Mamici, tatici, cu copii mai mari-ceva sfaturi?(2)
Raspunsuri - Pagina 5
Selene_Bunny spune:
Deschide, ca vreau si io sa citesc...
Uite, acu' juma' de ora s-a enervat ca baby Duffy, de la Baby Looney Toons, s-a murdarit cu noroi... Si zdrang cu o jucarie de pamant...
Baietelul tau cat timp are?
Blogul meu - de la noi, pentru ei!
Bazar general - fiecare implicare conteaza!
Lucrusoare de vanzare...
Martisoare de vanzare...
ela_04 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Selene_Bunny Deschide, ca vreau si io sa citesc... Uite, acu' juma' de ora s-a enervat ca baby Duffy, de la Baby Looney Toons, s-a murdarit cu noroi... Si zdrang cu o jucarie de pamant... Baietelul tau cat timp are? Blogul meu - de la noi, pentru ei! Bazar general - fiecare implicare conteaza! Lucrusoare de vanzare... Martisoare de vanzare... |
Cat timp are...te referi la varsta presupun...
2 ani. peste 2 sapt trebuie sa ma reintorc la munca...
Timpul efectiv la el acum este impartit in momente de joaca, de exercitii f scurte dar dese, si cam o ora de desene pe zi...
el si cand se joaca le face praf...uneori fara sa vrea...
viviana spune:
Oh, nu ma deranjeaza discutiile "de pe margine".
Imi amintesc de unde am plecat si unde am ajuns.
Si mai cred ca ca pot fi benefice pana la urma pentru structura subiectului.
E frumos sa ne uitam in urma, sa vedem ce metode am aplicat si unde s-a ajuns.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
Selene_Bunny spune:
viviana, la 14 ani, esti la granita... Nici copil, ca iti declari independenta prin schimbari de comportament, dar nici adult, ca inca ai nevoie de sustinerea parintilor...
Eu ma tem ca nu o sa am la ce ma raporta, asa cum spun fetele pe aici... Sa te gandesti la adolescenta ta... Eu am fost cam cuminte, cam "sub papuc", la 16 ani am avut ceva iesiri, dar nu in relatia cu parintii, propriu-zis, ci fiindca se bagase bunicu' pe fir... "Ce cauta fata asta afara la 22-23, la 16 ani cati are"... Chiar daca eram 3 blocuri mai incolo...
La 16 ani, credeam ca sunt indragostita...
Da' mi-am luat revansa mai incolo...
ela_04, e inca micut, baietelul tau. La 2 ani, Daria era mai distrugatoare ca acum.
Lucrusoare de vanzare...
Martisoare de vanzare...
mihaela_s spune:
Selene, daca te uiti la adolescenta ta...sa vezi si ce au facut parintii bine si ce vezi tu acum cu ochi de adult ca au facut anapoda, ce te-a afectat pe tine atunci ca adolesctent si ai putea sa faci altfel pentru fata ta.
giulia71 spune:
Mihaela,ti-am votat ultima interventie pentru eu cred in munca copiilor , nu fortata sa ne fie in clar, inca din adolescenta.
Ma fascineaza ideea ca copilul meu sa faca practica, sa vada cum este intr-o cafenea, de dupa tejghea, cum e in farmacie, in cofetarie, in alimentara samd.
Noi le explicam ce-s cu muncile grele, nu rusinoase nu la asta ma refer, dar sunt comvinsa ca trec cuvintele pe langa ei. Nu pricep si pace.
Cred ca dupa aceste practici isi vor da seama de valoarea muncii si vor aprecia mai mult pana si curatenia care li se face, banutii de buzunari ceruti dar si optiunile pentru care opteaza mai tarziu in a-si alege cariera.
Am sesizat un lucru o data la fii-mio care m-a socat, a venit intr-o lune cu niste colegi in vizita. Era undeva mai in vara si spre finalul vizitei au realizat ca au facut mizerie in camera lui,l-a care el dezinvolt "lasa ca curata femeia de serviciu" cu un aer de "mic burghez"
Am auzit si m-a mahnit atitudinea lui de superioritate, dar si nonsalanta cu care a vorbit catre colegii lui, despre fata care vine sa faca curat. Un aer de superioritate pe care noi nu-l manifestam nicicum.
L-am dojenit dupa plecarea colegilor.
Stie ca am pe cineva care ma ajuta la curatenie, si stia ca vine sa ma ajute numai din motive de sanatate (abia ma misc din cauza spatelui). Insa atitudinea asta care usor tinde sa alunece catre a nu aprecia munca altuia, indiferent de calitatea muncii imi da semne ca ceva nu e-n regula.
Revin
Selene_Bunny spune:
citat din mesajul lui mihaela_s Selene, daca te uiti la adolescenta ta...sa vezi si ce au facut parintii bine si ce vezi tu acum cu ochi de adult ca au facut anapoda, ce te-a afectat pe tine atunci ca adolesctent si ai putea sa faci altfel pentru fata ta. pur si simplu... Hobby calator de profesie |
Pai in adolescentza nu m-a afectat nimic. De la 19 ani si jumatate au inceput "problemele".
Eu mi-am autocreat mandria asta, de a-mi multumi parintii prin invatatura. Macar ca nu m-au certat niciodata pentru notele mici si f. mici de la liceu (4 in teza la romana, de exemplu). Era un liceu greu, unde se muncea, mama stia asta, ca si ea a facut acelasi liceu, unii dintre profesori ii predasera si ei, ba chiar proful de bio o tinea minte!
Pana la 14 ani am facut scoala intr-o parte, pe urma am plecat la liceu la Cluj. Acolo am locuit la bunica materna, pe durata celor 4 ani de liceu. Si in afara de carte, nu am stiut mare lucru. Invatam si pentru mine, dar si pentru ai mei, desi ei nu mi-au cerut niciodata explicit asta. Am fost o adolescenta introvertita, fara gasca. Nu ieseam pe niciunde, poate si fiindca nu eram clujeanca, propriu-zis.
Vineri aveam ore dupa-amiaza, de la 12 la 7 si, ulterior, de la 11 la 6. In week-end imi faceam temele (si multe erau - mate, romana, engleza, franceza, istorie, chimie, fizica, latina) pana inclusiv pe miercuri. Si invatam tot asa. In fiecare zi ajungeam acasa pe la 14.30-15, in fiecare zi aveam de muncit pentru scoala, tin minte ca ma apuca ora 1 noaptea citind Shakespeare sau facand referate pentru istorie... Odata nu am mai apucat sa muncesc ca lumea la istorie, am copiat dintr-un dictionar enciclopedic tot ce scria acolo despre Michelangelo, am luat, nu mai stiu, 7 sau 8 din mila, dar am fost criticata in fatza clasei pentru copiatul realizat...
Apoi s-a schimbat profa, dar si cea care a venit, era cotata ca "scorpie", munceai pentru notele alea... Dadea teze cu miez, unul dintre subiectele date la clasa a X-a, pe cand noi eram a XI-a, a fost: "Care este legatura dintre mosieri si iobagi?"
Profa de romana, tulai, cand te punea sa dai test fulger de gramatica si ortografie, in maximum 10 minute, scriam ca si cu picioarele, odata s-a enervat pe mine ca n-am reusit sa rup din caiet foaia fara sa o botzesc... Ce sa mai rup drept, ca ea deja dicta subiectele...
Lucrusoare de vanzare...
Martisoare de vanzare...
mihaela_s spune:
giulia, de cand nu am mai vorbit... si .
Practica aici e obligatorie, face parte din programa scolara. Incep in clasa a 6-a parca, doua zile...ca apoi sa urce la o saptamana in a 8-a si la doua in clasa a 9-a. La cafenea i-a placut Dianei cel mai mult...din pacate nu eram pe insula sa merg la o cafea si o prajitura :).
Nici eu nu sunt de acord cu munca obligatorie. Ea vrea asta si s-a ocupat singura de CV-uri si de impartirea lor, de tot. Numai mi-a cerut parerea daca sunt de acord, pe ce perioada...din astea.
Selene, am inteles acum...
Selene_Bunny spune:
citat din mesajul lui mihaela_s Selene, am inteles acum... pur si simplu... Hobby calator de profesie |
Am editat mesajul anterior.
Pe de alta parte, eu, ca adolescenta, am fost responsabila pentru fratele meu, cu aproape 10 ani mai mic. Ii faceam mar cu biscuit, ii dadeam sa manance, il scoteam la plimbare, era sa-l si omor de vreo doua ori, il duceam/aduceam de la gradinita, ii spalam de mana scutecele...
Si ciclul mi-a venit tarziu, zic eu, in clasa a VIII-a, deci la 14 ani...
Si acu', ca tot m-ai facut sa rememorez una, alta, da, ma deranja si ma inspaimanta alcoolismul tatalui meu. Am fugit de acasa o data, cu gandul sa plec la Cluj, era tarziu, noapte afara... dar n-am ajuns departe, m-am intors. Stii de ce? Pentru ca a doua zi aveam extemporal la Zoologie si urla ceva in mine, ca lipsesc!
Lucrusoare de vanzare...
Martisoare de vanzare...
viviana spune:
Giulia,
Si eu am pe cineva care ma ajuta la curatenie o data pe saptamana.
Dupa ce am primit raspuns asemanator i-am spus ca pana nu face ordine nu mai pupa curatenie in camera.
Acuma, cu o zi inainte isi face ordine printre carti si caiete si mai strange cat de cat.
Insa se intinde in celelalte camere.
Asa ca am hotarat sa-i lasam lucrurile acolo unde le arunca.
Si-a lasat ghiozdanul, caciula si manusile in fata usii de la intrare, pe jos. A venit profa de la meditatii si a calcat pe ele ca nu le-a vazut. Atunci le-a saltat de acolo.
Mihaela, daca ma uit in adolescenta mea o vad pe soru-mea (16 ani) rebela care a plecat la discoteca si la 3 noaptea nu venise (pe vremea aia discoteca se inchidea pe la 12). Mama era plecata si urma sa vina in noaptea aia.
Mi-l amintesc pe tata foarte speriat. Pe bunica-mea (ce venise sa-i tina locul mamei) scotand matura din dulap punand-o la usa si spunandu-i lui tata cum sa o bata cu coada.
Pe mama venind acasa la 2 noaptea dand nas in nas cu criza.
Soru-mea tot suna acasa, de la telefon public. Daca raspundea tata inchidea. Daca raspundeam eu imi spunea ca nu vine acasa decat dupa ce ajunge mama.
In fine, s-a dus mama sa o ia, nu inainte de a le spune sa faca bine sa bage matura la loc.
Eu am vazut doar oameni speriati care au reactionat diferit.
Apoi mi-o amintesc pe soru-mea care s-a dus la coafor si si-a facut parul permanent-matura si au vrut sa o exmatriculeze din liceu. Mai avusese loc un incident - isi scosese mana din bluza de la uniforma si pusese in locul ei bratul descarnat al scheletului din sala de biologie si turnase sampanie in acvariu.
Mama era in spital, s-a externat si a venit in baston la liceu, tarandu-si un picior. A fost si tata.
Atunci eu am hotarat ca nu voi fi asa. Aveam o alta metoda. Chiuleam ca vaca, insa ii spuneam lui tata (nu mamei) si el imi dadea scutiri fara sa stie mama. Plecam, la ceaiuri si discoteci si sunam acasa din ora in ora. Cand ma plictiseam venea tata si ma lua.
Daca dormeam pe la vreo colega o puneam pe mama respectiva sa sune acasa si sa spuna ca sunt in regula.
Deodata eram vazuta ca o adolescenta responsabila.
Dar, intr-un fel s-a rasfrant asupra mea.
A fost o perioada cand parintii mei nu o mai lasau pe soru-mea sa se duca nicaieri fara mmine.
Fugea de mine, ma lasa in drum, si imi spunea ca ne intalnim la ora cutare sa mergem impreuna acasa.
Imi amintesc de un Paste. Trebuia sa mergem la cineva. Autobuzul era aglomerat, ea s-a suit in masina si m-a impins sa nu ma urc. Am ramas ca proasta-n targ in statie, la 11 noaptea, gandindu-ma ce sa fac. Un coleg de-al ei a coborat la statia urmatoare, a venit dupa mine si am mers la un party in alta parte.
Atunci le-am spus alor mei.
Mai tarziu mi-am dat seama de ce au procedat asa.
Doreau ca noi sa fim impreuna. Se bazau pe mine ca o sa o trag de maneca la prostii, isi doreau ca eu sa ies mai mult din casa - pe vremea aia dadeam orice distractie pe o carte buna si pe uitatul pe pereti.
Sora aia mica, era o combinatie intre noi doua, mai mica decat noi cu 5-6 ani. Parintii au fost mai relaxati. Facea si ea prostii insa avea un atu. Era atat de buna la invatatura si atat de olmpica la toate cele, si atat de talentata incat ii mai treceau una alta cu vederea. In plus vegheam amandoua asupra ei.
Acuma eu cu mama si cu soru-mea a mare suntem cele mai bune prietene.
Aia mica ne iubeste neconditionat orice am face. E o dragoste nespusa. Doar simti cum te-nconjoara.
Insa, tot ii mai reproseaza mamei ca nu i-a acordat acelasi gen de atentie.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi