Inghetata
Aveti cumva vreo reteta de inghetata care se poate face in casa?
Nu am masina de facut inghetata.
Multumesc.
Raspunsuri
CorinaDani spune:
imi amintesc eu vag o reteta pe care am gasit-o intr-o carte de bucate aparuta prin 1965/1968 (editura tehnica, o cartulie cu coperti de culoare verde-coclit)...nu garantez ca sunt corecte cantitatile si ordinea operatiunilor, pentru ca a trecut mult timp de cand nu am mai facut aceasta reteta. insa gustul e delicios.
1 litru de lapte
4 oua - se separa ablusurile de galbenusuri
zahar - nu mai stiu cantitatea, cred ca era o cana mare
cacao - dupa gust si preferinte
galbenusurile se amestecau cu zaharul pana se dizolvau cristalele (cat de cat)
albusurile se bateau bine, cu telul sau cu mixerul
laptele se amesteca cu cacao, apoi se adaugau albusurile batute, compozitia se pune intr-un vas destul de inalt (amestecul se umfla pana la final), se pune vasul pe baie de abur si se amesteca cu mixerul o gramada de timp, pana aproape isi dubleaza volumul initial.
spre final se adaugau cu grija galbenusurile cu zaharul, se mai mixa amestecul pe baia de abur vreo 5 minute
apoi se pune compozitia in caserole/forme si se da la congelator.
daca ai rabdare pana maine, caut diseara cartea acasa si imi notez reteta, corect si complet.
Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )
"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)
narcisam102 spune:
Multumesc frumos.
Habar nu am ce sa mai fac si sa mai inventez ca sa nu mai folosesc cuptorul. Sotul meu in fiecare zi ma intreaba ce avem dulce dar de cand a dat caldura zau ca numai imi vine dupa ce gatesc sa mai fac si dulce.
Daca mai aveti si alte retete care nu necesita cuptorul v-as fi recunoscatoare.
CorinaDani spune:
cea mai buna reteta ar fi ori sa-l pui pe domnul sot sa bucatareasca prajituri, ori sa cumpere de la cofetarie.
glumeam, desigur.
dar nu te ingrijoreaza apetitul lui pentru dulce ? cum sta cu glicemia ? are diabetici in familie ?
"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)
Lorikay spune:
Eu stiu o singura reteta de inghetata pe care o faceam pe vremea lui Ceausescu de fiecare data cand reuseam sa cumparam smnatana
Ingrediente:
-6linguri apa
-6 linguri zahar
-2 linguri cacao
-4 oua
-500g smantana pentru frisca (neaparat smantana facuta din frisca, altfel nu iese ok)
Preparare:
Apa, zaharul si cele 2 linguri de cacao se pun pe foc pana incep sa fiarba. Dupa ce se racesc se adauga galbenusurile (unul cate unul), albusurile batute spuma si apoi frisca. Apoi se pune in cupe/pahare si se lasa la congelator pana se incheaga.
narcisam102 spune:
ar spune ...ei lasa...ca nu imi e asa de pofta ...
Are probleme si cu glicemia si cu colesterolul dar cine se intelege cu el! Mie teama ca daca nu fac nimic o sa se intoarca la mai vechiul lui obicei ciocolata. Asa macar acasa mai fac eu cate ceva si tinem sub control un obicei daunator cat de cat.
Dar inghetata e favorita lui de asta intreb si eu. Ca tare mie teama ca se face baiatul mare si o sa trebuiasca sa fac in casa, ca nu vreau sa manance toate chimicalele astea din comert.
CorinaDani spune:
offf
ai incercat sa-l pacalesti cu dulciurile pentru diabetici ? gasesti acum ciocolata, biscuiti, inghetata, napolitane, facute special pentru cei care au diabet.
sau macar incearca sa inlocuiesti zaharul din prajiturile/preparatele de casa cu indulcitor (dar fara sa-i spui, desigur, poate nu simte imediat diferenta), sunt anumiti indulcitori care se pot folosi la prajituri fara sa-si piarda gustul de dulce din cauza prepararii termice.
narcisam102 spune:
Nu merge am incercat.
Acum in schimb fac cate un chec sau o negresa ...placinta ce mai fac eu acolo si ii pun cateva bucatele spunandu-i ca daca mananca azi tot maine numai fac nimic. Ca la copii aia mici.
E tare pofticios.
Anda08 spune:
narcisa, uite cateva link-uri cu retete de inghetata, sper sa iti placa
1- Inghetata Mocha
2- Serbet cu lamaie si rozmarin
3- Inghetata de capsuni cu otet balsamic
4- Inghetata de fructe
5- www.desprecopii.com/info.asp?id=2712" target="_blank">Mango maritim
Va doresc o zi buna !
Cea mai mare avere a omului e saracia deoarece nimeni nu va incerca vreodata sa ti-o ia , nimeni nu te invidiaza pentru ea si creste pe masura trecerii timpului ... Socrates
vickip spune:
Eu nu prea fac inghetata in casa, dar atunci cand fac folosesc o reteta simpla (de fapt nu e chiar inghetata ci e iaurt inghetat): iaurt + fructe.
Pun fructele in blender (fructe proaspete sau inghetate), adaug putina miere daca sunt mai acrisoare, adaug iaurt si dupa dau la congelator. (din ora in ora scot inghetata si o mai amestec pentru a nu avea asa multe ace).