Prietene la bine si la greu - 139
Raspunsuri - Pagina 4
smaranditza spune:
Diana, ce bine imi pare ca ai revenit! Multumesc mult de sfaturi. Si eu, ca si Ionela, alaptand pisicuta (poti sa-i spui oricum, ca nu ma supar; noi am rusificat-o un pic si ii spunem Dorcic deocamdata ca mi se pare tare dulce cum suna ) imi aduceam aminte de toate sfaturile tale in ce priveste alaptarea, toate dezbaterile si intrebarile noastre pe vremea aceea, si ITI MULTUMESC INCA O DATA pentru tot ce ne-ai invatat.
Desi sunt destul de sigura pe mine cu alpatatul, m-au cam speriat medicii cand au inceput sa-mi insire cate carente va avea fata daca va lua tot asa mult in greutate, ca n-o sa-i ajunga una si alta, bla, bla...
Oricum, acum nu mai suge atat de des, poate si pentru ca nu mai sunt caldurile din August...
In alta ordine de idei, legat de educatia copiilor si "NU-urile" pe care le spunem: nora unei colege este profa in State la o gradinita de tip italian. Are clasa formata doar din 3-4 copii si nu are voie sa le spuna niciodata NU. Desi urasc cuvantul asta spus copiilor (mai ales cand il aud prin parc tot la cateva minute.. ) totusi mi s-a parut putin exagerata ideea.
Da, recunosc ca trebuie sa fii foarte inteligent ca sa eviti sa spui NU si sa gasesti alte formulari pozitive. Poate si pentru ca asa am fost crescuti, sa ne iasa instinctiv din gura "nu", ca e mai usor decat sa oferim o alternativa pozitiva.
Insa in unele cazuri chiar cred ca trebuie sa-l spunem...oricat am vrea sa fim de pozitivi. Cel putin la mine, dupa experienta horror avuta...(dar si inainte de ea), prizele si contactele au fost si sunt un mare NU.
Imi spunea tipa ca au facut o salata cu clasa, si un baietel a vrut sa puna si o piatra inauntru. Invatatoarea nu a avut voie sa-i spuna "nu", ci prin explicatii sa il ajute sa inteleaga de ce gandeste gresit. Asta mi se pare super! Insa ce te faci la matematica, daca vine elevul si iti spune ca 2+2=5? Da, stiu...stai sa vezi rationamentul lui, de ce a spus asta....etc. Am inteles. Dar daca are o coloana de exercitii de rezolvat la tabla si la toate da raspunsuri aiurea? Pierzi cu el o ora intreaga tot explicand. Mda...e adevarat ca ai doar 3-4 elevi in grupa...dar totusi...
Mergand putin mai departe cu ideea...ma gandeam cum se vor adapta apoi acesti copii in societate, unde se vor lovi atat de des de "NU", "nu se poate" si altele asemenea.
Am scris aici gandind cu voce tare, mai mult pt a-mi auzi gandurile neclare inca. Avand o formatie pedagogica, am luat asta ca pe o provocare, si de aseara de cand am aflat, parca nu ma satur sa-mi imaginez situatii la clasa cu elevii, si sa ma gandesc cum sa raspund evitand sa spun NU.
Pana acum am ajuns la concluzia ca daca as avea doar cativa elevi, multa rabdare si imaginatie si inteligenta as reusi cumva sa evit cuvantul magic. INsa in unele cazuri destul de greu.
Hai ca am aberat destul. Ma duc sa ma apuc de treaba cat sunt singura acasa si mai am timp.
Mami de Timi nazdravan si micuta Dora pisicuta
ionelamaria spune:
Smara, de cand m-am apucat serios de lecturi pentru a obtine acreditarea LLL nu am gasit nicaieri despre asemenea probleme. bebeii iau in greutatea fiecare in ritm propriu.Ba mai mult, nimic nu-ti garanteaza ca va lua asa in greutate constant, ba choiar tind sa cred ca ritmul va scadea constant.
Cat despre carente, ce e clar e ca laptele matern e perfect adaptat si are exact atat Ca si Fe cat are nevoie copilul tau, ba mai mult, spre deosebire de alte surse, Ca si Fe din lapticul mamei se asimileaza cel mai bine.
Personal cred ca nu ai niciun motiv de ingrijorare. Stii tu ce ne indica starea de bine a copiilor: mananca? uda scutece? e vesel? SUPER! nu iti trebuie nici cantar si nici sfaturi descurajatoare.
Despre Nu-uri. eu ma straduiesc pe cat posibil sa le evit. Recunosc faptul ca nu imi iese mereu. Recunosc faptul ca ma deranjeaza pe mine fiecare NU pe care il pronunt si , cand il scap, simt nevoia sa ma asez la nivelul copilului si sa nuantez nu-ul astfel incat sa ajungem la un numitor comun
Pe partea cealalta e tare greu sa nu spui nu. E un efort constant, sustinut si foarte consumator de energie.
Cu toate astea, daca am reusi, copiii nu ar avea probleme de adaptare deloc. Imagineaza-ti ca atitudinea noastra pune baza pentru formarea lor in viata. Daca vor invata sa rationeze si sa aleaga, in loc sa primeasca "regula"( NU) vor reusi sa priveasca viata altfel. Tind sa cred ca pe ei ar avea mai putine sanse sa-i descumpaneasca sfaturile negativiste, descurajatoare ( gen: a luat prea mult in greutate) decat ne afecteaza pe noi care am primit NU in nenumarate randuri fara explicatii prea multe. cred ca ar lua loc si ar cauta argumente in ei, asa cum sunt invatati si ar sti sa trieze sfaturile
Mami fericita de Mihnea (14.11.2009 ) acum 37+ cu Tudor
ionelamaria spune:
Ceva interesant. oare noi ce transmitem copiilor nostri cand le vorbim?
Mami fericita de Mihnea (14.11.2009 ) acum 37+ cu Tudor
dankutza spune:
Citat: |
citat din mesajul lui laurairina13 Va las www.youtube.com/watch?v=IFdRTM0nH60" target="_blank">filmulet cu Amalia si Dragos, poate vreti sa ii vedeti si live |
Ce frumos!!!! Vreau si euuuuuuuu!
dankutza spune:
citat din mesajul lui ali762000 Laura e super ala micu, mi-as dori si eu inca unul dar din pacate sotul nu e de acord. .... La cat de greu am ramas si insarcinata.... . |
Si eu am ramas greu. 6 ani am muncit la Pinky. Si nu ma las! Mai vreau sa mai fac unul/una.
gabitza35 spune:
LICU, acum am vazut filmuletul....tare frumos e Dragos cel mic... si luminos...iar Amalia e deja domnisoara...
Ai 2 copii foarte frumosi...
vara asta :)
magdaz_ina spune:
citat din mesajul lui laurairina13 Va las www.youtube.com/watch?v=IFdRTM0nH60" target="_blank">filmulet cu Amalia si Dragos, poate vreti sa ii vedeti si live |
Rares - clipe si zambete
na_bo spune:
Fetelor stiu ca nu am mai intrat de mult , dar Amalia mi-a vomitat azi noapte si in seara asta si nu prea are pofta de mancare, ea care era o mancacioasa.ce ar trebui sa manance la regim nu vrea si urla de zici ca o tai cu cutitul ca vrea lapte si biscuiti.
Eu am inceput munca si nu mai am timp de nimic, ea merge la cresa si am inceput distractia , ba muci si tuse, acum voma
La multi ani pentru 2 anisori, celor ce i-au implinit!
smaranditza spune:
na_bo,scriu cu o mana, asa ca voi fi scurta: e cumplit sa ai puiul bolnav! Diaree are? Nu o forta acum cu mancarea, ca in nici un caz nu va manca asa cum esti obisnuita. Important e sa se hidrateze bine. Sigur e un virusache luat de pe la gradi. IN cateva zile va trece, o sa vezi.
Mami de Timi nazdravan si micuta Dora pisicuta
na_bo spune:
Smara-mersi
scaun diareic a avut 2 ieri, azi nu a facut deloc, cred si eu ca e ceva virus luat de pe undeva, maine ii voi da un regim mai strict, sper sa-si revina