Caucasian ovcharka-ciobanesc caucazian
Raspunsuri - Pagina 6
ingridnen spune:
ai primit oare mesajele mele ? Nu stiu de ce, dar mie nu-mi apar in outbox
Ingrid si Cristi 9 ani
carmencat spune:
Aici sunt.
Eu nu cred ca la 9 luni jumate este prea tarziu pentru a face ceva cu un caine. Dupa mine la nici o varsta nu este tarziu sa educi un caine.
Cainele meu este ciobanesc carpatin, nu mioritic
Cand era ea mititica am colaborat cu un dresor pentru scurt timp. M-a ajutat foarte mult in sensul intelegerii cainelui. Daca imi permiti, voi incerca sa dau de el si sa va pun in legatura. Imediat ce am acceptul vostru, al amandurora, iti voi trimite datele pe mesaj privat.
In alta ordine de idei, paza buna trece primejdia rea. Ar trebui sa aveti niste garduri suficient de inalte la curte astfel incat sa preintampinati posibilitatea sa iasa din curte. Iarasi atentie la lasat poarta deschisa.
Acest caine este un caine de curte, nu de casa, de apartament. Este un caine al spatiilor largi, deschise. Eu cred ca a-l izola intr-un coltisor in casa nu ati face decat sa il frustrati. Pana la urma, el face ce trebuie sa faca. Pazeste. El este fericit sa aiba curtea lui la dispozitie si sa pazeasca.
Este un caine de paza. S-ar putea ca el sa nu inteleaga plimbarile la care il scoti ca plimbare, asa cum o percepi tu, ci ca insotire a ta in scopul de paza si de aici reactiile lui.
Faptul ca iesi cu el si cu ceilalti doi, ii dau mai multe de pazit: si pe tine si pe ceilalti doi, caci toti sunteti familia lui si el are responsabilitati fata de voi.
Incearca sa iesi cu ei la plimbare pe rand, s-ar putea sa fie mai relaxat si el si tu, ca il poti controla mai bine.
Nu te ingrijora de ceea ce gandesc oamenii, nu li se intampla prea des.
Amonar spune:
Ingridnen, multumesc, ti-am raspuns!
Carmencat, da, orice ajutor este binevenit. Vreau sa intru in contact cu cineva pe care il recomanzi.
Intre timp am vorbit cu un crescator din Romania, pe care l-am sunat si data trecuta cand am avut probleme. Mi-a luat orice temere si orice sentiment de frica si nesiguranta. M-a asigurat ca acest caine se poate educa si poate deveni un caine ascultator. Mi-a mai dat sugestia lesei cu soc electric. Cu ajutorul ei as putea sa il invat sa nu reactioneze la joggers sau la alti caini cand suntem noi la plimbare. El a spus ca pe acest caine se poate invata orice si ca ideile antrenorului german sunt gresite si ca ei aici nu au experienta cu aceasta rasa. Ma poate pune si el in legatura cu cativa antrenori. Mi-a mai spus ca in Romania acest caine se poate antrena de un antrenor, in lipsa proprietarului, dupa care proprietarul il ia in primire de la antrenor, dupa o perioada de introducere. Adica antrenorul il invata pe proprietar sa faca ce a facut el cu cainele. Mi s-a parut ca il aud pe ingerul salvator al meu!
Si eu m-am gandit sa merg cu ei separat la plimbare sau sa nu il mai scot pe ursu asa de des, sau deloc. Avem o gradina destul de mare dar o folosim numai pe o distanta limitata (dar destul de mare pt caini): In plus avem un tarc mare unde stau cainii. Gardul este de vreo 2 metrii si vom pune si sarma ghimpata pe sus, in caz ca....Atunci cand ursu a scapat, nu aveam inca gardul dar era legat cu o franghie speciala pt caini. S-a intamplat ghinionul sa se rupa franghia (cu care a stat destul de mult legat) si a fugit la cainii respectivi. Noroc ca nu stie sa se lupte si ca nu a atacat sapanul. Sotul a fugit dupa el si l-a oprit la timp, cu toate ca ursu nu avea de gand sa se lupte...dar...am tras toti o sperietura de moarte. Am mers dupa aceea sa vorbim cu oamenii aceia si sa ne scuzam. Ma rog, neamtul este neamt, a spus ca el e vanator si ca data viitoare stie ce va face....
Si mai este ceva ce ma pune pe ganduri, s-a intamplat de 2 ori. Ieri dimineata (el este dimineata foarte intors pe dos) l-am palpat pe cap sa il caut de capuse. Am scos una dupa care l-am cautat mai departe si am ajuns la o ureche. El era asezat pe spate, cu picioarele in sus, asa sta el cand il mangai si il alint. La un moment dat a inceput sa maraie, sa clantane din dinti si sa ma ameninte. Si-a schimbat pozitia in sezut si a mai clantanit de cateva ori la mine. Este a 2a oara cand se intampla. Si atunci tot asa, l-am palpat pe cap sa caut capuse. Atunci, m-am enervat sa de tare ca ma luat coada de la spalatorul pe jos si l-am injurat si certata de s-a speriat de mine. S-a facut mic si s-a strecurat pe langa mine si s-a dus in alt loc din camera. L-am urmarit si nu l-am lasat pana nu mi-a ascultat comanda de 'sezi'. Dupa aceea l-am bombanit o vreme, am fost foarte nervoasa. A avut efect.
Ieri, m-am pastrat calmul, am ramas in pozitia de stat in picioare, mi-am pus mainile la spate si i-am vorbit calm dandu-i comanda 'sezi'. Nu s-a oprit imediat, dar eu nu am avut curajul sa il infrunt ca si data trecuta. Era un spatiu mai mic, m-ar fi atacat. Am asteptat sa se calmeze. L-am bombanit dupa aceea.....
In schimb m-a pus pe ganduri acest comportament al lui. Crescatorul mi-a spus ca am reactionat bine, si prima data si a a2 a oara. Daca cainele nu are spatiu unde sa se retraga cand este amenintat, trece la lupta. Pe care sigur oricine o pierde cu un caucazian.
In rest, nu pot sa zic ca avem probleme. Cateodata chiar ma mir cat este de gentil si intelegator cu mine/noi. Dar trebuie sa il antrenam sa devina mai 'relaxed', mai seren. Cu un antrenor bun, eu cred ca reusim. Tu ce zici?
Scuza-ma de confuzie, vad ca ciobanescul carpatin se aseamana f. mult cu caucazianul.
carmencat spune:
Atunci voi incerca sa iau legatura cu persoana respectiva si in masura in care este de acord iti voi da datele de contact.
Crescatorul roman are dreptate in ceea ce ti-a spus. Vorbeste si cu cine iti recomanda el si pana la urma tu vei decide dresorul cu care te intelegi cel mai bine.
Eu agreez mai mult ideea de a lucra stapanul cu cainele sub indrumarea unui dresor. Lucrand tu personal ajungi sa iti cunosti mai bine cainele si el sa te respecte. Dresajul unui caine nu presupune a invata ceva intr-un timp limitat, cum invata copiii la scoala tabla inmultirii de exemplu si o folosesc apoi de bunavoie toata viata. Dresajul unui caine este de fapt educatia lui, este un mod de viata comun adoptat de stapan si caine. Dresorul il poate invata comenzile de baza: sezi, culcat, etc, dar conduita voastra fata de caine, a cainelui fata de voi, sa intelegi cum gandeste cainele pentru ca reactia ta sa fie in consecinta si cu efectele scontate nu se poate preda cand preiei cainele gata dresat.
Ai procedat bine in cele doua cazuri. E de retinut si faptul ca dupa ce l-ai certat si el s-a retras intr-un loc si e in defensiva sa nu te duci in acel loc si sa il agresezi, caci te va ataca. In acel moment el este deja invins, iar tu depasesti un prag in care el se teme pentru integritatea lui si va ataca de frica, incearca sa eviti aceste situatii. Eu as fi optat in locul comenzii de sezi pentru comanda culcat. Limbajul lor corporal spune ca in culcat sunt vulnerabili si folosesc ei intre ei aceasta modalitate de a da de inteles ca se supun. Se pun culcat, uneori chiar cu burtica in sus, ca sa ii arate sefului ca se supun total. Pozitia sezi pentru ei nu inseamna supunere. In sezi se poate calma putin, dar nu iti arata supunere si in mintea lui el nu ti se supune. Incearca sa exersezi mai mult pozitia culcat astfel incat sa o execute prompt, fara sa se gandeasca, sa o execute reflex la comanda si in situatii dificile ii dai comanda culcat.
Un model de exercitiu ar fi: mergi cu el in pas alert, tinand lesa din scurt, zgarda sa fie pozitionata la partea superioara a gatului, inspre cap. Te opresti brusc si ii spui stai. Pornesti iar. Aleator te opresti si spui stai. Pana stapaneste bine oprirea din mers. Introduci apoi comanda sezi. Mergi, stai, sezi. Cand pornesti de pe loc pornesti neaparat cu o comanda. Eu folosesc pas. Nu pornesti de pe loc fara sa dai comanda de pornire de pe loc. Asta il va obisnui sa nu porneasca din locul in care este fara sa ii dai aceasta comanda.
Cand stapaneste bine stai, sezi, pas in mers, introduci comanda culcat mai intai in ordinea stai-sezi-culcat, apoi pas fix in momentul in care pornesti. Mare atentie la sincronizare. Dupa ce va stapani bine succesiunea asta faci stai-culcat legat, apoi culcat direct.
Lectiile sa nu depaseasca la inceput cateva minute, le lungesti pe parcurs. In orice caz sa fii atenta sa incetezi lectia inainte de a apuca sa se plictiseasca cainele si neaparat pe comanda realizata. Nu te opresti niciodata pe refuzul lui de a executa o comanda.
Imediat dupa lectie sa va jucati ceva ce ii place lui. Alergati sau va jucati cu o minge, orice ii place lui.
Dupa aceea iti va intra si tie in reflex sa repeti cu el cand iesiti afara de cateva ori, cand ai tu chef comanda culcat.
Daca insisti suficient o va executa chiar fiind la distanta de tine. Cum sesizezi un posibil pericol strigi la el culcat si castigi cateva secunde/minute de reactie.
Incearca asa deocamdata. E un bun exercitiu.
Dupa ce faceti bine bine asta il inveti comanda asteapta.
Nu te ingrijora de ceea ce gandesc oamenii, nu li se intampla prea des.
Amonar spune:
Mersi pt sfatul tau foarte practic!
Ieri am aflat niste lucruri noi in legatura cu psihologia cainelui, dupa antrenorul de aici, si anume:
- cand cainele vine sa ma salute cu coada in sus si dand din coada inseamna ca vrea sa imi arate ca am intrat pe teritoriul sau si vrea sa imi constranga teritoriul, venind el la mine si eventual punandu-si capul la mine in poale si mirosindu-mi mainile
- daca cainele ma neglijeaza cand eu intru in casa, inseamna ca eu sunt alfa si ca eu hotarasc cand ma duc la el si cand il bag in seama
- daca se pune pe spate, cu burta in sus si ma lasa sa il mangai, inseamna ca el este sefu si ca imi PERMITE sa ii ating burta si ca imi arata ca nu ii este frica de mine
- daca face ceva ce nu imi place, ii spun ca nu e voie si il inchid in WC sau intr-o camera f. mica si il las singur acolo
- daca ii dau mancare din mana, bucatica cu bucatica, inseamna ca eu ies din pozitia alfa, dandu-i lui 'proprietatea' mea. Adica acea mancare a fost a mea, acum a devenit a lui si eu am dat-o benevol, deci el este sefu
Sunt cateva chestii pe care mi le amintesc acum. Pe mine ma socheaza unele chestii pt ca eu le credeam exact pe dos. Cred ca ceva nu e in regula cu privire la cunostintele antrenorilor despre psihologia cainelui.
Primul antrenor, a vrut sa imi arate cum se pune cainele pe spate si i se pune mana in beregata pana face pe el de frica. Cica atunci cedeaza. Antrenorul de ieri, si-a facut cruce cand a auzit. A zis ca cea mai mare prostie/greseala este de a pedepsi caucazianul cu forta corpului.
Sant de acord cu antrenamentul facut de stapan. Ce ma exaspereaza este faptul ca exista atatea interpretari diferite cu privire la gesturi, ce gandeste un caine samd
Antrenorul de ieri ne-a spus ca el considera ca cainele care locuieste la oras, in apartament sau casa, are mai putin stres decat cel de la curte. A zis ca este dovedit stiintific, ca au masurat nivelul hormonului de stres si au ajuns la aceasta concluzie.
Oricum, voi incepe cu exemplul tau care este foarte practic si aplicabil.
Tu ce parere ai despre parerea antrenorului cu referire la psihologie?
carmencat spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Amonar Mersi pt sfatul tau foarte practic! Ieri am aflat niste lucruri noi in legatura cu psihologia cainelui, dupa antrenorul de aici, si anume: - cand cainele vine sa ma salute cu coada in sus si dand din coada inseamna ca vrea sa imi arate ca am intrat pe teritoriul sau si vrea sa imi constranga teritoriul, venind el la mine si eventual punandu-si capul la mine in poale si mirosindu-mi mainile |
cand cainii mei vin sa ma salute cu coada in sus, dand din coada si cu
o expresie de incantare maxima pe chip sunt pur si simplu fericiti ca ma vad; evit sa ma extaziez in acel moment si sa ii scarpin, mangai, etc, pentru ca deja au o stare de spirit agitata si mangaierile mele i-ar agita si mai mult
de obicei intru si zic la loc, la loc, la loc, din considerente practice: sacose, copil, poarta pe care trebuie sa mai intre cineva sau nu apuc sa o inchid
dupa ce rezolv poarta, masina, sacose, copil, nu neaparat in ordinea asta au si ei portia lor de mangaiere
zara, ciobaneasca mai are un comportament: cand ma vede lasa usor capul in jos pe o parte, desi continua sa dea din coada si isi dezveleste dintii intr-un fel de ranjet; este salutul de supunere al lupilor;
vezi ca e un documentar despre lupi si un tip care a trait cu ei, incearca sa il gasesti pe net, este foarte elocvent
bracul in schimb e tembel pur si simplu si se bucura de nu mai poate, mi-ar sari fix in brate daca ar putea; are 12 ani, dar tot bebe mic si doritor de rasfat se considera
metoda cu la loc sau da-te am descoperit-o pe vremea cand era el tanar si nelinistit si eu veneam cu cartonul de oua acasa in brate; cam cum as fi putut eu sa salvez ouale de un caine bezmetic de 40 de kile...
tot ce pot sa iti spun e ca a functionat si e foarte bine asa, deci aplica cu incredere, fara paranoia cu ocupatul teritoriului
Citat: |
- daca cainele ma neglijeaza cand eu intru in casa, inseamna ca eu sunt alfa si ca eu hotarasc cand ma duc la el si cand il bag in seama |
eu nu sunt de aceeasi parere
lupii in haita se saluta cand se vad, cei inferiori ii saluta cu bun simt, pe cei superiori
lupii in haita nu sunt indiferenti unii fata de altii, iar cei inferiori nu isi permit sa ii trateze fara respect pe cei superiori
Citat: |
- daca se pune pe spate, cu burta in sus si ma lasa sa il mangai, inseamna ca el este sefu si ca imi PERMITE sa ii ating burta si ca imi arata ca nu ii este frica de mine |
burta este partea cea mai vulnerabila a unui lup/caine, de ce ti-ar pune-o tie la dispozitie ca sa il musti/sfasii daca iti vine cheful, daca el ti-ar fi superior??
sa iti puna burta la dispozitie este o dovada de mare incredere in tine
ciobaneasca mea, in copilaria si tineretea ei, pana am reusit sa ii castigam increderea, refuza total sa se relaxeze, sa se lase mangaiata, iar de aratat burta nici nu se punea problema; acum este o matza de caine, cu cine cunoaste, si isi lasa burticile la mangaiat fericita
Citat: |
- daca face ceva ce nu imi place, ii spun ca nu e voie si il inchid in WC sau intr-o camera f. mica si il las singur acolo |
asa si ce obti? crezi ca el va intelege ca asta e pedeapsa? se inchid lupii intre ei in vreo scorbura?
daca face ceva ce nu iti convine il certi cu hotarare, scurt, nu e necesar un discurs de juma' de ora, tu trebuie sa simti asta si sa ii transmiti lui ca a facut ceva ce te-a deranjat, dupa care il trimiti la locul lui si il ignori o perioada; el va veni dupa un timp mai lung sau mai scurt sa cerseasca iertare si sa te impaci cu el, tu il trimiti la loc cu aceeasi voce hotarata si te impaci cu el cand vrei tu, nu cand vrea el
Citat: |
- daca ii dau mancare din mana, bucatica cu bucatica, inseamna ca eu ies din pozitia alfa, dandu-i lui 'proprietatea' mea. Adica acea mancare a fost a mea, acum a devenit a lui si eu am dat-o benevol, deci el este sefu |
daca te uiti la documentarul ala despre lupi o sa vezi ca era un lup omega, prostul satului, cum am spune noi, ultimul din haita, de care isi bateau joc toti si pe care il ciufuleau toti, dar, aveau grija sa ii pastreze si lui o parte din mancare, chiar daca cea mai proasta, dar ii pastrau, iar lupul alfa avea grija sa nu fie prea tare ciufulit de ceilalti membri ai haitei si sa manance; intr-o incaierare cu o alta haita, acel lup omega a fost omorat; toata haita l-a jelit; o fi fost el prost, dar era prostul lor
intorcandu-ne la cainele tau, din momentul in care tu esti alfa, poti sa faci orice, fara sa dai explicatii; asta face un alfa; daca ai chef ii dai sa manance, daca nu ai chef il tii nemancat o zi, el nu iti va contesta niciodata acest drept asupra mancarii, e a ta si poti sa i-o dai sau nu, dar un sef drept nu isi tine supusii nemancati
in general cainii mei mananca fiecare din castronul lui, dar mai avem momentele noastre de tandrete cand le dau bunatati din mana, biscuiti, carne cruda, orice; mai sunt momentele cand gatesc pui si separ pielea pe care o tai in bucati, ii chem la usa de la bucatarie si le dau pe rand in gura; pot sa tin mana stransa pumn cu o bucata de carne cruda in mana la nasul lor si nu vor face decat sa scanceasca, sa nu ii mai chinui si sa le dau bucatica aia odata; chiar am initiat jocuri cu carne cruda; frec bine o bucatica in ambele maini, le-o arat, dupa care ascund mainile la spate si tin bucatica pitita intr-una din maini, revin si le arat pumnii stransi si ei trebuie sa miroasa si sa ghiceasca in care pumn e carnea; daca ghicesc, primesc bucatica; le place mult jocul, mai ales cu recompensa suculenta; incet incet am ajuns sa facem asteapta cu carne cruda in fata; daca le dau si spun asteapta, stau si se uita la mine cu balele lac in jur pana spun mananca; eu cred ca acest tip de control il are un alfa
Citat: |
Sunt cateva chestii pe care mi le amintesc acum. Pe mine ma socheaza unele chestii pt ca eu le credeam exact pe dos. Cred ca ceva nu e in regula cu privire la cunostintele antrenorilor despre psihologia cainelui. Primul antrenor, a vrut sa imi arate cum se pune cainele pe spate si i se pune mana in beregata pana face pe el de frica. Cica atunci cedeaza. Antrenorul de ieri, si-a facut cruce cand a auzit. A zis ca cea mai mare prostie/greseala este de a pedepsi caucazianul cu forta corpului. Sant de acord cu antrenamentul facut de stapan. Ce ma exaspereaza este faptul ca exista atatea interpretari diferite cu privire la gesturi, ce gandeste un caine samd Antrenorul de ieri ne-a spus ca el considera ca cainele care locuieste la oras, in apartament sau casa, are mai putin stres decat cel de la curte. A zis ca este dovedit stiintific, ca au masurat nivelul hormonului de stres si au ajuns la aceasta concluzie. Oricum, voi incepe cu exemplul tau care este foarte practic si aplicabil. Tu ce parere ai despre parerea antrenorului cu referire la psihologie? |
cred ca fiecare se raporteaza la experienta lui, intr-un fel lucrezi cu caini de companie si in alt fel cu caini de paza, si la cainii de paza, depinde de rasa
si mai cred ca trebuie sa ii iubesti suficient incat sa vrei sa ii intelegi, pe ei, nu sa ii raportezi pe ei la tine, nu sa incerci sa ii transformi in ce nu sunt, nu sa incerci sa ii domini cu forta si ca om, ci sa ii determini sa te respecte; frica e una, respectul e alta; frica nu implica iubire, nu ai cum sa il iubesti pe cel care te face sa faci pp pe tine de frica, nu ai cum sa iubesti cand esti terorizat; pe cand respectul, e altceva; ne respectam, ne iubim, murim ca sa il aparam pe cel de langa noi daca e nevoie
Nu te ingrijora de ceea ce gandesc oamenii, nu li se intampla prea des.
Amonar spune:
Am intrat numai sa spun ca antrenorul nu il introduce pe Ursu la categoria lupului, nici cel al animalului de companie. Ne-a aata un grafic care descrie psihologia lupului si unul cu cel al animalului de paza al unui teritoriu. Lupul are cele 4 elemente (teritoriu, sociabilitate, sexualitate si ....am uitat ultimul) impartite in mod egal.
Graficul care se refera la cainele de paza cuprinde elementul 'teritoriu' cam intre 70-80% si sociabilitatea cam 5%. Restul sunt alocate celorlalte elemente. Deci, este un caine care nu acorda valoare sociabilitatii, viata lui se invarte in jurul teritoriului. De aceea, ne-a spus el, nu putem compara psihologia lui Ursu cu cea a lupului. El a spus, altfel ar fi usor, atunci......si de aceea este considerat un caine foarte periculos chiar pt stapan.
Nu mai spun cum s-a uitat la noi cand i-am spus ca avem un copil in familie de 6 ani. S-a luat cu mainile de cap si a facut ochii mari. Si mi-a mai spus ca el va baga frica in mine la antrenamente ca sa realizez ce animal am in casa. Sincer, chestia asta m-a dezechilibrat cel mai mult. Aproape toti antrenorii de aici lucreaza cu principiul 'frica', ca e bagata in caine sau in stapan, e egal.....Iar eu cred ca este un principiu gresit. Frica nu are ce sa caute in relatia stapan-caine. Revin mai tarziu.
carmencat spune:
bine ca s-au inventat graficele, oare ce ne faceam fara grafice
cred ca el pierde din vedere un lucru, cainele a fost crescut si selectionat de-a lungul muuuuuultor generatii pentru a fi de folos omului intr-un fel sau altul, de la paza, la vanatoare de diverse animale, la companie, asa s-au diversificat rasele de caini, scopul ramand acelasi, sa ii fie de folos omului
cainele de paza din curtea omului, de la stana sau pe unde mai avea el nevoie de caine, daca ataca familia era omorat pe loc
prin urmare selectia lui s-a bazat pe loialitatea fata de stapan si de familia acestuia
bine, aici vorbim de exemplare normale, nu neg ca exista si exceptii, dezechilibre, asa cum exista si la oameni
dar in principiu un caine de paza exista ca sa isi apere familia, nu ca sa fie un pericol pentru familia lui
eu asa zic
dar eu nu sunt dresor
eu numai iubesc cainii si ii cresc ca fiind parte din familia mea
cu grija si atentie, fireste
zic eu ca imi cunosc cainii, stiu cam ce poate face fiecare
numai tu vei stii cel mai bine cum este ursu pentru voi
iar ideea de a baga frica in caine sau in familie mi se pare extrem de periculoasa
cu frica nu faci nimic
reactiile determinate de frica nu sunt reactii firesti
cainele trebuie sa aiba incredere in tine si sa te respecte, nu sa se pp pe el de frica atunci cand te vede
tu, normal este sa fii fericita si relaxata langa cainii tai, nu sa ti se stranga stomacul ghem de frica
in fine, nu stiu ce sa zic mai mult
eu nu pot decat impartasi din experienta mea cu cainii mei, fiecare dificil in felul lui, dar cu rabdare si iubire am ajuns a avea o relatie minunata
Nu te ingrijora de ceea ce gandesc oamenii, nu li se intampla prea des.
carmencat spune:
Amonar, ai un mesaj privat de la mine.
Nu te ingrijora de ceea ce gandesc oamenii, nu li se intampla prea des.
carmencat spune:
Cum mai sunteti? Ati reusit sa luati legatura cu dresorul?
Nu te ingrijora de ceea ce gandesc oamenii, nu li se intampla prea des.