relatia nora- soacra

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns cleo78 spune:

daca-i barfa, no,ca ma bag si io

Am vazut relatii distruse ca 'nora' nu e pe placul soacrei sau invers. Mi-am propus sa nu ajung acolo.

Nici eu nu imi ador soacra si nici reciproca nu e valabila . Nu suntem compatibile, sa zicem. A fost o perioada cand ei au incercat o apropiere cu mine si sa "shunteze" relatia lor defectuasa cu fiul- sotul meu, si m-am simtit ciudat. FOlosita!. Adica ce problema are sotul din moment ce crede socrul meu (tatal lui) sa ii zica la 30 ani cu ce sa se imbrace ? etc etc
Am decis: noi in stanga, ei in dreapta. Ne vedeam (inainte de a parasi tara) protocolar, 1 data pe sapt., conversam de dragul sotului/copilului despre cum e vremea, cum bate vantul la londra, pretul rosiilor si dupa 30-60 min, cand nu ma mai simteam bine, plecam pt ca am si chestii de facut mai importante.
Am apelat la ei in situatii drastice, sa stea cu copilul (am suficiente degete sa numar situatiile in 3 ani), si de fapt cand nu am gasit alta solutie (sarutmana verisoarelor mele).
Desi am alt concept de educatie, si anumite pretentii, pt ca de, e copilul nostru, dar de fiecare data ajungem sa ne mushcam de ... pe tema asta, totusi apreciez ca am lasat copilul cu ei si nu cu un strain - pt ca ei stiu ca iubesc copilul.

Sfatul meu este: reconsidera-ti prioritatile in viata. 12 ani sa inghiti ceva nemestecat si ce nu iti place, e cam mult. Eu nu am capacitatea asta . E mai importanta relatia cu soacra decat viata ta de familie? Pe mine ma doare fix undeva de ea, dar decat sa ma cert cu sotul, mai bine tac 30min si apoi invoc gatit/facut curat/musafiri/planuri de plecat etc.

Ai de ales: mergi de complezenta sau te duci la SPA cum au zis fetele. In prima varianta, te duci cu un buchet de flori, un la multi ani, daca are loc la masa pt tine, bine, daca nu are, bine, fara sa te bagi in argumente si certuri, te porti ca si cum ai face-o cu coleg de birou. Stiu ca oamenilor in varsta le place sa se muste unul pe altul de ..., sa se planga, sa dezgroabe mortii si durerile lombare de acum 10 ani etcetc, dar si noi vom imbatrani, iar daca acum ti-e greu, alege altceva. Daca tre sa mergi, nu inseamna ca tre sa si o iubesti.

Elimina subiectul disputelor. Daca ea se leaga de ceva, nu mai apela la ea.

si vreau sa mai atrag atentia la ceva. Avem copii. Mai toate de aici avem copii. Mie nu mi-a placut sa vad pe mama certandu se cu soacra, si nici cu propria ei mama. Certurile astea m-au terminat psihic, si acum ma apuca frica sa o sun pe mama ca iar incepe sa imi aduca aminte ca ce i-a facutr soacra acum 20 ani. La naiba, daca 2 femei mature nu reusesc sa se inteleaga, copiii nostri ce se vor face?

Si tot din punctul de vedere al copilului. Copiii iubesc neconditionat parintii, bunicii, frati, prieteni etc. Chiar daca eu nu ii iubesc bunicii, tatal, fratii, prietenii etc. nu e cazul sa scuip pe ei. Pot tolera de dragul copilului 30min de complezenta. ba mai mult, circul asta uneori ma amuza, si privind detasat, invat. Pt ca am ales sa nu ma mai doara de asta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oana_lex82 spune:

Citat:
Publicat la - 01/06/2011 : 09:43:05 "protocol de familie"? pai familia e compusa din bebe + sot de bebe + copii de bebe . asta e familia sotului lui bebe.
Citat:

Corap tu ai scris asta..adica dupa ce se insoara omul are doar sotie si copii..restul nu mai e familie..sau cum??? Adica parintii lui nu-s familia lui, nici parintii ei..asa dai de inteles..Faca ca nora si soacra nu-s neamuri am inteles-o din start si sunt perfect de acord..dar faca asta cu omul dupa ce isi ia nevasta nu mai are parintii ca familie..asta n-o inteleg...Si eu sunt nora, si am o soacra destul de al naibii,..dar de aici si pana la a considera ca sotul meu tre sa ma considere doar pe mine si pe copil familia lui..e cale ff lunga..sunt ferm convinsa ca 75 % dintre barbati daca ar fi sa aleaga intre mama si nevasta ar alege mama...Acum nu va cer sa-mi dati dreptate dar am cam vazut cum vad barbati treaba..si al meu de cate ori aveam divergente cu soacra imi zicea ca de ce nu am curaj sa ii zic ei ce ma deranjeaza si ii zic lui...ce eu n-am atata curaj sa-mi spun punctul de vedere.ca pana la urma lui poate ma-sa nici nu ii recunoaste discutia..si asa e..i-am dat dreptate..mai ales decand sunt mama (de baiat) incerc sa ma duc la soacra macar de 3-4 ori pe an..nu vreau sa ma bata Dumnezeu...Mai ales ca am un sot ff bun si e pacat sa-l fac sa sufere..mai ales ca de cand ii zic soacrei in fata cand ma calca pe bataturi , a inceput sa taca din gura..nu ma mai jigneste..incearca sa pastreze aparentele..
Parerea mea!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns salcia spune:

Mai fetelor, dar nu zice nimeni ca omul sa uite de restul familiei/rudelor, cand se casatoreste. Dar cred ca familia de baza devine cea "noua", asta e legea firii. Bineinteles, e normal sa-i iubesti si pe ceilalti, sa-i ajuti, sa-ti petreci timpul cu ei, adica e bine si placut sa ai o familie mare si armonioasa, DACA SE POATE. Dar daca de fiecare data se ajunge la una dintre cele doua variante, ori insulte, ori ignorare totala, atunci ce e de facut? Nu vorbim de situatia in care oamenii, chiar daca nu se plac/ nu sunt compatibili, sunt totusi civilizati si au un minim de respect, vorbim de "worst case scenario", ca sa zic asa. Parerea mea e ca ori transezi lucrurile si ajungi la o relatie decenta, ori eviti sa te mai vezi.

Si, cum spuneam, nu sunt de acord nici cu "datoria" asta a copiilor fata de parinti. Copii nu sunt datori fata de parinti, copii isi iubesc si isi respecta parintii, asta daca si parintii ii iubesc si ii respecta. Mai ales cand si copilul ajunge adult, e important sa-l tratezi ca atare, si nu sa-i reprosezi ca te-ai "chinuit" (?!) cu el si din acest motiv trebuie sa suporte orice. Eu cred ca mentalitatea asta romaneasca, invechita si patriarhala, e de vina. Nu stiu, din cate vad si din discutiile de-aici de pe forum, parca nu se poate accepta ca fiecare isi are viata lui, isi ia propriile decizii, tot timpul se isca diverse scandaluri...

Zau, e trist, viata e atat de scurta si noi, in loc sa o facem frumoasa, ne chinuim unii pe altii cu tot felul de absurditati.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns corap spune:

oana, eu scriu ceva si tu intelegi cam ce vrei.
familia e una, familia extinsa e alta. si asta e ordinea prioritatilor.

da, eu raman ruda cu parintele meu. asa, si? PRIORITATE ABSOLUTA o are familia mea restransa, nu mi se pare normal sa calci in picioare dorintele unui membru al familiei restranse casa dai satisfactie oricui din lumea asta.
nu inteleg de ce tre' sa te ofensezi daca cineva nu te place. indiferent daca cu sau fara motiv. nu inteleg de ce sa te uiti crucis la copilul tau pentru ca sotia lui nu te agreaza.
asta e, suntem oameni, cu simpatii si antipatii.

Sotului/sotiei ii datorezi loialitate si respect(printre multe alte lucruri). Si sa nu calci pe sentimentele lui/ei, oricare ar fi acestea, este o obligatie pe care ti-ai asumat-o constient.
Bebe intelege asta si accepta faptul ca sotul ei doreste sa se duca la aniversarea mei lui.
Ei, si sotul ei ar trebui sa accepte ca e dreptul lui bebe sa nu doreasca ca ea sa mearga.

Soacra nu ar trebui sa se bage in casnicia lor, ca nu are niciun drept pe-acolo. (singura ipoteza in care s-ar putea baga ar fi daca amandoi sotii i-ar cere sa le fie mediator in rezolvarea unei probleme - nu cred ca va fi in veci cazul aici, dar nu se stie niciodata.eu, daca as fi soacra, as refuza din start.)

fiecare om din lumea asta are dreptul la spatiu personal si la a decide limitele sale.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bebe03 spune:

ei se pare ca nu s-a inteles bine...
eu ma duc la ea nu de 3-4 ori pe an...ci de 3-4 ori pe saptamana...vin si ei la noi socrul mai des ca-i mort dupa nepoata si cind nu se duce ea la ei vine el dupa ea...ii pun la masa le dau si-n traista ca sa zic asa...ii trimit si la statiune ca sa se relaxeze si sa se trateze( fac asta recunosc pentru socru care m-a ajutat cu fata si e ok)...dar nu vreau sa mai particip la petrecerile lor, ...asta luati-o cum vreti...si ca pe o razbunare, ca stiu ca o doare...si-i platesc cu aceeasi moneda( nici ea nu m-a sunat macar de ziua mea). si sincer nu as putea sa o privesc in ochi sa-i urez ceva de ziua ei fiindca nu simt nimic...
oricum eu ii consider familia mea, buni rai cum sunt, si chiar de-ar fi sa ma despart de sot, desi nu se pune problema asa, dar niciodata sa nu spui niciodata, ei tot raman familia mea, fiinca sangele apa nu se face, iar in venele copilului meu curge singele lor( apropo e leita socru-meu, fata)
numai bine va doresc
ps. azi sunt mai relaxata, dar hotararea e deja luata, NU MA DUC, NU O SUN, NU-I TRIMIT FLORI...NIMIC.
furtuna va trece si pentru sot...si va iesi soarele
e ranit acum, ma acuza, nu-mi vorbeste...nu stie de ce si ce m-a schimbat...de ce sunt atat de hotarata...fiindca inainte ma dadeam cu capul de pereti si apoi cedam ...ei ete ca nu mai vreau asa cum spunea cineva aici : mi-am reconsiderat prioritatile in viata...tin capul sus

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oana_lex82 spune:

Foarte bine bebe..eu nu te condamn..nici nu ai de ce sa fii condamnata, fiecare ia deciziile pe care le doreste si le simte mai avantajoase pt el...Sotul tau se va duce singur sau nu se va duce deloc...Cam asa am procedat si el la un Craciun..eram invitati noi si soacra la cumtatul meu acasa (eu+ cumnata+ soacra= NIOCODATA LOVE)..adica ele doua ff bune "prietene "( pt ca cumnata-mea e "cumparata" de soacra) iar ele doua mi-au facu sicane de la inceput..eu stand cu soacra-mea le-am simtit din plin dar am preferat sa tac, sa inghit si sa ma plang eventual la sot...Asa, sa revin la Ziua de Craciun..ba nu, a doua zi de Craciun..Cand a venit ora sa ne imbracam sa plecam la masa la featele sotului..noi ne-am imbracat si i-am zis soacra-mii ca plec in supermarcket sa fac cumparaturi...Au fost ff suparati pe noi, sotul a tunat si fulgerat cateva zile, cu toate ca i-am zis ca nu ma supar deloc daca se duce la ei singur, dar ca eu m-am saturat sa ma prefac..Pana la urma tot eu am fost aia rea si in ochii lui..deci scorpiile au avut de castigat..+ ca socrul meu (un om de pus la rana cu care m-am inteles si ma inteleg super bine) la 1 saptamana dupa asta a facut preinfarct pe care scorpiile mi l-au atribuit..si de atunci am zis ca atat cat vor trai socrii si n-am sa am alte planuri am sa incerc ca macar la Craciun, Pasti si zile de nastere sa ne vedem..ce e drept dupa asta au urmat multe episoade in care le-am explicat frumos, la o masa , ce m-a deranjat si ce m-a determinat sa aleg un anumit comportament..Dar am decis ca e mai bn pt linistea mea sufleteasca si familiala sa pastrez aparentele..adica nu ma intepi nu te intep, ma ignori, te ignor, chiar daca vrei sa para ca ma iubesti eu n-am sa iti arat niciodata asta pt ca n-o simt.PUNCT.

Ma bucur ca ai luat o decizie si sper sa fie cea corecta, adica sa nu-ti aduca suferinta ulterioara!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns luisa1983 spune:

Citat:
citat din mesajul lui oana_lex82
Ma bucur ca ai luat o decizie si sper sa fie cea corecta, adica sa nu-ti aduca suferinta ulterioara!

oana ,

...dealtfel topicul deschis de ea avea ca principal motiv

Citat:
citat din mesajul lui bebe03
la aniversarea soacrei nu ma duc nicidecum dar imi pare rau pt. sotul meu ca nu intelege ca dragoste cu sila intre mine si mamica lui nu se poate si nu mai stiu cum sa evit certurile din casnicia noastra care are acelasi subiect SOACRA

nu indecizia ei de a merge sau nu la aniversarea soacrei , hotararea ei de a nu merge fiind deja luata.

Categoric nimeni nu o condamna ,ea este singura care va suporta consecintele daca ele vor exista .

Cunosc un cuplu care s-a destramat din ,,motivul" ca el mergea singur la maica-sa ,se certau mai mereu pe tema asta (socrii aveau o contributie substantiala la prosperitatea lor, mai mult , ea, soacra se pensionase anticipat pentru a-i creste copilul si ca ea sa-si pastreze locul de munca), la inceput vizitele nu erau foarte dese ,(nora si soacra nu-si mai vorbeau aproape deloc) apoi el incepuse s-o ,,viziteze" mai des, sotia nu verifica insa daca aceste vizite erau intr-adevar reale. Binenteles ca el avea un motiv sa plece de-acasa fara sotie, sa stea cat doreste...la final s-au despartit, el vizita cu acele ,,ocazii" o cu totul alta femeie .

El este bine mersi, cu acea femeie, are al doilea copil,sotia ...nu mai stiu nimic de ea acum , ultima oara cand am intalnit-o , era nemultumita ca bunicii copilului,ex socrii , nu sunt ,,interesati" indeajuns de soarta nepotului lor.

Bebe ,sper sa ai intelepciunea sa-ti rezolvi toate problemele si iti doresc sa fie liniste in familia ta!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns giani spune:

Asta e o poveste fara sfirsit: nora razvratita, soacra afurisita, fiul la mijloc, socrul-cumnati care trebuie sa faca tabara- in functie de tot felul de avantaje. Mie personal mi-ar fi placut sa fiu invitata la Craciun, la vreo zi de nastere- nici vorba de asa ceva. Acum cine stie, daca ma chema la Craciunuri si zile de nastere, eram ofensata ca de ce ma tot cheama :-)
Oricum, nu imi place deloc de ea. Nici daca viata nu ne punea in pozitia soacra- nora, nu mi-ar fi placut de ea. Am incercat pina nu demult sa salvez niste aparente, d-astea de familie, dar cucoana a dat-o in bara rau de tot. Soacra-mea are obsesie cu partea materiala a vietii- sa acumuleze cit mai mult, prin orice cai. Toate locurile de munca pe care le-a avut a trebuit sa le paraseasca fortat- cu scandaluri in urma ei ori si mai rau procese. Ultimul a fost contabila la o asociatie mare de locatari- la fel, parasit cu proces- n-am aflat niciodata amanunte. Dar, intre timp si-a ridicat a treia casa- alta obsesie- sa aibe multe locuinte. CU frate-su nu vorbeste de 20 de ani- din motive de mostenire- mai precis l-a pacalit. Eu m-am suparat acum citiva ani pe ea- s-a dat bolnava- cica trebuie de urgenta sa faca operatii costisitoare la Bucuresti- si sa ii trimitem bani. Vedeam eu ca fii-su' e cam rezervat, si l-am luat tare, parintii trebe ajutati, nu conteaza ce au facut. Si dadeam sa ma interesez de operatia ei, asa, din omenie, si a inceput sa ma porceasca, ca ce o controlez (ea crezuse ca am prins-o ) Si m-a facut sa fac cercetari- si am descoperit- mai multe decit ce scriu scurt aci. Asta e, ea a vrut asa. E vai de capul ei, babata-su' nu sta cu ea- nu-s divortati- a fost si e o casnicie ciudata- separati dar impreuna, separati economic si fizic, dar in fac rocada in casele alea. Soacra-mea se muta de la un apartament la una din case de exemplu- daca socru-miu e in casa respectiva, in 5 minute isi face bagajul si o sterge la apartament. In alea 5 minute soacra-mea il porceste, pina ce urca omul in autobuz. Frate-su' nu vrea sa auda de ea de 20 de ani, fii-su', singurul copil al socrilor mei e plecat. Cind ne-am casatorit, la fo saptamina dupa nunta, fii-su o abordeaza cu ideea ca sa stam noi in una din casele ei, ce sa ne ingramadim cu familia mea intr-un apartament cu doua camere- doar sa stam- nu sa treaca fo proprietate pe numele nostru. Eu stiam raspunsul- ca o vedeam asa, mai obiectiv- dar pentru fii-su' a fost brutal- Nu ma intereseaza, cum mi-am facut eu asa sa va faceti si voi! Ha ha.
Din cauza ca nu aveam perspective cu locuinta am hotarit sa plecam. In prima scrisoare de la ea dupa ce ne-am aseza p-aci, dupa ce mai faci mama, esti bine sanatos?, era numarul de cont de la nu-s ce banca, cont in dolari canadieni. Ba, dar si asa, stiind-o, tot a reusit sa ma palcaleasca.

Asa ca pina la urma ma bucur ca e departe si n-am parte de mizeriile pe care le are barbata-su! Bietul de el!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Luna1 spune:

Eu am o super soacra, ma inteleg f bine cu ea, mi-e mai mult prietena decat soacra.

Explicatia faptului ca in Romania exista probleme cu soacrele in majoritatea cazurilor este urmatoarea:

multi copii stau cu parintii pana in ultima clipa inainte sa se casatoreasca, locuiesc cu ei, le mananca mancarea parintilor, unoeri participa si la cheltuielile casei, cer ajutorul parintilor in orice situatie, le cer sfatul etc. Si brusc apare o ea (sau o el) care doreste sa-si faca o familie separata fata de parinti si socrii. Care doreste sa isi hraneasca ea sotul, sa fie ea consultata in orice problema, sa aiba numai ea acces la veniturile consortului si la deciziile lui. Si asta creeaza o problema majora pt mama soacra. Brusc ramane fara copil, nu i se mai cere sfatul, nu i se mai mananca mancarea etc.

Lipsa de tranzitie intre viata la mama acasa si viata casatorit afecteaza foarte tare relatiile nora-soacra.

Ce observ aici e ca, in jurul varstei de 18-20 ani majoritatea "copiilor" devin independenti. Se muta singuri, cu chirie, cu prieteni, isi iau serviciu, masina, dupa puteri. Si astfel mama "copilului" nu mai are o influenta majora asupra lui.

Eu cand am venit aici sotul meu locuia singur de vreo 6 ani, in apt lui cumparat de el, masina lui cumparata de el, etc. Deci mama lui nu prea avea ce cauta in treburile lui. Venea doar o data pe sapt si ii facea curat si el o platea pt asta. (ca asa dorea el, nu ca i-a cerut mama lui bani). Asa ca nu exista motiv pt care mama lui sa isi bage nasul in viata lui, sa-i zica cum sa-si decoreze apt, cum sa-si pastreze masina.

Asa ca, in momentul in care am aparut eu in viata lui nu am fost considerata un pericol, nu aveam ce sa ii "fur". "Copilul" ei plecase de mult de acasa, era independent, ea nu mai avea oricum nicio influenta. Asa ca am devenit prietene f bune.

Faptul ca eu l-am gasit pe sotul meu "scos de sub papuc"-ul mamei lui m-a facut si pe mine sa ma simt in siguranta. Stiam ca oricum hotararile majore le ia singur, ca isi vede mama si se viziteaza din dragoste si respect, nu din obligatie, nu pentru a i se organiza viata.

Asa ca ne-am simtit amandoua in siguranta, ea nu avea ce sa-mi fure mie si nici eu ei.

Cam asta e problema majora in Romania, lipsa de tranzitie, o acuta dorinta de a domina "copilul" (sotul adica) de ambele parti. E o lupta majora "e al meu, ba al meu!" cand de fapt omul ala nu-i al nimanui, ar trebui sa fie independent.

Eu nu stau sa socotesc de cate ori merge al meu la ma-sa fara mine, iar ea nu socoteste de cate ori eu n-am venit, nu o ia ca pe un afront personal. Cand am chef ma duc cand nu nu. Al meu merge si el cand are chef la ea cu sau fara mine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Va sa zica, dupa ce s-or marita fetele mele, nu mai suntem neamuri, nu mai suntem in aceeasi familie...
Care vreti sa simtiti asa, treaba voastra, eu nu simt asa ceva.
Vor fi toata viata in familia mea, cu tot cu gineri si nepoti.
Iar daca intr-o zi constata ca viata nu le-a dat parteneri pe masura dorintelor lor, sunt binevenite acasa, adica tot in familie.
Pana astazi eu n-am intalnit notiunile de famile si familie extinsa, ca fiind ceva diferit. Si nici nu doresc sa intalnesc.

Rufus, Tora si iadele www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=d39f778033dd7597d12ac9&source=category&category_id=all" target="_blank">Retrospectiva 2010

Mergi la inceput