oameni, focuri, poturi si jocuri de gourmeturi :)
Invirteam cu lingura si mi-a venit sa intreb (numa' ce am zece minute de cind invirt in ...supa. Supa clara de pui).
De ce credeti ca a ajuns omul sa combine gusturile si sa faca arta ( culinara).
de ce nu a ramas asa:
"io, omu' la anul de gratie in epoca respectiva, pun bucata pe foc sa i se moaie toatele alea ( expresie imprumutata) si-o maninc."
" io, omu'si femeia mea ( ups!, am atins un subiect sensibil, este?:D), oparim niste extracte de fructe cu frunze sau cereale, ce-m gasi si ...le aranjam, surioara, linga niste pulpe de bou galactic, sa le servim cind vii in vizita cu cumnatu', ca poate se prinde : D, drept garnitura"
serios, de ce am ajuns sa facem vrajitorii in bucatarie?
de ce?
Si-apai de ce ne jucam de-a gourmeturile?
Mi-ar placea sa veniti cu sinceritatea, experienta, cultura voastra sau "si tacerea e un raspuns".
Ma multumesc cu orice dar apreciat maxim (um) (-ca nu mai stiu, doamne-iarta-ma sau iertati-ma doamnelor, ca tare ii greu sa scrii in ziua de azi, mai bine p[ictezi pe peretii pesterii ceva -) ar fi un raspuns stiintific ( mai nou, m-am setat pe stiinta, in caz ca e nevoie de feed back).
To live a creative life, we must lose our fear of being wrong - Joseph Clinton Pearce
Raspunsuri
valentinag spune:
Eu nu cred ca a simtit omu'preistoric nevoia de "gurmeturi" si pur si simplu dataorita unor intamplari a vazut ca se poate si mai bine!Asa cum mancau carnea cruda, cand or fi scapat-o pe jar si-au dat seama ca-i mai buna!
Din lipsa de mancare au adunat tot ce-au gasit si le-au gatit, daca au avut gust bun, au continuat, daca nu, le-au scos din mancare pe rand.
Peste ani si ani, deja e altceva, nu ne-a mai placut doar sa fie buna ci si sa arate bine, sa fie apetisanta si privirii!
De mancare
Dulciuri
Din gradina mea
b.nica spune:
Daniela,,te asigur ca de fiecare data cand mestec in cratiti sau cand maruntesc la legume imi pun aceeasi intrebare.
Uneori, disperata de timpul disproportionat intre cel scurs cu chin pt. gatit si cel ff. scurt in care se manca tot,am "copt" o idee si anume, sa lipesc urmatoarea mantra pe usa bucatariei:
MANCAM CA SA NE HRANIM, NU CA SA NE FACEM O PLACERE!
boticelina spune:
omu' preistoric a facut-o sigur de nevoie, pe principiul nimic nu se arunca... Rafinamentele si combinatiile au venit dupa ce s-a depasit stadiul de nevoie...
Eu urmaresc emisiunile relizate de doi "chef"-i difuzate pe Discovery travel&living, Andrew Zimmern si Anthony Bourdain. Zimmern bobineaza ciudatenii, intesine, gandaci si orice ciudatenie i se serveste prin ce colt de lume ajunge, Bourdain cauta mancaruri inedite, street food si de fapt atmosfera...
Pe mine ma amuza diversele mode in bucatarie, pana mai deunazi era bucataria moleculara, cu tot feluri de pireuri si inghetate facute cu azot lichid si alte retorte, s-a trecut la fusion, acum e bucataria raw...
Personal, ma simt mult mai apropiata de omul preistoric in tendinta lui de a nu arunca nimic, mi se pare ca necesita o mare doza de creativitate; daca ii mai adaugi si putina experinta in combinatii delicioase te-ai scos. Eu inca lucrez la partea asta, nu am asimilat potrivirea tuturor condimentelor si vinurilor de ex. I'm still on the safe side
Monica si Nancy, 04.07.2008
"If you are unware of your choices, then you have none"
ocebine spune:
Eu cred ca in cautarea dupa ceva (orice) comestibil inaintea existentei Aprozarului, omu' si-a dat seama ca unele lucruri sint mai satisfacatoare decit altele (un exemplu ar fi ca sintem "wired" sa preferam dulcele fata de amar - sa ne fereasca si de chestii otravitoare).
Srtic referitor la mine, vad ca pe masura ce inaintez in virsta, gusturile mi se schimba...sint o mare mamatoare de gatit si incercat lucruri noi (si mai amatoare de vin)...sotul chiar s-a uitat patrat la mine cind, impachetind bucataria pentru renovare, mi-a numarat cartile de bucate!!!
Anamaria
"With sufficient thrust, pigs fly."
danielag spune:
Subiectul are mai multe aspecte, asa cum il vad eu:
1. Partea strict legata de supravietuire, adica prepararea hranei. Aici intra tratamentul termic dar si "prezervarea" hranei pe o durata mai mare de timp (ex: murarea, pastrarea la sare, uscarea la vant, afumarea etc.)
2. Partea legata de gust / estetica (combinarea alimentelor si prezentarea lor).
Prin tratament termic se distrug bacterii care altfel ne-ar fi daunatoare (sa ne gandim doar la toxiinfectiile alimentare - gen salmoneloza - care se evita prin gatirea termica a alimentelor). Tot prin tratament termic s-a observat ca anumite alimente devin mai usor digerabile (daca ne gandim doar la cartof, de exemplu: una e sa mananci cartofi cruzi si alta sa mananci cartofi copti in jar).
Tot in contextul supravietuirii a aparut si partea de pastrare a alimentelor pe o perioada mai lunga, pentru ca majoritatea alimentelor au o anumita sezonalitate. Prin murare, afumare, tratare cu sare etc. s-a observat ca poti pastra anumite alimente fara ca ele sa se altereze. In contextul asta, daca reuseai sa pui pe vara ceva deoparte pentru iarna, aveai sanse sa supravietuiesti pana cand dadea coltul ierbii.
Partea de gourmet a aparut dupa aceea, zic eu, dupa ce existau suficiente resurse incat sa nu se mai puna problema supravietuirii. Eu o vad legata de creativitate, care in piramida lui Maslow e haaaat dupa nevoia de hrana .
Daniela
b.nica spune:
Danielag are dreptate,eu cred ca nu s-a inteles bine ce a dorit autorul sa transmita prin acest subiect.
Eu m-am exprimat dupa cum ma simteam atunci pe moment.
Acum sunt numai zambete pt. ca lasand creativitatea sa zburde, am reusit o reteta personala care a iesit traznet si am extaziat familia.
Intamplator ceea ce am gatit nu contrazice posterul de pe usa bucatariei,sau ca sa fiu mai explicita, vine cu amendamente .
Asta inseamna ca arta culinara lasa loc expresiei artistice sa se exprime fara limite, fara sa se preocupe sau dimpotriva sa se preocupe, de ...consecintele asupra nevoilor organismului nostru.
Eu propun sa ne exprimam la acest topic spunandu-ne parerea, cum ne raportam fata de mancarea pe care o consumam:consumam mancare sanatoasa care sa NE HRANEASCA, sau o consumam ca sa ne facem o placere in plus!
Rufus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui daniela_b serios, de ce am ajuns sa facem vrajitorii in bucatarie? de ce? |
De plictiseala. Sau, daca te iei dupa "descoperirile" din ultima vreme, de prosti.
Astazi, mancarea trebuie sa fie cat mai putin sofisticata, alimentele nu mai trebuie preparate, nici macar trecute prin foc (de ce o fi considerat focul o descoperire? Doar ca ne incalzeste oasele?), nu trebuie amestecate, rafinate.
Cinstit vorbind, combinatiile care au facut gastronomia o arta sunt acum, in mare parte, la fel de nocive ca drogurile, alcoolul sau fumatul.
PS: ai vrut sinceritate, da?
Rufus, Tora si iadele www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=d39f778033dd7597d12ac9&source=category&category_id=all" target="_blank">Retrospectiva 2010
b.nica spune:
Rufus draga,cred ca trebuie sa te spovedesti in postul asta si sa mentionezi aici cat de sincer ai fost cu ...postarea de mai sus,.
Pofticos si mancacios de "bune" ca un ardelean serios cum te stiu,mare mirare pe mine de postarea ta!
Rufus spune:
Recunosc, m-ai prins...
Stiam eu ca moaca mea inspira altceva!
Dupa ce omul a trecut de la hrana cruda (eventual putin perpelita) la combinatii intre alimente, cred ca si-a diversificat gusturile. Iar omul este mester in transformarea diverselor nevoi in placere. Daca simti placere, simti si nevoia sa imparti placerea cu cei apropiati...asa s-au nascut chiolhanurile, ca atare sau cu diverse ocazii. La chiolhan, lumea mananca, dar si socializeaza...si cred ca unul din subiecte era mancarea (macar intre doamne). Ei, si daca subiectul a incaput pe mana doamnelor, ele au simtit nevoia sa fie si mai si una ca cealalta...si uite-asa au aparut tot felul de artificii care au capatat iz de arta curata. Si vizuala si gustativa (mama, ce cuvant...).
Totusi...de ce cei mai buni bucatari sunt barbati?
Rufus, Tora si iadele www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=d39f778033dd7597d12ac9&source=category&category_id=all" target="_blank">Retrospectiva 2010