Folia de aluminiu, periculoasa sau ba?
Raspunsuri - Pagina 3
maria_alexia spune:
Ina, multumesc, asa am facut pana la urma: la final am desfacut hartia sa se rumeneasca un pic. A iesit gustoasa, dar cam uscata friptura mea.
Ce-am priceput eu, inclusiv de la Jammie: folia de aluminiu e utila ca sa ajunga caldura in mod uniform la continut, mai ales pentru chestiile mai voluminoase, care se patrund mai greu, sau pentru cele care s-ar arde rapid (legume, peste). Eu al-m vazut folosind folie de al doar cand gatea la gratar - e drept ca nu i-am urmarit toate emisiunile.
La cuptor ma gandesc c-o fi utila sa pastrezi aromele inauntru, sa nu usuci excesiv continutul (mie pestele facut in folie, la cuptor, mi se pare ca iese ca cel gatit la aburi , dar condimentat).
Gasisem ca exista tehnica de gatit "En Papillote" - adica faci pachetele din hartie in care pui carnea/pestele/cartofii impreuna cu condimentele in ideea sa-i imprumute gustul - aici as vedea folia/hartia utila, cand e vorba de cuptor. Dar pentru friptura nu stiu cum s-o folosesc, se pare - vezi primul paragraf de mai sus.
Peste "en papillote" am facut cu succes .
Nu-i chiar acelasi lucru folia cu hartia - prin hartie ies aburi si continutul se usuca mai mult.
gata, am terminat polopogia
corap spune:
dar de ce nu prezentati si dezavantajele (posibile, nu probate, ca si in cazul aluminiului, de altfel) al componentei de plastic (numit "ceara") de pe hartia de copt in contact cu caldura? pana la urma, a inlocui un rau cu un alt rau nu-i nicio afacere.
si, de dragul discutiei, ar trebui aduse ceva argumente contra aluminiului, nu? "mi-a spus ics" - NU este un argument
(ma rog, eu nu cred ca-i mortala niciuna dintre variante si nu ma preocupa problema, dat fiind ca varsta medie in fam mea e sub 60 de ani si sunt sanse mici sa mai apuc alzheimerul.)
Burtocika spune:
Ca sa-mi ramana friptura suculenta eu fac asa (fara folie sau hartie):
- folosesc un vas de iena (=sticla) cu capac
- pun carnea (pui, in general) in vas, cu apa de vreo 2 degete si cu condimente
- acopar cu capacul
- las la cuptor cam 30 minute la 205 grade
- scot capacul
- mai las sa se rumeneasca circaa 30 minute la 180 grade
Nu se usuca, dar prinde o crusta frumoasa si rumena.
*****************************
Irina (2006) si 29+ cu
www.goblenpartner.webs.com" target="_blank">mai coase cineva goblen ?
www.dealemele.webs.com" target="_blank">cartile copilariei mele
ina.click spune:
Draga Burtocika,
pe mine m-a avertizat pe un ton sumbru doamna vanzatoare care mi-a vandut primul si momentan unicul meu vas Iena / Jena / Yena (nu stiu exact cum se scrie) sa nu carecumva sa pun capacul cand e in cuptor si sa nu cumva sa il ating cu prosop ud sau obiecte ude / reci.
Vad ca prima avertizare era falsa, vroiam sa te intreb si de a doua daca tot asa e?
Ca eu am cocolit vasul ala pana acu ca pe propriul bebelus aproape, de frica sa nu se farame.
Cel mai frumos martisor: Alex 1 Martie 2011
Darria spune:
Stiam de mult timp ca nu e indicat sa o folosim si renuntasem la gatit cu folia de aluminiu. O mai foloseam la acoperit tava dupa ce o scoteam din cuptor. Am renuntat definitiv cand am vazut ca folia s-a topit in contact cu caldura. Acoperisem o tava fierbinte, scoasa din cuptor. Folia era topita(avea gauri mici) in mijlocul tavii.
Acum o folosesc doar pt. protectia aragazului, din comoditate
Burtocika spune:
Ina, daca pui capacul peste vasul de iena (nici eu nu stiu cum se scrie corect) de la inceput, nu e nici o problema, sticla se incalzeste treptat si amandoua (oala + capacul) se incalzesc in acelasi timp. Am uitat sa spun ca si capacul e tot de iena. Intr-adevar, se recomanda sa nu o scoti din frigider si sa o bagi direct in cuptorul incins, sau sa o scoti din cuptor si sa o apuci cu ceva rece, pt ca din cauza diferentei de temperatura sticla poate crapa.
Eu sunt foarte multumita de vasele de iena, plus ca se spala excelent la masina de spalat vase, mai bine decat inoxul sau teflonul. Sunt cam grele si incomode, dar daca esti un pic atenta, sunt foarte utile !
*****************************
Irina (2006) si 29+ cu
www.goblenpartner.webs.com" target="_blank">mai coase cineva goblen ?
www.dealemele.webs.com" target="_blank">cartile copilariei mele
corap spune:
vas de jena (jena fiind localitatea unde s-a initiat fabricarea acestor vase)
sticla are un comportament imprevizibil, mai ales la contractarea la diferente de temperatura, asa ca de-aia-i recomandat sa nu pui rece pe sticla fierbinte (fie ea si termorezistenta)
irlandeza spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Burtocika Si totusi, la ce foloseste aceasta folie atat de mult incat nu vreti sa renuntati la ea ??? Sa tina sucul in interiorul preparatelor, sa iasa zemoase ? Nu puteti gati cu un capac, pe care sa-l scoateti la sfarsit ? Intreb si eu, pt ca mie pana acum nu mi s-a parut deloc indispensabila ... ***************************** Irina (2006) si 29+ cu www.goblenpartner.webs.com" target="_blank">mai coase cineva goblen ? www.dealemele.webs.com" target="_blank">cartile copilariei mele |
Eu de exemplu in folie pun rulourile din carne, care au 1 -1.5 kg ( porc, vita, miel ), in tava pun f. putin ulei si apa si las la copt. Nu se arde , nu se usuca si ramane frageda carnea. Abia cand e gata, scot folia si las carnea 2-3 minute pe fiecare parte si ...gata.
In hartia de pergament nu se poate face carnea asa.
irlandeza spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ina.click Mai, ma-sa lui Jamie n-a avut Alzheimer ca a subsemnatei, deci eu suflu si-n ...aluminiu. :) |
Mama ta a avut sau are Alzheimer ? Imi pare rau....Dar nu cred ca de la folia de aluminiu.......totusi.