Ma simt jignita
Raspunsuri - Pagina 6
pisigri spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui andacos
"Daca ma dau in barci" in alta parte decit Romania,primesc exact pentru ce ma dau in barci:servicii de calitate! Atita timp cit pe litoralul romanesc,sunt nevoita sa astept o ora poate sa se elibereze o masa,sa astept minute bune sa vina ospatarul,sa astet minute bune sa mi se aduca un pahar ,sa mi se ia meniul de pe masa(desi eu nu comandasem)ca vezi doamne-s niste italieni la masa alaturata...nu inseamna aceleasi barci ca in alte partzi! Vorbim de barci diferite!La aceleasi sau poate chiar la pretzuri mai mari! Dana www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit |
Eu nu spun ca lucrurile astea nu se intimpla niciodata. Insa noi nu am trait niciodata experiente de-astea, lumea a fost draguta.
Nici ce spune Fomalhauti nu am patit; am sunat pt o camera si ni s-a spus daca baia era pe hol, ni s-au prezentat in general ...sa le spunem minusurile.
Si nu poti invinui hotelierii de pe litoral pt ca o cetate dacica din munti nu e indicata, sau pt ca ciobanii isi pasc oile in zona aia. Oricit de nasol ar fi sa bati drumul si sa te trezesti latrata de caini.
Iar pretentiile si asteptarile cresc direct proportional cu suma de bani disponibila - nici macar cu aia cheltuita efectiv. Iar buna dispozitie sau cit de in tragic iei maruntisurile este din nou alta poveste.
Scria cineva de mucurile de tigara mincate de copil pe plaja. Apai sa ma ierte Dumnezeu, da in parcurile pt copii cum e? Nu tot mizerie pe jos? Dar pe strada? Si acolo maninca copilul mucuri de tigara? Habar nu am, stiu ca e jignitoare mirarea mea in aceasta privinta, dar nu pot sa nu o exprim...cine ar tb sa aiba grija ce baga copilul in gura? Si cine ar tb sa iasa sa mature plaja de mucuri de tigara...?
Michelle are dreptate cu ceva: nu numai hotelierul roman are o problema, si turistul roman are mari probleme de comportament
http://scrisoaredelamosul.blogspot.com/
http://pisigri.blogspot.com/
Mami de Ilinca (5.03.2009)
Fomalhauti spune:
Sa incepem cu inghetata, care a starnit atatea comentarii.
Si mie imi place inghetata un pic topita. Totusi, atunci cand o cumpar, imi place "sa am parte de ea" in totalitate. Nu imi place sa imi cada pe jos si imi place si mai putin cand cade pe mine. Si imi place inghetata pe bat, invelita in ciocolata (scuze pofticiosilor) si cand inghetata e moale cade intai ciocolata de pe ea.
Si eu as da copiilor inghetata la pahar doar ca ei nu vor intotdeauna ce vreau si eu. Asa ca vor frecvent inghetata pe bat sau la cornet.
Doi. Nu stiu sa pun culori nici in text, nici in titlu. Eu am scris titlul normal si am pus subiectul la turism. Probabil a schimbat culoarea moderatorul care a mutat subiectul la generale. Presupun ca a fost cineva care s-a simtit la fel de jignit ca mine. Si, da, titlul rosu e mai frumos.
Nu sunt o persoana pretentioasa in adevaratul sens al cuvantului, nu am fite. Am spus chiar la subiectul asta ca prima data cand am stat in Spania am stat la un hotel de doua stele, singurul din oferta (celelalte fiind de 3 si 4 stele). Daca treci pe la subiectul "Disneyland", vei vedea ca bag constant in fata hotelul Santa Fe, doua stele si cel mai modest dintre hotelurile Disney. De cate ori plec la mare caut un hotel ieftin ca sa stau cat mai mult timp.
Poate de aceea m-am simtit jignita de articol. Eu cred ca ceea ce vor sa spuna hotelierii este "strainii nu sunt asa prosti ca romanii". Sa fim intelesi, nu am facut afirmatia ca romanii sunt prosti. (Daca as fi stiut sa schimb culorile as fi scris cu rosu. Ca e mai frumos rosu decat negru.) Nu mi se pare o "pretentie" sa primesc un kilogram de fructe atunci cand platesc un kilogram. Nu mi se pare o pretentie sa doresc inghetata tare, suficient de tare ca sa o pot manca in tihna. Nu mi se pare o pretentie sa mi se faca in fiecare zi curat.
In legatura cu frecventa curateniei si a schimbarii prosoapelor. Exista apartamente unde nu se face curatenie. Exista apartamente unde turistul face curatenie la sfarsit sau plateste o suma in plus. Dar lucrurile aste sunt de la inceput specificate in oferta. Daca ma duc la un hotel care isi spune "de 3 stele" ma astept sa imi fie schimbate prosoapele (si in general scrie sa pui in cada prosoapele pe care le doresti schimbate). Ma mai astept sa mi se ia cosul de gunoi in fiecare zi. Ma astept sa primesc hartie igenica, sapun, nu sa iau de acasa ca pe vremea lui Ceausescu. (Pe vremea aceea mai luam cu noi in concediu si becuri si tuburi de neon de cele doua marimi posibile; atat becurile cat si tuburile de neon le demontam dimineata, cand plecam la plaja; erau alte vremuri, nu aveam de ales. Acum avem.)
iulia_b spune:
Nu stiu ce sa zic...probabil ca plajele arondate hotelurilor mai bune sunt ok (am fost acum vreo 4 ani la Mamaia, la hotel Fantasy Beach si a fost bine, plaja curata, mancare ok).In rest, aceeasi atitudine atat din partea turistilor, care bat cu pumnul in masa si cer covor rosu, cat si din partea hotelierilor care merg pe castiguri mari in timp scurt- dar oare asta nu suna cunoscut?
In schimb eu in Spania, in afara de locurile frumoase si variate de vizitat, n-am ramas asa marcata nici de cazare, nici de mancare. Si am fost chiar in Calella, la hotel Maritim de 3 stele. Hotel super modest, baruri prin zona cu galagie, mancarea proasta. Si am incercat si rest hotelului unde am stat (demipensiune) cat si alte terase de pe plaja sau din Barcelona. E drept, n-am fost la rest de fite. Sau poate oi fi avand eu alte gusturi culinare.
Fomalhauti spune:
Nu invinuiesc numai hotelierii. Cred insa ca o buna parte dintre cei care beneficiaza de pe urma turismului gandesc cum se spune in articol, romanii sunt "nepretentiosi". De fapt, gandesc cum bine a spus altcineva aici "merge si asa" sau "accepta si asa".
Intra aici patronii de hoteluri, patronii de magazine, vanzatorii, personalul de curatenie (si cei din hotel si cei care ar trebui sa se ocupe de plaja). Si intra si cei care ar trebui sa controleze diferite aspecte ale turismului.
Nu toti patronii de hoteluri sunt asa. Nu toti patronii de restaurante. Nu toti comerciantii. Dar suficient de multi ca sa nu poti sa scapi de ei. Adica, daca ma plimb suficient de mult voi avea de-a face cu ei si, da, pe mine ma supara.
In legatura cu plaja. Exista turisti necivilizati. Dar si modul in care se face curatenie pe plaja in Romania lasa de dorit. In Italia ma fascinau....buldozerele care faceau curat pe plaja. Erau niste masini uriase care tineau lama in asa fel incat sa stranga algele si crabii morti dar sa nu ia si nisipul. Apoi venea un tip cu o lopata si mai strangea pe ici - pe colo. Sigur ca algele si mai ales crabii morti s-ar fi imputit daca ramaneau cu zilele pe plaja.
Nu am inteles cum fac sa nu fie in apa alge si pesti morti - dar este clar ca fac ceva. Si este clar ca in cazul in care cineva ar dori sa afle ar putea sa o faca.
Fomalhauti spune:
Pisigri, daca platesti mai mult e normal sa ai pretentii mai mari. Ca o regula generala, mie mi se pare ca lucrurile trebuie sa fie clare de la inceput.
Daca ne uitam pe un catalog (online) al unei mari firme de turism, cum ar fi Tui sau DerTour sau Neckermann vedem o descriere foarte clara pentru fiecare hotel. Exista, de exemplu, niste pensiuni foarte ieftine in Germania si scrie clar ce intra si ce nu intra in pret. La unele scrie ca nu se ofera lenjerie de pat si prosoape sau ca se plateste separat caldura daca se consuma. La fiecare hotel scrie clar ce facilitati ofera si ce este gratuit si ce este cu plata.
De fapt asa apare si pe booking.com
Intr-adevar, unele aspecte sunt subintelese, adica atunci cand nu scrie "curatenia se face numai la sfarsit" inseamna ca se face zilnic. Daca nu scrie "schimb de prosoape de doua ori pe saptamana" se subintelege ca se schimba prosoapele atunci cand e nevoie, adica atunci cand turistul le pune in cada. (Ma opresc, m-am sperit un pic, ma duc sa vad pe booking.com daca am citit tot ce era scris despre un hotel unde mi-am facut rezervarea)
Selene_Bunny spune:
pisigri, off-topic:
Dac-ai fi vazut azi cum arata parcul cel simpatic descoperit de mine pentru Daria cu o luna in urma, ai fi injurat in gand...
Plin de gunoi de jur-imprejur, planuiesc ca, data viitoare, sa merg cu cativa saci de gunoi si sa adun eu tot ceea ce nesimtitii lasa in urma... Ambalaje peste ambalaje, le sufla azi vantul prin tot parcul, PET-uri, cartoane, alte gunoaie... Cosurile de gunoi, pline ochi, unul era ars "din temelii"...
Daca asa e si pe plaja, da, le inteleg pe fete...
Cu ceva (cam multa) vreme in urma, nu s-a scris despre seringile drogatilor din Vama Veche? Lasate in nisip?
Si eu ma gandeam sa o duc pe Daria la mare anul asta, la recomandarea medicului ortoped pediatru, insa... din ce citesc, nu am nicio sansa sa gasesc un loc mai gol de lume, cu o plaja cat de cat curata, un hotel sau un loc de stat unde sa nu lasam o carutza de bani, localuri unde sa putem manca fara risc...
Blogul meu - de la noi, pentru ei!
Bazar general - fiecare implicare conteaza!
Lucrusoare de vanzare...
alex_andra spune:
Selene, in Navodari e plaja mai pustie, mai curata si gasesti si pensiuni ok.
Eu merg la plaja in Constanta.E mult mai curat decat in statiuni. Inclusiv apa
alex_andra spune:
Eu, in Vama, n-as merge in veci cu copilul dupa mine.(n-as merge nici fara copil) E plin de drogati si diversi dubiosi slinosi si morti de beti, care trag de tine sa le dai un leu sa-si ia de baut.
Nati spune:
Nu ma simt jignita de ce se spune in articol!
Ultima oara cand am pus piciorul pe litoralul romanesc a fost in 1999 , nu imi mai aduc aminte daca era dezastru cu gunoaiele pe plaja, dar atunci aveam o punga la noi si resturile le bagam in punga si in drum spre hotel unde gaseam un tomberon de gunoi aruncam punga, simplu si cu un effort fizic minim.
Cineva lasa resturile pe plaja, ca doar nu vin managerii hotelurilor si le arunca pe plaja dand vina pe turisti.
In schimb serviciile la restaurante, baruri a lasat de dorit, si din cauza asta am ales sa nu mai merg pe litoralul romanesc.
Nu mai stiu cum mai este situatia acum, dar daca se merge de cateva ori pe litoral si nu esti multumit de servicii, nu mai mergi.
Dar varianta asta merge doar daca ai bani sa-ti permiti un concediu pe o plaja dintr-o tara straina, ca daca nu, asta e, rabzi si te plangi altora ce naspa a fost.
Atat timp cat turistii nu sanctioneaza si accepta standardele serviciilor oferite de hoteluri, nimic nu se va schimba in favoarea nici unei parti.
Trebui lucrat mult la mentalitate si simt civic, si poate mai mult la bunul simt fata de semeni.
Dar si turisti ca si angajatii hotelurilor, restaurantelor si tot ce tine de oferta servicii sa se respecte.
Fiecare sa-l respecte pe celalalt, ca daca turistul il trateaza pe ospatar ca pe o sluga si inferior lui, nu se ajunge la o situatie placuta. Si vice versa, managerul, ospatarul trebui sa respecte turistul ca din banii astora isi platesc salariile si cheltuielile afacerii.
Leditia spune:
In legatura cu mizeria de pe plaje este vina tuturor,dar mai ales a turistilor.De ce in alte tari nu stau pe plaja si scuipa seminte si aici o fac?Mucurile de tigara sunt parfum,mai nasol cand vezi chiloti plutind,sticle de bere sparte si aruncate,pampersi plutind,doze de bere si alte lucruri periculoase pt tine,pt copil!
Pe mine ma seaca la maxim comportamentul asta al oamenilor,al turistilor.Ei fac diferenta!Mizeria nu o fac hotelierii ci turistii.Degeaba sunt pubele peste tot,e mai usor sa-ti lasi mizeriile langa sezlong sau sa le arunci pur si simplu in apa,ca doar e fun..face si pleosc.
In rest,de ani de zile tot merg pe la terase si nu am dat in veci de un ospatar care sa-mi vorbeasca urat sau sa se poarte urat..oi fi eu norocoasa.
Selene sunt si plaje curate si poti gasi o pensiune cu preturi ok,nu e musai sa stai la un hotel in Mamaia,unde preturile sunt clar mai mari.