Calendarul gradinarului vesel (24)
Raspunsuri - Pagina 12
gogosel spune:
Tala, citeam pe un site de floricultura ca trebuie carnite de 2-3 ori
Daca gasesc maine in brico rasad de salvie cu 1 lei buc, iau. Daca nu, nu. Am rasarite vreo 5 buc (sper sa nu fie buruieni) si am sa pastrez samanta mea. Va fi mai sigura
Pe la mine a dat o grindina de se albise tot pamantul. Am acoperit si trandafirii butasiti ca sa nu inghete.
Referitor la orhidee- stiu ca majoritatea ,la cumparare au niste buretei prin radacini si care cica trebuie scosi chiar daca sunt flori. Altfel moare lent dar sigur. Eu am scos bureteii la toate si le merge f bine.Am pus aceasi scoarta si am mai rupt putin din radacini ca nu mai intrau toate. Le am asezate pe pervaz spre est, deci au soare doar dimineata. Infloresc mereu. Tija stiu ca se taie doar daca se usuca total. Altfel se lasa 2 muguri/noduri din care iese alta crenguta. Sper ca am fost coerenta Daca frunzele sunt ok, ii apar radacini noi, eu zic sa fie lasata in pace . Isi va reveni.
Tala spune:
Gogosel te referi la crizanteme, nu? Asa mi-a zis si un nene care le vindea in targ asta toamna si asa o sa fac.
Cu orhideea asa stiam si eu ca tija se taie doar daca s-a uscat, altfel eu nu le tai si din ele dau noi ramificatii la urmatoarea inflorire.
Am vazut in catalogul de la Brico ca au si salvie, parca la 13lei 10 buc. Tot asa au si pufuleti, lobelia, petunii si inca altele. Of! si eu nu pot sa merg!
Mai ziceti fetele ce gasiti la oferte prin magazinele de specialitate, va rog
b.nica spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Tala Pana la urma am pierdut catinele (multumita soacra-mii), dar am decis sa nu mai iau pt ca mi-a spus o prioetena de o padure de la Comarnic care duduie de catina si alte fructe de padure. Deci in toamna acolo ma gasiti la cules. |
Tala, vezi ca la catine este necesara ca sa rodeasca, cel putin o planta reproductiva pt. plantele productive.Se vand, daca vrei iti spun unde am gasit mai ieftine, la pachet amandoua.Daca iti iei un astfel de pachet mai poti adauga alte 10-17 plante din zona fara sa te ingrijesti de polenizare.
b.nica spune:
citat din mesajul lui lbelciug ..Sa stii ca datorita tie mi-am luat si eu cele 3 volume cu povestea Reginei Maria , e captivanta si interesanta, din pacate cu timpul stau prost si abia sunt la vol II... |
Va sfatuiesc pe toate sa luati cel putin ultimele volume(VIII si IX) din "Insemnari zilnice" ale Reginei Maria a Romaniei!
Era mult mai impatimita decat noi de gradinarit si descrie pe sezoane, aproape zilnic, ce flori punea sau cum aratau dupa cum le-a aranjat ea in urmatoarele locatii: Sinaia, Bran, Copaceni, Scrovistea si mai ales impresionanta gradina de la Balcic pe care am si vazut-o.
La Balcic, daca mergeti prin Bulgaria merita sa o admirati, dar asigurati-va ca v-ati rezervat suficient timp, o locatie pe care ea o numeste in Jurnalul ei zilnic, Tenha Juvah, o sa ramaneti fara respiratie, este o capodopera!
Am un album de fotografii cu Regina Maria in gradinile de la Balcic.Este impresionant desi sunt poze alb-negru.Iti sugereaza frumusetea creata cu atata ingeniozitate de conditiile mediului la care s-a adaugat simtul artistic autentic al Reginei.
Este impresionant de asemenea gustul ei desavarsit in amenajarea "Palatului"( mai curand o villa f. modesta pt. gustul imbogatitilor de acum!) de la Balcic cat si a Castelului Bran.Extrem de simplu si totodata foarte modern pentru acea epoca.
Daca as fi fost regina, asa mi-ar fi placut si mie sa-mi folosesc timpul liber si energia creatoare: sa imbin frumusetea naturii cu simtulul artistic si nu in ultimul rand, cu ceva semne de amprenta esoterica.
Ce a realizat ea la Balcic arata ca era o persoana deosebita si un spirit evoluat!
Tala spune:
B.nica stiu, asa le-am si luat pe cele pe care mi le-a omorat soacra, pereche. Insa am inteles ca se fac mari si tepoase, asa ca pt o perioada nu mai pun in curte ci voi merge doar la cules. Vreau sa pun mai multe plante de goji. Imi pare rau ca am pierdut vremea pana acum si n-am pus la incoltit. Plantuta mea e cam mititica si nu stiu daca merge sa iau o crenguta din ea (poate se indura vecinii de mine sa-mi dea)
Dupa ce abandonasem canna in toamna am primit acum o galeata . Le-a pus sotul, sa speram ca el are mana mai buna.
gogosel spune:
citat din mesajul lui Tala Gogosel te referi la crizanteme, nu? Asa mi-a zis si un nene care le vindea in targ asta toamna si asa o sa fac. Cu orhideea asa stiam si eu ca tija se taie doar daca s-a uscat, altfel eu nu le tai si din ele dau noi ramificatii la urmatoarea inflorire. Am vazut in catalogul de la Brico ca au si salvie, parca la 13lei 10 buc. Tot asa au si pufuleti, lobelia, petunii si inca altele. Of! si eu nu pot sa merg! Mai ziceti fetele ce gasiti la oferte prin magazinele de specialitate, va rog tablouri pentru copii |
Da ,Tala, la crizanteme ma refeream la carnit.Ce culori de canna ai primit? Am cumparat primavara asta culorile- roz cu frunze maronii, rosu cu frunze maronii, alb cu putin galben in mijloc,galben cu picatele rosii, galben cu dungi/pete rosii, rosii cu frunze verzi. Mai am galbene. Unele le-am pus in pet-uri in casa si deja au crescut mult, cu multe ramificatii. Cele plantate direct in gradina nu au rasarit.
Eu sunt cu florile de lunga durata Canna, craite,salvie, trandafiri, muscate.
Superoferta din brico nu mai era atractiva sambata. Erau doar muscate si alea vai de ele. In schimb, langa mine e o zona de parcare si mai vin diversi cu plante de vanzare. Si sambata am vorbit cu un nene sa cumpar luni (sambata nu aveam timp de plantare)
craite destul de mult crescute si inflorite fff frumos ci 1.5 lei. Si imi va aduce si salvie insa mai tarziu. Vreau sa fac un rond cu craite si unul cu flori de salvie.
bonsai spune:
la noi in Ardeal,oferta de flori in piata e foarte buna,depaseste orice oferta de magazin....vin ungurii cu oferte de panselute(o splendoare)la 1-1,5 lei ,petuniile cam la fel,primulele au fost cam 3,5-4 lei,sa vedem muscatele(au de toate felurile),anul trecut aveau de la 5 lei,primele oferte,pana la 2,5 lei......iar cele curgatoare erau la mare trecere.......
....pomii sosesc de la producatorii cu pepiniere de la Aiud,Ciumbrud,Alba cu preturi intre 10 si 14 lei......
Tala spune:
Gogosel dar de ce nu semeni tu craite? ies f usor si frumos.
De canna chiar nu stiu ce sa-ti zic pt ca vecinul care mi le-a dat nici nu stia cum se numesc . Am mai primit azi si niste bujori si cica o floare rosie (de la acelasi vecin evident)
bonsai spune:
magnoliei mele se pare ca ii prieste noul ghiveci si pamantul cu ph acid,are 5 boboci si din primii 2 au aparut frunzulitele........
olympia spune:
Dragelor, va rog sa impartasiti experientele voastre in privinta combinatiilor de plante, daca dupa ce ati plantat ceva in apropierea altei plante, ele s-au impacat bine, s-au dezvoltat frumos si s-au inmultit. Ma intereseaza succesul combinatiilor atat din pdv botanic cat si estetic. Si sigur ca ma intereseaza si combinatiile aparute spontan. La noi de pilda, toporasii de padure rasar an de an sub tufele de trandafiri. La fel caldarusele, am cateva tufe sub un trandafir urcator, le merge bine amandurora si arata ok, caldarusele imbraca baza tulpinii trandafirului, inflorite sau nu, frunzele lor dau bine acolo.
Am citit ca ar fi buni prieteni si trandafirii cu levantica, a incercat cineva?
Mai avem menta rasarita de multi ani sub caprifoi si alt soi de menta sub un coacaz negru, prospera ambele. As vrea sa raspandesc cineraria si urechile iepurasului in mai multe straturi, mai la soare asa, cam ce vecini li s-ar potrivi? Cromatic frunzele gri-argintii dau bine mai ales cu flori albastre/roz/lila... sa fie garofite, salvie, levantica ?
Daca stiti plante "dificile" la combinatii, amintiti-le si pe acelea, va rog.