Piersicute de iulie-august 2012 (12)

Raspunsuri - Pagina 16

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns corinuka_g spune:

buna ziua dragi burtici!
sunt o colega "mai micuta" de la bobocei...scuze ca dau navala la voi in casuta, dar am vazut ca vorbiti mult de CRM si CM, poate ma ajutati cu niste info...am si eu o sarcina obtinuta prin FIV dupa aproape 11 ani, inca nu stim cati bebici s-au prins, am 38 ani, am si endometrioza si n-as vrea sa risc nimic...lucrez in farmacie, munca curata si frumoasa dealtfel, dar tot timpul in picioare, in contact cu oameni bolnavi si-n conditii de stres (la noi n-ai voie sa stai jos sau sa stea mult bolnavul, tre' sa fii ca argintul viu)...
azi am fost la gine la o d-na dr la care vreau sa merg pentru urmarirea sarcinii...dansa mi-a recomandat repaus la pat si mi-a zis sa cer dr de familie concediu medical de urgenta 3 zile, apoi dansa va propune concediu de risc maternal...conteaza ce fel de concediu primesc? e vreo diferenta de indemnizatie in concediu de crestere al copilului daca am avut CRM sau CM? voi ce ziceti?
multumesc tare!!
balanta si ioana cate-un pupic special!



5+ Multumesc Doamne!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns balanta_tm spune:

cori, eu stiu ça atat CRM cat si CM sunt platite 75%. CRM se calculeaza din media veniturilor pe ultimele 6 luni (se includ si bonusuri, prime, etc). La mine prima luna de CRM a fost platita f bine, adica cu o diferenta de doar 3% la net fata de luna anterioara, cand am fost la lucru.
CRM se poate acorda doar 122 zile, asa ca asta nu o sa iti ajunga pana intrii in prenatal. Daca vrei sa mai stai acasa, in continuarea celor 122 zile de CRM, va trebui sa iti iei medical.
CM, daca ai de urgenta, se plateste 100%, dar stiu ca ala se poate da doar cateva zile. Daca iei pe perioada lunga, ai din ala cu 75%.
Eu zic ça daca poti, sa iti iei CRM si cand asta expira, sa iti iei medical.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adarev spune:

Fetele,ce faceti?Munciti?eu cu lucrari, acum am terminat o parte din ele. Zizou tu mananci mai putin decat mine. Mi-au placut meniurile voastre fetele si foarte variate. Fleur, are dreptate la mine cu lactatele. Anaoi, imi pare bine ca acum esti ojk. O sa fie bune ai sa vezi. Fetelor, cat priveste concediul medical pentru risc eu chiar nu ma pricep. Lasti-ma ca am crezut ca o iau su eu razna. Am fost la apart. la fratele mei ca avem un zugrav acolo si am stat putin in miros de diluant ca asta vopsea usile. Acum ma gandesc ca daca i-anm facut rau lui bebe?sper sa nu. In seara asta sa va puneti din nou ce mancati daca aveti timp si chef. Eu, doream sa vad daca mananc prea mult sau prea putun. Alina, sarcina usoara si vorbim cu toate cu siguranta.

Ada

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Carmen_80 spune:

Corinuk, indemnizatia de concediu medical se calculeaza ca medie a veniturilor brute pe ultimele 6 luni, indiferent de tipul de concediu medical (urgenta, boala obisnuita, risc maternal, sarcina si lehuzie). De aici rezulta o medie zilnica la care se aplica procentul de pe certificatul medical (75%, 85% sau 100%) si se inmulteste cu numarul de zile lucratoare din certificatul medical.

Diferenta consta in faptul ca la risc maternal si maternitate, nu se aplica majoritatea taxelor si contributiilor salariale, si atunci salariul net din luna este aproximativ egal sau chiar mai mare decat cel negociat (in fct de nr de zile lucratoare din luna), pe cand la celelalte tipuri de concedii medicale se aplica si impozit si somaj, rezultand un net mai mic, de obicei, mai ales daca este boala obisnuita (75%).

Medicul de familie are voie sa acorde maxim 5 zile de urgenta si apoi o continuare cu 75% pana la 10 zile calendaristice. In total, acesta are dreptul sa acorde maxim 30 de zile calendaristice in ultimul an.

In ceea ce priveste indemnizatia de crestere copil, la stabilirea ei sunt luate in calcul veniturile nete realizate in ultimele 12 luni. In cazul indemnizatiei de risc maternal sau a concediului de maternitate rezulta un salariu net aprox egal cu cel negociat, deci nu este foarte mult afectata de cele doua tipuri de concedii. In schimb, daca luam in considerare un concediu medical de boala obisnuita (75%) pe o perioada mai lunga de timp, atunci indemnizatia de cic va fi afectata.

Si o ultima precizare, daca intri in maternitate direct de la program normal de lucru, indemnizatia de maternitate este binisor mai mare decat salariul net negociat. Daca in schimb, ai risc maternal inainte de maternitate, la calculul maternitatii, veniturile brute din ultimele 6 luni vor fi diminuate, insa indemnizatia va fi totusi aprox egala cu salariul net negociat.

Nu stiu daca se intelege ceva... :)

18 sapt +

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns balanta_tm spune:

carmen, se intelege ce ai scris, doar ca ai omis sa spui ca in cazul in care mama opteaza pt indemnizatia aceea cu 75% (si nu cu 1200 lei lunar - asta parca se acorda daca se opteaza pt 2 ani?), exista o limita superioara de care nu se trece: 3400 lei/lunar. Adica, degeaba media veniturilor ar iesi > 3400 lei, ca mama primeste 3400 lei.
ada, daca nu ai stat mult in mirosul de diluant, cred ca nu are rost sa iti faci griji.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ioana3110 spune:

Balanto, sotul tau e Rac cumva? ca tare seamana din ce spui tu cu al meu! Doar ca al meu e tare gurmand si mananca orice si oricat si mai si gateste demential :-)

Citat:
citat din mesajul lui balanta_tm

Sotul meu ma ajuta, dar in limita timpului. El munceste f mult, cam 12-14 ore pe zi. In schimb in weekend, de cand sunt insarcinata, el face curatenie in apartament (camere si bai) - aproape la fel de bine cum fac eu. Bucataria o fac eu.
I-am propus ca pe perioada sarcinii sa luam o femeie care sa faca treaba ce o face el Sambata, iar el sa se odihneasca si nu vrea.
De gatit, gatesc eu. Doar ça el este f f mofturos la mancare (asa a fost crescut, sa manance doar anumite mancaruri) si daca se intampla sa nu ii convina meniul, ii fac un sandwich sau o omleta. Nu ma mai agit demult pt treaba asta. De obicei Sambata mancam in oras (cu mici exceptii) si Duminica "cere" sa ii fac pizza.
De calcat, calc eu, de spalat, de obicei eu le pun in masina si el le intinde. La cumparaturi mergem impreuna la fine de saptamana (eu urasc sa conduc, asa ca vrand-nevrand, vine cu mine ).
In casa stie sa repare orice si asta ma incanta f f mult.
Probabil ca atunci cand vor veni bebelusii va trebui sa luam o femeie care sa ne faca treburile domestice - nu vad o alta solutie.


10 ani de incercari pentru a avea un BB
FIV 2 reusit decembrie 2011 Budapesta, dr Peter Kovacs

PAI 4G/5G homozigot, FXIII heterozigot, Tiroidita hashimoto

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns b_1403 spune:

Ada tu ce lucrezi? Ce lucrari ai de facut?
Off si cu indemnizatia oare se mai acorda cei 500 daca optezi pt intoarcerea la servici inainte sa faca copilul 1 an?
Am facut o gramada de plati mi se invart bani in jurul capul. Creca ma bag la invatat ca duminica dimineata am restanta.
Va pop



Beatrice 15 + , viitoare mamica de print

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adarev spune:

Balanta, nu am stat mult ca m-am dus in Alta camera.

Ada

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Carmen_80 spune:

Asa este Balanta, am uitat sa precizez ca este vorba despre indemnizatia pana la 1 an, cu 75% din salariile nete pe ultimele 12 luni. Ca sa ajungi la plafonul de 3400 ron, trebuie sa fi avut o medie lunara de 4500 ron net incasat.
Daca mamica opteaza pt 2 ani, atunci indemnizatia este din start plafonata la 1200 ron pe luna, dar nu mai mica de 600 ron in ambele cazuri.

18 sapt +

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ca_Mila spune:

fetele vad ca va pricepeti la indemnizatii la concediul de 2 ani, indemnizatia este plafonata la 1200 lei, dar este tot 75% din veniturile pe ultimul an?

15+

Mergi la inceput