Calendarul gradinarului vesel (25)
Raspunsuri - Pagina 8
bonsai spune:
oare e tarziu sa pun 2-3 trandafiri cataratori ca sa maschez un zid mai putin estetic???......si daca se prind,cam in cat timp cresc asa mai inalti...???
ps:bineinteles ca daliile mele au suferit din cauza vremii mai reci,cele puse mai devreme nu au rasarit,una nu o mai gasesc deloc in pamant,iar pe alta am "cautat-o"si are rizomul asa mai albicios ca un cartof care a inghetat.....celelalte 4 au lastari micuti.....
olympia spune:
Bonsai, acu ca ai scris, mi-am amintit de oala mea cu bulbi de dalii din beci . Or fi gata incoltiti... ma duc sa verific si sa le pun in pamant!
lbelciug spune:
Buna fetele, tare harnicute sunteti la scris, vad ca vorbiti mai mult despre flori decat despre legume, ceea ce e si normal caci acum ne bucuram parca cel mai mult de ele.
Vreau sa va intreb despre mazare, la voi a crescut? E deasa sau rara? La mine nu prea arata bine, e micuta si rara, a fost plantata pe 18 martie. Acelasi fenomen s-a intamplat si la mama mea desi a folosit alte boabe. Nici morcovul nu a iesit, cred ca o sa pun din nou seminte, in mai.
Olympia, imi place tare multe de Pinky al vostru, e de rasa? Fetitat cred ca e f incantata de el, nu stiu daca si baiatul.
Liviana - mamica fericita a lui Matei (21.02.2005) si Bogdanel (30.05.2007)
georgipuia spune:
Neata... la noi e soare si bineee... oare sa vina furtuna pana la mare?
Olympia superbe primule ai... si in foto cu bujorul, in spatele lui ce floricele mov sunt? Garofite sau primule?
Sunt nerabdatoare sa vad si primulele mele ce culori or fi...
Eu am luat azi din curtea societatii bulbi de narcise din acelea clasice, parfumate, cu trompeta scurta si dantelata cu rosu pe margine Mai imi da vecina narcise galben-portocaliu cu trompeta lunga si mai vreau si din cele batute, macar un model.
Colegele ma ameninta ca o sa-mi treaca entuziasmul dupa primul an de gradinarit... oare?
inbox spune:
Credeti ca e prea devreme sa scot rasadurile de rosii la teren in we asta? S-au facut prea mari, si unele dau semne de ingalbenire, cred ca nu le mai este suficient pamantul.
Daca mai plantez liliac acuma, am sanse sa se prinda? Si lamaita- nu sriu cum se numeste oficial, este un arbust cu flori albe, puternic mirositoare? Am mai luat menta, cu tot cu pamant de la soacra-mea...daca o pun pe langa vita de vie, s-or suporta?
Olimpia, ai cumva o lista pe undeva, care plante cu care se impaca?
Lumea mea
MadalinaM spune:
Buna,
Liviana, despre mazare nu stiu sa-ti spun nimic fiindca nu am experienta cu ea insa morcovul e mai pretentios, tin minte ca si tatal meu, cand aveam gradina, il punea, uneori, de 2 ori(toate ieseau insa morcovul nu). Tu pui seminte din pliculete de la magazine gen brico? stii care soi e dulce?
Georgi m-am uitat la piersicul tau dar nu imi dau seama daca e verde sau nu(crengile par, totusi, verzi), insa cred ca are prea multe fapt ce il poate solicita excesiv. Daca poti, mai taie de la baza si ridica-l un pic. De asemenea, daca e cazul mai uda-l si aereaza(sapa) pamantul in jurul lui.
Gradina mea e langa Bucuresti si de 2 ani am tot pus rasadurile de rosii afara in preajma zilei de 1 Mai. A fost bine.
Inbox, anul trecut, am avut o exp neplacuta, dupa prima noapte, coropisnitele mi-au mancat 7 fire din cele ~25 puse. Tala mi-a recomandat niste chestii mici albastre ce se pun in jurul plantei cand se rasadeste pt a atrage coropisnitele si a salva rosiile. Poate intra ea sa zica cum se numeste, eu, oricum, voi merge la maga de fitosanitare si intreb fiindca altfel nici nu ma gandesc sa muncesc la rasditul rosiilor pt deliciul doamnei coropisnite!
Anul asta experimentez, pt prima data, rasadurile de rosii facute de mine insa sunt cam mici(fiindca m-am trezit eu tarziu din hibernare), abia au iesit de 1 saptamana, sunt inca la faza de 2 frunzulite. Vreau sa reusesc cu ele!
Valentina, cam in cat timp vor creste? si, acum e momentul de repicat? fiindca am pus 7-8-10 seminte in fiec ghiveci si e musai sa las doar 1 fir in fiecare pahar pentru a avea suficient pamant cand le voi pune in gradina.
aa, vroiam sa va intreb demult! Am o tuia frumoasa foc! dar, cam 1/4 din ea a fost arsa de ger-are frunzulitele maron! Nu se usuca! e verde unde a fost acoperita de zapada, dar o parte la varf e maro!
ce sa fac? sa tund crengile cu totul? ar ramane cam cheala, sa ii tai varful-tot?-ar plange barbata-miu, sa tai doar funzulitele si sa las crengile in speranta ca vor da alte frunze? Stie cineva?
Succes la gradinarit!
olympia spune:
Inbox, asta e lista cu plantele potrivite ca vecini:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_companion_plants
Daca le pui acum afara, la rasaduri cred ca le-ar prinde bine si un tratament chimic.
Liviana, Pinky e de rasa "curtis" , incrucisare de teckel cu chihuahua sau pekinez, nu se stie exact, rudele ei au aceeasi marime dar sunt unele si cu par lung. E luata din vecini de fiica-mea, dusa o data de barbata-miu inapoi si luata iar... Am copii perseverenti!
Georgi, alea mov tot primule sunt! Am de vreo patru culori. In rest, mazare si morcov n-am pus, Liviana. Madalina, nu ma pricep si nici la tuia, n-am experienta, dar ma risc sa zic, poate ceva ingrasamant l-ar ajuta? Si sa tai doar daca nu se amelioreaza?
Azi am pus 30 de cuiburi de fasole "de capatat" din vecini, eu nu ma pricep s-o cumpar. Una zice-se grozava, alba cu putin negru, alta neagra dar nu nemaipomenita, deh, oamenii m-au prevenit.
georgipuia spune:
Cu riscul de a ma repeta... superbe primule Olympia Astept sa vad ale mele cum or fi, dar din start ma declar fana lor... daca or fi toate de acceasi culoare o sa imi iau elan in a cauta si alte culori... Daca ajung prin Bucuresti, vin la poarta ta!
Referitor la piersic, il tund cu mare drag, daca credeti ca e cazul... acum ca ziceti ma gandesc si eu ca are cam multicele crengute. Pamantul teoretic e aerat destul, din moment ce abia in primavara asta l-am plantat, i-am pus si mranita in groapa radacinii... crengile par verzi la baza. Cred ca fac diseara o experienta si tai din crengi, macar vad daca lemnul e ud la interior sau e uscat.
Inbox eu am pus sambata 3 pui de liliac cu radacina sanatoasa si frunzis destul. Unul pare ok, altul pare mult mai ofilit, desi ii udam zilnic, iar cel din spatele casei ieri nu avui ochi pentru el. Sper sa fie bine cu totii. Oricum, daca nu se prind, are vecina puiet de unde sa-mi dea la toamna destul.
bonsai spune:
si totusi ,sa mai pun sau nu trandafiri cataratori?nu e putin cam tarziu pt ei????......mai intreb inca odata ca nu m-am lamurit......
olympia,
asa se planteaza daliile?....trebuia sa le pun la incoltit si numai dupa ce se incalzeste sa le scot si sa le pun afara????
lbelciug spune:
Citat: |
citat din mesajul lui inbox Credeti ca e prea devreme sa scot rasadurile de rosii la teren in we asta? S-au facut prea mari, si unele dau semne de ingalbenire, cred ca nu le mai este suficient pamantul. |
Ba e chiar f bine sa le scoti, si eu le-am dat in w-e afara dar le-am pus sub peturi. Ai grija cu furtuna insa, asteapta pana-n w-e.
Liviana - mamica fericita a lui Matei (21.02.2005) si Bogdanel (30.05.2007)