Cartofi copti

Cartofi copti | Autor: ela_04

Link direct la acest mesaj

Am si eu o problema cu acesti cartofi si ma gandeam daca aveti vreun sfat sau vreo idee si pt mine.
Mai exact nu imi ies cum trebuie adica aurii asa.... fie imi ies fierti fie imi ies uscati de nu poti sa-i mananci. Am uns tava cu unt, cu ulei, am pus apa, i-am pus pe gratar, i-am taiat feli, cubulete, mai groase mai subtiri....am dat focul mai tare, mai incet... chiar numai am nici o idee...
aveti vreo idee sau un sfat? Va roggggg!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns CorinaDani spune:

eu tai cartofii in cuburi nici prea mari, nici prea mici.
ii condimentez cu sare, piper, cimbru. ii pun intr-o tava de inox. adaug ulei (asa, ochiometric), putina apa si o jumatate de pahar de vin alb. amestec bine-bine totul, eventual mai adaug putin ulei daca mi se pare ca nu am pus suficient. cuptorul il incing bine inainte, apoi las tava in cuptor, la foc mediu, pusa pe gratar la jumatatea inaltimii cuptorului, pana observ ca s-au rumenit cartofii pe deasupra.
pana sa aflu de toxicitatea foliei de aluminiu, acopeream tava cu folie de aluminiu in care dadeam multe gaurele cu ajutorul unei scobitori, iar spre sfarsitul prepararii inalturam folia, sa se rumeneasca bine cartofii.
mai poti incerca si varianta punga magica de la knorr pentru cartofi la cuptor. asta, desigur, daca nu ai ceva impotriva pungii sau a amestecului de condimente din plicul respectiv.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ela_04 spune:

Multumesc mult CorinaDani, dar vinul iese din schema, si punga si folia ca vreau sa mancam toti si bb.
Pt el mai mult vreau sa iasa ca daca era dupa noi ii bagam direct la prajit. Dar acum e mai mare si vrea si el sa manance ca noi... si cum dr ne-a spus sa-l tin departe de cartofi prajiti cat pot ... si de piure ne-am saturat toti...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CorinaDani spune:

pai in cazul acesta poti incerca prima varianta propusa de mine, fara vinul adaugat. important este sa incingi bine cuptorul inainte (cam naspa pe caldurile astea), iar prepararea sa se faca la foc mediu (bine, nu stiu ce fel de cuptor/aragaz ai tu, eu vorbesc de aragazul clasic, pe gaz)
cred (dar nu sunt sigura 100%) ca undeva la subiectul cu folia de aluminiu au spus alte fete ca in loc de folie folosesc hartia de copt pentru acoperirea tavii. incearca si asa, cu o portie mica de cartofi, poate ies asa cum iti doresti.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vickip spune:

eu fac cartofii copti astfel:
--ii tai in sferturi, ii fierb ~15 min in apa cu sare la foc mare, apoi ii scurg bine de apa, ii pun in yena, ii stropesc cu ulei si ii dau la cuptor ~30 min la foc mediu.
Timpii (de fierbere si de stat la cuptor) ii poti ajusta in functie de marimea cartofilor si e cat de mari ii tai. Ideea e ca atunci cand ii bagi la cuptor sa fie fierti cam pe jumatate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rall spune:

Poate nu sunt cartofii folositi buni? Ca am luat unii noi o data si la cuptor s-au facut aposi, cu gust rau.

Eu ii pun mereu pe tava simpla, doar spalati bine, cu coaja, ne-taiati, ne-nimic si ii las asa. Ii incerc din cand in cand cu furculita sa vad daca sunt facuti. Cand sunt moi sunt buni de mancat.

Sunt deliciosi (poti pune pe ei unt, branza, pateu, zacusca, ton, orice.. atunci cand ii mananci)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eveline spune:

Mi-a luat Rall vorba din gura

Si eu cei mai buni si mai nepretentiosi tot pe cei in coaja ii consider. Ii tai in 2 apoi, le pun un pic de sare si unt si ii mananc langa o cana de lapte batut. Si pentru copil mai sanatos de atat nu se poate..

mamica de Andreea Bianca(05.12.04) si Victor Darian(05.10.10)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Soleil spune:

Cartofii copti ii fac netaiati, necuratati de coaja, doar spalati bine-bine (uneori cu detergent de vase ) pentru ca eu ii mananc cu coaja cu tot.
Spalati bine si pusi pe gratarul cuptorului, cuptor cu focul mediu, dureaza cam 20-30 de minute (pana intra furculita in ei usor).

Ceva foarte asemanator cu cartofii prajiti fac asa: cartofi curatati si taiati betisoare (ca pentru cartofi prajiti), ii arunc intr-un castron, pun un pic ulei in palma si frec bine cartofii in castron, eventual mai adaug un pic de ulei sa fie cam toti "manjiti". Apoi pun in castron sare, un pic de piper alb care nu pisca mai deloc, maghiran uscat si un pumn de pesmet. Frec iar cartofii cu "prafurile" astea, si apoi ii raspandesc intr-o tava in care-am pus hartie de copt.
La cuptor, la foc nu prea mare, cam 20 de minute sunt gata - eventual ii mai intorc pe unii ei cu o paleta daca-i nevoie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns michelle-usa spune:

Citat:
citat din mesajul lui Soleil

Cartofii copti ii fac netaiati, necuratati de coaja, doar spalati bine-bine (uneori cu detergent de vase ) pentru ca eu ii mananc cu coaja cu tot.
Spalati bine si pusi pe gratarul cuptorului, cuptor cu focul mediu, dureaza cam 20-30 de minute (pana intra furculita in ei usor).

Ceva foarte asemanator cu cartofii prajiti fac asa: cartofi curatati si taiati betisoare (ca pentru cartofi prajiti), ii arunc intr-un castron, pun un pic ulei in palma si frec bine cartofii in castron, eventual mai adaug un pic de ulei sa fie cam toti "manjiti". Apoi pun in castron sare, un pic de piper alb care nu pisca mai deloc, maghiran uscat si un pumn de pesmet. Frec iar cartofii cu "prafurile" astea, si apoi ii raspandesc intr-o tava in care-am pus hartie de copt.
La cuptor, la foc nu prea mare, cam 20 de minute sunt gata - eventual ii mai intorc pe unii ei cu o paleta daca-i nevoie.


Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face. Ca nu toata lumea are aceleasi gusturi.



nu stiu cat e de sanatos sa speli legumele cu detergent de vase...dar aici sunt niste solutii speciale pt vegetale. vezi poate se gasesc si in Bucuresti.

michelle

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ela_04 spune:

Multumesc mult pt raspunsuri1
Nu am incercat niciodata sa-i fac in coaja...o sa incerc si varianta asta...
Cat despre felul cartofilor.... habar nu am ce fel de cartofi exista ... pt mine sunt cartofi... o sa incerc sa vad si diferenta...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CorinaDani spune:

hai c-ai fost tare simpatica la faza cu sortimentele de cartofi !

in principiu, cartofii cu coaja rosietica sunt mai tari, se folosesc pentru prepararea cartofilor prajiti sau a altor preparate unde se doreste ca bucatelele de cartof sa ramana intregi, sa nu se sfarame.

cartofii cu coaja alba (ma rog, asa e vorba, dar de fapt sunt galbui-maronii; oricum ii deosebesti de cei rosietici, daca vezi ambele sortimente unul langa altul) sunt buni pentru piure, pentru ca sunt mai moi, mai sfarimiciosi/cremosi.

poti sa faci cartofi in coaja, dupa ce sunt gata indepartezi coaja inainte de a manca (se cojeste foarte usor); insa, indiferent de soiul cartofului folosit, sa stii ca varianta cartof copt in coaja inseamna un cartof cam innecacios, nu poti sa-l papi asa gol, ca iti ramane in gat.
cartofii copti intotdeauna ii asociez cu vremurile de trista amintire (inainte de '89), deoarece era unul dintre felurile de mancare pe care ni le gatea mami, iarna, cand in casa mureai de frig si incercam sa ne incalzim cu caldura de la cuptor, mancand cartofi copti cu o bucatica anemica de unt sau margarina.

Mergi la inceput