Ghiocei de Martie-Aprilie 2009***326***
Raspunsuri - Pagina 18
chatonel spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui simplyana_m Mai fete! Io stau lata de caldura aci la comp, ca de la 9 jumate pana pe la 20 (cica dupa 16 poti sa stai la soare ![]() http://www.lucamic.blogspot.com/ |
vino-aci, io-s cu suba pe spinare, aseara a plouat si s-a lasat un frigggg....
Bianca2503 spune:
Clar romana si bulgara nu sunt la fel. Insa au o serie de cuvinte comune. ce vreau sa spun e ca ochiul meu vede mai repde influenta slava asupra limbii romane fata de cea latina.
chatonel spune:
| citat din mesajul lui Bianca2503 Clar romana si bulgara nu sunt la fel. Insa au o serie de cuvinte comune. ce vreau sa spun e ca ochiul meu vede mai repde influenta slava asupra limbii romane fata de cea latina. |
pai influenta slava este, dar cea latina e de necontestat... este si influenta turca (aia ce limba o fi?) si tre sa fie pe undeva, uitat, si un fond dacic-tracic... ca doar triburile astea erau aici acu 2 mii de ani. Ori poate ca ei erau, da nu noi??!! Nu prea avem noi date nici arheologie care sa ateste sigur ca noi sintem aici nestramutati de atita timp... cu atitea invazii si atitia huni, goti, tatari etc...om fi venit si noi cu ei si apoi ne-am dat de sine statatori :))
chatonel spune:
| citat din mesajul lui Monnvas Pai, Chatoneasco, lasa-l pe Bopp de la 1800 toamna, cauta si tu ceva mai recent si mai "deziluzionat". Ca pe vremea aia, toti se trageau din greci si romani si aveau si dovezi, nu gluma. (pe la 1870, dictionarele noastre academice inca mai ziceau ca "ceas" de pilda ar fi de origine latina, ca pe vremea aia era moda latinistilor. Vine Cihac si-ti explica cum cea mai mare parte a vocabularului roman e slava, fara sa asocieze si cu un studiu de frecventa... deci na, cauta ceva mai nou, depolitizat, neideologizat. Eu numai pt romana pot recomanda cartile clasice de istoria limbii romane. Alea "de baza" is ale lui Densusianu - care mi se pare ca e scrisa in franceza - si a lui Al. Rosetti. Apoi ar mai fi tratatul de istoria limbii din anii '60, colectiv, scos de academie, dar am impresia ca n-au ajuns decat la romana comuna a, si domeniul ar fi o felie de latina medievala - paleografie si critica de text, dar astea necesita multa munca pana sa ajungi la vreun rezultat. om vedea daca mere. CRISTIAN (7.03.2009) -------------------------------------- Where there's a will there's a way cioburi de viata in 3 |
vreau, vreau, desigur, dar numai daca le ai deja scoase la xerox, daca nu e munca de sisif, nu te bag la ea, ca m-oi descurca, ii pun pe ai mei sa imi trimita carti, daca chiar n-o sa pot fara ele... in general gasesc pe net destul, mai e si amazon...
multumesc frumos

cit despre domeniul tau, daca et pasioneaza, go it! ce conteaza ca trebuie multa vreme, ca oricum ai da-o si orice studiu ai face, tot cere timp... mai bine sa faci ceva cu placere, nu?
sa ne pui si noo o poza cu un text din ala, sa vedem cu ce seamana

chatonel spune:
| citat din mesajul lui Anaan Gina, ce ma bucur ca s-au mai asezat lucrurile in viata ta! ![]() ![]() Ina, da' tu niste poze cu Ian nu mai pui? Eu nu l-am mai vazut de tare mult... Tufete, am nevoie de un sfat "tehnic": mergem in vacanta si as vrea sa iau un buggy - carucior usor, ce se pliaza cat mai bine - si nu stiu de care si nici n-as da o caruta de bani pe el, ca acasa parca vad ca nu-l mai folosesc. Niste recomandari, pleeeease . |
la ce-l iei daca acasa nu-ti foloseste? de ce crezi ca in vacanta ti-ar folosi? copilul e mare, poate dormi pe doo scaune, la circiuma, daca la asta te gindesti
simplyana_m spune:
Ina, 

Anaan, io in RO ochisem B-Fly si B-Light de la Brevi.
http://www.lucamic.blogspot.com/
Gina2008 spune:
Neataaaaaaa
Dau eu cafea azi
multa, multa!
Ana, eu mi-am luat anul trecut buggy, tot cand am plecat in vacanta, pe principiul ca vezi doamne copilul o sa doarma in carucior si noi ne vom plimba/bea/destrabala pe langa vreo bere... Nu l-am folosit deloc in concediu... insa si-a meritat fiecare banut.
Eu l-am luat de la un targ pentru copii, e olandez si no-name, dar e super!
Ar trebui sa tii cont de: sa aiba totusi macar doua moduri de lasare a spatarului (astea nu prea se lasa pana jos, la orizontala); sa se inchida tip umbrela; sa nu aiba mai mult de 5-6 kg. A, si rotile cat mai mari. Sa nu iei din alea cu roticele mici, din plastic ca sunt nashpa rau.
Calin, un baietel nazdravan si mamica lui
chatonel spune:
Neata Gina, vin si eu la un ceai 
Vad ca fetele-astea inca nu se trezira... nici io nu eram pe-aci daca nu trebuia sa gatesc, ca-mi vin copiii din vcanta 
S-avem o zi buna!
Monnvas spune:
| citat din mesajul lui Bianca2503 Clar romana si bulgara nu sunt la fel. Insa au o serie de cuvinte comune. ce vreau sa spun e ca ochiul meu vede mai repde influenta slava asupra limbii romane fata de cea latina. |
Evident ca nu-s. Doar la noi romana e formata din latina, pe substrat dac, cu influente slave mai puternice si mai putin puternice din tot ghiveciul de cotropitori: greci, turci (limba fino-ugrica, parca, deci non-indo-europeana, deci f f diferita de tot ce se vb in Europa, mai putin finlandeza si maghiara; nush sigur daca e din aceeas familie, dar sigur e inrudita cu fino-ugricele), limbi neolatine, maghiara etc. Bulgara, on the other hand, e limba slava (sud-slava) pe substrat tracic, parca, cu influente ulterioare din latina, romana, alte limbi slave,turca, greaca etc. In tipologia limbii conteaza doar stratul (latina si, respectiv, slava) si, eventual, substratul, fiindca ele dau "scheletul" limbii, adica gramatica (morfologia si principalele caracterstici sintactice) si vocabularul de baza. De pilda, de ce ziceam eu ca romana ar fi mai aproape de latina - e singura care mai pastreaza declinari. Si ar mai fi si altele, dar asta e un motiv foarte puternic.
Daca va mai aduceti aminte, pe la 1100 romanii si bulgarii au format un stat unic, taratul romano-bulgar, si pe seama acestei perioade se pun influentele reciproce. Lexicul e un aspect secundar in categorisirea unei limbi fiindca e mai sensibil la influente si e efemer, cuvintele apar si dispar f usor...
Daca e vorba de cuvinte comune, astea pot face parte din lexicul balcanic, cuvinte care au fost imprumutate independent si de romana si de bulgara din alta sursa (greaca sau turca). Am impresia ca aici ar intra zacusca, de pilda.
Cat despre ce intreba Chato, cu 2000 de ani de existenta a latinei, pai latina insasi s-a schimbat atat de mult ca nu mai era latina. Desi n-avem atestari, pe baza reconstructiei se presupune ca in jurul anului 1000 deja se vorbea un idiom roman - romana comuna (si se zice asa fiinca ar fi, conform unor teorii, limba de dinainte de desprinderea dialectelor, desi eu nu cred in desprinderea dialectelor, cel putin nu pt aromana). Oricum, latina nu avea aceleasi caracteristici in tot imperiul, nu doar datorita limbilor cu care venea in contact ci si pentru ca limba evolueaza si singura, independent de influente, din mai multe motive, intre care economia lingvistica (sa spui acelasi lucru cu mai putin efort) sau dezambiguizarea (daca un cuvant inseamna 2 chestii, faci 2 cuvinte diferite ca sa nu le incurci). Din cate stiu eu, la invazia slava din sec 6-8 deja actiunea legilor fonetice se considera incheiate, adica mai toate cuvintele noastre de origine latina se pronuntau mai mult ca azi decat ca in latina (ex. nu se mai pronunta solem, ci sore sau chiar soare). Deci latina evoluase si fara slavi in ceva ce nu era nici latina, nici romana - unii vorbesc de o romanica comuna, fragmentata dialectal, da' mie mi se pare deja prea mult.
Am facut un rezumat, please, nu considerati ca "ma dau mare", da' daca tot ati intrebat mi se parea aiurea sa nu va raspund.
CRISTIAN (7.03.2009)
--------------------------------------
Where there's a will there's a way
cioburi de viata in 3
Anaan spune:
Buna ziua, stimate doamne!
Merci de sfaturile referitoare la buggy
: am "inregistrat" tot ce mi-ati sugerat si saptamana viitoare merg la Cluj sa vad ce-oi gasi. Chatonel, am nevoie de carucior ca merge Andrei ce merge pe jos, dar apoi se plictiseste/oboseste si, daca nu are un mijloc de locomotie la dispozitie ( in afara de propriile picioare), vrea sa-l caram in brate, iar la cele 13 kg si ceva ale lui nu mai e asa simplu. Acasa rolul asta il joaca tricicleta, dar chiar n-am de gand sa o car dupa noi prin vacanta.
Gina, cat a durat operatia de scoatere a polipilor? Se vad imbunatatiri?