gradinita la 5 ani.....prea tarziu??

gradinita la 5 ani.....prea tarziu?? | Autor: nikol24

Link direct la acest mesaj

Fetita mea face 5 ani in septembrie.Am incercat sa o ducem anul trecut la gradinita dar a fost un chin,plangea tot timpul,nu manca nimic,am renuntat.La noi nu a fost o problema pentru ca ea sta la bunici cand noi suntem la munca si am hotarat sa stea acasa si sa incercam anul acesta.Un alt motiv a fost faptul ca am vazut si auzit f multe cazuri de neglijenta la gradinite si ne am gandit ca la bunici este f bine ingrijita si putem sa mergem la munca fara frica (,)ca fetita ar putea pati ceva ,frica pe care am o am si acum cand ma gandesc ca trebuie sa o ducem la gradinita.
Problema care ma macina de ceva timp este ca fetita noastra este mai timida,se acomodeaza greu in locuri noi si cu oameni noi si ma gandesc ca o sa i fie f greu sa se obisnuiasca la 5 ani la gradinita.Va intra direct grupa mare.
Este cineva aici care a dus copilul la 5 ani la gradinita?Cum s a acomodat?VI se pare ca ar fi prea tarziu ca am asteptat prea mult?
Astept sfaturile voastre si va multumesc mult

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns eveline spune:

Daca fetita avea 3 ani si te gandeai s-o dai la gradi la 5 te-as fi sfatuit sa nu mai astepti si sa o dai mai repede...dar de-acum ce sa mai zic, deja are 5, e tardiv sa te mai gandesti daca e tarziu sau nu....
Iti inteleg temerile legate de ingrijirea la gradi vis-a-vis de ingrijirea acordata de bunici, astea le-am avut cu totii; insa gradinita nu inseamna numai ingrijire: inseamna si socializare si deprinderea unor cunostinte pe care oricat te-ai stradui nu reusesti sa i le faci acasa...zic eu...asta doar in cazul in care bucnicii nu sunt extrem de implicati si fac cu ea "materia" ce se face la gradinita...ma refer la grupele mari. Acum fetita ar trebui sa fie in grupa mare daca fac bine calculul. Este o vorba: mai bine mai tarziu decat niciodata.
Una peste alta sfatul meu e sa o dati la gradinita mai ales ca e mare de-acum si in curand va incepe scoala...si pe langa faptul ca nu va fi obisnuita cu ideea de colectivitate va asigur ca veti avea de "tras" in ceea ce priveste pregatirea si cerintele scolare...am copil in clasa I si nici nu vreau sa ma gandesc cum ar fi fost sa intre in scoala fara baza pe care a avut-o de la gradinita....

Mult succes!

mamica de Andreea Bianca(05.12.04) si Victor Darian(05.10.10)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns fiona67 spune:

Si eu tot la 5 ani am de gand sa-mi dau baietelul la gradinita, asta daca nu-l inscriu direct la clasa 0 la 6 ani. Am avut o tentativa anul acesta, la grupa mica, si l-am retras pentru ca tipa educatoarea, nu-i scotea afara si le punea desene animate in prostie. A fost la programul scurt. Desi n-a mers nici 2 saptamani (in 2 luni) era mereu incordat si-mi sarea in brate cand veneam sa-l iau de parca nu ma mai vazuse de 1 an! La un moment dat mi-a spus ca educatoarea a tipat si la el, ca tipa mereu si copiii plang, asa ca el nu mai vrea sa mearga la gradinita. Am fost total de acord, oricum eu am fost din primele zile nemultumita pentru ca nu erau scosi afara iar tv-ul megea non-stop pe desene animate. Sotul meu s-a dus si la directoare sa discute cu ea pb astea, dar a fost degeaba. Iar gradinita este dintre cele bine cotate!
Acum il duc la inot, ateliere si mult in parc.
M-am uitat peste programa gradinitelor si n-as spune ca ai pierdut mare lucru, daca vrei ti-o trimit si tie. Iar chestia cu socializarea e supraapreciata, si in parc sunt copii si se leaga prietenii. Teoretic e frumos la gradinita, dar in practica oamenii strica ideea. Educatoarele tipa, ingrijitoarele nu-si fac treaba, mancarea nu se compara cu cea de acasa.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eveline spune:

Fiona - ai incercat sa schimbi gradinita? Sa gasesti una unde educatoarele si ingrijitoarele nu tipa la copii si acestia merg cu drag? Nu trebuie sa generalizezi sa spui ca la gradinita ingrijitoarele nu au grija si educatoarele tipa...sunt cazuri, nu neg dar asta nu inseamna ca la TOATE gradinitele se intampla asa si de-acum acestea sunt un bau bau...
Acea programa care tu zici ca nu e mare lucru sa stii ca e mare lucru....e chiar foarte mare lucru. Daca tu faci zilnic cu al tau copil ce este acolo si-l bagi in scoala pregatit, jos palaria, ma inclin in fata ta....

mamica de Andreea Bianca(05.12.04) si Victor Darian(05.10.10)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

Eu mi-am dus baietii de la 3 ani la gradi. Nici nu-mi imaginez cum ar fi fost sa stea acasa cu bunicii. Si ca sa nu fie sub influenta bunicilor (rasfat, televizor, sa faca doar ce vor ei...) i-am dat la program lung si dupa gradinita diverse activitati (engleza, karate, inot, ftk - nu toate odata si diferite functie de aptitudinile copilului). I-am avut (cel mic e in ultimul an) la o gradinita de stat si sunt (dupa 6 ani!) multumita de educatoare (care nu tipa si se ocupa de ei), de ingrijitoare (lingi pe jos la toalete - chestie pe care n-o vei vedea la scoala) si mancare (nici-o problema digestiva, mancare gustoasa).
Cred ca nu ai nimerit gradinita potrivita.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lorikay spune:

Si eu cred ca nu ai nimerit gradinita potrivita.
In afara de socializare gradinita ii ajuta pe copii sa fie disciplinati pentru a putea face fata la scoala, ii obisnuieste cu alta persoana pe care trebuie sa o asculte (in afara de mama si tata).
Nikol, spui ca fetita este timida si de acee crezi ca ii va fi greu la gradinita dar gandeste-te ce va insemna sa mearga direct la scoala.
Nu te mai gandi daca este tarziu sau nu (oricum nu mai poti da timpul inapoi) si du fetita la gradinita. Pentru a-i fi ei usoara adaptarea va trebui mai intai sa scapi tu de temeri, sa te relaxezi si sa ii explici despre ce este vorba (deja este mare si intelege altfel deacat fiica-mea, de exemplu, care a mers la gradi de la 1 an si 10 luni).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristinuk@ spune:

o lasi la program scurt nu conteaza ca nu mananca acolo mananca acasa
eu zic ca e benefica gradi fata mea e in primul an a invatat o gramada de lucruri noi merge cu placere nu a plans decat cand a venit vorba de somn asa ca am scurtat programul ea nu doarme ziua de obicei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns fiona67 spune:

Cam asa ar putea fi definita experienta noastra. Am scris pe blog ce am simtit dupa cele 2 luni de gradi ale baietelului meu, fara sa dau nume, date.

http://roxanaraducan.blogspot.com/2011/11/gradinitele-de-stat-aspiratoare-de-bani.html

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oana_alice spune:

nikol24, daca spui ca fetita ta e timida, de nu incerci sa o duci mai des la locuri de joaca, la alti copii in vizita su poate chiar la balet sau dansuri. poate asa i-ar fi mai usor sa se acomodeze la gradinita. si poate chiar ar trebui sa cauti o alta gradinita pana si tu si mai ales fetita ta sunteti multumite :)
probabil ca integrarea in colectivitate se face mai greu la varste mai mari, dar e in fond si la urma urmei e un copil si carui copil nu-i place sa se joace, sa cante, sa danseze, sa descopere lumea asa cum se intampla la gradinita? are nevoiul de tot sprijinul si intelegerea ta. arata-i ca o sustii si mai ales ca intelegi prin ce trece.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lulu77 spune:

clar gradinitza.

nu sunt de speriat gradinitzele, si nu cele de stat, totul este sa gasesti o educatoare care sa isi faca meseria cu placere, dedicatie si devotament.
ca tipa, urla, pune desene(vina parintilor ca accepta TV in sala de curs), se intampla si la privat.
cauti alta gradinitza unde nu se intampla ceea ce te deranjeaza.
ceea ce invata/face un copi intre 3-6 ani la gradinitza, indiferent ca este cu program scurt sau lung nu poate face acasa cu bunicii/bona/etc.
Totul este sa cauti ceea ce ai nevoie ptr copilul tau.

si Luca a mers 2 zile la o gradinitza de stat langa casa, primele din viata lui, la 3 minute distanta de casa, avea 3 ani, si mi-a povestit ca il plesneste dna educatoate peste mana (este stangaci) si m-a intrebat ce inseamna handicapat-ptr ca i s-a spus asa , dar am schimbat rapid, in a 3 zi gradinitza, la 3 statii de autobuz distanta, si merge zilnic de atunci(este deja grupa mijlocie), cu placere, iar perioada vacantelor este un adevarat chin ptr el, ii simte lipsa, vrea sa mearga la colegi si intreaba aproape zilnic de dna educatoare.

SOACRA MARE

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arturicii spune:

Nikol, nu are rost sa te necajesti sau sa te impacientezi;

Chiar de curand am intrebat-o pe mama la ce varsta m-a dat la gradi. Si mi-a zis ca pe sora mea la 6 ani si pe mine la 5....

Pe baieti i-am dat devreme la gradi insa ei si cand au intrat in scoala aici, la 5 ani jumate, 2 saptamani au plans dimineata ca nu vroiau sa ramana. Si au fost timizi si au fost lipiti de mine muuult timp.

Acum au 8 ani si s-a mai diminuat timiditatea.

Pe fetita cea mica (are 2 ani acum) intentionez sa o tin acasa cat s-o putea de mult, ideal pana intra la scoala la 5 ani jumatate in grupa pregatitoare.

Daca as fi in locul tau, cu bunici in putere dornici sa stea cu cea mica nu as ezita nici o secunda.
As pune in balanta dragostea oferita de bunici vs "colectivitate"....

Are toata viata inainte cea mica sa se alinieze tuturor normelor societatii insa de bunici, de copilarie, de program de voie doar acum se poate bucura la maxim.

Mergi la inceput