Ciocolata de casa
Am pe acasa 1/2kg lapte praf si as vrea si eu o reteta testata ca imi e tare pofta.
Multumesc
Raspunsuri
Dorsilia spune:
http://mihaelaliarusu.blogspot.com/2011/12/ciocolata-de-casa-si-napolitane-cu.html
uita-te pe blogul meu, reteta e simpla si nu da gres
bafta!
sheherezada spune:
Ingrediente
150 ml apa
400 gr zahar
100 gr unt topit si racit
250 gr lapte praf (neindulcit)
50 gr cacao
1 esenta vanilei (sau 1 esenta rom)
alune de padure (sau alune, nuci putin prajite, migdale, stafide etc)
Preparare
1.Laptele praf il amestecam cu cacaoa si eventula il puteti cerne ca sa fie mai fin.
2.Punem apa la fiert cu zaharul. Amestecam pana se dizolva zaharul. Cand incepe sa fiarba siropul va face o spuma alba. Din acest moment in functie de cat fierbeti siropul asa va iesi ciocolata. Daca o vreti mai moale si "cauciucoasa" faceti un sirop subtirel. Daca vreti o ciocolata faramicioasa faceti un sirop gros, ca mierea aproape. Ca sa vedeti cum e siropul luati cu o lingurita si treceti cu degetul pe spatele ei. Veti simti cat de lipicios e si care e consistenta.
* mie imi place sa fie intre, nici prea moala nici prea faramicioasa, dar am fiert putin cam mult siropul si ciocolata a iesit exact ca cea care se gasea pe vremuri in comert, doar putin mai inchisa la culoare; gustul insa e identic.
3.Cand siropul e gata, stingem focul si adaugam laptele praf in cateva transe, pana se omogenizeaza bine. Adaugam untul si esenta si amestecam bine.
4.Punem repede compozitia intr-o tava unsa cu unt si o nivelam cu dosul unei linguri pe care o inia o pauzam frecvent in apa rece, apoi presaram deasupra alunele. Sa le apasati sa intre bine in ciocolata.
5.Dupa ce s-a racit dati la frigider pana se intareste. Daca ati facut siropul subtire va trebui sa o lasati peste noapte sa se intareasca, daca insa ati facut siropul gros va dura doar 2-3 ore pana sa o puteti taia.
Poze
carmaw spune:
da fa o dupa reteta de mai sus e super!
Eu uneori mai adaug si frisca nuci prajite!!
calorii putine iti urez!!
:)
Dorsilia spune:
da, merge si cu orice fel de cacao de copii, eu pun de copii pt ca sa fie mai light, ca pt copii
natalia_nica spune:
Am facut eu aseara dupa reteta postata de Sheherezada, dar mi-a iesit moale... Credeti ca poate fi o problema cu laptele praf (Raraul)? Intreb asta pentru ca am mai facut o data tot cu acest lapte praf si tot moale mi-a iesit (o reteta pe care o mai facusem de n ori, din copilarie, si intotdeauna imi iesea bine).
Vreau sa spun insa ca a iesit ff buna la gust
nu_mai_stiu spune:
Citat: |
citat din mesajul lui natalia_nica Am facut eu aseara dupa reteta postata de Sheherezada, dar mi-a iesit moale... Credeti ca poate fi o problema cu laptele praf (Raraul)? Intreb asta pentru ca am mai facut o data tot cu acest lapte praf si tot moale mi-a iesit (o reteta pe care o mai facusem de n ori, din copilarie, si intotdeauna imi iesea bine). Vreau sa spun insa ca a iesit ff buna la gust "Un copil se naste cu nevoia de a fi iubit - si nu trece niciodata peste ea" F.A. Clark Mami de Denis (17.06.2006) |
Buna fetelor.Ciocolata de casa este desertul meu preferat.Am incercat ani la rand diverse retete si am reusit sa o gasesc pe cea pe gustul meu.
Vis-a-vis de ce spuneai de lapte praf,eu numai raraul folosesc si nu am avut niciodata probleme.Postez si eu reteta mea si astept pareri daca o incercati :
1 cutie lapte praf raraul
1 pachet de unt
300 gr zahar
120-150 ml apa
1 lingura de cacao (eu pun cacao dupa ochi,nemasurata ca nu imi place sa iasa neagra)
esente (esenta rom,vanilie,nuca de cocos,alune,nuci,etc.)
Pe un ziar se cerne laptele praf cu cacaoa ,apoi pregatesti tava,pui folie (stretch) ca sa nu se lipeasca cioco de tava si treci la treaba.
Intr-o oala,tigaie,ceaun pui apa cu zaharul si le pui pe foc,ca sa faci siropul pentru ciocolata.
Acum sa explic cum sa fac eu siropul sa nu iasa cioco nici foarte moale,nici foarte tare : intr-o farfurie mica pui apa rece.Cand zaharul cu apa incep sa fiarba incepi sa verifici cu o lingura pe care o bagi in sirop si pui cate un strop in apa rece.Daca siropul se imprastie in apa rece inseamna ca nu e gata.Este gata atunci cand ramane sub forma de biluta.Nu e foarte greu.
Cand siropul e gata pun pachetul de unt peste , las la foc mic in continuare pana se topeste tot untul.Cand totul e topit si incepe iar sa bulbuceasca,inchid focul si bag laptele praf cu cacaoa .Dupa ce ai omogenizat totul poti sa pui aromele pe care le doresti si le preferi.Trebuie sa fii putin rapida ca ciocolata se intareste foarte repede.Bagi totul in tava,pui folie deasupra si dai la rece.
graviduta fericita 9+
natalia_nica spune:
Revin. A doua zi ciocolata devenise mai "solida", adica se putea taia (am pus-o intre foi de napolitana). Fff buna!
Roxana_G spune:
Mie imi iese arma alba de spart capul cu ea, si alta nu. Nu prea inteleg unde gresesc. Poate imi dati un sfat va rog, sa nu mai saliveze fiica-mea degeaba pe langa produsul care ajunge invevitabil la gunoi.
Si inca o intrebare. Ce folie pun in tava? De aluminiu? Din cea alimentara transparenta? Hartie de copt? Multumesc tare.