Banii "la comun"

Raspunsuri - Pagina 8

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns CorinaDani spune:

selene, eu cred ca cei care au raspuns si s-au aratat nedumeriti fata de modul tau de a tine evidenta banilor, nu sunt la curent cu un mic detaliu, legat de relatia ta cu D. iar cei din anturaj, care te judeca, probabil tot din cauza acestui detaliu o fac si te acuza ca nu tragi la aceeasi caruta...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns babyblue spune:

Citat:
citat din mesajul lui Selene_Bunny

Citat:
citat din mesajul lui babyblue

de curiozitate, de ce simti nevoia sa notezi la modul asta?

_

Mami de Iustin-Andrei (18.07.2011)
Doamne Doamne, te rugam ai grija de noi....

Din nevoia de a fi totul clar, frumos aranjat, ordonat. Spune-i "fix", daca vrei, avand in vedere ca aranjatul si ordonatul frumos se regaseste si in dulapurile cu haine, in biblioteca cu carti (asta o ravaseste D. ), in camara, unde toate stau pe categorii, la locul lor, ca sa stiu si cu ochii inchisi de unde sa le iau.

Io-s mai figura, la faza cu banii, de exemplu, ultima factura de mobil mi-a platit-o el, si zau daca nu ma simt datoare sa i-i dau inapoi, ii consider un imprumut... Da' astea sunt fixurile mele...

Nu mi-e deloc usor sa fiu... intretinuta. Au fost luni, demuuult, prin 2007, cand eu primeam, pentru traduceri (atunci mergeau excelent) mai multi bani decat el, in conditiile in care el castiga atunci mai mult decat castiga acum. Si zau ca ma simteam excelent, desi la fel notam toate.

Blogul meu - de la noi, pentru ei!

Bazar general - fiecare implicare conteaza!

Lucrusoare de vanzare...

pe mine mai rau m-ai bagat in ceata.

adica pot intelege fixul de a fi f ordonat, contabil sau cum ii spui.
ce nu inteleg cu adevarat, este faptul ca tu te simti prost ca ti-a platit el factura, pai cum a platit-o el, dc el da banii in casa si tu ii administrezi? adica cum stii ca din banii lui s-a platit factura? pai nu s-a platit din banii comuni? el ar trebui sa se simta prost ca mananca din partea ta de suma, sau se sterge la fund cu hartia igienica din banii tai? sau cum dumnezeu...stiti in fiecare secunda ce s-a luat si din ce bani si fiecare se simte prost si dator sa returneze, dc de exemplu el mamanca un carnat din banii tai si tu vb la tel din banii lui....

selene, zau, fac eforturi sa inteleg, dar nu inteleg. adica pe tine nu te inteleg, ca punctul lui de vedere nu-l stiu.

de ce s banii lui, banii tai si nu-s banii vostrii?

apropo de factura de telefon, de coafor si de femei intretinute, eu sunt fix la polul opus cu tine, deci poate de asta ma faci sa fiu atat de curioasa. eu pierd cel putin 5 ore pe sapt la coafor, manichiura, cel putin 2 sedinte de masaj pe sapt, cheltui in prostia domnului pe hainele mele, ale copilului, ii bag si sotului pe gat cu forta, ca l fortez sa faca moda si cand nu vrea,mai imi tuna diverse renovari prin casa,nu l mai intreb si vine aks si ma gaseste cu mesterii,etc. sau il anunt sa achite nu stiu ce comenzi dau eu pe net, de mobila, covoare sau lampi de tot felul. ca de multe ori cand ma vede la calculator, se sperie si ma intreaba ce mai comand. cat am stat gravida aks, pt ca nu ma mai puteam deplasa la cumparaturi (am avt prb), am tocat cardurile pe cumparaturi on line.

cand eram iubita lui, traiam la marele greu pe banii lui, asta pt ca avea mult mai multi ca mine si ma lasa sa ma rasfat si zau ca nu m-am simtit niciodata prost, ba chiar f bine.

ca nevasta lui, am pus gherutza pe tot si organizez totul.(nu intelege prin asta ca eu NU muncesc, ca muncesc cot la cot cu el, pt ca mi place ce fac), dar eu arvunesc excursii, il anunt dupa, vand-cumpar diverse chestii, il anunt ca e momentul sa mi faca un cadou, asta cand sunt pe la cumparaturi si cardul meu l am tocat tot, iar banii din casa sunt deja arvuniti pentru altele, atentez la banii lui de buzunar pt cadouri pt mine, la shopping ii iau haine dupa capul meu, jumate le duce inapoi...ma rog, el s-a obisnuit. crezi ca sunt un dezastru???

_

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mickyyy spune:

Citind si mesajele ulterioare legate de cum se impart banii la voi in familie, trebuie sa recunosc ca nu mi se mai pare chiar atat de normal. Cel putin eu una imi imaginam chestia asta cu "banii separat altfel". Din punctul meu de vedere, fiind deja o familie (nu prieteni, iubiti sau cum vrei sa le zici, care stau impreuna si-si impart cheltuielile), separatismul impins la extrem mi se pare aiurea:
- sa imprumuti bani de la sot/sotie. Ar fi ok ceva de genul: vreau sa-mi cumpar nu stiu ce aparat de fitness care-l folosesc doar eu si costa nu stiu cate milioane, si n-am bani acum, dar sa imprumut bani ca sa-mi iau o cola sau mai stiu eu ce nimic, si sa le tin si evidenta cat sa dau inapoi......
- sa punem sume de bani egale si nu proportionale cu veniturile. Pai daca eu am salariul minim pe economie, si el castiga de 10 ori mai mult, ce facem?!

Poate gresesc, dar senzatia care o am citind mesajele e ca cei care opteaza pentru separarea banilor au de fapt alte probleme care incearca sa le mascheze asa: lipsa de incredre in partener/viitorul relatiei (daca maine pleaca, sa fiu "asigurata"), dorinta de-a fi apreciata (sau o insuficienta recunoastere a propriilor merite) - uite ca si eu pot sa ma descurc la fel de bine si fara ajutorul tau, etc.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui BalMascat

Nici eu nu am inteles, banii sunt la comun, dar sunt impartiti ulterior: in banii nostri, ai mei, ai tai...mie mi se pare o risipa de timp, sa contabilizam din ce baconete platim, ale lui sau ale mele??
ce conteaza?
adevarul pare sa fie altul, banii sunt totusi in comun, dar sistemul de administrare al lor e unul greoi si intortocheat pt oricine incearca sa inteleaga ceva.
Ma gandesc ca poate ai tu nevoie sa simti ca nu esti intretinuta, eu mi-as pune intrebarea, de ce ma deranjeaza asta? si de ce simt nevoia sa justific altora modul meu de impartire al banilor?

ce s-ar intampla daca banii ar sta toti la un loc, si tu ai plati toate cele din aceasta suma de bani comuna? ce ar ramane ai pune pt zile negre? fara sa te gandesti ca suma aia de bani salvata e a ta sau ai lui, sau 2 banconete sunt ale tale, si 5 ale lui? sunteti o familie, zilele negre vin pt amandoi, si veti trece impreuna prin ele. sau daca intr-o zi nu mai aveti de paine, cel care are bani de paine se duce si-si cumpara si celalalt il roaga frumos sa-i dea si lui.
nu pricep si pace.

si eu gandesc tot asa. ca e mai simplu sa i pui pe toti la comun, cumperi mancare, platesti facturi, iei haine si ce mai trebuie si ce ramane pui deoparte.
cat despre hobiuri si nevoile fiecaruia, eu zic ca e f simplu sa te intelegi, asa la mica intelegere si negocieri siropoase.:) aici mi se pare ok sa fii corect, adica oarecum egal, pe rand sau simultan, ca nevoi avem cu totii si amandoi muncim banii. si niciun sa sara calul, desi pe rand, fiecare poate face cat un mic exces pt sufletul sau.

cel putin eu cu sotul meu asa procedam. si el ma lasa pe mine sa mi fac nazurile cu shopingareala, nici eu nu zic nu ca investeste in masinile lui sau in ce are chef. si nu m-am gandit niciodata sa fac un calcul cat da unul pe nevoi, cat da altul...undeva exista o egalitate, pe fundal, nici nu stiu precis dc exista aceasta egalitate, adica n-am calculat, dar suntem amandoi la fel de fericiti si niciunul nu-si bate capul din ce bani isi realizeaza visurile, atata timp cat amandoi muncim cat putem de mult ca sa avem amandoi cat mai mult. mental, suntem doi pentru unul.

eu nu pot intelege cum sa te simti prost fata de sotul tau. ceva care ma depaseste. pai ce, e un amic pe care l am tras cu ceva in piept? o data ce impartim patul, casa, viata impreuna, el e prietenul meu, partenerul meu si n-as putea sa ma simt prost fata de el, niciodata. ca doar nu-l trag in piept cu ceva. si dc mi obtin fericirea de la el, nu pot decat sa ma simt excelent si sa ma straduiesc sa l fac si eu pe el fericit.

_

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui CorinaDani

selene, eu cred ca cei care au raspuns si s-au aratat nedumeriti fata de modul tau de a tine evidenta banilor, nu sunt la curent cu un mic detaliu, legat de relatia ta cu D. iar cei din anturaj, care te judeca, probabil tot din cauza acestui detaliu o fac si te acuza ca nu tragi la aceeasi caruta...

Corina - mamica printesei Lori ( 25.06.2007 )

"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)

ce detaliu?

_

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Selene_Bunny spune:

Nush cum e cu cei care raspund la subiectul asta, dar aia din "anturaj", cum zici tu, stiu bine ce si cum a fost si este.

Lucrusoare de vanzare...

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui babyblue

Citat:
citat din mesajul lui CorinaDani

Corina - mamica printesei Lori ( 25.06.2007 )

"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)

ce detaliu?

_

Ca nu suntem casatoriti legal.

Lucrusoare de vanzare...

Mergi la inceput

si dc ati fi casatoriti legal ar fi vreo diferenta la bani?

_

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns blackgirl0 spune:

Selene, poti deschide N subiecte cu N tematici, pana la urma pb este alta si mereu aceeasi: relatia ta cu banii/prietenul/copilul se invart dupa regulile tale. Caci da, transpare din scrierile tale ca esti fixata pe un anumit punct de vedere si indiferent ce pareri s-ar expune in jurul tau tu tot pe a ta o tii. Asta asa, ca off topic.

O sugestie de criza: apuca-te de scoala. Da, da, cat timp stai acasa cu traducerile, cu Daria inscrie-te acum (ca tot este perioada) la o scoala postliceala de asistente (medicina generala, farmacie). Sunt o multime in vecinatatea ta, Galati, ba cred ca si in Braila. Dureaza 2-3 ani, ti se permite un program lejer, plus ca inveti si o meserie ce te poate ajuta pe viitor (o posibila angajare la cumnata?) Eu ii dau asistentei bani frumosi pt fix 15 ore pe saptamana (daca sunt si acelea ) si nici nu-i oordonata cu fise/registre/situatii. Te vad ca esti empatica, ordonata, perfectionista, este chiar ce se cauta in meseria asta. Poate te mai gandesti. Poti oricand sa te angajezi si in privat, in fine, ai mai multe porti. Si mai multe sanse de castig pe viitor.

Eu tot am impresia asta ca acumulezi niste frustrari: pe undeva ca esti limitata de banii castigati cu intarziere din traduceri si din ce in ce mai putini. Incearca sa investesti pt viitor, nu te vad o viata intreaga stand acasa (langa traduceri). Sincer!

Mergi la inceput

babyblue, la intrebarea ta, citez

Citat:
adica cum stii ca din banii lui s-a platit factura?

raspunsul este asta: eu ultimii bani i-am primit pe data de 4 iulie, si au fost fix 470 de lei - reprezentand contravaloarea traducerilor pe mai. Atunci, desi imi propusesem sa ii returnez soacrei o parte din datoria facuta, m-am uitat in frigider, m-am uitat in camara, in bufet, am tras adanc aer in piept, am luat copilul si am zburat fix in Carrefour, ca nu mai aveam de niciunele prin casa. Am facut mai multe cumparaturi atunci, am luat 2 cutii de lapte praf de 900 de grame pentru Daria, am luat si scutecele in care face kk...

Din 4 iulie si pana acum sunt cate zile? Cate cheltuieli de suportat? Sa nu ma simt aiurea?

No, suntem total opuse, io m-as simti f. prost. Nush, da' nu-mi place sa fiu tinuta "pe palme", indiferent ca omul ala o face de dragul meu, de mult ce ma iubeste.

Nu "te comentez" in niciun fel, nu am motive, va iubiti, va intelegeti bine, el stie cum esti, te vrea langa el asa, deci totul in regula.

Mie imi vine mai usor sa daruiesc decat sa accept - asta referitor la ce ai scris tu aici:

Citat:
si dc mi obtin fericirea de la el, nu pot decat sa ma simt excelent si sa ma straduiesc sa l fac si eu pe el fericit.

Mickyyy,

Citat:
- sa punem sume de bani egale si nu proportionale cu veniturile. Pai daca eu am salariul minim pe economie, si el castiga de 10 ori mai mult, ce facem?!

A pus si babyblue intrebarea asta. La noi in casa, ne-am raportat la salariul mai mic, adica al meu, de la inceputul anului incoace. Numai ca lucrurile s-au dat rau peste cap.

Mark Twain avea o vorba, "Beware of little expenses", adica "Feriti-va de (sau fiti atenti la) cheltuielile marunte". Este f. f. adevarata.

Raspunsul la intrebarea asta:

Citat:
si dc ati fi casatoriti legal ar fi vreo diferenta la bani?
este NU.

blackgirl0, am pomenit la inceputul topicului de niste rude care fac remarce deplasate. Eu sunt si voi ramane o "ciudata" in ochii acelor rude, care, de altfel, mi-au facut, pe langa mult bine, si mult rau. Pentru ei, deciziile mele sunt "anormale", eu sunt "dusa" si, cand se da la o parte stratul de amabilitati si pupaturi si "ia de la noi 100 de lei, sa va mai scoateti cheltuielile de drum", raman destule chestii urate. Din pacate, nu pot sa rup legaturile cu ei, avem treburi nerezolvate.

Lucrusoare de vanzare...

Mergi la inceput