retete pentru diabetici
sotul meu a fost diagnosticat cu diabet si i s-a impus un anumit regim. cine are aceasta boala poate ma poate ajuta un pic pentru diversificarea alimentatiei.
in mare stiu ce are voie si in ce cantitati/proportii, dar imi este greu sa gasesc retete speciale pentru el. mi-ar folosi mult retetele probate.
multumesc anticipat pentru ajutor.
Raspunsuri
cristinuk@ spune:
si al meu de 6 luni de atunci m am adaptat e pe pastile sau pe insulina?
sa stii ca si eu ma temeam cand am aflat a fost asa un pic de soc dar a trecut
trebuie renuntat la zahar noi l am inlocuit cu fructoza el era mare amator de dulce asa ca eu acum ii fac in casa diverse mi am luat si o masina de paine cu ocazia asta
paine are voie max 300 pe zi in general fara paste daca mananca orez numai are voie painea in ziua aia
nu are voie multe fructe pe zi ce e in cantitate ilimitata sunt legumele
nu sosuri, nimic prajit eu ii gatesc la cuptor
ulei crud max 3 linguri pe zi
nuci alune ca interdictie la fructe sunt strugurii, max doua mere pe zi sau doua portocale
mult pui rotisat ,copanele la cupror sau gulas sunt printre preferatele lui gulash din carne slaba de vaca cartofi la cuptor salate ,sarmalute cu carne slaba pizza trebuie sa verifici etichetele unele bulioane au zahar
nugget de pui la cuptor fara ulei merge cu un mujdei
daca vrei retetele ti le voi scrie
smantana cu grasime 15%yaurt cat incape
la dulciuri fac asa placinte cu mere, poale in brau cu branza cu grasime max40%, ciocolata de casa, checuri cu fructe uscate cam orice reteta o adaptez inlocuind zaharul cu fructoza mai fac clatite pancake cu gem facut de mine din capsuni de exemplu fierb cu praful de fructoza si nista apa asa cat mananca odata sau se gasesc de cumparat diverse
revin mai pe seara acum am foarte multa treaba
madyrizi spune:
acum trebuie sa tina regim si sa ia pastile.
peste 3 luni v-a merge la control si vom mai vedea atunci.
sunt foarte utile sfaturile tale. daca ai si ceva retete...
in timp o sa incerc sa-i fac un meniu pe zile, ca sa imi fie mai usor.
eu, in general, foloseam mult orez, cartofi, faina, paste in ceea ce gateam pentru familie. acum va trebui sa-i gatesc lui si altceva care sa nu contina aceste alimente. eventual garnituri cu legume si carnea la gratar sau cuptor.
prajitura cu mere sau branza faceam si eu in casa, dar cu zahar. cu ce pot inlocui zaharul? am zahar pentru diabetici. este bun? chiar este pentru diabetici sau e vrajeala? fructoza unde gasesc? pana acum n-am fost atenta la acest produs si parca nu l-am vazut nicaieri .
ulei nu foloseam oricum prea mult pentru ca imi placea sa fierb mai mult legumele sau carnea decat sa le prajesc.
multumesc tare mult.
laura72 spune:
File de peste cu ou si branza
Pestele (salau,stiuca,pastrav,cod)se fierbe rasol 10 min in apa cu sare si putin otet, ca sa nu se sfarame.se cresteaza pielea de pe spate ca sa ramana drept.
se pune intr-o tava unsa cu unt.se taie un ou fiert rondele si se aseaza deasupra,razi branza sau cascaval si dai la cuptor inca 10-15 min.
Poate manca si mamaliga,are mai putini carbohidrati decat painea.
Saramura de peste/pui cu mamaliguta.
Bors de peste
pestele se curata si se portioneaza
1 ceapa,1 ardei,,cartofi se pun sa fiarba in apa cu sare, cand sunt fierte se adauga otet1-2 linguri ,careva rosii tocate,in fct de cantitate si dupa gust si se introduce pestele.se fierbe pana cand se ridica pestele deasupra .se presara leustean tocat si putina telina.se scot pe un platou pestele si o parte din cartofi si se mananca cu mujdei de usturoi,apoi se mananca borsul cu usturoi,(sotul mamanca doar o bucatica de cartof voi restul
Mujdei de usturoi
usturoi strivit se freaca putin cu sare pana se alifiaza,apoi se adauga cate putin ulei exact ca la maioneza pana se umfla suficient,se adauga putina apa rece din cand in cand daca e prea saturat sau poti pune iaurt sau smantana.la sfarsit ca sa nu fie gretos si sa-i ia din iuteala se pune otet sau zeama de lamaie dupa gust.
Bors de peste la tava.
se face cu un soi de peste crapcaras de expmlu.pestele portiomat se sareaza usor.se toaca 3-4 cepe potrivite si se calesc in ulei se adauga buloin.treci pestele prin ceapa si pui cu totul la cuptor intr-o cratita pt 10 min .apoi adaugi apa sa-l acopere in combinatie cu bors de putina.lasi la cuptor sa fiarba,adaugi leustean si faci o mamaliguta,merge si cu paine.
Sufle de dovlecel
.dovlecelul il dai pe razatoarea mare il storci de zeama,bati 2-3 oua si pui branza telemea si putin piper,poti pune 1-2 linguri de gris sa absoarba zeama de la dovlecel pui marar tocat din belsug, sare nu e necesara pt ca isi ia din telemea.dai la cuptor pana se rumeneste,
servesti ca aperitiv sau ca garnitura unei fripturi.
Cumnatul meu are diabet si cam asta i-am gatit cand vine pe la noi. sunt mancaruri ca acestea pe care le puteti manca cu toata familia.
soacra mea face sarmalute cu carne si ciperci si doar 50 g orez.
laura72 spune:
mai poti face diverse salate de pui,bulgareasca,de ton ,cu diverse combinatii de legume putina maioneza,
ou fiert,branzeturi,masline,boabe de porumb,crutoane,vita,telina, mar,carne fiarta sau gratar,maioneza,telina verde,miez de nuca.
ciorbele le faci doar cu legume fara adaos de orez sau paste,uneori galusti dar fara paine.cioba de perisoare pui doar putin orez in perisoare sau pui legume rase ceapa,morcov si nu pui orez in zeama
cristinuk@ spune:
citeste ce scrie pe eticheta zaharului pt diabetici si zi mi si mie
ocolestele pe cele cu aspartan sunt si nocive si nici nu rezista la temperaturi inalte s ar putea sa iasa praji nedulce eu am patit de cateva ori nu mai vorbesc de miros ORIBIL
am incercat o gramada de sortimente inclusiv STEVIA care se zice ca e cea mai naturala si cea mai buna dar nu se impaca cu mirosul cine stie poate voua va place
promit ca revin cu retete tot nu am timp acum scriu pe fuga
al meu nu mananca peste deloc
madyrizi spune:
sa stiti ca eu notez constiincioasa ce scrieti voi .
nu stiu unde am pus zaharul pt. diabetici (l-am ascuns bine ca l-am luat dintr-o toana nicidecum ca ne trebuia. eram curioasa ce gust are si chiar l-am folosit de vreo 2 ori inloc de zahar cand am facut prajituri). imediat ce-l gasesc scriu ce contine.
sotul spune ca doctorita i-a zis ca sa nu inlocuiasca zaharul cu nimic, pur si simplu sa-l elimine de tot. i-a zis ca mai bine mananca o felie de paine cu gem cand are pofta (foarte rar desigur) decat sa puna zaharina si sa foloseasca frecvent.
el a avut la testul cu glucoza indicativul 209 la 2 ore de cand l-a luat. dimineata a avut 110, dupa aia a luat glucoza si a avut 135 la o ora si 209 la doua ore.
offf, abia acum incep sa ma documentez si sa fac tot ce pot ca sa-l ajut pentru ca vreau sa-l sustin si sa incep sa gatesc chiar si pentru noi mai sanatos.
cristinuk@ spune:
Al meu sot a fost si este turbat dupa dulciuri
Primele analize au iesit dezastru la trei luni au iesit ok iar la 6 exemplare de a zis medicul ca i le trece de ex pe site ul lor
Incep cu o reteta simpla adaptata de mine dar care are succes
Piperchi ( ardei in macedoneana) reteta originala este cu unt si multe soiuri de branza grasa
Eu o fac asa
In tigaie de teflon fara ulei se pune la calit un ardei taiat ca pt ciorba dupa ce s au facut moi se adauga cascaval taiat cuburi + mozza + feta toate sa aibe mai putin de 40 % grasime ( e buna pt micul dejun se serveste calda ,al meu nu serveste micul dejun e buna si pt seara )
Nugget de piept de pui sau curcan
Ingrediente un piept de pui ,o cana de faina ,o cana de fulgi ,doua oua
Si hartie de copt
Fulgii se strivesc cu un sucitor de lemn
pieptul se taie pe jumate apoi felii subtiri cam de un deget grosime
Intr o farfurie bati ouale cu ce condimente vrei tu
In alta pui fulgii sfarmati si in alta faina ordinea este Faina - ou - fulgi se pun pe tava in care se afla hartia de copt si se dau la cuptor la 200 de grade ii mai intorci odata la zece minute si gata au succes si la copii
Atentie fulgii fara zahar
Cand privesti o reteta trebuie sa elimini din ea grasimile si zaharul se pot adapta cam toate mai putin cele care contin ingredientele interzise
Revin mai tarziu
O zi buna
softurela spune:
Citat: |
citat din mesajul lui madyrizi sotul meu a fost diagnosticat cu diabet si i s-a impus un anumit regim. cine are aceasta boala poate ma poate ajuta un pic pentru diversificarea alimentatiei. in mare stiu ce are voie si in ce cantitati/proportii, dar imi este greu sa gasesc retete speciale pentru el. mi-ar folosi mult retetele probate. multumesc anticipat pentru ajutor. |
Din experienta cu mama mea care are diabet de mai bine de 10 ani pot sa-ti spun ca l-a tinut sub control cu mult sport si cu un regim alimentar adecvat.
Din ianuarie 2012 a trecut pe un regim raw-vegan si dupa 2 saptamani de regim a trebuit sa renunte de tot la insulina. De atunci nu a mai facut nici hipo si nici hiper, are glicemia in limite normale.
Probabil sotul tau nu accepta un astfel de regim, dar ar putea totusi sa includa mai multe verdeturi in alimentatie, mai ales ca e sezonul.
De exemplu o dieta mediteraniana i-ar fi utila, salate cu dressing, bucati de pui fierte sau peste...
Daca ai putea sa cumperi un storcator pentru frunze verzi si sa bea 2 pahare/zi de frunze verzi (spanac/papadie/salata/patrunjel).
Sa incerci sa-i faci gemuri/compoturi dietetice. Eu obisnuiesc sa fac suc de cirese, il pun in pungi in lada frigorifica si cand apar visinele fac compot/gem visine indulcit cu suc de cirese. La gem folosesc tapioca pentru ingrosare.
Cam asta se poate face cu toate fructele. Fetele mele adora compoturile/gemurile astea fara zahar.
Sunt multe de spus....
Sanatatea sta in mainile lui. Daca are ambitie se rezolva, daca nu...
Mami de fetite: Diana (15.dec.2007) si Bianca (15.iun.2010)
Nasterea unui Miracol: http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=134518
b.nica spune:
Citat: |
citat din mesajul lui cristinuk@ Al meu sot a fost si este turbat dupa dulciuri Primele analize au iesit dezastru la trei luni au iesit ok iar la 6 exemplare de a zis medicul ca i le trece de ex pe site ul lor |
Sa stii ca pofta de dulciuri este legata si de marimea glicemiei.Poti sa urmaresti aceasta legatura.
Va sfatuiesc sa va cumparati o planta minune.Se poate tine si in ghiveci. Se numeste Stevia rebaudiana si frunzele ei sunt un excelent inlocuitor de zahar.
Avantajul acestei plante, numita si "Baby sugar", este ca poate sa fie folosita si la fierbere si este de 100 de ori mai dulce ca zaharul dar nu are restrictiile altor inlocuitori.
Daca vreti dati PM sa va spun de unde o puteti procura mai ieftin.
cristinuk@ spune:
nu e in creier la el acum are analizele super bune dar mereu ar vrea ceva de dulce
stevia se gaseste aici in toate formele pulbere comprimate dar nu i place foarte tare mirosul