Prietene la bine si la greu - 154
Raspunsuri - Pagina 9
monis5 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ionelamaria Salut Raluci, inca va chinuiti cu colicii? Noi am scapat la 5 saptamani, motiv pentru care pot afirma ca aia nu au fot colici ci, mai degraba o problema pe care trebuia sa o tratez diferit, la osteoterapeut http://www.osteopatie-romania.net/4.html dau un link, poate ajuta pe altii.... eu acum cateva vreo 2 saptamani am aflat de asta. Cititnd mi-am dat seama ca acel plans lung si crunt al copilului meu nu avea legatura cu burtica deloc. pe el il durea si eu eram o proasta... Omul cat traieste invata.... macar altora sa foloseasca. Intrebare/rugaminte Context: peste vreo 3 saptamani sunt invitata sa povestesc despre alaptare unui mic grup de viitoare mamici( gravidute). Ma ia spaima . Realizez ca e o raspundere imensa si mi-e teama sa npo dau in bara. Vin acum cu intrebarea: Ce ati fi vrut sa stiti voi despre alaptare? Si cele care alapteaza si cele care nu au reusit sa alapteze din varii motive. Ma puteti ajuta??? Vreau sa-mi construiesc o schema cu puncte ce trebuie atinse. In principiu imi propun o discutie libera, chiar daca aste e mult mai greu de condus decat un "curs didactic" Wooowwwwwww! Inca nu am confirmat participarea... incerc sa imi fac curaj Mami fericita de Mihnea si de Tudor |
nu stiu, eu am gasit pe un blog listate intrebari bune pentru ce te intereseaza. Gasesti aici .
Lasand gluma la o parte,
1. ce ati scris in septembrie aduna cam toate intrebarile la un loc, nu stiu ce a ramas descoperit. Cred ca iti poti face o lista completa cu usurinta.
2. Confirma repede participarea. Teama e doar in mintea ta. Da, este cea mai des intalnita fobie, dar spre deosebire de altele, asta chiar se trateaza prin expunerea la stimuli, adica prin vorbit mult si des in fata publicului.
Sigur te vei descurca minunat, epntru ca vobesti de lucururi traite de tine, de succesul tau personal si asta este mereu inspirational
Monis, mama de Piticutz Santiago (02.11.2009)
smaranditza spune:
Back...pana cand se trezeste unul din prunci.
Ionela, parerea mea e ca e ff buna ideea cu discutia libera. Insa chiar si asa, eu as avea in minte un "plan de atac". Ca si gravida, am asistat la un seminar care se vroia tot discutie libera cu un medic neonatolog. CUm cele mai multe din noi eram la primul copil, nu prea aveam mare habar ce sa intrebam. Dupa maxim 10 min. in care intrebasem tot ce ne trecea prin cap s-a incheiat intalnirea, pt ca medicul raspundea doar la intrebari, nu avea nimic 'pregatit".
So, ca sa nu o mai lungesc, uite ce imi trece acum prin minte, in forma bruta si necizelata:
1. Beneficiile alaptarii
Multe (viitoare) mame nu stiu mai nimic despre beneficiile lm. Si daca mai intervin si parintii/socri cu texte: lasa, draga, si tu ai crescut tot cu lp si uite ce mare, frumoasa si desteapta esti, atunci motivatia de a alapta tinde spre 0.
2. Probleme in alaptare
2a. Alaptarea dupa cezariana
2b. Am lapte destul? / Se satura copilul?
2c. Biberonul si suplimentul de lp
2d. Scaderea lactatiei - metode stimulare
2e. Mastita
3. Mituri in alaptare
3a. bebe plange pt ca nu e satul
3b. laptele nu e bun (stricat, zeruit, prea rar, apos...etc)
3c. daca suge prea des il doare burta (lapte nou peste cel vechi "nedigerat"...etc)
si...or mai fi, dar atat imi vine acum in minte...
4. Concluzii
Si acum, ca sa raspund strict la intrebarea ta: as fi vrut sa stiu dinainte ca cifrele din carti sunt doar cifre orientative si nu obligatorii. Daca stiam, nu ajungeam sa ma mulg ca disperata si sa ii dau completare cu biberonul (ca nu lua in greutate cum scria la cartea pediatrei ), si implicit nu ajungeam la criza suptului - cand mi-a refuzat tzitzi in favoarea biberonului, si nici la chinurile de a-l readuce la san.
S-a trezit Timi. Daca il readorm, revin.
Mami de Timi nazdravan si micuta Dora pisicuta
Ramonika spune:
wow ionela, bravo. si eu zic sa confirmi urgent. n-ai de ce sa-ti fie teama, trebuie doar sa spui cu voce tare ceea ce scrii pe net de atata timp.
plus ca gandeste-te ca e foarte posibil ca vei schimba in bine viata unora din acele persoane.
ce as considera eu ca e foarte important. in primul rand trebuie sa le insufli mamelor incredere in ele insele. asta e punctul cel mai slab al tuturor proaspetelor mamici. multe cred ca nu au lapte suficient/bun si interpreteaza orice plans al bebelusului ca fiind din cauza ca nu se satura cu laptele de la san. deci incredere in sine.
in al doilea rand, am vazut multe mamici care vor sa alapteze, au lapte, sunt increzatoare in corpul lor, dar nu prea reusesc sa alapteze deoarece in maternitate in primele 2-3-4 zile de viata ale bebelusului li s-a dat lapte cu biberonul. si din cauza asta e posibil sa esueze alaptatul. nici ele nu se gandesc la asta, nici nimeni nu le spune sa nu permita sa fie hranit bebelusul cu biberonul. asa ca le-ai ajuta daca le-ai zice asta.
mai sunt multe aspecte, insa astea mi-au parut a fi printre cele mai importante.
bafta multa si sa ne povestesti cum a fost.
poate devii consultant in alaptare, nu stiu daca exista asa ceva in Iasi, ai putea sa fii tu prima, poate sa si castigi ceva banuti din asta, de ce nu?
Ramonika Ruxandra (30.11.2009) tati si Vladutz
zebra roz
magdaz_ina spune:
Despre alaptare:
-laptele nu il ai obligatoriu din momentul 0; mai ales dupa cezariana. Ceea ce trebuie sa faci este sa astepti pe cat posibil relaxata si increzatoare, sa te odihnesti, sa te hidratezi. Cel mai important: contactul cu copilul.
-restrictiile alimentare nu sunt generale ci specifice fiecarei mame/copil. Se testeaza prin observarea efectelor la mama/copil
-sanii nu se spala non-stop cu apa si sapun. Pielea va deveni sensibila si vor aparea fisuri
-pompa de muls se foloseste doar la furia laptelui; daca nu poti pune copilul la san (de exemplu doarme). Este suficeint cel mai ieftin model, fara rezervor de colectare al laptelui
-alaptarea la cerere inseamna exact asta: la cerere. Nu se sta cu ochii pe ceas nici intre alaptari nici pentru durata suptului
-fara biberon in primele zile/saptamani; laptele praf necesar eventual pana la instalarea lactatiei si ceaiul pentru colici se pot da cu lingurita
-dupa ce copilul a invatat sa suga corect nu trebuie exagerat pericolul existentei unei tetine; fie sub forma de suzeta, fie atasata la biberonul de ceai
-nu este necesara proba suptului decat maxim de 2-3 ori. Cantarirea odata pe zi, apoi saptamanal, lunar este suficienta
-instalarea unei alaptari confortabile poate dura zile, saptamani sau chiar luni
Motivatia mamei si lipsa vinovatiei sunt de bun simt. Dincolo de avantajele evidente ale alaptarii mama este cea care are dreptul sa aleaga daca isi alapteaza bebelusul. Alaptarea trebuie sa devina confortabila pentru ambii parteneri.
_
Rares
simina_kin spune:
Buna ziua
Am citit si m-a ingrozit patania Monicai.Chiar ca este de invatat din asa ceva.Eu una, nici nu m-as fi gandit ca poate sa se deshidrateze asa usor
Tina sanatate multa! sa dea Domnu sa nu i-a si piticul!
Raluci rabdare mami...rabdare...o sa treaca si raceala lui bubu , si colicii piticului!!
Ancutzule invidie ++++......vreau si eu zapada!!!
Ramonik o graba nu este, da na, daca ne dorim ,in fiecare luna ma rog sa nu-mi mai vina
Ionela tare imi place ca ai deschis subiectul asta.Poate ca la al doilea bebe voi fi si eu mai informata si voi sti sa pun copilul la san mai rpd, ca la Maya n-am stiut "ca am voie".Cand am plecat din maternitate mi-au spus ca nu are forta sa suga, si sa-i dau biberon.Poate ca reuseam sa alaptez pana la urma, daca ajungeam acasa si insistam cu sanul....
Deja mi-am pus semn de carte la pagina asta
fericita de ranjita Maya Andreea ( oct-2009)
Povestea nasterii printesei cu ochi albastri
www.youtube.com/watch?v=EZMAyvih51Q" target="_blank">Ceva special pentru fata si sotul meu! VA IUBESC!!!
monica_80 spune:
Ionela felicitari! E un inceput in toate, asa ca ia-ti inima in dinti si confirma prezenta, ca la orice lucru prima data e mai greu. Mie una mi s-ar parea fantastic sa-l ai si pe Tudor cu tine sa le arati efectiv ce inseamna sa alaptezi un copil. Eu am facut cursuri prenatale, mi s-a povestit despre asta, dar cand am ajuns sa alaptez efectiv nu stiam si nu mi-a aratat nimeni cum se tine un copil la san, plus ca nu vazusem niciodata cum se alapteaza un copil.
Va dau si o veste proasta: Lumi e in spital cu Alexa, care din pacate are pneumonie interstitiala.
Mami fericita de Mariuta
si de samburel de 16 saptamani
monis5 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui monica_80 Ionela felicitari! E un inceput in toate, asa ca ia-ti inima in dinti si confirma prezenta, ca la orice lucru prima data e mai greu. Mie una mi s-ar parea fantastic sa-l ai si pe Tudor cu tine sa le arati efectiv ce inseamna sa alaptezi un copil. Eu am facut cursuri prenatale, mi s-a povestit despre asta, dar cand am ajuns sa alaptez efectiv nu stiam si nu mi-a aratat nimeni cum se tine un copil la san, plus ca nu vazusem niciodata cum se alapteaza un copil. Va dau si o veste proasta: Lumi e in spital cu Alexa, care din pacate are pneumonie interstitiala. Mami fericita de Mariuta si de samburel de 16 saptamani |
da, da, mare dreptate ai. si eu am fost la un curs cu o moasa care cu asta se ocupa si care avea un manechin-bebelus de ala fain (adica avea vreo 4-5 kile greutate si era articulat exact ca un copil), dar nimic nu egaleaza sa vezi un copil care chiar suge
Monica, daca vorbesti cu Lumi trimite-i toate gandurile bune sa ajunga repede acasa sanatoase
Monis, mama de Piticutz Santiago (02.11.2009)
floricik spune:
Salutare. De luni ma tin sa zic si eu doua vorbe dar nu gasesc timp
In primul rand, sanatate multa Alexei!
Am ramas masca cand am citit mesajul Monicai. Am patit si noi la fel. Sambata seara am observat ca frigea copilul. Mama zicea ca ea nu crede ca are febra si cand colo avea 39,4...Buuun. I-am dat nurofen alternat cu panadol, sosete cu apa si otet. Ea nu avea nimic, nici muci nici tuse, mananca f bine, mama nu o slabeste cu ceasca de suc de morvoc, sfecla, mar, papa si portocale, banane etc Duminica dimineata ne-am dus la minunatul spital orasenesc unde o dr sictirita a asculatat-o la plamani(nu stiu ce a auzit ca Ema plangea isteric), in gatul ei abia daca a aruncat un ochi si imediat reteta cu augmentin, eurespal, vibrocil. Doar duminica seara avea un pic de febra si atat...Acum e ok, fara febra, in continuare fara tuse, muci...nu mai inteleg nimic
Licu si eu vroiam sa te intreb daca o scoti pe Amalia afara. Ema daca nu iese o zi afara e jale ce miorlaita devine.
Ionela, bafta multa. Sigur te vei descurca minunat. Eu am esuat cu alaptatul din cauza mameloanelor ombilicate care m-au chinuit tare rau....greu mai e cu pompa. Copilul doarme si tu in loc sa tragi un pui de somn stai sa pompezi, sa bagi la frigider, sa sterilizezi...
Ancutza trimite putina zapada si la noi Cat despre povestea cu incidentul de la locul de joaca...NO COMMENT. Cunosc si eu asa specimen de parinti...evit cat pot.
monica_80 spune:
Monis daca vb cu ea ii transmit, dar poate reuseste ea sa mai intre putin pe net sa ne mai dea vesti.
Si cum o problema nu vine niciodata singura, nu ca nu aveam o stare destul de blue, azi a murit bunicul sotului si acum ne pregatim de inmormantare.
Mami fericita de Mariuta
si de samburel de 16 saptamani