Bebelusul din burtica-primele batai de inima - 3
Raspunsuri - Pagina 19
ramonapep spune:
Andreea cateodata e nevoie sa ajuti bebelusul sa iasa, dar indiferent de metoda important este sa fie sanatos si tu la fel...MULT SUCCES! Daca iti amintesti si Silvia patise asa, ca se plimba la spital si bebe tot nu vroia sa iasa:) dar pana la urma totul a fost foarte bine.
Mai bag si eu cateva majorete pe langa Bia poate ajuta:))
Silvia92 spune:
BUNA mamici.Da asa credeam,dar dupa test nu sunt insacinata.Mai tarziu poate voi avea noroc.Va pup pe toate.
ramonapep spune:
Felicitari Pentru Andreea si baietelul ei minunat!!! A meritat asteptarea:) Sa fiti sanatosi si frumosi!!
aever spune:
Multumesc, Ramona! N-am mai putut sa intru sa va povestesc. Acum ne-am mai linistit un pic.
Deci Mihai s-a nascut pe 20 iunie, cu 3470g si 52cm prin cezariana(dupa un travaliu de aprox 15 ore) pentru ca pur si simplu nu vroia sa iasa. Important e ca suntem sanatosi amandoi si se pare ca incepem sa ne obisnuim cu noua situatie de acasa. Invatam si noi de la el si el de la noi cum sa traim fericiti. Azi noapte a fost frumos, am dormit bine toti, azi tot asa, sa dea Domnul sa ne facem un program rezonabil.
Andreea, proaspata mamica de Mihai mic
aever spune:
Fetele, nu mai ziceti nimic?
Azi am fost la controlul de o luna(vineri face piticul o luna, azi se implinesc 4 saptamani). Are 4500g(a luat 1200g de la iesirea din maternitate) si 55cm(cu 3 in plus). Program avem asa aproximativ, ziua avea mereu un somn de pranz de vreo 2-3 ore pe la 1-2, dar de vreo saptamana nu s-a mai respectat programul. Acum e ceva mai evident programul de noapte cu o tura de somn de 4 ore(cam prima tura de somn e asa) urmate de una sau doua reprize mai scurte(de obicei de 2 ore) Prima trezire pe care o face pe lumina e si ultima, adica nu se mai culca daca vede lumina naturala, indiferent ce ora e(ca e 5:30 sau 6 sau 6:30). Lapte avem garla momentan, sper sa am si pe mai incolo. Cam atat de la noi, mai povestiti si voi una-alta.
ramonapep spune:
buna la toata lumea
nu am mai scris pt ca am vazut ca toata lumea e ocupata cu bebeii, iar gravidutele scriu probabil la odisee. Noi suntem ff bine, avem 6 luni jumate si 8 kg , este ff dolofana si cu falcute dragute:)
Mihai este un dragalas, seamana cu mami:), Rebe este si ea o scumpa f expresiva:)
Noi avem un program f bun deocamdata, ne trezim la 7.30 sau chiar 8, papam la 10 micul dejun format de laptic cu cereali pt bebei, pe la 11 vrem sa dormim iar si luam o gustarica de la san, ne trezim pe la 14.00 si mancam iar o supa de legume cu carnita, sau un piure cu ceva (ficatei, ousor, branzica proaspata, peste), apoi ne jucam pana pe la 5, cand servim iar putin de la san ca sa dormim bine:). Dormim putin doar o ora, apoi mai luam o gustare formata din iaurt cu un fruct(banana, caise)...pe la 7.30facem baita si la 8 ne culcam bineinteles cu gustarea de la san:). Noaptea se trezeste odata pe la 3.30, 4.00 si mai papa putin , si cam asta e programul.
Ma bucur ca am reusit sa ii fac un program ca si la celelalte doua fetite, pt ca la 12 toata casa doarme si e liniste pt vreo 3 ore:)
Speram ca toata lumea este ok, si daca este cineva in vreo dilema asteptam provocari de discutie
aever spune:
Ramona, eu astept sfaturi despre cum putem sa facem un program. Deocamdata fiecare zi e altfel. E drept ca e mic, oricum astept sfaturi de la tine ca esti experimentata deja.
ramonapep spune:
buna:)
Sfaturi nu prea dau pt ca fiecare oricum face dupa capul lui:)))) nu prea tinem noi cont de sfaturi (stiu ca si eu la primul copil faceam dupa cum ma taia capul:)), dar pot sa mai spun din experienta mea de mamica, din ceea ce am observat ca se intampla la toti bebelusii, chiar daca fiecare este diferit. La mine toate fetitele au fost diferite in comportament ( cea mare este cuminte, ordonata, cea mijlocie este fff incapatanata si zvapaiata, iar cea mica din cate observ este foarte hotarata cand vrea ceva dar este si cuminte in acelasi timp). Cu toate astea un lucru este comun tuturor copiilor iar zicala " cum il cresti asa il ai" este perfect adevarata. Apoi o alta teorie pt bebelusi si copii in general este ca programul strict si rutina in general este cel mai bun lucru pt ei.
Eu nu sunt psiholog de copii dar este ceea ce am observat in comportamentul lor inca din primele luni de viata. Cine spune "lasa-l ca este copil si esteprea mic sa inteleaga" a gresit din start. Inca din primele luni au nevoie de un program cat mai organizat care le intra in obicei. Mesele, somnul, si cand mai cresc tot programul lor, inclusiv comportamentul lor in afara casei eu cred ca depind de atitudinea parintilor cu privire la programul lor.
Asa ca , fiecare trebuie sa se gandeasca cum vor sa fie copilul lor si sa incerce pe cat posibil sa ii imprime acel comportament.
Dar pt un bebelus mesele regulate, somnul regulat este cel mai bun inceput.
Daca ii lasam sa isi faca singuri programul...cred ca e ca si cum mai tarziu ii lasam sa se educe singuri:)
Eu le-am impus (e adevarat ca avem nevoie de fff multa rabdare, cateodata poate trebuie sa ii repeti de 100 de ori acelasi lucru pt ca sa ii intre in obisnuinta).
Am tinut ff mult la programul de mese si somn, iar acum cand copii se joaca in fata blocului la ora 12 , fetele mele dorm toate 3, macar 2, 3 ore. Vecinele ma intreaba cum te descurci cu trei , ca noi ne chinuim cu unu, raspunsul e simplu, disciplina. Rasfatul e rasfat, joaca e joaca, plimbarea e plimbare, dar si regulile sunt reguli.
Poate in teorie suna usor, nu este, pt ca suntem tentati sa ii rasfatam, sa ne gandim ca sunt prea mici...dar nu e asa...le intra in reflex rutina si este ff bine.
Cu cea mai mica, (acum are 6 luni), am reusit sa ii imprim un program de 3 mese pe zi, plus cate un mic supliment de la san inainte de somn, si somnul odata la pranz, si inca o ora , doua, dupaamiaza.
Asa reusesc si eu sa imi fac si alte treburi, sa imi rezolv chiar cate o pb in oras...cand iesim la plimbare toate 4 toata lumea se uita la noi pt ca cea mica sta in carucior iar cele mari se tin de cate o laterala a caruciorului si nu trebuie sa le fugaresc pe strada:)))
Teorie e multa, depinde de fiecare cum vrea sa isi creasca copilul.
Dar sincer, acum sunt multumita de cea mare cum a crescut, cum se comporta in afara casei, e vesela , se joaca, este ff sociabila dar fara sa imi faca probleme.
M-am laudat destul=)))))))))
Andreea daca vrei sa ma intrebi ceva anume, de alimentatie sau altceva, pot sa iti spun parerea mea oricand:)
Bia se pare ca este ff implicata cu Rebe:)
aever spune:
Imi place ideea ca cel mic sa aiba un program. Insa eu nu stiu cum trebuie procedat. Toti cu care am vorbit mi-au zis sa astept ca e prea mic(vroiam sa fac asta chiar din primele zile) si sa astept ca-si va face el program(ceea ce atunci nu ma incanta pt ca nu vroia sa se culce pana pe la 12 noaptea) Acum are o luna si e cam haos la noi. Nu e clar niciodata cand se va culca seara, peste baie mai sarim ca doarme...Intr-o perioada dormea la pranz intre 2 si 4, apoi am avut neamuri in vizita cateva zile si s-a stricat si programul asta. Si legat de baie, toti imi spun ca baia relaxeaza si dorm bine dupa, dar pe al meu il energizeaza si nici vorba de somn dupa baie, cel putin o ora.
Deci zi-mi concret cum as putea sa-i fac programul. Sa stabilesc niste ore de masa si sa-i dau numai atunci? Sa-l trezesc daca doarme la o ora de masa? Cum fac sa-l culc daca el nu vrea sau nu ii e somn sau nu poate adormi? La ce varsta pot incepe sa-i fac programul? Acum are 5 saptamani si mai are colici. Uneori se trezeste de la ele sau nu poate adormi sau manca linistit din cauza lor.
Vezi ca am o gramada de intrebari!
ramonapep spune:
La 5 saptamani este intradevar mai greu, mai ales daca are colici. Dar poti incepe cate putin sa faci cat de cat un program. Eu de ex.chiar daca nu vroia sa doarma la ora stabilita ma chinuiam sa o adorm, ii dadeam san, o puneam in patut, chiar daca plangea putin. Si cu plansu' e o pb:) daca plange cand il pui sa doarma nu sari sa il iei din patut, lasa-l singur in camera, daca plange 5 minute nu se intampla nimic (numai sa nu aibe colici). Daca plangea mai mult de 5 min. o luam iar si mai incercam sa o adorm...pana la urma chiar daca nu doarme, macar 30 min sa stea in pat, cu timpul va ajunge sa doarma.
Daca doarme cand este ora de masa nu trebuie trezit, nu este nici o pb daca mananca cu 30 min inainte sau dupa. Bebelusii mai ales la varsta asta mananca in general cam la 3 ore, 4 ore. Daca incepe sa manance mai des nu este bine , inseamna ca nu este satul de la masa, mai completezi cu putin ceai, sau il mai pacalesti cu o suzeta. Apropos suzeta este ff buna pt ei, chiar daca multi spun ca e mai bine fara, eu zic ca e mai bine cu ea pt ca pe de o parte il mai pacalesti cu ea ca sa poti sa respecti orele de masa si apoi cu suzeta va dormi singur fara sa fie nevoie sa il legeni sau sa il tii in brate, ii dai sa manance, apoi il pui in patut cu suzeta si va adormi singur:)
Oricum daca mananca la 3 ore este ok. Iar la varsta asta in general dorm destul de mult, lasa-l sa doarma daca adoare. Dar treptat pe cat creste ii faci tu programul.
Cam asta e, totul se face treptat si cu multa rabdare.