza cu sare, boia, usturoi granulat, patrunjel verde si 2 linguri ulei de masline. Se amesteca bine cu lingura si se pun in tava langa snitele de soia. Se dau la cuptor pana devin cartofii crocanti, circa 30 minute in cuptor incins dar la foc mediu. dupa 15-20 min sa intoarceti snitelele pe partea cealalta si sa rasfoiti si cartofii. Trebuie facut acest lucru ca sa se coaca pe ambele parti. ( Se consuma 2 snitele pranz cu cartofi si salata si 1 snitel seara cu cartofi si salata).
Iata:






Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LYADA spune:

Uite teoria, ma citez: "am senzatia ca primele 4-6 kg se duc mai usor, functie si de cat are fiecare de slabit, dupa care stagnarea e destul de lunga."

Iti aduci aminte daca ai stagnat mult dupa vreun nr de kg date jos? eu am stagnat 3 saptamani dupa primele 4 kg si atunci chiar eram corecta. Luna aprilie insa nu o pot verifica in ce ma priveste, cu Pastele si astea 10 zile de America, chiar ma bucur ca am stagnat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arturicii spune:

(imi cer scuze dar nu am timp sa editez - culori, bold, spatieri, etc)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lulu77 spune:

Bianca, eu am dat rapid jos 5 kg, apoi stagnare la greu. inca stagnez sau se misca f putin cantarul.
Ma puc clar de Rina, de luni, sa pot sa imi faca provizionarea si meniu.

Ioana, multumesc ai slabit ...waw...13.5 kg in 43 zile

SOACRA MARE
Doua maini stangi

Mergi la inceput