Banii "la comun"
Raspunsuri - Pagina 10
ocebine spune:
Dar daca tu ai fi cea care cistiga cu mult mai mult decit sotul, a considera cumva ca "il tii pe palme"?
Eu cred ca de fapt pui o problema falsa. Mentii ca doresti o "echilibrare" dar de fapt incerci prin eforturi extraordinare sa iti justifici tie insati lipsa ta de venituri. Pe tine te doare foarte mult faptul ca nu cistigi egal cu el si cauti sa ii arati lui ca sinteti pe picior de egalitate.
Si partea a doua a problemei nu consta in "banii lui" si "banii tai"...este ca sint prea putini in total. Si in loc sa stringeti rindurile si sa va apropiati, tu creezi o diviziune si mai mare.
Anamaria
"With sufficient thrust, pigs fly."
babyblue spune:
nici eu nu inteleg chestia asta cu a te simti prost ca sotul "te tine pe palme". pai pt ce te iei cu cineva? ca sa calculezi o viata cat pune unul bani si cat altul? asa stai singura si nu te mai simti prost ca ti plateste nimeni factura de telefon.
eu cand m-am cunoscut cu sotul actual, eu aveam salariul x, f mic, ca eram bugetara, iar el ridica de peste 15 ori mai mult ca mine-asta ce stiam eu. mie banii imi ajungeau de benzina pt 2 sapt, de o cafea si ceva-subtzi, de mancare, mai bine zis, valora cat o pereche de cizme mai scumpa.
la momentul ala, haine imi lua mama, taica miu imi dadea renta lunara ca sa ma descurc si cat puteam de des ii tapam pe ai mei de bani, ca sa nu mai zic ca eu singura nu mi puteam intretine masina, ba si rovigneta tot tata mi-o platea.aa si sa nu uit. inclusiv intretinerea, tot ai mei mi-o plateau. ca salariul meu era o gluma.
ce trebuia sa punem in comun la momentul ala? praful de pe toba? era logic ca platea el, dc ma invita la restaurante sau in excursii, ca eu n-aveam cum. ah ba da, l-am scos si eu la o pizza.si i-am luat un pulover de craciun, ca sa ma recompensez. n as fi putut decat sa i refuz invitatiile, sa l plimb prin parcuri si sa ies la suc, cand aveam bani.dar n-am vazut logica in toata atitudinea asta.:))))))
eu cred ca tu abordezi problema prea sever. adica dc sotul tau e un om ok, iti da toti banii lui, ingrijeste de casa, de copil, nu ti reproseaza nimic, are rabdare sa ti gasesti de lucru, nu pot spune decat ca e un om super ok, un sotz adevarat si nu stiu dc are vreo logica sa i subliniezi ca aia s-a luat din banii lui, aia din ai tai, omul oricum e pro familie, sau asa pare din ce spui. nu cred ca l incanta cu ceva chestia asta, ca el oricum vad ca si asuma responsabilitatea familiei.
dc te simti tu aiurea ca nu ai venit, eu zic sa ti canalizezi energia pe a obtine un job care sa va aduca la amandoi, bani in plus. sa nu te mai consumi ce zice x sau y, mie mi se pare ca aveti o fam f normala, tu pari ca ai f mult bun simt, la modul ca nu faci excese pt tine, dc tot nu ai un venit constant, ceea ce este f de laudat, zic eu, sotul nu ti reproseaza nimic, eu nu vad nicio prb zau asa.
decat ca poate nu stati bine cu banii si asta e, intradevar, ceva f stresant.
eu zic sa asculti sfatul fetelor si sa ti gasesti ceva de lucru, altceva decat traduceri si sa nu te mai stresezi atata, ca nu se poate sa te simti prost fata de sotul tau, cu sau fara acte, el e in viata ta ca sa va fie la amandoi bine, ca doar si tu il ajuti pe el, esti gospodina, vezi de copil, etc.:)
hai capul sus!
_
Mami de Iustin-Andrei (18.07.2011)
Doamne Doamne, te rugam ai grija de noi....
Porumbita spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ocebine Dar daca tu ai fi cea care cistiga cu mult mai mult decit sotul, a considera cumva ca "il tii pe palme"? Eu cred ca de fapt pui o problema falsa. Mentii ca doresti o "echilibrare" dar de fapt incerci prin eforturi extraordinare sa iti justifici tie insati lipsa ta de venituri. Pe tine te doare foarte mult faptul ca nu cistigi egal cu el si cauti sa ii arati lui ca sinteti pe picior de egalitate. Si partea a doua a problemei nu consta in "banii lui" si "banii tai"...este ca sint prea putini in total. Si in loc sa stringeti rindurile si sa va apropiati, tu creezi o diviziune si mai mare. Anamaria "With sufficient thrust, pigs fly." |
asta e si parerea mea!
Didididi spune:
Noi tinem banii la comun de cand am fost prieteni. Eram studenti si faceam calcul cati bani avem sa vedem daca putem iesi in oras sau sa luam ceva mai scump de mancare. Si asta la initiativa sotului, desi parintii lui tineau banii separat. Soacra nici acum nu i a spus sotului cat are pensia, desi nu i am cerut niciodata bani. Pe mine ma distreaza la maxim faza.
Sincer, nu cred ca m as mai decurca onorabil cu 2000 lei, chiar fara rate.
Noi am ajuns in faza, in care veniturile sunt cam aceleasi, dar viata s a scumpit. Sotul face cumparaturile, platile, dar e si un risipitor prin excelenta. I am zis ca o sa schimbam metoda si voi administra eu fondurile, ca sa nu ne mai intrebam pe ce s au dus banii.
Didididi spune:
Si eu sunt de parere ca impartirea asta a banilor se face din doua motive: ori vrei sa cheltui pe ce vrei, fara sa te intrebe nimeni nimic (cum era la socrii) ori unul din parteneri are o jena din cauza contributiei la cheltuielile casei (pt ca i se reproseaza sau ii este afectat echilibrul interior).
Selene, eu nu as pune problema angajatorului cum ai pus-o tu. Am facut o treaba si nu m ai platit. De ce tb sa dau relatii cat castiga sotul, da de ce nu este in stare sa ma intretina, pe ce cheltui banii. Asta este culmea, sa ma mai invete si cum gestionez banii. Daca nu este in stare sa ma plateasca inseamna ca nici el nu stie sa o faca.
Selene_Bunny spune:
citat din mesajul lui ocebine Dar daca tu ai fi cea care cistiga cu mult mai mult decit sotul, a considera cumva ca "il tii pe palme"? Eu cred ca de fapt pui o problema falsa. Mentii ca doresti o "echilibrare" dar de fapt incerci prin eforturi extraordinare sa iti justifici tie insati lipsa ta de venituri. Pe tine te doare foarte mult faptul ca nu cistigi egal cu el si cauti sa ii arati lui ca sinteti pe picior de egalitate. Si partea a doua a problemei nu consta in "banii lui" si "banii tai"...este ca sint prea putini in total. Si in loc sa stringeti rindurile si sa va apropiati, tu creezi o diviziune si mai mare. Anamaria "With sufficient thrust, pigs fly." |
Da' de unde...
Cum am spus, n-ar fi nicio problema daca eu as castiga mai mult. Era vorba de cum ma simt eu traind exclusiv pe banii lui, nu cum ma simt daca eu as avea mai mult. Bine ar fi...
Dar ai dreptate, e f. frustrant pentru mine.
Didididi, ca is io gura sparta, na, si angajatorul zice ca noi suntem prietene, nu avem relatia aia rece, de angajator-angajat... Chiar ma besteleste daca ii spun "sefa"... Oricum, stie multe din ce se intampla pe la mine, inca de dinainte de a fi eu pe forum, ca asa ma apuca pe mine, daca prind incredere in cineva, apoi ma descarc...
Multumesc de incurajari!
Blogul meu - de la noi, pentru ei!
Bazar general - fiecare implicare conteaza!
Lucrusoare de vanzare...
babyblue spune:
dar si ce se intampla asa grav dc traiesti exclusiv pe banii lui?
ca doar pana acum ai avut bani si inteleg ca e doar o situatie temporara ca n ai tu acum. ai zis ca din 4 iulie nu ti-au intrat banii, pai adica de o luna si un pic. ce e atata tragedie.
poate peste 3 ani, sta el pe bara 5 luni-1 an ca nu are serv. sau cade la pat o vreme. sau whatever, se intampla ceva si nu mai aduce el bani. si l tii tu. doar de asta sunteti prieteni-soti!
eu nu pricep de ce atatea procese de constiinta. da i bataie si lucreaza si tu, dc asta iti doresti si cu asta basta.
nu mi se pare deloc o tragedie ca el sustine acum familia.
tragedie era dc el nu voia, iti reprosa si tu stateai 10 ani aks, desi erai apta de munca si mureati de foame toti 3.
mie mi se pare ca tu esti intr=o situatie temporara fara bani si f stresanta. si oricum ti-ai redus la 0 cheltuielile personale. mai mult de atat ce poti face? sa ti cauti un job mai banos si cu asta basta.
zau, te agiti degeaba.
_
Mami de Iustin-Andrei (18.07.2011)
Doamne Doamne, te rugam ai grija de noi....
Selene_Bunny spune:
citat din mesajul lui babyblue dar si ce se intampla asa grav dc traiesti exclusiv pe banii lui? ca doar pana acum ai avut bani si inteleg ca e doar o situatie temporara ca n ai tu acum. ai zis ca din 4 iulie nu ti-au intrat banii, pai adica de o luna si un pic. ce e atata tragedie. poate peste 3 ani, sta el pe bara 5 luni-1 an ca nu are serv. sau cade la pat o vreme. sau whatever, se intampla ceva si nu mai aduce el bani. si l tii tu. doar de asta sunteti prieteni-soti! eu nu pricep de ce atatea procese de constiinta. da i bataie si lucreaza si tu, dc asta iti doresti si cu asta basta. nu mi se pare deloc o tragedie ca el sustine acum familia. tragedie era dc el nu voia, iti reprosa si tu stateai 10 ani aks, desi erai apta de munca si mureati de foame toti 3. mie mi se pare ca tu esti intr=o situatie temporara fara bani si f stresanta. si oricum ti-ai redus la 0 cheltuielile personale. mai mult de atat ce poti face? sa ti cauti un job mai banos si cu asta basta. zau, te agiti degeaba. _ Mami de Iustin-Andrei (18.07.2011) Doamne Doamne, te rugam ai grija de noi.... |
Nu, babyblue, situatia dateaza de cand am iesit eu din CIC, adica de la finele lui 2010. De atunci, tot asa o taraim. Eu am venituri fluctuante, care au tot scazut, asa ca nu mai reusesc sa fac mare lucru cu ele. Si, dupa ce ca au scazut, s-a si marit intervalul dintre plati, a trecut, gradat, de la 30 de zile, la 45, si de la 45, la 60-70 de zile. Asta e chestia cea mai nasoala, ca sunt doua "bubuituri" dintr-o data. Nici sume mai mici, la intervale regulate, si nici o suma "sanatoasa", la intervale mai mari.
Am incercat sa gospodaresc banii, insa, daca apar cheltuieli neprevazute (cum au aparut analizele mele in regim de urgenta, mi se umflasera axilele), ne imprumutam, de la soacra-mea, in special. Si se aduna, si se aduna.
Blogul meu - de la noi, pentru ei!
Bazar general - fiecare implicare conteaza!
Lucrusoare de vanzare...
pitzinuca spune:
inca nu ai trecut peste hopul meditatiilor? ar fi niste banuti buni...
dar... vad ca iar se ajunge la subiectul cu cheltuielile si cu banii ...
cleo78 spune:
deci sunt 2 probleme:
1. te simti tu prost ca ai venit din ce in ce mai mic
2. cheltuiti mai mult decat produceti
Separa-le si pune-le pe hartie. Explicit.
La 1. - mai cauti ceva de munca. Orice. Orice venit de inca 2-300 roni iti va ridica self-esteem-ul.
La 2. - pe hartie scrii cheltuielile, le dai un nr de prioritate si sumele alocate. Faci totalul si linia o tragi putin deasupra nivelului de castig estimat - adica sa iti ramana sa zicem 200 roni marja. Si te incradrezi in ceea ce ai scris. Ai gresit o luna? Ok, corectezi si inveti luna viitoare (iar voi ati gresit cateva mai multe luni deci aveti de unde invata).
Si gandeste te ca sunt familii cu 2 angajati,amandoi cu salariul minim pe economie si se descurca. Cunosc o pers. care cheltuie 100-150 euro pe luna, in Bucuresti. Se poate, trebuie sa vedeti voi unde e solutia pt voi.
Sa iti dau un exemplu: laptele praf are importanta mare pt voi, atunci renunti la abonamentul la TV, unul din mobile, iar celalalt il treceti cu abonament minim si vorbiti doar strictul necesar, nedepasind factura de 30 roni. Astfel, per total va incadrati in acelasi buget. (bonus: mai scade putin si factura la curent )
Inca folositi pempersi? acum 2 ani eu luam din Kaufland marca lor proprie care era la jumatate de pret fata de ce Pampers.