Casa taraneasca

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Carmena spune:

Andacos, centrala pe lemne e mai complicata-ii trebuie incapere separata, e mare, trebuie alimentata de 2 ori pe zi, iti trebuie magazie de lemne(eu magazia de lemne o transform in camara pt alimente..). Gazul il am la poarta ca sa zic asa, centrala pe gaz e mica, poate fi lasata pe "avarie" si sa vina cineva doar sa o verifice..(la noi e casa de vacanta, nu vom locui permanent in ea). Eu stiu ca e frumos sa auzi lemnul in soba trosnind, dar procesul de aprindere al focului pe mine ma depaseste efectiv...Am zis, nu vreau sa investesc f multi bani in casa(m-ar tenta ideea unui semineu, dar implica costuri suplimentare, care deocamdata nu sunt in buget).

Tavanele sunt clasice, casa a fost inaltata in anii 90 de bunicii mei, si nu mai are tavanele originale, care poate erau pe barne de lemn, nu stiu...In pod insa, am grinzi de lemn pe care le voi pastra cand voi face camere si acolo, cel putin asa intentionez.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns JuliaSM spune:

Daca tavanul e clasic,alb,o tenta superba de rustic i-ar da-o 3,4 barne de lemn,baituite in aceeasi culoare cu podeaua (daca asta vei alege) si fixate paralel,la distanta una de cealalta.Efectul pe tavanul alb e grozav, mai ales daca ai inaltime de cel putin 2,60 cm.Altfel,ma tem ca inchide prea mult,desi nu stiu daca nu ar da totusi bine,vazut live.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns b.nica spune:

Carmena,din ce se vede pe poza casei este o terasa pe care inteleg ca vrei sa o inchizi.
Am o o mare admiratie pt. casele taranesti!
Ce am retinut eu ca geniala este terasa/prispa din fata casei.In Arges, am locuit intr-o vacanta intr-o casa care avea aceasta terasa ridicata, in fata casei, care m-a fermecat!Este un loc greu de inlocuit!Incerc sa gasesc o imagine pe care sa ti-o trimit ca sa intelegi ce vreau sa spun.
Terasa asta care permitea sa fie pusa o masa, era caracteristica unei catergorii de tarani mai bogati/boieri(se acolo se lua masa sau se primeau invitati, vara),pe cand prispa(se lucreaza acolo fie soare fie ploaie),care este la nivel inferior caracteriza o gospodarie modesta.
Au in comun indiferent de conditia materiala, functionalitatea!

Am luat in seama aceasta experienta si la casa mea de la tara,facuta pe la 1940 de un arhitect cunoscut, dar careia ii lipsea spre gradina aceasta terasa acoperita, am atasat-o si acum vreau sa o imbunatatesc.
Trebuie sa recunosc ca acolo ne petrecem cel mai mult timp!
In concluzie, nu renunta la terasa!Nu o inchide!

In alta ordine de idei,cred ca nu ai inteles ce inseamna "bait";acesta este o emulsie apoasa care schimba culoarea lemnului(poti sa-i dai si nuante de mahon!)fara sa acopere frumusetea lui cu fibre si noduri.
Un lac(poate ceva mai scump!) de dat pe barci, face dusumeaua incredibil de usor de intretinut,la fel ca pe o gresie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Carmena, da, as zice ca usile sa fie mahon ca si ramele ferestrelor.

Acum, legat de podea...ma gandesc ca o vrei aceiasi in toata casa, nu? Bine, in bucatarie habar nu am cum se comporta dusumeaua, e alegerea ta daca o folosesti si aici sau preferi gresia.

Ce vreau sa zic defapt, e legat de nuanta dusumelei. Daca ai casa luminata bine, daca camerele sunt relativ mari si daca mobila este deschisa la culoare, atunci pune si dusumeaza mahon. O mai poti ´´deschide´´ pe alocuri cu carpete deschise la culoare, poate ceva covorase tesute? Cu alb si verde de exemplu?

In caz contrar,(adica casa nu f bine luminata) prea mult mahon va inchide mult spatiul. Si atunci, mergi linistita pe dusumeaua ´´natur´´, podeaua nu trebuie sa fie de aceiasi nunata cu usa. Chiar poti folosi dusumea alb-gri, care deschide mult spatiul(daca e relativ mic si intunecat)Insa musai sa nu fie alba alba ca peretii, ci mai inchisa.In acest caz, mobila poate fi mai inchisa la culoare dar sa pastrezi proportiile, adica sa nu fie maaare si multa :)
. Pui ´´pete´´ carpete colorate, cu gri si galben de exemplu. Sau mai multe culori.

Poti folosi in general paie, rachita, lemn.

Daca gasesc poze...pun.

A, apropo de mobilierul pt dormitor, eu as emrge sau pe pat de fier negru sau pe lemn natur pur, simplu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Inspiratie :)

http://www.thelennoxx.com/wp-content/uploads/2010/05/rustic-living-room-beige-sofa-with-stone-walls.jpg

(superba vaza si peretii!)

http://www.countryliving.com/cm/countryliving/images/CLX0106LaneSmith013-de.jpg

Si eu as pune tablouri in alb si negru, de dimensiuni mici, cu imagini de genul :

http://4.bp.blogspot.com/_r89SrzaLFlQ/SasCxAJyi2I/AAAAAAAAAYQ/_5p7gbiteLw/S730/case-taranesti.jpg

http://2.bp.blogspot.com/_r89SrzaLFlQ/SasEJ4MJhlI/AAAAAAAAAYo/6hghWnzzEMQ/S730/curte-taraneasca.jpg

Si tot la capitolul ´´accesorii´´, ai putea pune in sufragerie, intr-un colt, o frumoasa buturuga

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns b.nica spune:

Uite un exemplu de casa taraneasca de epoca unde terasa era la mare cinste:http://www.skytrip.ro/casa-hagi-prodan-din-judetul-prahova-ob-1622.html

Mai poti sa vizionezi si galeria de fotografii de la conacul Golestilor:http://www.muzeulgolesti.ro/ro.html

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Carmena spune:

Buna fetelor,

Multumesc frumos pentru raspunsuri. Nu am mai scris, pentru ca am fost plecata la "casuta" sa mai punem de acord cu oamenii care lucreaza deja la ea si sa duc jardinierele pentru flori.

B.nica, as fi vrut sa pastrez terasa, din motive practice insa, nu am cum. Trecerea din camera din fata spre bucatarie si baie se face prin terasa(iar cum este descoperita, ar fi un incovenient pe perioada rece, destul de mare si de luat in serios...)Baia a fost construita ulterior casei, este facuta in spatele casei, cu intrare din bucatarie, asta e, nu ar fi avut cum sa o faca altfel...Mai mult de atat, bucatarie este destul de mica(are in jur de 6-7mp), si nu am fi avut cum amenaja si un loc de luat masa...). Vom costrui insa, in gradina, in spate, un chiosc de gradina cu stalpi din lemn natur, octogonal, pentru servirea mesei in perioada de vara.

Lady multam fain de link-uri...intr-adevar deosebite si peretii si vasul - m-am intors recent de la Balcik, am vizitat si castelul reginei, si sunt inca sub influenta arhitecturii de la anii 1920-1930, si de splendoarea gradinii, care avea pe alocuri, vase de lut din-astea mari si vechi...f frumos.
Dusumeaua o sa o lasam in culoarea natur, de usi am vorbit deja, vor fi mahon, furniruite cu lemn, simple si intregi, fara ochiuri de geam.
Am fost si am aruncat o privire si la gresie si faianta. Am gasit multe modele varianta rustic, scarile de la intrare vor fi cred intr-o gresie ce imita piatra de rau(asemanatoare, sper, cu peretii casei, alb-gri). In bucatarie si in locul de servit masa, as vrea sa punem o gresie crem cu insertii bej, cu aspect rustic, de asemenea, cu asperitati, nu lucioasa. Faianta as vrea sa punem doar braul care va incercui mobila de bucatarie(restul sa ramana perete alb), si am vazut o faianta placa mica(10x10 cm), tot asa cu aspect old-rustic intr-o nuanta de bej cald...Oare merge?

In baie, am vazut o gresie ce imita piatra de rau, pe nuante alb-bej-gri, si faianta
http://www.deltadesign.ro/piatra_naturala-c-21/decoruri_brick_blanco_almeria_si_baia_stone_blanconegro-produs-52/

Sper sa se deschida link-ul...

Cam atat am "sapat" deocamdata pentru decor. Restul, "amanunte" practice - polistiren, vata de sticla, BCA...neinteresante, dar necesare pentru amenajarea casutei.

Multumesc inca o data pentru pareri. Daca mai aveti sugestii si idei, le astept cu mare drag, si va multumesc anticipat.

Va pup.

Mergi la inceput