Screening cancer de col uterin---in sfarsit!!!
Raspunsuri - Pagina 3
mcoca spune:
Xio, problema e ca protocoalele sunt discutabile. Tu vei fi medic, ce vei sfatui pacientele tale? Sa faca un frotiu la 3 ani? Daca o sa ai un caz ca al meu, si ajunge la tine prea tarziu, ca doar tu i-ai zis sa vina la 3 ani, nu o sa o ai pe constiinta pe undeva?
Vicky si Printzesone
mianna spune:
Citat: |
citat din mesajul lui mcoca Xio, problema e ca protocoalele sunt discutabile. Tu vei fi medic, ce vei sfatui pacientele tale? Sa faca un frotiu la 3 ani? Daca o sa ai un caz ca al meu, si ajunge la tine prea tarziu, ca doar tu i-ai zis sa vina la 3 ani, nu o sa o ai pe constiinta pe undeva? |
Most scientists believe that cervical warts or pre-invasive cervical cancer may develop over a period of months or years after the cervix is infected with the human papilloma virus (HPV). This early tumor, known as mild dysplasia or cervical intraepithelial neoplasia (CIN-1) or Grade 1, can progress to moderate dysplasia (CIN-2), then to severe dysplasia and carcinoma in situ (CIN-3) and eventually to invasive carcinoma. Most physicians believe that about two-thirds of all cases of severe dysplasia will progress to invasive cancer if left untreated. This transformation takes anywhere from 3 to 30 years; about 10 years on the average.
deci sper sa nu le aiba pe constiinta, fiindca n-ar avea rost.
mcoca spune:
Mianna de ce la mine a fost mult mai rapid? Poti sa raspunzi?
Nu am HPV, mi-au facut de 2 ori testele cu 2 tehnici diferite.
Vicky si Printzesone
mcoca spune:
Ma bucur ca doctorita mea nu face parte din acei "cei mai multi medici", si ca ea recomanda frotiul la un an. Mi-a zis textul, ca protocolul in Fr spune sa se faca o data la 2 ani, dar ea prefera sa faca anual.
Vicky si Printzesone
portocalia spune:
eu am o neclaritate: ceea ce numiti protocoale reprezinta testele suportate de asigurarile medicale standard, adica teste gratuite? caci mi se pare ca intervalul asta de 2-3-5 ani are legatura si cu capacitatea sistemului medical de a deconta testele astea. asa, doctorul iti poate spune ca dupa parerea lui, cel mai sigur e sa faci testul PAP la 6 luni, numai ca-l faci pe banii tai.
mianna spune:
citat din mesajul lui mcoca Xio, lasa-ma cu o data la 3 ani dupa dupa 3 teste normale. Imi fac pap de 10 ani anual. Ei bine, acum 1,5 ani am avut cancer in situ. Pai daca asteptam 3 ani sa mi-l fac????? |
1. nu mi-e suficient sa imi spui ca ai facut testul anual, e necesara cel putin o confirmare ca toate rezultatele au fost frotiu de tip I.
2. te rog spune-mi cum anume reprezinti tu un contraexemplu?? repet citatul cu alta subliniere:
This early tumor, known as mild dysplasia or cervical intraepithelial neoplasia (CIN-1) or Grade 1, can progress to moderate dysplasia (CIN-2), then to severe dysplasia and carcinoma in situ (CIN-3) and eventually to invasive carcinoma. Most physicians believe that about two-thirds of all cases of severe dysplasia will progress to invasive cancer if left untreated. This transformation takes anywhere from 3 to 30 years; about 10 years on the average.
tu erai in stadiul de carcinom in situ. cei 3-10-30 de ani se refera la progresia de la carcinomul in situ la carcinom invaziv.
mianna spune:
citat din mesajul lui portocalia eu am o neclaritate: ceea ce numiti protocoale reprezinta testele suportate de asigurarile medicale standard, adica teste gratuite? |
nu. reprezinta modalitatea cea mai eficienta de screening, nu neaparat gratuit. aici intra si mamografia anuala dupa o anumita varsta, testul hemocult etc. si se adreseaza persoanelor fara vreun factor de risc cunoscut.
mcoca spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui mianna
1. nu mi-e suficient sa imi spui ca ai facut testul anual, e necesara cel putin o confirmare ca toate rezultatele au fost frotiu de tip I. 2. te rog spune-mi cum anume reprezinti tu un contraexemplu?? repet citatul cu alta subliniere: This early tumor, known as mild dysplasia or cervical intraepithelial neoplasia (CIN-1) or Grade 1, can progress to moderate dysplasia (CIN-2), then to severe dysplasia and carcinoma in situ (CIN-3) and eventually to invasive carcinoma. Most physicians believe that about two-thirds of all cases of severe dysplasia will progress to invasive cancer if left untreated. This transformation takes anywhere from 3 to 30 years; about 10 years on the average. tu erai in stadiul de carcinom in situ. cei 3-10-30 de ani se refera la progresia de la carcinomul in situ la carcinom invaziv. Asculta, priveste si taci!... Din brate fa-ti aripi de fier Si zboara cu ele spre cer!... |
Mianna, toate frotiurile au fost normale, asa era scris pe analiza. deci presupun ca erau de tip 1.
Deci intr-un an am ajuns de la frotiu normal la cancer in situ. Mie mi se pare incredibila de rapida evolutia.
Frotiul nu este ceva invaziv, deci chiar nu vad nici o contraindicatie sa-l faci anual.
Vicky si Printzesone
XIO spune:
Mcoca, pe analiza nu scrie ca erau normale, scrie C1-CII, C-III etc.
mai ramane de discutat daca ai avut o rana care nu s-a remis, cine a interpretat frotiurile, cum s-a recoltat lama samd.
Si noi am avut paciente care au trecut in decurs de cateva luni de la CII la cancer de col uterin. Nu era nici o surpriza galopanta, era interpretarea lamei.
Protocoalele se fac in urma analizarii statisticilor pe o perioada de ani de zile. Citatul Miannei este foarte explicit.
mianna spune:
citat din mesajul lui mcoca Frotiul nu este ceva invaziv, deci chiar nu vad nici o contraindicatie sa-l faci anual. |
n-am zis ca e vreo contraindicatie, si niciun medic nu va refuza sa-l faca anual, la 6 luni sau lunar, daca asta doreste pacienta. insa statistic s-a demonstrat ca incidenta cancerului invaziv, supravietuirea si alti indicatori folositi in oncologie raman la fel, oricat s-ar adresa un pacient cu "lasa-ma" unui medic, si respectand acest protocol nimeni n-are pe nimeni pe constiinta.