Fundatie neizolata
Scrisesem la subiectul cu glafuri penru ca am vazut ca Rufus daduse niste sfaturi foarte utile cu hidroizolarea terasei, dar pentru ca era off- topic , m-am gandit ca e mai bine sa il deschid separat!
Povesteam eu la subiectul "izolatie cu pluta/lana" despre zidul pe care vrem sa il izolam.
Vecinii nostri isi construiesc si ei,iar responsabilii de lucrare au tras cu ochiul la zidul nostru, care nu are izolatie cu bitum sau carton intre fundatie si primul rand de bca.
Zidul e construit de vreo 5 ani cu scopul unei terase exterioare cu toaleta si bucatarie deschisa (gratar, chiuveta).
Acum sigur situatia s-a mai schimbat un pic.Ideea e ca am vrea zid dublu pentru izolare cum trebuie pe timp de iarna . Mesterii lor ne-au spus ca e cam periculos ca nu am pus carton pentru izolare putandu-se intampla ca apa sa urce prin fundatie pe zid, sa tina umezeala,ingheata si degeaba atata cheltuiala cu al doilea zid.
Am sapat pe langa zid si fundatia de beton e uscata,la fel si caramizile,desi zidul nu a avut nici un fel de protectie...A fost batut de vant,ploi,zapada nu mai zic...
Am citit si paracitit.Unii zic ca ar tr sa izloam cat mai bine,altii nu, ca "anveloparea" temeliei nu ar fi chiar foarte buna ca nu lasa sa se faca transferul vaporilor si gata mucegaiul.
Am vazut ca exista si posibilitatea introducerii cartonului dupa o taiere foarte subtire a primului strat de bca de deasupra fundatiei, dar nu am gasit pe nimeni sa o faca.
Impermeabilizarea cu rasina la presiune mare mi se pare o chestie foarte buna.Am vazut ca au si cei de la Ceresit,dar acum nu stiu care e mai bun.
Acum si intrebarea:
Cei de la Sika au si echipa de lucru sau doar produsele? Cam cat costa o astfel de interventie de hidroizolare a fundatiei-daca stii- pe metru patrat sau cub?( nu ma pricep)
Si inca ceva :daca sapam sub prima fundatie si punem pietris dupa care lipim cu cea de-a doua fundatie micsoram riscul de urcare apei prin fundatie?
Sunt asa stresata pentru ca bunica spunea ca a avut acolo beciuri si primavara,dupa ploi, pluteau butoiele de varza.Ar fi de ,dc nu ar fi de !
http://community.webshots.com/user/BESTUTZA
Raspunsuri
Rufus spune:
Am vazut intrebarea ta si dincolo, incercam sa-mi imaginez situatia pe care o ai.
Daca fundatia este bine executata, cartonul de sub primul rand de zidarie nu este necesar. Nici nu este prea folosit...pentru ca, in caz de fundatie proasta, cartonul ala nu are prea mare eficienta, in special in timp. O fundatie bine izolata inseamna strat de rupere a capilaritatii de cel putin 10 cm, din pietris. Aici e buba generala: se practica amestec de pietris cu nisip, ori nisipul este absolut interzis, el urca apa foarte usor. Deci, prin 10-15cm de pietris sort mare (macar 9-16)nu urca nici o apa, decat prin inundare, insa se dreneaza imediat dupa trecerea apei.
Daca totusi doresti acest strat izolator, nu trebuie sa tai subtire intre fundatie si zidarie, pentru ca nu ai spatie suficient de manevra; poti practica niste fante mai mari, dar intercalate, ca la tabla de sah, de cca 40-50 cm; faci izolarea, rezidesti si practici fantele in celelalte zone, intercalate intre primele.
In felul asta, ai loc sa faci o izolare corecta, pe care, in "lumina" celor spuse mai devreme, eu as executa-o cu materiale Sika si nu cu carton.
Totul depinde, insa, de fundatie. Daca-i buna, nu mai e nevoie de altceva.
Din cate stiu eu, cei de la Sika nu au si echipe de lucru, insa poate ma insel. Sunt mai multi distribuitori Sika, este posibil ca vreunul sa treaca la o diversificare a afacerii. Trebuie sa intrebi, daca alegi sa folosesti asa ceva. Din ce am folosit eu, nu trebuie personal special calificat pentru aceste produse, trebuie doar respectata tehnologia de lucru.
Rufus, Tora si iadele www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=d39f778033dd7597d12ac9&source=category&category_id=all" target="_blank">Retrospectiva 2010
BESTUTZA spune:
Uite o sa punem poze in album, ca sa vezi exact cum este! IN pamant este sapat 60 de cm si 30 in afara.
BESTUTZA spune:
Gata, le-am pus in albumul de poze.Partea unde se vede mai inchis au fost lemnele sprijinite de zid.
Rufus spune:
Am vazut.
Cand faci pardoseala, poti sparge, asa cum ti-am zis(in sah), ca sa fii linistita. Cofrezi pe exterior si torni placa si sub zidarie. Dupa 2-3 zile spargi celelalte zone care au ramas.
Pardoseala o faci cum trebuie...teoretic, iesi cu ea la fata fundatiei, adica armatura trece peste fundatie (macar plasa de sus, daca armezi pe doua randuri), in zonele pe care le spargi pentru hidroizolatie. De ce asa? Ca sa nu lucreze separat placa de fundatie (care fiind mai veche este deja stabila) si sa apara fisuri in placa. Oricat te-ai cazni, nu poti compacta pamantul sub placa 100%. Inainte sa pozitionezi armatura placii si peste fundatie, atunci faci izolatia de care spui ca ti-e frica.
Din cate vad eu zidul, care e si tencuit, poti sparge pe lungimi mai mari (adiha "sahul" nu trebuie sa fie perfect; de pilda, poti sparge 1 m si lasat 50 cm de zid, nu se darama, mai e si tencuit- aia ii ofera stabilitate.)
Bine, eu am presupus direct ca vei turna o placa...
Zidul cel nou il faci la interior, nu?
Rufus, Tora si iadele www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=d39f778033dd7597d12ac9&source=category&category_id=all" target="_blank">Retrospectiva 2010
BESTUTZA spune:
Fata de zidul pe care l-ai vazut fac urmatoarea precizare.
O sa contruiesc pe interior o alta fundatie cu alte ziduri. In felul acesta ma voi folosi de primul zid ca si izolator.
Intrebarea este daca merg cu aceasta fundatie interioara mai jos decat fundatia exsitenta si o fac ca lumea cu strat de rupere a capilaritatii (pietris la baza), pe urma dupa ce fac fundatia pun un strat izolator de la SIKA inainte sa ma apuc de zidarie, este posibil sa mai traga apa de la funadatia de la primul zid. Practic vor fi doua fudatii lipite una de alta insa prima nu este hiroizolata iar a doua o hiroizolez.
Pe langa asta m-am gandit sa hidroizolez la exterioa prima fundatie sapand pana jos si venind tot cu un strat hiidroizolator de la Sika aplicat pe verticala fundatiei dupa care prind polisriren extrudat pana la nivelul actual al fundatiei.
Ce zici este bine cum m-am gandit? Multumesc.
BESTUTZA spune:
Stai ca vin eu cu detalii, ca mai sus scrise soata si cred ca te-am naucit!
Ieri fuseram sa ne interesam de materiale si ne-am dus si in Valea Cascadelor unde am gasit magazinul de hidroizolatii de la austrodach,cei care desfac si prosusele Sika.
I-am explicat despre ce e vorba si cel de acolo ne-a asigurat ca in cazul fundatiei care e sapata la 60-80 de cm, apa nu are cum a urce.Apa se infiltreaza daca e fundatia foarte adanca (ex puturi de lift,parcari subterane) si unde apa izvoraste. Doar pentru situatiile astea se fac injectii cu rasina.Procedura e foarte scumpa si pentru cazul nostru in nic un caz.
Pentru ce avem noi ne recomanda sa "captusim" lateralele cu un mortar impermeabil.Deci doar lateralele.
De aci, sotul devenit si el "expert" intre timp, a zis ca la cea de-a doua fundatie sa facem exact cum ne-ai spus.
Eu o sa insist si cu varianta "sah",pe care zic sa o lucram cu rotopercutorul, pe o inaltime de una, doua caramizi,deci in cateva zile o sa o rezolvam!
Acum suntem in !Eu zic ca trebuie, ca sa nu avem batai de cap si cheltuieli muuuuult mai mari ulterior,el zice ca nu, hidroizolam cum ai spus tu cea de-a doau fundatie, si e suficient!
Deci sa vedem cine invinge!
BESTUTZA spune:
Da,zidul nou la interior pentru ca la exterior suntem lipiti de vecini.
Rufus spune:
Eu zic ca am inteles ce spuneti. Iata cum as face eu:
-intr-adevar, nu are rost sa izolezi fundatia pe lateral; izolarea asta in pamant se face pentru subsoluri, ceea ce la voi nu-i cazul; daca vrei mortar impermeabil, o poti face, pentru linistea ta;
-eu n-as face o alta fundatie pentru zidul de la interior; as turna placa, asa cum am spus, cu armatura placii trecuta peste fundatia existenta, in gaurile din zidarie sapate in sah; zidaria as face-o pe aceasta placa, care se comporta ca o fundatie.
-trebuie sa spun ca mie nu-mi suna bine solutia asta cu doua ziduri, din mai multe motive: ele lucreaza independent, adica se misca diferit. Daca le lipesti, se produc fisuri. Daca lasi rost intre ele (in mod normal, intre ziduri se lasa rost), zidul de la interior trebuie sa fie destul de lat (mie nu-mi plac zidurile de un lat de caramida-12 cm-, sunt periculoase, asa ca inca un zid de 24 si rost. ia mult din camera. Eu am inteles ca metoda asta o alegi pentru izolare, dar exista si alte metode, fara sa mai construiesti un nou zid. In plus, ziduri duble nu exclud termoizolatia.
BESTUTZA spune:
Noi am vrea sa mergem pe ideea de fundatie pentru ca sa venim cu sapatura cam la 90 cm, sa punem pietris. In al doilea rand zidul a fost facut cu destinatie "zid despartitor hotar" si e in forma de "U" .
Daca turnam acum sa legam zidurile exterioare e cam aiurea ca astea ar fi trebuit trunate atunci,impreuna sa capete forma unui patrat.Deci e aproape obligatoriu o noua fundatie,tocmai pentru a nu lucra separat,exact cum ai spus tu.
Abia cand ajungem la placa de jos ne prindem, cum bine ai sugerat, de primul zid.
Zidaria deja am calculat, o vom face cu caramida Porotherm sau Brickstone de 24,sper sa nu spun prostii ca ma controleaza soatza:)sa vedem unde gasim mai ieftin.
De izolat cred ca vom ramane la varianta cu pluta intre cele 2 ziduri-cred ca e suficient.Am primit si oferta de pret...
Problema e alta acum:mesterii:)De doua saptamani se chinuie sa faca un pret:))!Sunt ceva extraordinar!Sunt cei care ne-au facut si zidul pozat.
Nu sunt din Bucuresti,lucreaza repede,sunt seriosi, in sensul ca nu o au cu bautura,dar ne intreaba pe noi cat credem:)).Noi nu avem ce sa credem, ca nu stiu care sunt preturile... Un prieten al soatzei care se ocupa de amenajari interioare si locuieste pe aceeasi strada cu noi, ne-a spus ca dc nu era full,desi nu lucreaza pe astea, ar fi luat el lucrarea.
De trei zile ne sunam -cu mesterii-si parca suntem in Stan si Bran!!
Au venit sambata dimineata,desi stiau ce si cum , ca doar ei il facusera! Am zis ca le platim si drumul, ca na ,asa-i frumos, sa vorbim,sa isi spuna pretul.
Au plecat zicand ca ne suna.Ne-au sunat samabta seara si azi. Ne dau pretul ba fara zidarie,ba fara placa de sus,ba fara sapatura, ba ne intreaba daca am gasit pe altcineva...
Vecinii au si ei echipa care a dat pretul la lucrare,asa cum am cerut si noi.Le-am dat toate detaliile ,inclusiv ca nu toarna cu mana fundatia... O fi chiar as de greu sa ne spuna cat costa un dreptunghi de 9/6,fundatie la 90 ,placa jos? (ca ziduri interioare nu fac,-merg ulterior pe usi glisante- partea dreapta fiind un fel de terasa cu geamuri)
Off, o sa iti spun maine hotararea mirobolanta!
Multam fain pentru tot!
!
BESTUTZA spune:
Ne-au spus ,in sfarsit...Ne-a apucat si rasul...
Am sapat deja jumatate din fundatie.Joi si sambata ne mai intalnim cu alte 2 echipe!...