Suedia (4)

Raspunsuri - Pagina 21

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns florysya spune:

Tanti Zavaidoc copii nu sunt amandoi la gradi.Cel mic are 8 luni si nu poate merge la gradi pt ca aici in Ekeby unde stau eu ii primesc de la un an.
Engleza vb eu destul de bine zic.Asa si comunic cu educatoarele si cu toata lumea dar nu toate educatoarele vb engleza mi-au si zis asta ca ele nu vb engleza iar mamicile sunt reticente cand ma aud vorbind in engleza.Dragos este singurul emigrant de la gradi asa ca toti ceilalti sunt suedezi.Asta este.Cred ca mai am putin de asteptat pana ma voi integra in societatea suedeza.Stiu ca daca tu nu intrebi ei nu se baga in discutii.
Dar si eu sunt mai retrasa de felul meu asa ca trebuie sa iau atitudine si sa fiu putin mai infipta ca sa zic asa.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tanti Zavaidoc spune:

Florico, tot din experienta proprie iti spun ca multe mame sunt reticente tocmai pentru ca nu sunt sigure de engleza pe care o vorbesc ELE. A trebuit sa invat putina suedeza ca sa incep sa comunic IN ENGLEZA cu niste mame de la gradinita.

Ele se complexau care incotro de engleza mea, eu ma complexam fleasca de suedeza pe care (nu) o vorbeam, si uite asa vreun an nu ne-am inteles. Ca sa descopar ca de fapt ne intelegem de minune

Cum zici si tu, fii mai bagacioasa, ca o sa ai suprize placute!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns corianai spune:

Noi ne-am facut prieteni cu care ne vizitam dintre familiile de la dagis. nici nu ai cum altfel, copiii vor sa fie impreuna si in timpul liber iar daca si parintii sunt pe aceeasi lungime de unda e ok. Acum mai e o chestie, in oraselele mici lumea se stie de cand haul, cei mai multi s-au nascut acolo, e mai greu sa te infiltrezi. In orasele mai mari lumea vine si pleaca asa ca nu sunt reticenti fata de straini. Si depinde si de nivelul lor desigur, cei mai simpli care citesc prin ziare numai chestii naspa despre invandrare au o parere proasta din start, cei mai umblati, care eventual lucreaza in firme mari unde ai colegi de pe tot globul, te iau asa cum esti fara sa tina cont de culoarea parului :))

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui corianai

te iau asa cum esti fara sa tina cont de culoarea parului :))

Mai, dar de culoarea tenului tin cont?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns corianai spune:

Citat:
citat din mesajul lui Tanti Zavaidoc

Citat:

Hai sa intrebam la sverigedemokraterna

Mergi la inceput

Citat:

Citat:
citat din mesajul lui Tanti Zavaidoc

Citat:

Hai sa intrebam la sverigedemokraterna

Intreba-i tu, ca eu nu am curaj. Am stat cam mult pe plaja anul asta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sarah_78 spune:

Buna seara,
daca se stabileste o intalnire in Helsingborg ma inscriu si eu.
Cat despre limba sudeza, nici eu nu prea stiu, adica stiu foarte putin, dar la dagis reusesc sa conversez cu o educatoare careia ii place, ca-si exerseaza engleza. La mine mai functioneaza si amestecul engleza-suedeza. Ce cuvant imi vine mai repede pe ala-l spun . Ceva gen "He had a björn, en blus grå, pants blå, he has problems with tanden " si multe altele..Sper sa nu radeti de mine , dar trebuie sa ne descurcam pana mai invatam ceva suedeza.
In saptamanile de acomodare, una dintre mamici a fost foarte bucuroasa sa intre in discutiile in enegleza.
Intr-o dimineata eram la gradi il descaltam pe Patrick, langa noi o alta mamica facea acelasi lucru unei fetite mai mari, cand aud "good morning" , zice catre mine fetita, iar eu nu foarte atenta raspund "god morgon". M-am ofticat apoi, ca fetita vroia sa vorbeasca in engleza dar eu cu gandul in alta parte nu i-am facut jocul.

Va urez sa aveti o nopate buna!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Daca va e dor de Romania, ca tot s-au incins suedezele la subiect , poate nu ati vazut:
http://svtplay.se/v/2548051/gokvall/27_9?cb,a1364145,1,f,-1/pb,a1364142,1,f,-1/pl,v,,2549328/sb,p102931,1,f,-1
De la min 27.

en-kvinna, ai reusit sa suni? Azi am fost la prietena mea si mi-a aratat actele ce le-a completat ea, daca nu ai vb iti pot spune si eu.

Mergi la inceput

Dap, Mihaela, mi-e dor de lesin. De Romania Multumesc pentru link, nu il stiam. Cum esti cu scoala?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

hai ca vb suedezii frumos de Ro si sunt peisaje faine, traditie...10m minute :)).

Imi place de voi la subiect, stau si va incurajez de pe margine, ca eu m-am saturat sa mai declam traiul bun scandinav. Ma limitez sa il traiesc :).

Mersi de intrebare, deocamdata e OK. Sunt in Kalmar pana vineri, am de studiat cat duce trenul, dar materia e fascinanta(fiziologie) si ma minunez la fiecare curs de parca eu descopar acum gaura la macaroane . Cum spunea o colega "svårt men roligt". Cam asa.

Tu cum stai cu suedeza?

Sarah, e svengelska cica ce vb tu . si e un pas inainte, fara probleme.

Mergi la inceput