Calendarul gradinarului vesel (24)
Raspunsuri - Pagina 14
olympia spune:
Mik, bulbii de dalie ii pui cand a trecut pericolul inghetului. Cred ca a trecut si la tine, nu?
Carmi, multam pt raspuns! Ma intereseaza combinatiile ca ma tenteaza sa le fac nu doar in pamantul de afara ci si in interior.
Bnica, la rosii am mai citit ca le place alaturi si busuiocul, usturoiul, iar ca vecini se impaca bine cu fasolea si porumbul.
Si tot scotocind netul, iata ce am gasit pe wiki, o lista lunga-lunga de combinatii fericite:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_companion_plants
Nu stiam ca si petuniile-s bune in gradina de legume!
inbox spune:
Am fost duminica la casa, ne-a rasarit salata...in rest nimic. Am pus in toamna telina si nu a iesit nimic, asa ca am luat decizia sa pun in paharele de plastic pe balcon sa vad daca iese ceva. Am tinut semintele in lapte cetava ore ( olimpia la tine am citit asta), daca nu rasar nici in paharele cred ca o sa cumpar telina cu radacina si tot o sa am in gradina asa ceva :).
Ce sa mai zic, m-au invadat rosiile, eu am pus mai multe seminte in paharel ca am zis sa iasa ceva, si au iesit toate, m-am chinuit sa le raresc fiindca nu mai aveau loc...
Lumea mea
kim222 spune:
Cami multumesc pentru raspuns!..In doua zile mi-au iesit niste frunzulite minuscule ..la ridichii ..Nu-mi vine sa cred! Dar poate si pentru ca am avut o presimtire si am tinut ghivecele in casa.
Azi mi-a venit pamantul!!In cateva zile punem si gazonul!..si apoi incep plantarea.
Am vb la o statiune viticola si-mi dau pomi fructiferi garantati..cam de 1.5 m inaltime..
Tala spune:
Mik bine ai revenit!
eu n-am apucat sa pun bujorii.
In plus acum 2 nopti am uitat Monalisa afara si i-au degerat f multe frunze si cred toate florile si era superba. N-a cedat de tot, dar arata tare chinuita acum.
Am vazut bobocii la muscarii de-abia-i astept!
Eu pun in fiecare an usturoi in jurul trandafirilor.
Nu cred ca e ata de frig incat sa fie problema pt dalii sau canna
leeloo2004 spune:
Subscriu la ce a spus si Liviana versus limba-mielului&rosii - nu am observat nici imbunatatiri la rosii si nici altceva, iar limba mielului s-a balarit rau, plus ca mi-a iesit si anul trecut... Levantica am si eu linga trandafiri, dar asta nu a impiedicat puricii cei negri sa-mi invadeze trandafirii... asa ca nu stiu ce sa zic, mie astea-mi suna mai mult ca mituri...
Si la mine muscarii au boboci - unul a fost mai repezit si a si inflorit; am pus citeva dalii (multumesc inca o data Tala! ) intr-un ghiveci mare, afara, ghiveciul cu canna am zis ca-l scot afara weekendul care vine (deja au rasarit), pe restul de dalii si canne planuiesc sa le plantez tot in weekendul care vine.
Azi am trecut pe la dedeman si mi-am mai luat palisade ca sa fac si coltul vesel (de data asta e chiar colt...) - intrucit e mai mereu la umbra, am sa pun acolo o hortensie (eu pina acum am tinut-o afara si vad ca nu a patit nimic) si un crin hosta (pe asta l-am luat tot acum, de la dedeman). Pe linga gard am pus asta toamna jugastru si am sa mai pun cativa bulbi de narcise (am tot primit la birou bulbi de narcise fortati, in ghiveci) - sper sa fie ok desi sunt mai mereu la umbra). Problema este ca trebuie sa cumpar si ceva pamint - in zona aia pamintul e tare prost, am incercat sa-l sap putin weekendul asta si nu am reusit mare lucru....
Eu cred ca am o problema cu rasadurile de rosii - mi-au rasarit, dar stagneaza, nu au inca primul rind de frunze, desi de obicei se dezvoltau foarte repede...o sa incerc sa le repic deja in pamint special de rasaduri sa vad daca le pot da ceva avant sau le pun cruce...
Kim - rizomii de irisi trebuiau pusi direct in pamint!
gogosel spune:
Cand va citesc ca aveti 'nspe mii de flori si bulbisori...parca imi vine sa pun Eu sunt mai comoda in sensul ca imi place sa le bibilesc/plantez insa sunt dezamagita daca nu obtin un rezultat fabulos. De aceea bat pe trandafiri, craite, salvie, canna, ca astora le merge bine si in piatra de munte.
Imi rasar si mie crinii hosta insa timid. Cred ca mare parte au degerat. Mai am niste catina decorativa si nu mai stiu pe ce parte a gardului sa o plantez incat sa nu fac "o varza".
Am mai semanat a doua oara in ghiveci niste salvie. Poate e cu noroc. Precum si niste levatica insa afara. Craitele semanate afara au rasarit insa am deslusit mai multe feluri de frunzlite , deci solutia va fi sa le cresc impreuna cu buruienile. Galbenelele nu au rasarit.
In schimb cannele din casa din pet-uri cresc ca nebunele. Deja unele au frunze cat palma. Azi le voi pune pe pervaz afara la aclimaticare, pana diseara.
Siiii, vestea cea mai importanta este ca ***mi-a rasarit gazonul, mi-a rasarit gazonul.*** Nu tot ce e drept insa festuca aia ce germineaza in 10 zile a rasarit. Celelalte in maxim 3 saptamani, insa depinde si de temeratura. Si noroc ca am adaugat nisip din abundenta pe deasupra- tine umezeala si nu lasa pamantul lipicios sa devina lipicios , bun de luat pe papuci.
Muscatelor curgatoare de la balcon le merge bine insa din nerabdare ca sa le vad mai maricelele-am dat niste fertilizant Sper sa nu le ard. De fapt am pus la toata gradina Noroc ca e granulat si solubilizeaza in timp.
georgipuia spune:
Buna ziulica... asa spre final..
La noi nu a mai fost asa ger azi noapte... la voi?
Trandafirasul pitic parea ok aseara, sper sa fi scapat nevatamat. Aseara am acoperit tot, nu mai las nimic neprotejat
V-am citit pe nerasuflate si mi-am notat ce vreau sa va scriu
Mi-a zis un nene care a facut nu stiu ce scoala agricola (de multe ori zice bine ce zice) ca Fritillaria trebuie plantata in saptamana Floriilor si de preferat de un barbat Acu ma paste un gand sa le "mute" sotul saptamana asta.. Ce ziceti?
Aseara am gasit in posta plicul de la Suceava.. sunt tare incantata si azi am timp sa le seman. Cred ca le pun in ghivece si pun biletele sa stiu care cum sunt.
Bonsai... ai scris gladiole verzi? cum or fi oare... Si eu sunt adepta culorilor cat mai deosebite, dar verzi nu am vazut. Cea mai "altfel" care am achizitionat-o este o gladiola albastra precum papagalul Blue din filmul de desen animat cu acelasi nume...
Gogosel noi nu am pus inca gazonul, dar am inregistrat ideea cu nisipul. Sa vad cand si de unde fac rost si eu de nisip. Sper sa rasara si sa fie frumos si gazonul nostru pana la mijlocul lui mai... daca as reusi sa torn macar placa pentru foisor tot pana atunci ar fi minunat.
Noi am pus in curte mranita. Nu m-am gandit sa pun si la ghivecele cu canna si seminte, dar la semintele de Suceava o sa pun sigur.
Aseara am stabilit locatia pentru trandafirul urcator, l-am si pus, dar sper sa dam zor cu constructia foisorului, sa nu creasca trandafirul inaintea foisorului si sa incomodeze cand s-or apuca baietii de foisor.
Am inteles ca e un consatean care da panselute cu 1-1,5 lei si ma tenteaza maxim... dar inca stau cuminte sa vad ce iese in ghivecelele mele cu seminte... si mi-as dori si eu muscate curgatoare si petunii multe, pentru balcon si foisor.
Cam multe ne trebuie noua si multe vrem, dar le facem incetul cu incetul.
Sa ma laud si eu cu "santierul" din gradina mea ?
Tala spune:
Olympia tie ti-a rezistat cineraria de la un an la altul? eu am suferit mult dupa a mea, a murit repede. Daca reusesti sa o inmultesti ma abonez la una micuta si la niste urechiuse de iepuras
bonsai spune:
sunt in al 2 lea an de gradinarit......
anul trecut am pus 60 lalele,10 trandafiri(acestia erau "cersiti"pe la prieteni)....
primavara asta am pus 5 dalii(sper ca nu au inghetat),si am cam scapat la gladiole,am 6 culori:visiniu cu alb,corai,alb cu roz,mov,galbene....si verzi!!!!...........eu va spun cum sunt pozele pe ambalaj,sa vedem cand infloresc daca seamana sau nu cu pozele.........cred ca mi-am cam dat de lucru cu ele mai ales ca trebuie scoase la toamna ....
capsuni au frunzulite verzi.....poate voi avea recolta anul acesta!!!!
se pare ca vor rasari lacramioarele.....credeam ca le-am pierdut....
Mik spune:
Merci de reprimire, fete dragute cu flori dragute !
Leloo, Olympia, la noi continua sa inghete pina prin luna aprilie si mai si ninge citeodata. Pina la urma am sa astept jumatatea luui aprilie ca sa incep sa plantez bulbii de dalie. N-am vazut deloc asa ceva prin gradini in vecini.
Sa ma vaicaresc de frig : a inghetat in febriarie nasol si tarhonul nu mai creste. Se pare ca leusteanul a scapat cu bine, idem varietatea mea de arpagic.
bonsai, in principiu lacramioarele nu mor (creseteau fain si la Iasi unde e destul de frig). Sa ne spui cind sunt in floare.