Casa taraneasca
Buna tuturor,
Am primit de la mama o casuta la munte, cu 2 camere, baie si bucatarie. Initial vroiam sa o daramam sa construim alta noua, dar dat fiind timpurile care le traim, am zis ca mai bine sa o renovam pe asta pe care o avem(o vom folosi ca si casuta de vacanta). Ideea este ca aceasta casuta este tipic taraneasca, inaltata pe pivnita, cu piatra de rau, urmeaza perete alb, apoi inaltat podul pe brau de lemn. Este acoperita cu tabla de inox deocamdata.(podul a fost inaltat prin anii 90, de-asta e acoperita cu tabla).
Mi-ar fi placut sa o pot reconditiona in totalitate, geamurile, usile, dusumeaua, sa nu ii stric autenticul, din pacate financiar nu pot face fata, si mai mult, tamplaria pe alocuri e chiar distrusa,asa ca vom imbina confortul cu autenticul. Astfel, am comandat geamuri termopan in nuanta mahon, casa o vom pastra alba, atat la interior cat si la exterior, piatra de rau de la fata precum si din pivnita o vom curata si o vom da cu lac special. Partea de lemn pe care este inaltat podul il vom vopsi tot mahon, sper sa reusim sa gasim culoarea tamplariei.
Acum, pentru ca am vazut ca la acest topic scriu persoane pasionate de design, daca ma puteti ajuta...
- ce culoare sa fac usile interioare? Merg tot mahon, in culoarea tamplariei?
- parchetul ce culoare ar trebui sa fie? Ar trebui sa creez contrast intre tamplarie, usi si parchet?
- gresia si faianta din bucatarie si baie, ar trebui sa fie ceva combinatie old-rustic?! In ce culoare a-ti vedea-o?
- Sa pastrez culori de mahon-marouri, bejuri si alb toata casa, sa incerc sa aduc o pata de culoare pe alocuri?
Sunt in mare dilema...Am dat ceva cautari pe net, dar majoritatea propunerilor sunt pentru case moderne, eu vreau casuta mea sa ramana oarecum autentica, fara sa o transform in chich
Ca si idee, am o camera care va fi un fel de sufragerie(e f luminoasa), o camera care va fi dormitor(e mai intunecoasa), bucatarie, baie si un loc de luat masa- care comunica cu bucataria printr-o arcada, si care de asemenea este luminos(are un perete din geam).
Am sa incerc sa incarc o poza cu casa, pentru a fi mai explicita.
Astept raspunsurile voastre, va multumesc anticipat.
Raspunsuri
ladyJ spune:
Incep cu baia, iti zic cum as face eu.
As folosi orice aminteste de natura: piatra, lemn .
Piatra pentru pereti(exista si tapet special care imita foarte bine piatra, dar piatra mare, bolovan :)), lemnul pentru tavan(grinzi groase) , sau pentru podea.
In cazul in care nu vrei podea de lemn, atunci o gresie intre caramiziu si bej.
Daca usa e mahon poti pune oglinda cu rama mahon.
Dar cred ca mai bine vorbesc imaginile.
Uite ce frumuseti am gasit:
http://www.raftertales.com/wp-content/uploads/rustic-bathroom-design.jpg
http://www.homedepot.ca/wcsstore/HomeDepotCanada/cms-content/assets/images/design-centre/articles/bath/10-ways-to-refresh-your-bathroom/rustic-bath.jpg
http://thumbs.dreamstime.com/thumblarge_280/121386042717c05v.jpg
Daca nu vrei sa ´´exagerezi´´ cu lemn si piatra, poti alege gresie si faianta pe nunate de maro si bej, o cada cu picioare si o oglinda cu rama deosebita.
Te felicit penbtru ideea de a pastra stilul rustic
b.nica spune:
Carmena,vorbesti de parchet? Nu stiu ce buget ai dar dusumeaua baituita si lacuita mi se pare mult mai potrivita.La un buget mai mic sunt si "laminate cu aspect de dusumea rustica.
Lady J are dreptate, regula pe care cred ca ar trebui sa o urmaresti ar fi aspectul natural,autentic.
Pe jos, achizitioneaza niste covoare oltenesti, dar care nu sunt obligatorii.
Te mai sfatuiesc sa fii atenta la pivnita.
Daca este uscata si nu sunt conditii de inundare a ei, ar trebui sa o mentii cat mai naturala.Am impresia ca va fi un loc excelent de pastrare a alimentelor,fructelor si conservelor,etc.
Carmena spune:
Lady mi-am salvat link-urile, primul imi place mult. Am vazut chiar la cineva o baie cu peretii din piatra de rau(autentica, nu faianta) arata superb. Sa vad acum, daca gasesc la noi faianta care sa imite asa bine piatra de rau...Intr-un final tu imi recomanzi usile sa fie tot mahon, in culoarea tamplariei? Problema este ca baia este destul de mica, ma gandeam sa punem o cadita de dus, dar e o idee super sa o inalt eu, si sa ii fac la exterior brau din gresie "piatra de rau".
Bnica, da, pivnita este partea cea mai frumoasa a casei, sau care mie imi place cel mai mult(de fapt si podul mansardat...) Este construita toata din piatra de rau autentica, este pe toata lungimea casei, iar stalpii de sustinere sunt din lemn masiv, mahon. O voi inalta putin, ii pun gresie rustica pe jos, vopsesc din nou stalpii de sustinere, si evident curat peretii si ii dam cu lac special. In pivnita vrem sa facem o asa zisa crama(ca si idee, noi nu suntem mari consumatori de alcool, dar tot in ideea de a pastra rusticul). In pivnita vreau sa agat 1-2 prosoape cusute de bunica, din alea de tara, cu nuante de rosu, sa fac o masa de lemn cu scaune din buturugi...) Mai astept idei... Pentru depozitarea alimentelor am o camara(de fapt o camera separata ce provine tot din pivnita, care va avea rafturi si va servi la pastrarea conservelor).
Am sa ma interesez de costul dusumelei autentice. Ideea este ca nu trebuie sa fie grea, casa fiind construita pe pivnita, nu trebuie sa incarce prea mult... Dar ce culoare ar trebui sa fie dusumeaua/parchetul?
multumesc ca mi-ati raspuns. Sunt tare extaziata cu casuta asta, asa as vrea sa iasa frumoasa si autentica...
Mi-am cumparat si jardiniere de flori sa le agat la ferestre...O si vad parca alba cu muscate rosii plangatoare...
geniest spune:
Carmena sa o stapaniti sanatosi.
Inteleg ca acum ai casa de vacanta si la munte ??
Un loc unde sa evadeziin afara Bucuresti-ului este mai mult decat binevenit oricand.
emanouela spune:
buna
s-o iau punctual
- da, usile interioare merg la culoarea tamplariei de la geam chiar ft ft bine
- dupa mine, nu ar trebui sa fie un contrast intre tamplarie si parchet, contrastul il vei da cu piesele de mobilier, mochete, draperii, etc
- gresia si faianta din baie/bucatarie ar da ft bine acea combinatie de old-rustic insa cauta sa fie suferitoare, la casa vesnic tre sa facu curatenie - mobilierul l-as face la comanda, in bucatarie....combinatie modern-clasic, cuptor incastrat in piatra (uite ca nu pot sa ma exprim ft bine dar sunt cum sunt placu de gresie/faianta, placi de piatra) si as aduce elemente de decor rustic....linguri de lemn, vase de lut, etc iar la baie as opta pt o chiuveta de piatra, rotunda, o oglinda fabricata de mine din rama de la geam, una de lemn, una din alea pe care le scoti, reconditionata, pastrandu-i si sistemul de inchidere, daca ai loc, o cada cu picioare.
poti sa afuci pete de culoare, normal ca poti, altfel ar fi monoton. ca si baza poti pastra culorile insirate de tine iar pata de culoare sa fie prin decoratiunile pe care le aduci
succes
mamy....frumoasa, desteapta si modesta...de nazdravana Darius Mihail
JuliaSM spune:
Nu pune parchet laminat pe jos,mai ales daca e pivnita dedesubt,oricum laminatul tine rece si nu e nici frumos,nici durabil.O podea din lemn e super,e si rustica si o poti baitui tu in ce culoare ti s-ar potrivi,sa fie in ton cu usile si ferestrele.
Mi-as dori sa am si eu asa o casuta,sa ma joc cu amenajarea ei,chiar cu bani putini...
Carmena spune:
Geniest asta e reala , parol, dau o cafea pe terasa cand e gata...
Ok, inteleg ca podeaua spuneti sa o fac tot mahon...chiar ma voi interesa de costul dusumelei in comparatie cu parchetul laminat, daca merita diferenta...si mie mi-ar place mai mult.Linguri de lemn, castroane de lut, sigur ca vor fi, astea le am deja...
multumesc Emanuela pentru ideea cu incastrarea cuptorului in piatra...Din nefericire, nu pot pastra tocul de la geam pentru ca sunt urate, chiar nu merg reconditionate, dar am sa fac sigur o oglinda cu rama mahon
De costuri..nici noi nu vrem sa investim f mult, vrem insa sa fie frumoasa, sa nu ii stricam autenticul, dar sa imprimam putin si din personalitatea noastra...
dicirstea spune:
Chiar in primavara si-au facut vecii mei casa cu dusumea de brad si au lasat-o doar cu lac, nebaituita. Baitul o mai inchide la culoare, iar casa lor e intunecoasa, dusumeaua asta a schimbat aerul casei complet. Nu stiu cat a costat, daca vrei intreb. Stiu ca au montat-o singuri.
Exista si gresie cu aspect de piatra de pe fundul raului...arata super si poti sa nu-ti pui nici macar cadita de dus, ci sa-l inalti din gresie, daca gasesc poze o sa pun. Asa are o vecina care are o casa atipica si avea baia in triunghi, in veci nu gasea cada. A facut o izolatie buna la baie, a inaltat o bordura imbracata in gresie si gata baia.
Cuptorul din zidarie iar e de mare efect, are bunica sotului la tara...hmmmm am in nari mirosul de mere si gutui puse pe cuptor iarna.
PS.
Sa o stapaniti sanatosi!
CAPRA CU 2 IEZI
mamica lui Matei Constantin (21.05.2007) si a lui Theodor Cristian (03.06.2009)
MINUNEA MEA; www.flickr.com/photos/11558563@N06/" target="_blank"> A DOUA MINUNE 2
A DOUA MINUNE
MOS CRACIUN 2010
CE AM EU DE OFERIT
www.animalutze.com/umanitare/bb-darius/index.php" target="_blank">Ajutati-l si pe Darius!
Sa o ajutam pe Georgi sa mearga
Manu - papusa fara picioare
Carmena spune:
Am pus la poza de profil casa sa va faceti o idee...Terasa din fata, o vom inchide, va fi locul de luat masa...
Tocmai m-am uitat asa o fuga pe net, si pretul dusumelei nu este mai mare decat a unui parchet laminat de trafic ok, asa ca vom pune dusumea fetele pentru idei. Insa, dusumea fiind, o vom da doar cu lac, pentru ca mahon cred ca i-am "strica" fata, aspectul ala de "tara" cu noduri...Oare merge dusumeaua natur, si tamplaria si usile mahon?!
Cuptorul va fi probabil pe gaz sau electric, doar incastrat in piatra...cuptor autentic de piatra, in bucatarie nu ar incapea, si afara ar fi ok, insa eu recunosc, ca imi place autenticul in decoratiuni, dar prefer confortul racordarii la gaz(nu as folosi probabil niciodata un cuptor cu lemne, desi apreciez gustul preparatelor gatite la cuptorul cu lemne...)si centrala va fi tot pe gaz, as fi vrut sa pastrez o soba asa, de frumusete, in camera din fata ,din pacate e f veche se darama singura..asa ca vom avea doar calorifere...
Mai o problema - usa de la intrare. As vrea sa fie de lemn, sotul militeaza pe cele metalice care imita lemnul...eu prefer ce pot sa fac traditonal sa fac, ce nu, sa inlocuiesc...ce parere aveti?
multumesc frumos. Deocamdata dau cafele virtuale, dar si cand va fi gata...
andacos spune:
Carmena,pai daca e la munte casutza,eu as folosi la maxim resursele locului!
Gindeste-te la lemn ca sursa d eincalzire(nu stiu acum daca o centrala pe lemn te-ar avantaja sau ma rog ideea de semineu deschis)pentru ca muult mai ieftin decit gazul!
Eu am si centrala pe gaz si camin deschis care-l folosesc cu lemne ,si nu se compara ,crede-ma!(financiar vorbind)De frumusetze...nu mai spun!Cind te asezi in fatza caminului si auzi lemnul cum trosneste, cind afara e zapada!
Podeauaa eu te-as sfatui s-o dai cu baitz inainte de a o lacui,cred ca gasesti si baitz mai deschis la culoare!Are si el rolul lui baitzul asta,mai protejeaza lemnul!Nodurile din lemn se vor vedea oricum,indiferent de nuantza baitzului!
Tavanul l-as face din birne de lemn,scuze n-am retzinut cum e conceput!
Dana
www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit