Calendarul gradinarului vesel (25)
Raspunsuri - Pagina 13
georgipuia spune:
Aveti idee de ce muguri florali la unele lalele s-au uscat inainte sa cresca suficient pt a inflori?
leeloo2004 spune:
Georgi, sa stii ca si eu am observat asta la vreo 2 boboci de lalele - bobocul era mare, dar nu a apucat sa infloreasca, s-a ofilit pur si simplu...nu stiu care-i explicatia...
Ieri am recuperat pachetul cu plantele si m-am dus glont acasa sa le plantez...dar murphy era in actiune , asa ca din 8 plante am reusit sa plantez doar 6 pentru ca mi s-a terminat pachetul cu pamant de flori... asa ca 2 astilbe sunt inca in ghivecel...si azi nu am cum sa le plantez...in fine. Asa plantele erau ok, una din ferigi e mica si amarata rau, abia de sunt iesiti cativa mugurasi la suprafata, iar din cele 6 astilbe, 4 par mai viguroase, 2 mai amarate...asa ca, cum le-o fi norocul... Mai am doar de cumparat un sac mai mare de pamant ca sa nivelez locul si apoi sa pun deasupra scoarta de copac. Doar cu scoarta sunt mai indoita pentru ca in coltzul ala este mai mereu umbra si multa umezeala, iar scoarta ar contribui si mai mult la pastrarea umezelii si nu stiu daca asta e o idee foarte buna pentru plante...pe de alta parte, mi se pare foarte estetica...
Sa bulboase se elimina doar tija florala ca sa nu faca seminte, frunzele se lasa pana cand se usuca ele natural pentru ca in felul asta bulbul isi aduna substantele nutritive de care are nevoie!
La pomii fructiferi, lastarii iesiti din altoi sau din portaltoi eu stiu ca se elimina, pentru ca pomul sa nu iroseasca resurse pentru acesti lastari...
georgipuia spune:
Daca te referi la piersic... eu nu-mi dau seama daca ar fi altoit, unde e punctul de altoire...
Daca te referi la Teii mei salbatici si anume la cel cu lastarul jos la baza...nefiind pomi fructiferi si nici altoiti... nu e cazul... Nu stiu cum sa procedez... in genere imi urmez instinctul si instinctul imi spune sa tai lastarul
leeloo2004 spune:
Da, la piersic ma refeream... la tei, depinde ce vrei tu sa obtii - stiu ca teiul lastareste puternic la baza, dar in principal daca vrei sa obtii un arbore cu coroana, trebuie sa alegi un singur lastar (mai drept, mai puternic, etc) si sa-l lasi doar pe acela sa se dezvolte...
Punctul de altoire trebuie sa fie deasupra pamintului - arata, cum sa zic, ca un "buboi" (na, ca alta comparatie mai buna nu am gasit...) - de exemplu eu am la cei doi ciresi o altoire la semi-inaltime, dar la restul pomilor e la baza...
leeloo2004 spune:
Aseara am vazut ca a inflorit primul bujor, asa ca de dimineata am dat fuga sa-l fotografiez... si mi-au inflorit si primii irisi - am mai incarcat si alte cateva poze facute acum, in mai:
http://home-and-garden.webshots.com/photo/2369408400050279906jDJehT
georgipuia spune:
Ce frumossss... Lelooo... sa mai pui foto ca tare mult imi place sa ma destind privind gradinile voastre...
mcoca spune:
Lelooo, imi plac florila tale. Vreau si eu sa fac un zid verde cu clematite. Sa vad daca primesc unda verde de la soata :), ca trebuie sa pun un cadru de lemn pe zid, bref, du boulot.
Vicky si Printzesone
miraklucker spune:
Leeloo e tare frumoasa gradina ta. Imi plac mult lalelele acelea inchise la culoare si franjurate si bujorii galbeni. Nu stiu sa fi vazut pana acum bujori galbeni
Georgi, ai pus bulbii de lalele cumva mai tarziu in pamant? inspre primavara?, pentru ca si eu am patit asa cu unele lalele si zambile, dar eu uitasem bulbii in pivnita si mi gasise mama prin februarie cand i-a pus in pamant in ghivece in casa. totusi nu au mai avut putere sa creasca toti
.......si eu am taiat ieri lalelele dar cu tot cu frunze. O parte din ele erau deja uscate dar nu toate.
M-am lasat de pus gazonul. E doar o fasie de vreo 5m/1m,paralel cu poteca acolo unde a fost initial gradina de legume a fostilor proprietari. Si asa trebuie refacuta toata. Pana atunci o sa-mi pun cativa dovleci acolo.
Ieri am cumparat un piersic pitic. Nu va creste mai mult de 1.5-2m. L-am pus intr-un ghiveci mai mare si acolo va ramane. Aici nu prea cresc caisii si piersicii in gradina, le trebuie un loc mai ferit, verile sunt destul de racoroase. Cel mai indicat e pe peretele de sud al casei doar ca acolo noi am plantat caisul. Asa piersicul isi va gasi loc pe terasa. E mic dar are muuulte fructe. Sa vedem cate vor ajunge sa se si coaca.
Ne-am mai innoit si cu un dud negru. Si l-a dorit al meu sot de cand a fost prima data in Ro si a mancat dude de pe marginea drumului. Fetele vor un corcodus. eu mai vreu un cires. Sa vedem udne vor avea loc toate........
..mi-am cumparat inca un rand de seminte de flori. Primele nici nu au rasarit, si erau cica bio, cu germinatie garantata. Mai fac o incercare si apoi ma lasa daca nici acum nu rasare nimic
Carmi spune:
Seara buna la toata lumea !
Aici ploua de vreo trei zile, da buna si ploaia asta la ceva, mi-au inflorit toate lalelele si inca alte buruieni pe-acolo...am pus poze aici: http://www.dropshots.com/Carmi#albums/GRADINA%202012