Mamici, tatici, cu copii mai mari-ceva sfaturi?(2)
Raspunsuri - Pagina 8
dana vio spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Rufus
Nu exista reguli fixe sau generale. Care sa se potriveasca la toti copiii. Dar reguli exista, cum naiba... ca nu traim in jungla. Mai e ceva, apropos de scapatul din mana: comportamentul parintelui merge pe o sarma foarte subtire vis a vis de scapatul din mana. Acelasi rezultat il poti avea (din pacate) si daca esti intelegator si daca esti plin de reguli. Iar asta nu inveti din carti, ci de la "fata locului". Sa nu mai pun la socoteala ca, indiferent de bunele intentii, unii suntem mai talentati si altii mai putin, cand vine vorba de educarea odraslelor. Rufus, Tora si iadele www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=d39f778033dd7597d12ac9&source=category&category_id=all" target="_blank">Retrospectiva 2010 "EXPERIENTA este numele pe care-l dam greselilor noastre" Oscar Wilde |
Cu asta nu sunt de acord. Sper sa nu gresesc. (Ma refer strict la fata mea).
Alexandra Maria
14.12.2007
dana vio spune:
Eu n-am spus ca sunt reguli universale, fiecare parinte trebuie sa "vada" ce se potriveste firilor lor, adica parinte/copil, dar ca trebuie sa fie niste reguli. Cum spunea ela, cred, ca baiatul ei sparge tot. Nu mi se pare normal. Toti copii strica jucarii si lucruri, dar de la o vreme incepi sa-i spui nu. Nu azi, nu maine, nu de fiecare data cand face asta pana invata. Si Alex facea asta pana i-am spus ca n-are voie sa arunce/strice lucrurile mele ci doar pe ale ei. A mai facut o perioada si s-a oprit. Parerea mea, este ca Viviana merge pe sarma nu cumva sa-si supere odrasla. Asta mi se pare exagerat, retineti ca n-am spus : o greseala. Alex e mica, e adevarat, dar daca face o prostie eu o cert si-i spun ca eu o iubesc si cand o cert si ca trebuie sa o invat ce este bine. Talent spui? hm, eu zic empatie, poate e mai usor pentru femei. Chiar m-am uitat in jur, la parintii cu copii adolescenti, dar sunt toti mai ... severi. Sunt curioasa, cum a rezolvat V. incidentul cu folia pe WC ? A ramas ca o gluma?
Alexandra Maria
14.12.2007
kariguld spune:
Citat: |
citat .... dar Viviana ai scapat-o din mana. Si asta e doar inceputul. Faza care m-a dat gata a fost cea cu "ochii in lacrimi". Hai nu zau! Era un subiect deschis de tine cu o altercatie cu un baiat la scoala care i-a spus cumva anume, atunci nu i s-au umplut ochii de lacrimi?! Rufus punea la un moment dat ca fetele lui incearca sa sara calul cu mama lor, nu cu el ca altfel "o iau peste bot". Desi zice el ca in cresterea unui copil/adolescent nu exista reguli, eu cred ca la ei sunt si la tine/voi nu. "Buna faza" si cu profesoara care vede lectia din usa sau scanata pe e-mail! |
uite eu nu mi-as permite sa spun unui parinte asta. ptr simplul fapt ca stiu doar cateva date din problema, sa zicem 5%. restul de 95% imi lipsesc cu desavrsire.
sa dau din casa. anul trecut fata mea a avut cateva iesri in decor. nimik exagerat, chestii copilaresti pana la urma. vre-o trei s-au produs atunci cand nu eram acasa, evident cu spectatori straini de fata. una afost cand eram in vizita la parintii mei. care ma cunosc si imi stiu principiile, stiu ca m-am ocupat si ma ocup de copii, deci?
desigur ca tata a fost socat de iesirea nepoatei. socat e prea mult spus, cred ca mai mult deranjat de modul cum eu am tratat situatia. cu calm si tacere totala. ca doar nu era momentul sa scot sabia si sa ne duelam in acea clipa
si desigur ca ma chemat apoi de-oparte si mi-a spus el cate in luna si stele despre ce si cum trebuia sa procedez. l-am lasat sa vb apoi i-am zambit si i-am spus ca daca doreste pot sa io incredintez pe nepoata'sa ca sa-si aminteasca cum se creste un adolescent. a, si i-am mai amintit ca aidoma se comporta si el cu noi la adolescenta, nu sarea cu gura imediat ci tacea in mijlocul conflictelor.
alta situatie a fost cand am mers in Romania la intalnirea de 20 de ani de la terminarea facultatii, cu vechii colegi. atunci chiar am tratat cu ignor totul, chiar si privirile dezaprobatoare ale fostilor colegi. chiar nu ma interesa sa dau explicatii unor straini pana la urma.
cine n-o cunoaste pe copila mea, in acele momente si-a facut cele mai proaste impresii despre mine. si desigur vedicte "grele" despre ce si cum o sa ajunga copila. insa e o mare inselatorie din partea unor straini sa creada asta, ptr ca ei au vazut doar o mica particica si nici nu au stiut ce a declansat acea iesire a fetei. eu am stiut exact de ce e nemultumita, ce o deranjeaza.
pot sa spun ca chiar nu mie rusine cand are astfel de comportamente, ptr ca o cunosc foarte bine si stiu de ce se poarta asa. stiu ca atunci eu sau ta'so suntem vinovati ptr ca punem presiune pe o anume situatie si nu-i respectam dorinta, care evident este contrara cu a noastra.
aidoma reactionez si eu daca cineva pune presiune pe mine sau imi impune sa fac ceva ce nu doresc la acel moment. adika eu am voie sa ma supar, sa vociferez, sa-mi exprim pe fata nemultumirea, dar copii mei nu au acest drept?
sunt extrem de multe aspecte de care trebuie sa tinem cont atunci cand afirmam despre un copil ca e intr-un fel sau altul.
Rufus spune:
citat din mesajul lui dana vio Sper sa nu gresesc. (Ma refer strict la fata mea). |
Sa dea Domnul!
E tot ce pot spune.
Rufus, Tora si iadele www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=d39f778033dd7597d12ac9&source=category&category_id=all" target="_blank">Retrospectiva 2010
dana vio spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui kariguld
uite eu nu mi-as permite sa spun unui parinte asta. ptr simplul fapt ca stiu doar cateva date din problema, sa zicem 5%. restul de 95% imi lipsesc cu desavrsire. sa dau din casa. anul trecut fata mea a avut cateva iesri in decor. nimik exagerat, chestii copilaresti pana la urma. vre-o trei s-au produs atunci cand nu eram acasa, evident cu spectatori straini de fata. una afost cand eram in vizita la parintii mei. care ma cunosc si imi stiu principiile, stiu ca m-am ocupat si ma ocup de copii, deci? desigur ca tata a fost socat de iesirea nepoatei. socat e prea mult spus, cred ca mai mult deranjat de modul cum eu am tratat situatia. cu calm si tacere totala. ca doar nu era momentul sa scot sabia si sa ne duelam in acea clipa si desigur ca ma chemat apoi de-oparte si mi-a spus el cate in luna si stele despre ce si cum trebuia sa procedez. l-am lasat sa vb apoi i-am zambit si i-am spus ca daca doreste pot sa io incredintez pe nepoata'sa ca sa-si aminteasca cum se creste un adolescent. a, si i-am mai amintit ca aidoma se comporta si el cu noi la adolescenta, nu sarea cu gura imediat ci tacea in mijlocul conflictelor. alta situatie a fost cand am mers in Romania la intalnirea de 20 de ani de la terminarea facultatii, cu vechii colegi. atunci chiar am tratat cu ignor totul, chiar si privirile dezaprobatoare ale fostilor colegi. chiar nu ma interesa sa dau explicatii unor straini pana la urma. cine n-o cunoaste pe copila mea, in acele momente si-a facut cele mai proaste impresii despre mine. si desigur vedicte "grele" despre ce si cum o sa ajunga copila. insa e o mare inselatorie din partea unor straini sa creada asta, ptr ca ei au vazut doar o mica particica si nici nu au stiut ce a declansat acea iesire a fetei. eu am stiut exact de ce e nemultumita, ce o deranjeaza. pot sa spun ca chiar nu mie rusine cand are astfel de comportamente, ptr ca o cunosc foarte bine si stiu de ce se poarta asa. stiu ca atunci eu sau ta'so suntem vinovati ptr ca punem presiune pe o anume situatie si nu-i respectam dorinta, care evident este contrara cu a noastra. aidoma reactionez si eu daca cineva pune presiune pe mine sau imi impune sa fac ceva ce nu doresc la acel moment. adika eu am voie sa ma supar, sa vociferez, sa-mi exprim pe fata nemultumirea, dar copii mei nu au acest drept? sunt extrem de multe aspecte de care trebuie sa tinem cont atunci cand afirmam despre un copil ca e intr-un fel sau altul. Cei mai fericiti oameni nu au parte de lucrurile cele mai bune, dar obtin totul din cele pe care le au! |
Si eu care credeam, fraiera de mine, ca manifestarile de genul acesta sunt permise in public doar copiilor mici. Multumesc ca mi-ai atras atentia.
Alexandra Maria
14.12.2007
viviana spune:
He, he, he "scapatu' asta din mana" are o definitie tare elsatica si depinde de genul de parinte care o lanseaza.
De cat este acel om de strict, de cat de mult doreste sa impuna niste reguli si ce fel de reguli doreste sa impuna.
Si nici cu regulile astea nu e asa simplu.
Sunt unele universal valabile ale bunului-simt si altele care inhiba comportamentul firesc si temperamentul copilului.
Apoi modul in care transmiti aceste reguli e foarte important.
Una este sa obligi prin diverse metode respectarea lor si alta este sa sadesti in copil dorinta de a le respecta singur pentru ca asa este moral.
Din punctul meu de vedere parintii sunt de mai multe feluri:
- cei interesati de copii care le sunt alaturi si ii asculta
- cei neintresati care acuza lipsa timpului liber
- cei care stiu ca e ceva in neregula cu copiii se fac ca nu vad asteptand sa treaca totul de la sine.
Parintii care se limiteaza doar la impunerea de reguli si restrictii, vor avea copii ce vor fi din ce in ce mai tentati sa le incalce, pentru a afla ce se ascunde in spatele lor.
Abia atunci incep sa piarda controlul propriilor copii pana cand acestia vor deveni niste straini.
Ah, si cu folia pe WC.
M-am distrat de nu se poate.
A fost pur si simplu o farsa pe care am tratat-o ca atare - cu zambetul pana la urechi.
Sa gandesc ca a fost un atac asupra integritatii si statutului meu de mama, de adult? In nici un caz. Chiar mi se pare o aiureala sa ma fi suparat sau sa fi pedepsit copilul pentru atata lucru.
Asa cum mi s-ar fi parut aiuritor, ca atunci cand eram mica, in tabara si ma sculam dimineata cu fata manjita de pasta de dinti sa ma duc cu para la profesori in loc sa ma distrez impreuna cu ceilalti.
Ah, dar, am facut totusi ceva: i-am spus sa caste mai bine ochii, inainte de a se aseza. Nu se stie niciodata ce o va astepta...
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
buli spune:
citat din mesajul lui dana vio alta situatie a fost cand am mers in Romania la intalnirea de 20 de ani de la terminarea facultatii, cu vechii colegi. atunci chiar am tratat cu ignor totul, chiar si privirile dezaprobatoare ale fostilor colegi. chiar nu ma interesa sa dau explicatii unor straini pana la urma. Si eu care credeam, fraiera de mine, ca manifestarile de genul acesta sunt permise in public doar copiilor mici. Multumesc ca mi-ai atras atentia. Alexandra Maria 14.12.2007 |
de care gen?
dana vio spune:
citat din mesajul lui viviana He, he, he "scapatu' asta din mana" are o definitie tare elsatica si depinde de genul de parinte care o lanseaza. M-am distrat de nu se poate. A fost pur si simplu o farsa pe care am tratat-o ca atare - cu zambetul pana la urechi. Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit vivi |
Atunci, bafta la ras.
Alexandra Maria
14.12.2007
anca_nicolae spune:
Viviana,
cand se face ok prin oras, poate 1 martie, sa ma tragi de maneca sa programam plimbarile "intelectuale" :))). Ma gandesc eu ca daca... fetele "sunt scapate din mana" [cum ai citit mai sus], macar, avand mainile libere , sa se tina una de alta :), poate mai vorbesc si ele pe mess, mai dau commenturi despre parinti si likeuri despre antonia-marionette :).
Edit: pentru nelia!
Toate bune,
anca
.
Poze cu noi
Veronica-Elena 14 ani, Tudor-Iulian 11 ani, Robert-Adrian 2 anisori
viviana spune:
Te trag, te trag ca abia astept.
Pana una alta ne putem trimite pe PM adresele de mess ale fetelor.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi