Gravidute cu trombofilie - capitolul 7

Raspunsuri - Pagina 32

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns dara76 spune:

Balanta, a nascut la 39, doctora o chema la cezariana la 38 de saptamani si ceva si a cerut ea sa mai stea cateva zile sa intre bebeii in zodia Leu. E o tipa cu PCOS, avea dureri (s-a dovedit cu greu ca era o bula de aer prinsa in colon, care nu se mai misca de-acolo), facuse operatie la trompe la dr. Tutunaru pe cand incerca sa ramana si nu reusea, avea o groaza de problemute si ea. Mi-a spus fata ca a urmarit si ea in permanenta colul la eco, a fost urmarit intai lunar, apoi spre final la 2 saptamani si apoi la o saptamana. Fata (prietena mea) e medic psihiatru, insa un stagiu la obstetrica-ginecologie de 6 luni tot avea si ea. A nascut acum 2 ani si jumatate.

In schimb cumnata ei si o prietena f. buna de-a ei (tot medic) au avut cerclaj la sarcina cu un singur bebe. Am inteles ca tine de colul fiecaruia. Mie dr mea mi-a spus ca se testeaza daca "face semnul palniei" adica un fel de V cand apesi, daca face V, inseamna ca nu rezista presiunii, daca nu face si e lung (si mie mi-l tot masoara, ca mama mea a avut cervix incompetent - col care nu rezista presiunii), ar fi ok. Mereu imi scrie dr in ecografii dimensiunea colului, daca face semnul palniei sau nu si risc de nastere inainte de 34 de saptamani pe baza masurarii lungimii colului.

25+ cu bebe Miruna Sanziana

*MTHFR C677T homozigot; PAI polimorfism 675 4G heterozigot; mutatia factorului XIII (G102T) V34L heterozigot // Clexane injectie 0.4 seara, Aspenter 2/zi seara, B12 metilat, acid folic metilat, Magne B6, Folowise, Cetebe, L-arginina*

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns amary09 spune:

Dara, imi place sa te citesc, esti informata mereu. Eu si la a doua sarcina, cu atatea probleme si tot nu stiu atatea ca tine. Cat despre cele 6 saptamani de lauza, mi le-am petrecut in spital, langa un incubator...Cand problemele tale sunt minore comparativ cu ale copilului tau, nu cred ca mai conteaza niste amarati de hormoni... Copilul o sa te ajute sa treci peste problemele tale hormonale (daca Doamne fereste o sa fie), o sa vezi... Si sa stii ca mai exista si altele gen "psihoze de lactatie"(stiu caz concret, s-a tratat cu medicamente de la dr. psihiatru si nu a mai avut voie sa alapteze), asa ca nu te mai ingrijora, sunt multe, n-o sa le avem pe toate, avem destule....De bocit si eu bocesc destul, dar cum nu prea are cine sa ma consoleze, ma consolez singura repede Si am mai facut si hipertiroidie in sarcina, deci la mine tabloul cu hormoni e complet

Balanta, eu mai astept sa vedem ce considera si dr...

Musette, prietena mea a luat duphaston si no-spa, iar in ultima parte la pat si nifedipin (un medicament controversat, dar care ca in cazul multora, a ajutat-o sa nasca la termen). A avut contractii aproape nesuportabile de la 3 luni, i s-a spus de catre dr. ca nu are nicio sansa sa nu nasca prematur, chiar s-a pregatit cu injectiile de maturare plamani, dar se pare ca medicamentele au ajutat-o, ca de stat la pat n-a stat nici 2 luni. Se pare totusi ca nu este recomandat de toti dr., desi este mai eficient decat gynipralul....

Amary 15+ de +

Mergi la inceput

Amary, multumesc, a ma informa (stiintific) este modul meu de a face fatza anxietatii :) . Da, 1% dintre lauze fac psihoze si e de tratat, nu de stat asa. Din cate stiu si eu, medicamentele contra psihozelor intr-adevar nu-s ok la alaptare, insa unele medicamente contra depresiei sunt ok, se excreta in cantitati absolut infime, chiar nedetectabile in lapte, cum ar fi Zoloft sau Paxil. Cele 6 saptamani sunt relativ suportabile ca stare de spirit redusa, daca nu se reflecta depresia si in comportament (adica sa nu ai grija de tine sau de bebe), insa daca se sta cu lunile asa, problema se poate croniciza, ca se invata creierul asa. Cica 75-80% dintre lauze au baby-blues (stari de plans), insa dupa cele 6 saptamani, undeva la 14% fac depresie post-partum. S-a descoperit recent ca de fapt 20% dintre gravide ar face depresie ante-partum, dar nu se vorbeste despre asta, este tabu.

Ce se stie mai putin este ca in afara de depresia post-partum pot aparea super crize de anxietate sau probleme de tip obsesiv-compulsiv (sau doar obsesiv).

Stiu cum e cu problemele homonale, eu am si bufeuri ca la menopauza, de la inceputul sarcinii si multe alte simptome asemanatoare menopauzei.

*MTHFR C677T homozigot; PAI polimorfism 675 4G heterozigot; mutatia factorului XIII (G102T) V34L heterozigot // Clexane injectie 0.4 seara, Aspenter 2/zi seara, B12 metilat, acid folic metilat, Magne B6, Folowise, Cetebe, L-arginina*

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns balanta_tm spune:

dara, spune-mi te rog, semnul palniei la col (Vul ala) se verifica "manual" sau la eco?

Mergi la inceput

Balanta, se verifica la eco, adica te apasa putin pe burtica cu sonda ecografului si pe ecran se vede ce face colul, daca ia forma de V sau nu (cica "daca face semnul palniei"). Te apasa cam in zona in care s-ar face o cezariana obisnuita, mai la inceputul sarcinii m-a apasat si cu mana, oricum apasarea nu e mai mare decat cea obisnuita cu sonda ecografului la ecografiile obisnuite. Lungimea colului mi-o masoara tot ecografic (ecografie transvaginala de data asta) pentru ca "pe masa" (manual intern) nu se poate aprecia decat partea externa de col, nu si cea interna. Unii doctori fac cerclaj masurand numai dupa partea externa de col si am inteles ca nu-i ok, trebuie masurata si partea interna de col. Dar nu imi masoara transvaginal la fiecare eco, doar de 2 ori pana acum.

Cica daca ai contractii dese, alea "scurteaza" colul (sau il deschid, nu stiu exact care-i termenul corect).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns balanta_tm spune:

Acuma ça ai scris de verificarea colului prin eco, imi amintesc ca dr care mi-a urmarit prima sarcina imi verifica "rezistenta" colului in felul asta.
Oricum, eu inclin sa fac cerclaj.
Multumesc de detalii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns amary09 spune:

Dara, sa stii ca mie mi-au masurat colul si la ecografie (la morfofetale, la un ecograf 4D). Dar si mie mi-a zis dr. ca se poate masura doar la transvaginala. Ciudat......sper sa fie reala citirea si la 4D.....

Amary 15+ de +

Mergi la inceput

Amary, pai mi-a masurat si mie si pe deasupra la eco, dar cica aia corecta e aia tranvaginala pentru masurarea colului. Pe deasupra e mai in mare asa, orientativ. Dar nu conteaza daca-i 3D sau 4D.

25+ Miruna Sanziana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Musette_1982 spune:

Tot trans-vaginal imi masoara si mie colul de fiecare data.

MTHFR C677T - homozigot si PAI 4G/5G - heterozigot.
2 avorturi spontane - 5s in 2010 si 4s in 2011
Tratament: Fragmin 5000 (seara) + doua prize de Fragmin 2500 (dimineata - luni si joi), 4 NoSpa, 2 Magne B6, Femibion 2, acid folic 5 mg, Vitamina C 1000, Aspenter (miercuri si sambata)
in 18+ cu Marin Constantin

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MeAlex spune:

La multi ani, fetelor! Sa aveti un an bun!
Am primit o parte din rezultatele pt secretie col si vagin si am infectie cu streptococ galactiae (hemolitic grup B). A facut vreuna dintre voi tratament cu antibiotic in sarcina? Ma tem sa iau in primul trimestru...Cred ca voi repeta cultura de col si vagin, pentru ca mi s-a recoltat pe 29 dec si apoi laboratorul nu a lucrat, asa ca ma gandesc ca e posibil sa fi tinut prea mult pe mediu de cultura si sa se fi dezvoltat prea mult...ma gandesc ca in mod normal exista tot felul de germeni, dar se declara infectie cand depasesc un anumit numar.

8 saptamani si 4 zile
_
Gena MTHFR - mutatie C677T heterozigot, Gena PAI - mutatie 675 4G/5G homozigot
2 sarcini oprite in evolutie la 7 s, respectiv la 9 s
Tratament sarcina: Clexane 0,4, Femibion1 1/zi, CETEBE 1 g/zi, MagneB6 1/zi, Folowise 1/zi, Acid folic 1/zi, Aspenter 1 la 2 zile, Vitamina E 1/zi, Omega3
pentru sanatos!

Mergi la inceput