Clasa ZERO 2012-2013 (3)

Raspunsuri - Pagina 18

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Inaf78 spune:

CONFORM Adresei MECTS 30159/17.02.2012

1. In art.15, alin.(5) lit. a) din Legea 84/1995 republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, valabile pina la data intrarii in vigoare a prevederilor privind clasa Pregatitoare din noua Lege a educatiei nationale nr.1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt mentionate cele trei grupe de varsta ale invatamntului prescolar, respectiv:
- grupa mica;
- grupa mijlocie;
- grupa mare, pregatitoare pentru scoala,
Totodata, art.l9 alin 2 din Legea invatamantului nr.84/1995 republicata, cu modificarile si completarile ulterioare clarifica sintagma grupa mare, pregatitoare pentru scoala, mentionind faptul ca se referi la copiii cu vArste intre 5-6/7 ani.

3. In formatiunile de studiu numite, conform practicilor diferite, grupa mare, grupa pregatitoare respectiv grupa mare,pregatitoare pentru scoala, copiii au parcurs curriculumul specific nivelului II (pt.copii de 5-6/7 ani) atingand aceleasi finalitati.
4. Avind in vedere cele de mai sus, tuturor copiilor care implinesc varsta de 6 ani pana la data de 31.08.2012 inclusiv si care au frecventat formatiunile de studiu numite grupa mare sau grupa pregatitoare sau grupa mare, pregatitoare pentru scoala, in anul scolar 2011-2012, li se aplica prevederile art, 5 alin. (5) lit. a) din Metodologia privind cuprinderea copiilor ln clasa pregltitoare si in clasa I pentru anul scolar 2012-2013,
aprobata prin ordinul ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului nr. 3064/2011, ca urmare, acesti copii au dreptul de a fi inscrisi in clasa I, la solicitarea scrisa a parintilor/tutorilor legal instituiti, fara o evaluare a dezvoltarii psihosomatice.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adriana mica spune:

Doamne, ce lipsa de consistenta... Adica un copil care a frecventat grupa mare si face 6 ani in august 2012 poate intra in clasa intai fara evaluare, in timp ce un copil care a facut aceeasi grupa mare dar este nascut in septembrie 2006 ar nevoie de evaluare pt a fi admis in clasa pregatitoare?!

Mergi la inceput

Joi (16.02.2012) a aparut si o alta adresa de la MECTS in care se precizeaza ca si copii nascuti in 2007 pot intra la evaluare ptr clasa pregatitoare, precum si cei nascuti intre septembrie-decembrie 2006 pot merge in clasa a 1-a, dar tb sa intre la evaluare.
http://www.ismb6.edu.ro/noutati/426/Adresa%20ISMB%20nr%201753%20din%2016.02.2012%20Precizari%20MECTS%20nr%2029931%20cls%20pregatitoare%20si%20cls%20I.pdf

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inbox spune:

Citat:
citat din mesajul lui Adriana mica

Doamne, ce lipsa de consistenta... Adica un copil care a frecventat grupa mare si face 6 ani in august 2012 poate intra in clasa intai fara evaluare, in timp ce un copil care a facut aceeasi grupa mare dar este nascut in septembrie 2006 ar nevoie de evaluare pt a fi admis in clasa pregatitoare?!

Adriana, mami de Tudor alias 'Dudu' (26sept2006)

Uite ce mare am crescut...
www.totsites.com/tot/duduburlacu" target="_blank">Povestea merge mai departe...

Mda, ghinionul lor ca s-au nascut o zi sau cateva luni mai tarziu...

Fi-mea ma tot intreaba de scoala si evit sa dau raspunsuri, fiindca nu stiu daca va intra la scoala la care vrem, nu stiu ce va fi cu evaluarea ( desi toata lumea mi-a spus ca este bine, ca e pregatita- stiu si eu ca e pregatita... ), ma enerveaza situatia asta.

Lumea mea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adriana mica spune:

Pai, mi s-ar parea normal sa nu mai fie nevoie de evaluare (probabil formala, dar ce conteaza?) pt ca un copil nascut intre sept-dec 2006 sa intre in clasa pregatitoare, ci doar daca doreste sa intre direct in clasa intai. Mai ales daca este acum in grupa mare. Ca nu mai vorbim despre culmea "democratiei", adica faptul ca decizia comisiei nu poate fi contestata. Asta in conditiile in care nu sunt clar comunicate criteriile, modul de desfasurare si alte asememea.

Cu aceste precizari suplimentare din ultimele zile nu fac decat sa "carpeasca" o lege care din start a fost elaborata fara sa se ia in considerare o multime de chestiuni practice, sau inconsistente in ceea ce se intampla pana acum.

Inbox, la noi Dudu isi doreste foarte mult sa mearga la scoala impreuna cu colegii lui. Majoritatea sunt in situatia de evaluare. De la gradi am fost incurajati ca nu trebuie sa ne facem griji pt ceea ce se va intampla la evaluare, dar parca poti sa stii?!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sibip spune:

Dar CE SE INTIMPLA la evaluare?!?!
Care sint criteriile? Nu contestam rezultatul doamne fereste, dar macar sa stim cum s-a ajuns la rezultat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns catrinik spune:

Mda ... eu deja nu mai inteleg nimic. In fiecare zi apare o noua adresa.
Chiar nu inteleg cum un copil nascut pina in 1 sept se poate duce chiar in cls I, fara nici o evaluare.
Iar unul nascut dupa 1 sept se poate duce DOAR la pregatitoare si DOAR cu evaluare.

Caz concret la fi-miu in grupa.
O fetita cu nascuta in iulie poate merge la in cls I, iar fi-miu ( nacut in septembrie ) DOAR la pregatitoare.
Iar materia studiata a fost fix aceeasi.

Mergi la inceput

ba da, au criteriile, sunt si publicate si sunt cele care erau valabile si pana acum:
*instrumente_de_consemnare_a_rezultatelor_eval._pshsomatice.doc 15/02/2012, 16:20
*caracteristici_psh_6_ani.doc 15/02/2012, 16:21
http://www.isjilfov.ro/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=110&Itemid=331

-in mare la sedinta de ieri li s a facut ultimul instructaj (NU stiu de ce se feresc EI sa ne spuna mai exact ce si cum...)
-in comisii vor fi consilierii psihologi, adica psihologii din scolile si gradinitele din sectorul respectiv.

-noi am facut o asemenea evaluare (dupa criteriile de mai sus) in toamna (era asa ptr mine, ca sa stiu daca face educatoarea ce tb la clasa si sa vad cam care e nivelul copilului). psiholoaga pe care am intrebat o acum despre evaluare, nu a vrut sa mi spuna mai multe, decat ca va fi la fel ca in toamna...
adica:
-vb un pic cu ei sa vada nivelul de interactiune (socializare; nume, varsta, orasul unde locuieste)
-schema corporala (drapta, stanga, nas, ochi, urechi)
-i-a aratat niste planse cu imagini in care sa recunoasca animale domestice, salbatice, lucruri
-sa recunosca culorile de baza si formele geometrice (triunghi, patrat, romb); adica pe o plansa (parca, sau jetoane) i a cerut sa i arate un triughi rosu.
-tot asa pe o plansa sa arate fata vesele, trista
-tb sa stie sa recunosca numerele de la 1 la 10 si sa stie vecinii lor (nu mai stiu exact cum ia formulat cerinta, dar a fost ceva de genul: stii care sunt vecinii cifrei 2?)
-pe o plansa avea diverse desene in duplicat: un creion gros, unul subtire; un om inalt, unul scund; un mar mare, un mar mic; si i a cerut sa arate omul inalt, marul mic, etc.
-si cred ca a mai fost ceva cu literele: tb sa le recunoasca, sa dea un exemplu de cuvand ce incepe cu lit "n" (sau l a intrebat cu ce sunet incepe cuvantul "masina"); cred ca l-a mai pus sa desparta in silabe si sa spuna cate silabe are un cuvant (ma-si-na; 3)
-si nu mi aduc aminte daca era criteriu sau doar l-a intrebat asa daca stie el sa si scrie numele cu litere de tipar

stiu ca in criterii mai era ceva cu motricitatea, dar pe el nu l-a pus sa faca nimic...

oricum eu de atunci tot urmaresc ce fac ei la gradinita si in fiecare zi au cate 1 sau 2 fise ce includ cerinte ca cele de mai sus.
mi se pare in schimb ca sunt cam in urma cu alfabetul, asa ca noi mai facem literele acasa. lucreaza mult pe despartitul in silabe.
la cifre, vecinii cifrelor, adunari si scaderi pana la 10, la descompus cifre nu sunt probleme. chestia cu descompusul numarului in diverse variante nu am observat decat de curand pe fise, asa ca am mai exersat acasa.

in concluzie: educatoarea noastra urmareste obiectivele de evaluare. cred ca si la voi daca se lucreaza asa nu au cum sa fie probleme la evaluare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns _Ralu_ spune:

Pai n-auzi ca acuma se poate sa mearga si ai nostri (sept-dec 2006) la cls 1 cu evaluare?

raluca mami fericita de alexia (07.09.2006)

Mergi la inceput

CATRINIK: conform adresei MECTS de joi 16.02.2012, si copii nascuti intre septembrie-decembrie 2006 pot merge in clasa a 1-a, dar tb sa afaca evaluare. asa ca daca voi vreti asta trebuie sa ai grija ca la evaluare sa ti aplice grila de evaluare ptr cls a 1-a NU pentru cls pregatitoare (tb sa specifici asta in cerere si sa spui clar acolo la comisia de evaluare).

http://www.ismb6.edu.ro/noutati/426/Adresa%20ISMB%20nr%201753%20din%2016.02.2012%20Precizari%20MECTS%20nr%2029931%20cls%20pregatitoare%20si%20cls%20I.pdf

Mergi la inceput