Strategii pentru un viitor sigur si imbelsugat
Raspunsuri - Pagina 13
michelle-usa spune:
nici eu nu vad de ce se face mare caz din predarea religiei in scoala.
atita timp cat 80+% din populatie e declarata crestina ortodoxa, cat se boteaza si se cununa in biserica,sutn biserici ortodoxe la fiecare cartier cu multi enoriasi inscrisi, preotii sunt primiti in case de zile importante...totul e cat se poate de acceptat, dar culmea nu se accepta sa fie predata in scoala.
eu cred ca problema intervine cand, in scoala copiii invata ce inseamana religia ortodoxa, si incep sa spuna si acasa ce au invatat, iar parintii care doar sunt declarati crestini ortodocsi dar habar nu au cu ce se maninca, nu mai sunt de acord cu ce aud...
deci eu situatia asta cu predarea religiei ortodoxe in scoala, o vad ca un fel de iluminare, in primul rind a parintilor(prin copii) despre credinta declarata...dar neinteleasa si nepracticata.
michelle
Katya spune:
B-nica, or fi dupa tine mesajele mele jenante, dupa mine sint f frumoase, macar au logica si o argumentatie buna, nu-s nici confuze, nici ilogice si nici agresive, proasta idee sa vorbesc cu tine, n-am s-o mai fac altadata.
Nelia, pe cuvint ca nu vad cum am compara Canada cu Romania in privinta religiilor, bineinteles ca aici ar fi imposibila, dar acolo vad ca se practica de ani buni si n-am vazut nici indoctrinati si nici cultivati de pe urma ei(ai si tu rude acolo, oi avea nepoti, ai vazut ceva ciudat la ei din cauza religiei?),nu reusesc sa vad unde-i incalcarea drepturilor omului,in fine, nu mai am de zis, ce am zis mie-mi pare clar, ba chiar de fiecare data-mi propun sa nu cumva sa ma mai bag in subiecte de-astea cu Ro si cu biserica si uite ca nu reusesc, nu stiu ce m-oi face.
Maria_1 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui michelle-usa nici eu nu vad de ce se face mare caz din predarea religiei in scoala. atita timp cat 80+% din populatie e declarata crestina ortodoxa, cat se boteaza si se cununa in biserica,sutn biserici ortodoxe la fiecare cartier cu multi enoriasi inscrisi, preotii sunt primiti in case de zile importante...totul e cat se poate de acceptat, dar culmea nu se accepta sa fie predata in scoala. eu cred ca problema intervine cand, in scoala copiii invata ce inseamana religia ortodoxa, si incep sa spuna si acasa ce au invatat, iar parintii care doar sunt declarati crestini ortodocsi dar habar nu au cu ce se maninca, nu mai sunt de acord cu ce aud... deci eu situatia asta cu predarea religiei ortodoxe in scoala, o vad ca un fel de iluminare, in primul rind a parintilor(prin copii) despre credinta declarata...dar neinteleasa si nepracticata. michelle |
Nu e prima data cand un alt mesaj de-al tau imi merge la suflet.
Si eu gasesc aceleasi motive si aceeasi logica. Mai ales ca vad cu ochii mei cata lume vine la biserica pentru nunta si pentru botez. Cu alai mare, cu fotografi, cu camere de filmat, cu tzol de sarbatoare. . .
Nu e de mirare ca multi inteleg religia din 'auzite'. Dar e trist.
Dupa atatea decenii in care puteai intra la puscarie daca te inchinai pe strada sau daca vorbeai despre credinta in Dumnezeu. . . dupa atatea decenii in care preotii (calugarii) au fost toruturati sau omorati in inchisorile comuniste. . . Bisericile daramate......
Oameni cu carti despre teologie in casa infundau puscariile si erau considerati tradatori de patrie.... oameni care nu indrazneau sa isi faca semnul crucii decat cu limba in cerul gurii, oameni carora le era frica sa le vorbeasca copiilor despre religie si Dumnezeu ca sa nu cumva 'se scape' la scoala. . .
Dupa atatea decenii de indoctrinare si privare de libertatile esentiale. . . oamenii inca se declara crestini. . . dar multi dintre ei. . . au un soc cand inteleg (cateodata chiar de la copiii lor) ce e ala crestinism.
Pe de alta parte. . . faptul ca s-a predat atat de slab in scoli, faptul ca Biserica nu s-a implicat intr-atat incat sa faca catehizarea accesibila oricui....ne permite sa facem judecati nepotrivite. . . 'din auzite', sa facem ca surdu' care n-aude, dar le potriveste.
Pe mine ma socheaza crestinii care se numesc crestini si numesc invatarea semnului crucii si a rugaciunii 'Tatal Nostru' sau 'Inger, ingerasul meu' indoctrinare si privare de libertate. Pur si simplu ma cutremura...imi sta mintea-n loc.
andacos spune:
Citat: |
citat din mesajul lui saskia Andacos ce chestie, n-as fi zis despre Germania . Oare o fi diferit de la land la land? |
Ce n-ai fi zis,ca se face religie sau etica(repet etica este alternativa obiectului de studiu religie,deci nu esti obligat sa faci religie ,potzi face etica)in scoli?
Nu stiu sa spun daca e diferit de la land la land,pot raspunde fetele din alte landuri,nepoata mea(e in alt land)e in clasa I,uite nu stiu acum sa spun daca face religie,dar am s-o intreb pe sora mea!
Dana
www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit
nelia spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Katya Nelia, pe cuvint ca nu vad cum am compara Canada cu Romania in privinta religiilor, bineinteles ca aici ar fi imposibila, dar acolo vad ca se practica de ani buni si n-am vazut nici indoctrinati si nici cultivati de pe urma ei(ai si tu rude acolo, oi avea nepoti, ai vazut ceva ciudat la ei din cauza religiei?),nu reusesc sa vad unde-i incalcarea drepturilor omului,in fine, nu mai am de zis, ce am zis mie-mi pare clar, ba chiar de fiecare data-mi propun sa nu cumva sa ma mai bag in subiecte de-astea cu Ro si cu biserica si uite ca nu reusesc, nu stiu ce m-oi face. |
Katya, tu stii ca eu te respect pentru credinta ta, am mai avut noi discutii frumoase pe acest subiect si nu ne-am suparat.
Insa si din mesajul tau se intelege ca si tu intelegi ca oamenii sint diferiti si au dreptul sa fie si sa le fie recunosca diferenta. Inteleg ca pe tine si pe cei care gindesc si simt ca tine nu deranjeaza introducerea religiei ca materie optionala. Dar inteleg si ca exista parinti, si nu putini, care sint deranjati de acest lucru. Si nu se ia in calcul acest lucru, ci se tot da cu faptul ca 90 la suta dintre romani sint declarati ortodocsi. Si? La servici au in pauza de masa ora de religie, se roaga, se duc la biserica? Nu, o fac, cei care o fac, duminica. Si atunci de ce copilul ar fi obligat sa invete sa se inchine cind acasa nu o face sau o face altfel in tompul orelor de curs? Aici e incalcarea...
Nu vi se pare nimic ciudat pentru ca e ceva care va convine, care se potriveste cu valorile voastre. Insa la fel ai reactiona si tu daca s-ar introduce o materie in care s-ar demonta pas cu pas (nu stiinta, asta se face in mod obiectiv, ci o materie asemanatoare cu religia, optionala) fiecare argument adus in sprijinul credintei tale. Atunci ai intelege cit de personala este aceasta credinta a omului? Si copilul tau ar fi inscris la un astfel de curs din oficiu, tu te-ai duce si ai face cerere sa fie retras, dar ti s-ar spune ca le pare rau, dar nu se poate, pentru ca nu are unde sa stea copilul in acest timp: la biblioteca nu se poate pentru ca nu poate ramine singur, dar nu are cine sa-l supravegheze, alta alternativa nu exista, poate sa stea pe hol sa astepte... si nu poate nici pleca acasa, cari Religia nu e pusa ultima ora. Cum ar fi atunci? Ceea ce scriu s-a intimplat parintilor care au incercat sa retraga copilul de la ora de religie, avind argumentele lor, care trebuie respectate.
Nu poti lasa existenta alternativelor la latitudinea scolilor, unde exista alternative pentru ca directorul intelege situaita si vede incalcarea drepturilor e bine, unde nu, nu... Alternativele trebuiau sa fie stipulate in programa scolara, iar parintele ar trebui sa primeasca acasa o lista cu materiile optionale la care sa inscrie copilul.
Cornelia
Mais ce travail est souvent désagréable, donc impopulaire. (Carl Gustav Jung)
Maria_1 spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui andacos
Ce n-ai fi zis,ca se face religie sau etica(repet etica este alternativa obiectului de studiu religie,deci nu esti obligat sa faci religie ,potzi face etica)in scoli? Nu stiu sa spun daca e diferit de la land la land,pot raspunde fetele din alte landuri,nepoata mea(e in alt land)e in clasa I,uite nu stiu acum sa spun daca face religie,dar am s-o intreb pe sora mea! |
Apropo de copiii care nu frecventeaza (din diferite motive) orele de religie, asta mi se pare o chestie foarte buna. Din nou, altii gasesc solutii si noi ne vaicarim.
Sa faci etica in loc de religie (si sa fi notat) mi se pare o alternativa grozava. In plus, e extrem se simplu de aplicat. Si banuiesc ca multi parinti (de alte religii sau atei) ar fi foarte multumiti.
Ar putea fi facute aceste ore in paralel si nici nu s-ar mai pune problema 'unde' se duc copiii astia. Nici nu ar mai fi 'siliti' sa 'asiste' la orele de religie.
Maria_1 spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui nelia
Katya, tu stii ca eu te respect pentru credinta ta, am mai avut noi discutii frumoase pe acest subiect si nu ne-am suparat. Insa si din mesajul tau se intelege ca si tu intelegi ca oamenii sint diferiti si au dreptul sa fie si sa le fie recunosca diferenta. Inteleg ca pe tine si pe cei care gindesc si simt ca tine nu deranjeaza introducerea religiei ca materie optionala. Dar inteleg si ca exista parinti, si nu putini, care sint deranjati de acest lucru. Si nu se ia in calcul acest lucru, ci se tot da cu faptul ca 90 la suta dintre romani sint declarati ortodocsi. Si? La servici au in pauza de masa ora de religie, se roaga, se duc la biserica? Nu, o fac, cei care o fac, duminica. Si atunci de ce copilul ar fi obligat sa invete sa se inchine cind acasa nu o face sau o face altfel in tompul orelor de curs? Aici e incalcarea... Nu vi se pare nimic ciudat pentru ca e ceva care va convine, care se potriveste cu valorile voastre. Insa la fel ai reactiona si tu daca s-ar introduce o materie in care s-ar demonta pas cu pas (nu stiinta, asta se face in mod obiectiv, ci o materie asemanatoare cu religia, optionala) fiecare argument adus in sprijinul credintei tale. Atunci ai intelege cit de personala este aceasta credinta a omului? Si copilul tau ar fi inscris la un astfel de curs din oficiu, tu te-ai duce si ai face cerere sa fie retras, dar ti s-ar spune ca le pare rau, dar nu se poate, pentru ca nu are unde sa stea copilul in acest timp: la biblioteca nu se poate pentru ca nu poate ramine singur, dar nu are cine sa-l supravegheze, alta alternativa nu exista, poate sa stea pe hol sa astepte... si nu poate nici pleca acasa, cari Religia nu e pusa ultima ora. Cum ar fi atunci? Ceea ce scriu s-a intimplat parintilor care au incercat sa retraga copilul de la ora de religie, avind argumentele lor, care trebuie respectate. Nu poti lasa existenta alternativelor la latitudinea scolilor, unde exista alternative pentru ca directorul intelege situaita si vede incalcarea drepturilor e bine, unde nu, nu... Alternativele trebuiau sa fie stipulate in programa scolara, iar parintele ar trebui sa primeasca acasa o lista cu materiile optionale la care sa inscrie copilul. |
Nelia, eu sunt de acord cu religia in scoli, dar inteleg perfect problemele pe care le expui.
Dar problemele astea nu au legatura nici cu religia, nici cu profesorii de religie, nici cu orele de religie din scoala, nici cu Biserica, nici cu preotii sau cu Biblia.
Problemele tale au legatura cu scoala (conducerea si/sau personalul). Profesorii de la alte materii sau directorii alcatuiesc orarul. Pe ei trebuie sa ii intrebi de ce nu ofera un drept garantat prin constituitie. De ce nu pun ora de religie la inceputul sau la sfarsitul programului? Trebuie sa ti se dea un raspuns.
Conducerea scolii, alaturi de consiliul de administratie trebuie sa gaseasca solutii ca sa respecte drepturile TUTUROR copiilor.
Nu se poate sa iti fie refuzata cererea pe motiv ca nu au ei solutii. Ei TREBUIE sa aiba solutii pentru ca asa le cere legea.
Daca ar fi copii musulmani in clasa ce s-ar intampla? Ar spune acelasi lucru? Daca da, eu mi-as retrage copilul de la o asemenea scoala si i-as reclama pana in panzele albe.
Degeaba spui ca unora le convine si altora nu. Nu asa se pune problema intr-o tara normala. Nu e dupa cum le convine unora. E dupa reguli, legi si drepturi fundamentale.
Exista N solutii. N-au decat sa adopte una dintre ele. Parintii nemultumiti sa ii stranga cu usa, sa ii reclame la inspectorat, la minister si sa isi ceara drepturile.
Nu se poate la biblioteca, sa puna la dispozitie o sala de lectura si sa puna un profesor/cadru didactic sa vina peste program ca sa aiba sub observatie acesti copii.
Sa puna la dispozitia parintilor o materie optionala (habar n-am, arte martiale, pictura murala, educatie civica, orice).
Sa puna orele la sfarsitul programului sau la inceput pt ca acesti copii sa poata veni mai tarziu sau pleca mai devreme.
Daca li se permite sa isi faca de cap, o vor face. Dar nu asa este firesc. Solutia nu este sa va revoltati pe cei carora le 'convine' si pe orele de religie. Nu rezolvati nimic si va faceti 'sange rau' inutil.
Sfatul meu ar fi sa tratati si sa bandajati unde este rana, nu pe langa.
kariguld spune:
pardon, in scoala nu se preda religia, ci ortodoxia. in unele scoli chiar indoctrinare. daca un pastor penticostal/baptist/evanghelic ar preda religia copiilor majoritar proveniti din familii ortodoxe, cu rugaciune pe genunchi si altele de gen, sunt convinsa ca parintii ar fi in secunda doi la scoala.
si indiferent ce credeti voi eu raman la parerea mea. religia, la forma actuala nu are ce cauta in scoala.
michelle-usa spune:
trebuie sa se intelaga bine ca,credinta nu e ceva, un program de "duminica intre 8-12".credinta o ai si o arati 24/7. daca te arati ca esti credincios doar dumiminca, de fapt nu esti de loc, e doar o iluzie de credinta...
si sa arati ca esti credincios nu neaparat inseamna ca nu te opresti din facut cruci sau stat numai cu mainile impreunate...
e un drum lung si trebuie inteles din start care-i sunt princiipiile si apoi decis daca vrei sa-l urmezi sau nu.
nu poti sa te numesti crestin dar apoi sa spui...ca tu in Adam si Eva nu crezi, ca in pacat nu crezi, ca vorbind despre Iad si Rai...e deja ajuns la extremism.
Nu.Cand alegi sa te numesti crestin urmezi principiile lui Isus, nu pe ale tale...
Nu ce crezi tu ca e bine sau rau, ori ce-ti face tie sens...asta e credinta, sa crezi in ce spune Isus.
In felul asta , cand copiii sunt invatat de mici despre credinta si cu "ce se maninca" cand vor fi mari vor avea deja o baza de cunostiinte si apoi va fi alegerea lor.Nu vor mai fi ca alte generatii care habar nu au de numele care il poarta.
si stati linistiti ca nu vor iesi indoctrinati...
la cata matematica se preda in scoala nu toti ies matematicieni.
michelle
XIO spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Maria_1
Nu te supara ca intreb, dar cam ce fel de ortodoxie ti-ar placea tie sa se predea? Asa de curiozitate. Toate exemplele tale 'pica' pt ca nu au nici o legatura cu ortodoxia, ci doar cu niste chestii luate 'din auzite'. Daca vorbim in 'presupuneri' si despre de 'am auzit' eu in tramvai. . . nu, multumesc! |
Maria, nu sunt "luate din auzite" (zau ca nu inteleg nimic din mesajele tale). Religia nu inseamna ochelari de cal si invatarea pe de rost orbeste.
Michelle, eu cred in Dumnezeu dar nu cred in Biblie. Sunt niste interpretari date de oameni unor fenomene si intamplari care la momentul respectiv nu aveau explicatie, sunt si niste invatamint bune, sunt si manipulari samd.
Referitor la a lua ce vrei din Biblie, si ca asta nu mai e credinta, pai tot pe forumul asta mi se explica de cineva credincios ca nu mai credem in vechiul testament, adica asta cu femeia murdara la menstruatie e invechita si nu se mai aplica, cum e pana la urma?
Referitor la evaluarea gradului meu de credinta de catre tine, Maria si altii, nu pot decat sa rad.