Suntem popor de mamaligari?

Suntem popor de mamaligari? | Autor: admin

Link direct la acest mesaj

Ieri m-am uitat la MasterChef. Una din probe a fost cu retete traditionale romanesti. Multi au gatit cu mamaliga. Nu insist pe retete dar s-a ajuns la o serie de discutii interesante care le sintetizez in urmatoarele intrebari:

1. Ar trebui bucataria romaneasca sa evolueze, sa se modernizeze, la retete mai sofisticate cu ingrediente noi sau este bine sa ramanem la retetele tipice Sanda Marin?

2. Cat de des mancati mamaliga pe saptamana? Suntem sau nu un popor de mamaligari? Si daca suntem este ceva rau in asta?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns szivarvany spune:

mie-mi place muuult de tot mamaliga si macar o data la 2 saptamani fac si eu, insa o mancam cu branza sarata si smantana si cand avem cu slaninuta :D
nu stiu ce e nesanatos la mamaliga in comparatie cu un cartof / paste / galusti (eu una m-am saturat de galusti de exemplu :-) la noi galustile de faina+ou sunt mai des intalnite ca mamaliga de exemplu)

_

Copiii crescuti in familii monoparentale sunt la fel de iubiti, ingrijiti si educati, empatici,
inteligenti, isteti, destepti, stralucitori, fantastici si bine-nteles superbi ca restul copiilor de pe Terra
obtinuti natural sau prin FIV sau adoptati, nascuti natural sau prin operatie de cezariana,
botezati sau nu, hraniti cu LM sau LP.
-----------------------------------------------------------
www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=iarna 2012&page=56" target="_blank">Concurs Iarna 2012 : pagina 57 - Z1

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mik spune:


La mine mamaliga e ceva curent, stiu unde gasi aici "faina de papushoi". La copii le place la nebunie.

O maninc la inceput de masa cu ciorba (asta e rar) sau cu diverse brinzeturi si unt, sau ca acompaniament la mincarurile de carne si sos.
De exemplu, un ieprure in sos de rosii cu ciuperci devine si mai bun servit cu mamaliguta calda.

Am ramas la capitolul gatit mamaliga profund moldoveanca, si nu am incercat mamaliga facuta in lapte, sau cu brinza rasa pusa inauntru, dupa reteltee italienesti.

PS Sanda Marin e destul de sofisticata in bucatarie, unele retete cer citeva ore de preparare.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns miriama spune:

nu stiu daca suntem popor de mamaligari, insa eu am pregatit numeroase mese pentru musafiri strini (de multe si diverse nationalitati) si majoritatea au intrebat de mamaliga romaneasca. Nu mi s-a parut ca ar fi malitiosi ci mai degraba curiosi, asa incat celor care aveau timp si rabdare le-am pregatit mamaliga cu diverse: branza si smantana, tochitura, omleta, varza calita, sarmalute...
Cei mai multi au fost placut impresionati, altii mai putin... depinde de peceptia fiecaruia.
Asa cum eu nu am putut sa mananc cu mana cand am fost la o familie de indieni si am cerut tacam; nu m-am simtit deloc jignita ci am inteles ca asta e traditia lor, iar mancarea chiar gustoasa chiar daca diferita de a noastra.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mik spune:


Tot eu : szivarvany, cind vorbesti de galusti, e vorba de ceea ce gazda mea de la Brasov (unguroaica) punea in gulas turnind cu lingura aluatul direct in sos/zeama ?
(daca e asa, faci un topic cu subiectul )


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristinuk@ spune:

si eu ash manca mult mai des daca ma gandesc cred ca fac cam de doua ori pe an barbata miu nu o mananca decat cu sarmale sau cu branza si copiii nu se ating de ea
la mine acasa se manca cu friptura cu ficatei cu racitura cu sarmale cu branza

el e uimit mereu de cate utilizari are mamaliga in zona mea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns szivarvany spune:

eu de copil am mancat doar mamaliga cu lapte, atat :-) ce buna era !
Mik, da, galustile rupte :D langa tocanite, in gulas. sunt extrem de usor de facut: oo + faina, atat :D

_

Copiii crescuti in familii monoparentale sunt la fel de iubiti, ingrijiti si educati, empatici,
inteligenti, isteti, destepti, stralucitori, fantastici si bine-nteles superbi ca restul copiilor de pe Terra
obtinuti natural sau prin FIV sau adoptati, nascuti natural sau prin operatie de cezariana,
botezati sau nu, hraniti cu LM sau LP.
-----------------------------------------------------------
www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=iarna 2012&page=56" target="_blank">Concurs Iarna 2012 : pagina 57 - Z1

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mik spune:

Cristinuk@, m-ai bagat in boale : racituri (reci) de cocos cu mamaliga fierbinte !
Ce idee buna !

szivarvany, merci. Acum e clar.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristinuk@ spune:

de unde stii care e cocosh la carrefour ?

adevarul ca e buna mamaliga imi amintesc ca bunica imi facea o geandra cu zahar mamam mama numai pe aia o asteptam ea o mai manca si cu fructe si o facea zilnic la ora 12 toata viata ei a facut o

m am uitat si eu aseara la emisiune adica o urmaresc mereu si pana la urma care e problema ca suntem popor de mamaligari ????

noi mergem la vecinii nostrii macaronari si imi fac un mic stoc de acolo au mai multe variante de polenta desi si magazinul romanesc e aprovizionat destul de bine dar doar cu clasicul malai grisat

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Dorsilia spune:

1. Bucataria romaneasca nu trebuie influentata artificial, ea evolueaza natural, se imbogateste constant in timp. Retetele tipice Sanda Marin sunt foarte bune, potrivite cu ingredientele autohntone ce se gasesc si se gaseau fara probleme si costuri speciale pe teritoriul romanesc, la vremea cand nu exista atata circulatie a populatiei si import ca astazi, pentru cine nu stie retetele Sandei sunt inspirate in proportie de 99 % din retetele lui Didi Balmez.

2. Din ceea ce stiu, sunt regiuni ale tarii unde se consuma mamaliga mai mult, mai ales in zonele rurale, din considerente economice si pt ca terenul nu este prea prietenos cultivarii leguminoaselor. A manca mamaliga din placere este una si a manca de nevoie este cu totul altceva.

In afara de considerentele astea, mamaliga este un brand romanesc pana la urma....si nu, nu este nimic rau in a consuma mamaliga cu moderatie in cadrul unei alimentatii variate. Si cu atat mai mult nu trebuie sa ne fie rusine noua romanilor cu produsele noastre traditionale.

o zi faina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns natalia_nica spune:

Si la noi se consuma, cam de 2 ori pe saptamana, cu lapte (ati incercat sa fierbeti lapte in ceaunul in care tocmai ati facut mamaliga si nu l-ati curatat? Are un gust divin ), cu branza si smantana, cu bors (ciorba acrita cu bors), cu peste si mujdei, cu tot felul de preparate din carne cu sos. O mancam de placere

Dorsilia, ai dreptate, nu avem de ce sa ne fie rusine

Mergi la inceput