Viatza in Germania - cap.69
Raspunsuri - Pagina 11
ceska777 spune:
Buna dimineata,
sunt bune si discutiile in contradictoriu (atat vreme cat nu degenereaza si nu alunga membrii de pe forum) fiindca mai animeaza subiectul si avem ce citi si afla.......
Sunshine,
chiar, care e reteta ta de socata si, scuzati-mi ignoranta, care e denumirea in germana a socatei? Holunder?
Chiar in dimineata asta ne-a intampinat la gradi un anunt mare ca ne roaga sa ii ajutam cu sticle de sticla cu capac filetabil pentru Holundersirup. Are directoarea gradinitei o reteta si face cu Vorschulkinder. Anul trecut la Dorffest gradinita noastra a facut Flohmarkt si unul din articolele care au mers foarte bine a fost acest Holundersirup.
O sa ma informez sa vedem dupa ce reteta fac ei.....
Panseluta,
cred ca sub forma de sirop se pastreaza mai mult. Noi am luat anul trecut doua sticle si am baut rece, subtiat cu Sprudel. Am auzit de la pensionarii care au cumparat ca au adaugat intr-un anume soi de sekt, ma gandesc ca unul mai fad.
Ceska, mamica de Benjamin
mic si scump (23.12.2007)
Blogu` nostru
Am venit pe lume...asa a intrat Benji in viata noastra
kariguld spune:
hai mai ce polemici? ce naiba, suntem adulti si nu putem discuta in contradictoriu? fara sa se simta careva lovita? n-am jignit pe nimeni, mi-am spus parerea-experienta civilizat, ce atata drama?
panseluta, felicitari lui bebe. inca putin si va merge singurel.
o saptamana cu soare va doresc!
*********************
VREAU SA NU MAI FIU DIFERIT! MIHAITA
Speranta si incredere pentru David
~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*
Amonar spune:
Noi avem socata! Parintii mei sunt aici si i-am rugat sa ne faca socata asa cum faceau cind locuiamn si eu in Romania. Mama facea in fiecare an. Reteta mamei:
cam vreo 8-10 buchete de flori mari
10 l apa
1 kg zahar
2 sau 3 lamai, depinde de preferinte
Noi il avem cam de vreo 7 zile si incepe sa 'fiarba'. Si asta fara soare ca a fost vremea mai rece. Mama spune ca la soare dureaza mai putin. Asta-i reteta pt socata proaspata, deci nu sirop. La sirop cred ca se pune mult zahar, nu? Nu stiu daca e chiar asa de sanatos...
In legatura ca invatamantul si eu m-am 'lovit' putin de metoda vestica cand am facut faculta in Olanda. A trebuit sa imi 're-directionez' modul de gandire si la inceput mi s-a parut bizar. Faptul ca am avut voie sa lucrez la un proiect cu 10 carti in fata mea, sa ma uit in ele ori de cate ori a trebuit sa pun in practica ceea ce scria acolo.
Asta in loc sa memorez mai intai cartile din coperta in coperta si dupa aceea sa incep la proiect din informatia memorata. Chiar mi s-a parut o metoda placuta pt ca informatia patrundea in constientul meu care in acelasi timp rezolva puzzel-ul solutiei. Si asta ma ajuta sa retin nu numai defintii sau vorbe complicate dar parca imi 'intrau' in inima. Parca lucram cu toate partile creierului, ca sa ma exprim in mod plastic De aceea inteleg si metafora folosita de olandez pt comparatie. Am 'trait-o pe pielea mea. Nu e vorba ca aici nu se memoreaza informatii, deosebirea este doar in metoda aleasa. Cred ca este vorba despre metoda asociativa, adica informatia noua se 'lipeste' pe informatia deja 'prelucrata' si pusa in arhiva. Avantajul este ca informatia intra in sistem si nu ramane doar la suprafata.
La un moment dat cam stii cati de Ionescu locuiesc pe strada Trandafirilor si daca ii cauti de mai multe ori in cartea de telefon, ai sansa sa retii si numerele lor de telefon Si iti mai amintesti si de ce i-ai cautat, ce probleme ai avut de rezolvat cu ei
In legatura cu limba germana, am citit ce ati spus despre accent, nuante ale limbii, chestii de cultura samd. Putin mi-am facut probleme pt ca noi nu vorbim acasa cu el germana si chiar daca am face-o noi nu o stapanim ca limba materna. Dar eu sper ca faptul ca l-am dus la gradi de la 2 ani sa compenseze acest lucru. Sper ca el sa obtina aceste nuante, chestii subtile de la gradi. Cand este vreme frumoasa este in contact permanent cu copiii vecinilor pe strada. Sper ca acest lucru sa fie de ajuns....
Eu sunt constienta de aceste aspecte, pe care le-ati numit si voi, pt ca eu vorbesc foarte bine olandeza dar intotdeauna am 'simtit' si mai simt cateodata ca olandezii ma depasesc cu ceva.....este exact ceea ce ati numit voi, cultura, chestile spuse in copilarie care apartin tarii respective. Cateodata, cand citesc ceva in olandeza si discut cu sotul ma surprinde faptul ca eu am patruns doar pana la un nivel ceea ce scrie acolo. Foarte corect de altfel dar sotul 'stie' si 'simte' mai multe chestii in spatele textului. Este greu de explicat, dar sunt convinsa ca nu voi detine niciodata in totalitate 'sufletul' limbii olandeze. Oricat de corect as vorbi-o gramatical sau fara accent. Inca ma mai lovesc de chestii din astea si accept ca exista o limita. Limba materna ramane limba materna pt ca este invata cu 'sufletul' nu cu 'ratiunea'. Asta este parerea mea, de altfel confirmata de un profesor de limba olandeza pe care l-am intalnit in drumul meu de 'cariera'. El a spus ca pana la varsta de 7 ani copiii invata limba cu gefühl in loc de ratiune. Si limba invatata cu gefühl nu o mai uiti niciodata, iti intra in suflet sau subconstient.
De aceea sunt convinsa ca baiatul meu va trebui sa aiba mult contact cu lumea exterioara, pt a tine pasul cu ceilalti. Confirmarea ca facem bine asa, vine de la familia olandeza, cu care ne intalnim de cateva ori pe an, care aude accentul nemtesc deja in vorbirea fiului meu. Cand vorbeste olandeza bineinteles.
Na, ca am scris un roman dar eu cred ca sunt lucruri importante de care trebuie sa tinem cont. Prioritatea in cazul copiilor care cresc in germania si vor continua sa aiba cariera, viata de familie samd in germania trebuie sa fie limba germana. Parerea mea
geryboy spune:
Salutare tututor, am mare nevoie de informatii pt gradinita si traiul copiilor in Germania.Traiesc si muncesc in Germania si in curand cei 2 copii minori si sotia vor veni sa se stabileasca aici.Vreau sa stiu ce documente trebuie sa prezint la gradinita pentru cei 2 copii (6 ani respectiv 2 ani)si de la ce varsta pot incepe gradinita in cazul celui pitic imi pun intrebarea.
O alta informatie, stie cineva daca exista o cale pentru a face pasapoarte copiilor si acordul parintelui pentru iesirea minorilor din tara de aici din Germania sau este obligatoriu prezenta in Romania?
Orice alta informatie si sfat util in cauza este bine venit.
VA MULTUMESC FOARTE MULT
aschiutza spune:
Gerryboy, organizarea gradinitelor si creselor depind de comunitatea (oras, sat) in care te afli si difera de la oras la oras ca perioada de inscriere, cerinte si nr de locuri. Cel mai bine te duci la o gradinita din zona si intrebi cum e cu inscrierea si ce formular ai de completat.
Multe gradinite accepta de obicei de la 3 ani, altele mai fac exceptii pt 2 sau 2 ani jumatate. La noi in oras inscrierile s-au inchis in februarie, bineinteles ca poti sa incerci sa te inscrii si acum, dar risti ca toate locurile sa fie momentan ocupate si sa intrii la inceput pe o lista de asteptare. E f mare diferenta intre disponibilitatea unui oras sau al altuia: la unele primesti imediat, la altele astepti si un an (iar pt cresa sunt locuri si mai putine). Eu am completat la inceput un formular (luat de la gradinita) cu virsta, cind vrem sa intre, venitul nostru. Tot acolo ti-i se va spune cit se plateste pe luna la voi in oras pt cite ore (incepe de la sub 100 de euro si ajunge pina la vreo 500 in functie de oras si nr de ore; la asta se adauga costurile pt mincare, la noi sunt 2,50 pe zi intreaga). Daca primesti loc, te cheama sa semnezi contract (eu imi aduc aminte sa imi fii cerut doar certificatul de nastere). Daca ai semnat, al tau e locul cit timp platesti si duci copilul.
Deci ca acte eu zic sa pregatesti: dovada ca locuiesti acolo in oras (ce ai primit de la Einwohnermeldeamt), certificatul tradus in germana, dovada de venit si eventual caietul de vaccinuri (nu stiu daca se cere sau nu, da ca sa fii pregatit pt orice eventualitate).
La 6 ani se intra de obicei la scoala aici, daca copilul tau nu stie germana s-ar putea sa il bage fie in ultimul an de gradinita (care din cite stiu e peste tot in Germania gratis si obligatoriu) sau intr-o clasa pregatitoare de limba.
kariguld spune:
Citat: |
citat din mesajul lui geryboy O alta informatie, stie cineva daca exista o cale pentru a face pasapoarte copiilor si acordul parintelui pentru iesirea minorilor din tara de aici din Germania sau este obligatoriu prezenta in Romania? Orice alta informatie si sfat util in cauza este bine venit. VA MULTUMESC FOARTE MULT |
pasapoartele se fac in localitatea unde domiciliaza acuma copii. nu stiu daca trebuie sa fie si tatal prezent, dar se poate rezolva printr-o procura.
da, la iesirea copiilor din Romania sotia ta va avea nevoie de procura de la tine.
*********
Amonar, vin la tine la socata
*********************
VREAU SA NU MAI FIU DIFERIT! MIHAITA
Speranta si incredere pentru David
~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*
sunshine2009 spune:
Buna fetele,
acuma vin de la lucru asa ca raspund pe fuga la reteta in primul rand.
Deci la socata am facut asa:
5 l apa
500gr zahar
cateva feliute de limete
flori de soc cam cat sa ti in doi pumni, fara cozile mari.
Florile le-am ales si prin strecuratoare le-am spalat scurt cu apa rece.
Pentru socata le-am pus afara pe balcon, acoperite de tifon.
Poti sa le pui si in frigider,dar cum noi am facut 15 l a fost cam neincapator in ciuda side-by-side.. In plus dureaza cam vreo 5 zile in frigider, la soare merge mai repede. Noua ne place nesifonat, daca va iesi mai gros si aromat, o sa-i mai adaug niste zahar (cam tot vreo 500 gr) si o sa-i dau o fiertura.
Restul de flori le-am pus la uscat in prima faza, pana mai strangem pentru alte scopuri....
Mai poti sa faci sirop, lichior sau marmelda, uitati aici un link f fain:
http://www.culinar.ro/forum/continut/Retete-in-imagini/7922/SIROP-SEKT-LICHIOR-DIN-FLORI-DE-SOC/.
Ca sa va faceti o idee de cantitati, o punga de gunoi, din sul de la aldi, plina de flori "nebatucite" are cam 1 kg.
Noi vrem sa le incercam pe toate de pe pagina asta, ca menta acasa din "colectia" proprie oricum am, ce din pacate din padure n-am gasit au fost mugurii de brazi asa cum ii stiam eu aromati. Sau poate ca e din cauza ca ultima oara siropul de menta cu brad l-am facut ca si copila cu mami....
Merg sa citesc la ce ati scris, revin!
Cresterea in greutate
Perioadele de crestere
sunshine2009 spune:
Panseluta,
da, daca il fierbi cu cantitate dubla de zahar se face sirop. EU nu voi pune vanilie sau alte arome ca mi se pare ca-l strica. Le las pe mai incolo.
Ceska,
da Holunder ii spune si nu ai de loc de ce sa te scuzi. Daca nu intrebi nu ai cum sa inveti niciodata.
Vezi ca aici se bea de obicei dupa ce este acidulat, adica dupa cateva zile cand vezi ca incepe sa se tulbure usor si sa faca bulbuci. Noi suntem mai de moda veche...
Amonar
asta a fost si unul din motivele pentru care mi-am dorit atat de mult sa-mi mearga copilul aici la cresa/ gradi, si pentru care are contact aproape zilnic de cand s-a nascut cu copii de nemti. Stiu ca intelege amandoua limbile, este la inceput cu vorbitul, dar sunt constienta ca exact subtilitatile le va putea invata numai in cadrul lor. Evient nu la varsta asta, dar daca tot invata, macar sa invete corect de la inceput, altfel va fi mai greu dezvatatul. In plus la gradi au program de cantat, de povesti, de cursuri speciale de germana pentru copii de straini, de religie, se roaga inainte de masa toti impreuna...mie mi s-a parut tare frumos.
Cresterea in greutate
Perioadele de crestere
sunshine2009 spune:
Kamillentee,
eu iti dau dreptate la multe puncte din mesajele pe care le-ai scris. Pentru ca biroul nostru renoveaza multe scoli, si se renoveaza nu ca n-ar avea ce face nemtii cu banii ci pentru ca este intr-adevar nevoie sa fie renovate.
Si da, trebuie sa avem la f multe lucruri grija, incepand cu lucrarile care sa inceapa in vacanta de vara, containerele pentru ore, incalzire, aerisire, ore care trebuiesc tinute in alte cladiri, stadiul cladirii samd...deci este o problema de logistica mare, bani multi nu este voie greseli si intarzieri.
Am observat insa si latura subiectiva a lucrurilor, unde eu mi-am zis in gand ca unele scoli din ro si-ar dori sa fie la nivelul dinaintea renovarii din germania, nemtii spun radem totul ca nu se mai merita reconditionat...
Ma repet, diferenta este ca aici se iau masuri cand se observa ca ceva nu functioneaza, si invata din propriile greseli f mult.
Iti mai dau si dreptate si la punctul zis de tine, ca strainii bine pregatiti pe banii statului ro isi platesc impozitele catre statele "puteri economice", fie ca se cheama Ge sau SUA. Uite, SI America este putere economica, dar chiar nu putem zice ca pentru majoritatea maselor are un sistem f bun.
Poate poti sa-mi dai mai multe detalii legate de scolile particulare aici, poate te cunosti tu mai bine de unde sa incep cu cautatul de info.
Ah, si vezi ca primele mesaje pana pe la vreo 15-20 noi nu ti le vedem in timp real, asa ca grabeste-le te rog sa le scri cat mai repede...
Ceska
si eu sper ca fete ca si Kamillentee sau Mianda sa mai intre. SI mai ales dupa un timp sa ne zica si cum le-a schimbat experienta aici.
Poate ca anumite lucruri n-au fost spuse chiar pe placul tuturor, dar ce conteaza. Uite, toata discutia a degenerat ca Mianda a sustinut legat de fetita ei ca poate e mai buna ca majoritatea la mate. Pai ce conteaza, noi de unde sa stim, dar poate fetita Miandei chiar este olimpica nationala la mate si asta chiar ar face-o mai buna decat majoritatea si nu numai nemti.
Si pana la urma, daca nu e mai buna, ce? Pana la urma ea va trebui pana la urma sa se descurce, ea va trebui sa se acomodeze, ea va trebui sa invete limba, sa-si faca prieteni si sa-si ia notele. Mai devreme sau mai tarziu tot va afla intr-un mod mai mult sau mai putin placut si partile mai putin frumoase a acestui sistem in care traim. Dar merita sa incerce, pentru ca exact asta e cheia succesului aici.
Eu le doresc mai departe mult succes, si dupa cum am zis, sper sa mai intre. Vor mai avea nevoie de inca multe sfaturi si ajutor, si in primul rand, de o vorba buna la timpul potrivit.
Fetele, voi va luati atata timp sa scrieti,sa dati sfaturi, sa fiti aici cand e nevoie de voi!
De ce trebuie sa ne legam de astfel de detalii, in loc sa dam idei cu ce sa le ajutam.... Nu ce s-a scris, ci "tonul" a fost cateodata destul de ...dur
Cresterea in greutate
Perioadele de crestere
Alina spune:
Citat: |
citat din mesajul lui sunshine2009 Am observat insa si latura subiectiva a lucrurilor, unde eu mi-am zis in gand ca unele scoli din ro si-ar dori sa fie la nivelul dinaintea renovarii din germania, nemtii spun radem totul ca nu se mai merita reconditionat... Ma repet, diferenta este ca aici se iau masuri cand se observa ca ceva nu functioneaza, si invata din propriile greseli f mult. Iti mai dau si dreptate si la punctul zis de tine, ca strainii bine pregatiti pe banii statului ro isi platesc impozitele catre statele "puteri economice", fie ca se cheama Ge sau SUA. Uite, SI America este putere economica, dar chiar nu putem zice ca pentru majoritatea maselor are un sistem f bun. Poate poti sa-mi dai mai multe detalii legate de scolile particulare aici, poate te cunosti tu mai bine de unde sa incep cu cautatul de info. Cresterea in greutate Perioadele de crestere |
Sunshine,tu zici ca ce bine ar fi ca scolile din Ro sa arate la nivelul celor din Germania inainte de renovare iar Kamillenteespune ca scolile din Germania sunt asa de mizerabile ca in Ro nici nu ar primi avizul de functionare...mici-mari diferente asa ca pina la urma nici nu ne-am lamurit cum sunt scolile,noroc cu fetele care au venit cu exemple proprii .
Amonar,daaa,ai scris f fain de olandeza si exact la fel este si cu germana.Tu ai zis ca pina la 7 ani se invata cu Gefühl,eu am zis ca pina la maxim-maxim 10...Defapt asa e si cu romana si cu orice limba materna.
Panseluta ,profita de bebe ca nu este asa de miscator si umblator ,fiu-miu e un mare catarator,nici nu-mi dau seama pe unde nu e in stare sa se urce.Si da,e super sa ai ajutor sau cind si cind pe cineva de incredere sa stea cu bebe niste ore,si eu eram la fel,numai in mama aveam incredere...
Fetelor,
daca tot s-a mai animat subiectul,poate ne mai viziteaza si fete mai vechi sau care scriu mai rar.Imi vine in minte acum Carmi,andacos,Lauraa si cine o mai fi,sorry ca nu-mi amintesc acum mai multe,sunt obosita.
Oare ne mai citesc si fetele vechi ca narcisa,papadie??
kariguld ,ai gasit soc?Ma tenta si pe mine sa fac gem cu fructoza (am mincat la soacra si era f bun,era ca o peltea) sau chiar fara zahar dar nu prea am elan ,ai mei nu se omoara cu gemuri si dulceturi,eu le fac,eu le maninc iar sucuri si siropuri dulci nu consumam deloc.
seara faina!