Viatza in Germania - cap.71
Raspunsuri - Pagina 4
angiuta spune:
anda_ro din cate stiu drept la Elterngeld nu ai pt. ca, copilul tau nu e nascut in Germania iar acesti bani se primesc doar in primul an de viata.
Cursuri de germana gratuite sau cu 1euro/ora exista dar trebuie sa te interesezi in Landul tau. Stiu ca aici unele VHS ofera si Betreuung pt. copii, iar trebuie interesat.
Vespre doctori: nu stiu daca doctorul la care ati era bun sau nu dar ai sa te obisnuiesti ca aici doctorii nu folosesc asa multi termeni medicali cand discuta cu pacientii, total este explicat in cuvinte cat mai simple. Copilului nu i se prescrie imediat paracetamol daca are temperatura 38,5 grade , abia de la 39 de grade se considera febra. In general am observat ca sunt constiinciosi si precauti, daca li se pare ceva in neregula cu copilul se fac investigatii.
Baietelul meu are 4 ani si doar dupa nastere i s-au facit analize de sange. Daca nu sunt suspiciuni, nu li se fac copiilor mici analize.
Diversificarea: nu ti se dau prea multe sfaturi, mie mi-a spus doar daca il alaptez sa incep la 6 luni cu piureuri de legume iar la 7 luni sa-i introduc si carnita. Daca copilul ia bine in greutate nici nu ti se dau prea multe sfaturi.
Eu am avut o listuta cu intrebari pt. fiecare control, asta m-a ajutat sa-mi dumiresc nelamuririle.
Vaccinuri: nu exista zeci de scheme de vaccinari ca in ro, sunt de regula vaccinurile acoperite de casa de asigurari si din cate stiu toti copii primesc acelasi produs. Daca dorest un vaccin extra (de ex. cel pt. hep. A) poti intreba medicul dar cel putin pediatrul nostru nu ne-a incurajat sa-i facem mai multe decat schema acoperita de casa de asigurari. Cu timpul o sa te obisnuiesti cu sistemul german...Multa bafta!
Angiuta, mamica lui Vladut (8 iunie 2007)
aschiutza spune:
Ana-St, nu stiu daca a cumpara ceva inta in acea chestie cu 14 zile, asta stiam ca se aplica la contracte si nu la comenzi. SI noi am cumparat o data un DVD-Player, pe care am vrut sa il schimbam si nu s-a putut. In schimb am anulat o comanda la Quelle (dar asta fiind on-line). Cred ca depinde aici de politica magazinului si daca ceva e facut pe comanda. Puteti intreba la Verbraucherzentrale din localitatatea cea mai apropiata, dar consultatia cu ei cred ca nu e gratuita. Pe ce ati semnat e ceva scris pe erso sau cu litere mici?
Anda si Bumbita, bine ati venit!
Cu asigurarea: cine isi permite particulara, e bineinteles mai buna dar si mai scumpa. Doctorii nu prea vor sa vorbeasca lata limba, ca sa nu te informeze gresit si sa il dai in judecata.
Aici sunt doctorii de copii foate relaxati cu diversificarea si se face si cu totul altfel ca in Romania. Intrebati la casa de asigurari de sanatate daca pot sa va trimita o brosura (noi am primit din start cind l-am inscris pe bebe). Nici la noi doctorul nu si-a luat timp pt explicarea diversificarii, asta am discutat cu moasa (care e platita de casa pt doua sau trei intilniri pt discutarea diversificarii). Doctorii nu stau foarte mult la explicatii aici, sunt platiti cam pt 10 - 15 minute de pacient pt "intilnirile obisnuite" de casele de stat, ce fac in rest e pe timpul lor. Pt vaccinuri trebuie sa va dati acordul scris (nu sunt obligatorii), majoritateta sunt gratis. Exista si aici doctori si doctori. Nu va place unul, schimbati-l.
Cu bani pt parinte se dau numai in primul an. Nu stiu daca exista o perioada pina cind se depun formularele pt asta. Deasemnea nu stiu daca trebuie sa ai drept de lucru ca sa primesti acesti bani.
Cu alocatia: daca nu primiti din Romania, si aveti domiciliul aici, aveti dreptul.
Gradinita incepe de la Land la Land in alta perioada. Aici tocmai ce a inceput. La cresa puteti sa il inscrieti tot anul, dar trebuie sa aveti noroc sa gasiti loc. Eu pt loc in august l-am inscris in februarie cind s-au facut la noi in oras inscrierile. Pt cresa se primesc de obicei inscrieri tot anul, dar sa gasesti loc liber e altceva. Mai exista posibilitatea cu Tagesmutter ( un fel de bona caruia ii duci tu copilul la casa ei si care are citiva copii in grija). Puteti cere la primarie lista cu Tagesmutter. Cresa si Tagesmutter costa in functie de cit cistigati voi BRUTTO pe an. De la oras la oras difera costurile. Noi sutem intr-una din zonele cele mai scumpe, ne costa vreo 500 euro pe luna. Acomodarea la cresa se face aici altfel, in prima perioada se duce un parinte cu copilul si sta acolo ceva timp, asa ca nu va inscrieti copilul fix cind incepeti sa lucrati. Lasati-va cam o luna ( unii copii se acomodeaza rapid in 2 saptamni, altii au nevoie si de doua luni).
Inca un sfat pt toti noi veniti care poate nu stiu: faceti-va urmatoarele asigurari: Rechtschutzversicherung (intra in vigoare la 3 luni dupa incheiere, e pt avocat, altfel costurile sunt enorme daca trebuie sa dati sau sunteti dati in judecata) si Haftpflichtversicherung (care acopera o parte din daune pt greseli nevoite, precum zgirierea unei masini cu bicicleta ta).
sunshine2009 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui anda_ro Bumbiza, si noi suntem in aceeasi situatie cu voi. Tot de doua saptamani aici si tot cu un copilas mic. Din cate am vazut, cel putin in zona noastra (Bonn) nu am gasit pediatru vorbitor de limba romana. poate in Stuttgart sa fie. Iar medicul la care am fost noi cu bebe, desi zicea ca vb engleza, nu as putea spune ca era chiar asa. Dar ne-am inteles cat de cat. Mai cu germana sotului, mai cu engleza, a mers sa zicem. Dar de medic nu am fost multumiti. Daca poti sa iti inchipui, atunci cand am intrebat de diversificare (chiar eram curioasa sa vad cum procedeaza ei) mi-a zis ca sa incep cu borcanele de morcov si cartof ????!! |
Anda si Bumbiza, in primul rand bine ati venit si acomodare usoara!
Anda, daca vrei sa ceri in plus parerea unui alt medic pediatru, se poate atata vreme cat n-ai semnat acel hausarztmodel pt copil. Teoretic si din acela poti iesi, dar pt aia iti trebuie un pic mai multa experienta
Despre diversificare insa sa sti ca ti-a dat sfatul corect, adica se recomanda morcov ca e mai putin alergen, si din cauza continutului f ridicat de nitrati si nitriti ce apar in cei proaspeti, normali pt noi , se recomanda borcanul. In plus morcovul este dulceag si e mai usor acceptat de copii. E optiunea parintilor daca vor sau nu. Cartoful se baga din saptamana a doua, in sapt 3 ulei sapt 4 carnita. Asta este procesul standard pt copii aici. Mai bine ar fi sa incepi cu pastarnac sau dovlecel.
Restul alimentelor inafara morcovului poti sa iei tu proaspete, dar te vor cam speria preturile la bio la inceput.
Ar mai aparea si diferenta intre copii alaptati si cei care primesc lp, respectiv predispusi la alergie sau nu. De asta e un pic greu sa-ti detaliez chiar asa mult, fara sa stiu prea multe detalii.
Gasesti multe info pe net, insa majoritate sunt din pacate pe germana.
Daca vrei trimite-mi pm cu mai multe detalii legate de bb, insa daca are probleme de sanatate e bine sa mai consulti un medic.
Isi iau intr-adevar putin timp, eu mi-am facut tot timpul lista cu intrebari de acasa si nu l-am lasat sa "fuga" pana n-am fost lamurita. E afevarat ca si am schimbat vreo doi, pana am gasit "sufletul pereche"
Cresterea in greutate
Perioadele de crestere
aschiutza spune:
Anda, schema noastra de diversificare a fost asa (copil alaptat):
- am inceput cu pastirnac. Citeva linguri la masa de prinz.
- la 3-4 zile poti incerca o alta leguma. Se incearca astea 3-4 zile aceasi leguma ca sa observi daca face alergie sau reactioneaza urit.
- noi dupa pastirnac i-am dat morcov. Dovlecel a refuzat.
- la 1-2 saptamini am adaugat cartoful, urmatoarea saptamina am adaugat carnita. Ulei (de rapita rafinat, cel presat la rece o fii mai bun dar are si mai mari sanse sa fie incarcat cu pesticide - asta a fost sfatul moasei) am adaugat cind nu i-am mai dat lapte la acea masa. De ulei are nevoie ca sa preia vitaminele solubile in grasimi. Poti adauga si un pic de suc de portocale sau mar pt Vitamina C (noi nu am adaugat)
- cind ai tu impresia ca s-a obisnuit cu masa de prinz si maninca suficient poti sa incepi sa inlocuiesti fie masa de seara (lapte cu fulgi de cereale) sau masa de dupa-amiaza (cereale in apa + piure de fructe). Noi am schimbat pe cea de dupa-amiaza, ca sa il alaptez seara inainte de culcare.
- astea sunt cele trei mese recomandate la inceput. Noi am luat-o incet, incet pt ca mai si alaptam. Pe urma se adapteaza in functie de cit si ce maninca bebele (si de citi dinti are ).
- de fiecare data cind se introduce ceva nou, se asteapta citeva zile pina se incerca altceva nou (ca sa observi alergiile). Regula asta noi am aplicat-o cam pina in luna a 10-11-a.
Noi am preferat sa ii dam din borcane fiindca am inceput sa il diversificam iarna cind calitatea legumelor (fie ele si eco) lasa mult de dorit si eu nu aveam timp sa alerg in piatza (care oricum nu e zilnica si numai citeva ore la noi). M-am uitat sa aiba fix numai ce e scris in retele recomandate, fara adaosuri, zahar, sare.
Pina cind implineste un an nu se recomanda aici: sare, miere (poate sa contina nu stiu ce bacterie), albus de ou, lapte de vaca (daca nu exista alergii in familie poate fi dat in cerealele de seara ceva mai devreme).
Daca vrei sa il hranesti vegetarian, discuta cu doctorul ca sa iti recomande din ce poate bebele sa isi ia fierul. Hrana vegana nu e recomadata la virste asa mici.
Aproximativ schema asta am primit-o si in brosura de la casa de asigurari. Bineinteles ca nu e batuta in cuie, poti schimba, tu esti mama. Cred ca aici in Germania se face mai incet si mai precaut decit in Romania (asta comparind cu ce se scrie pe aici pe forum, insa).
DidiAlex spune:
Angiuta, ce frumos ai scris tu!
@pan la urma azi am deschis okii si m-am lamurit cum e cu traseele colorate in HH. era simplu, normal.
Anda, rabdare si tutun. Fetele au rabdare de canibal si au scris. io m-am bucurat ca nu imi dadea pediatra indicatii. ...la al doilea ca la primul eram si io disperata. pt alocatie la primarie intrebi si te lamuresc ei.
cum zicea Angiutza copilul trebuie nascut in De pt alti bani si nu numai cel putin un parinte tre sa lucreze la nastere..asta nu e sigur dar tre sa ai domiciului aici cu cateva luni. Si ca roman nu prea primesti domiciliu daca nu ai contract de munca.
la cresa gradi mergi la tine la fatza locului. Totul difera uneori si de la cartier la cartier.
va recomand sa cititi atata cat se regaseste arhiva prezentului subiect, sunt si multe lucruri initile dar si multe folositoare.
io iar am luat-o in freza si am ramas in aer..ma rog macar le-am mancat si lor nervii cu reclamatiile mele
cum spuneam io am dat Einburgerungstest in dec 2006. acu vreau sa depun actele pt cetatenie. Okei, si ii scriu lu ala unde am dat testul si imi da o adresa de land..si Domnul respectiv imi spune ca-i expirat testul..ca tre sa dau altul..dupa ce plimba mail-ul meu pe la altii si obt o info..evident ca m-am enervat ca m-au pus sa platesc atunci bani de geaba si timp frate si si l-am pus in copie si pe Domnul de la VSH unde am dat testul..si abia atunci s-a miscat si a verificat actele mele si mda..cica atunci era alt test..acu e altul..si probabil ca peste 5 ani se va numi altfel..dar intrebarile sunt indentice ca doar capitala de Ex Hessen-ului a ramas la fel.
m-am inscris pt 30 sept.
acu m-am certat cu asta din hotel ca au pe net la angebot net nelimitat..darr trese sa na anmeldenesc de fiecare data si sa astept Zugriff-ul lor.
in fine..am facut la reclamatii in ultimul timp de-s specialista acu :)
hai sa nu sperii fefele noi pe aici..io am venit cu gandul de reintoarcere in ro, nici o secunda nu mi-a trecut prin minte ca as ramane aici..dar am ramas si chiar ma simt bine.
Anda si Bumbita Bun venit!!!!
Alina spune:
Buna seara fete dragi!
La noi tot canicula dar ador serile astea ,a tras o ploicica si s-a mai racorit putin ,e un aer foarte placut.
Bun venit fetelor noi!
Anda,tot ce ti-au spus fetele e f adevarat si f frumos relatat vis-a-vis de diversificare si pediatrii de-aici.
Acum tu cred ca te refereai la diferenta cu diversificarea din Ro pt ca aici nu o sa-ti recomande nimeni si nici nu o sa citesti nicaieri chestii gen suculete,supite si alte zemuri eventual si de la 6 sapt.
Daca copilul nu are o problema majora de sanatate pt care tb supravegheat lunar,cred ca e ok sistemul cu controalele obligatorii si cu mersul mai rarut la medic cind chiar exista o problema.
Sunt medici si medici si aici dar in general e f bine,isi dau silinta si chiar mult in caz de probleme si alte lucruri grave.
Ana,eu pot sa-ti zic ca mie nu-mi place Möbel Mahler,am fost o singura data cind ne cautam coltar din piele si mi s-au parut scumpi si nici magazinul nu m-a impresionat.Noi suntem in general cu Segmüller si la ei,ne-am putut razgindi la unele chestii din mobila de bucatarie in alea 14 zile chiar daca era comanda dar eu intreb inainte cind cumparam lucruri mari pt ca in unele magazine nu se mai poate,e politica magazinului si tb sa fie scris pe undeva micut si nu ati vazut.Habar nu am ce puteti face doar eventual sa mergeti la ei la magazin la serviciu cu clientii si sa intrebati dar daca au trecut deja 3 luni mi se pare tirziu.
Aschiuta,si la noi cresa costa la fel si mai platim in plus si mincarea,2.60 euro/zi.Bine,poti sa-i duci si de-acasa dar fiu-miu e f pofticios si cere asa ca primeste de-acolo si oricum acasa ii mai dau si eu o masa calda aproape in fiecare zi pe la 17-17.30.Bineinteles ca scutece si servetele umede de.acasa.
SeAra frumoasa tuturor!
Amonar spune:
Fetele, noi avem noroc in NRW: De anul asta nu mai platim ultimul an de gradinita! Ce bucurie pe noi....Doar masa de pranz trebuie platita.
Nu va mai spun ca eu am inceput diversificarea copilului meu pe la 9 luni....eu nu m-am luat dupa nici un medic, olandez, neamt sau roman ci dupa cum a reactionat copilul meu. Lapte de vaca nu as da nici unui copil. Sunt convinsa ca nu e bun orice ar spune orice medic din ori ce tara....asta pt ca eu privesc lucrurile dintr-o alta perspectiva. Al meu bea numai lapte de capra, chiar nu-i place cel de vaca. La fel, nu primeste nici un fel de suc, zaharul e un aliment tabu la noi.
Succes!
Amonar spune:
Buna fetele, acum am si eu o alta intrebare.
Daca cumpar o masina noua din alta tara, unde si cat ma costa taxele de import? Puteti sa-mi dati niste linkuri sau alte informatii unde as putea cauta? Sau poate stiti voi din experienta voastra.
Mersi mult!
anda_ro spune:
Buna, fetele!
Multumesc din suflet pentru toate raspunsurile voastre, foarte prompte si documentate.
O sa il intreb si eu pe sot de asigurarile de care mi-ati spus si de hausarztmodel (nu cred ca am semnat). Eu nu stiam ca exista asa ceva. Dar el ar trebui sa stie.
Sunshine2009, foarte utile si interesante informatiile din semnatura ta. Iti trimit si PM.
Multumesc.