Doua decenii fara Culianu

Doua decenii fara Culianu | Autor: beren

Link direct la acest mesaj

21 mai 1991: Ioan Petru Culianu este asasinat la Chicago.

In opinia lui H-R Patapievici, "Aparitia lui Culianu printre noi a fost un miracol; parea ca exemplul sau ne poate face mai buni, mai profunzi, mai indrazneti, mai temeinici. Disparitia sa a fost o catastrofa; fara emulatia starnita de extraordinara sa reusita, am redevenit ce eram, si chiar mai putin decat atat."

Considerat de unii drept un geniu, Culianu este fara indoiala ultimul intelectual roman care facut o impresie profunda in domeniul lui, la nivel mondial. Merita cel putin sa fie comemorat, daca nu si apreciat la justa sa valoare.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns iileana spune:

.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beren spune:

Da, reactia publica a fost coplesitoare, intr-adevar.

Insa link-ul de mai sus duce la un articol care exprima cat 1000 de mesaje :). Sugerez si eu un link (binecunoscut) mai modest, care duce la ceva detalii pentru cei interesati de intreaga poveste (desigur, nu acum, dar poate candva, cineva... ): http://linguafranca.mirror.theinfo.org/9209/culianu.html

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns desprecopii spune:

Ma intereseaza acest subiect. Am incercat de multe ori sa inteleg de ce a fost omorat si de ce nu s-a gasit inca un faptas. Nu am inteles prea bine cui i-ar fi stat in ochi si de ce. Stiu ca era foarte apreciat.
Interesant subiect.

Sanatate si o zi cu soare va doresc!

Linkurile mele: Supereva.ro | Blogul meu | www.facebook.com/#!/desprecopiicom" target="_blank">DC pe Facebook

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AB_AC spune:

Tragedie adevarata e ca la atata vreme de la moartea lui... ceea ce ne agita spiritul e de ce a murit si nu ce a scris.

De ce nu articolul acesta?
http://filosofieromaneasca.uv.ro/ioanpetruculianu.htm

si la google books Erosul si magia in vremea Renasterii

http://books.google.com/books?id=DDVkNj97dMoC&printsec=frontcover#v=onepage&q&f=false

Mergi la inceput

Pentru o analiza de ansamblu a operei: "Ultimul Culianu", de H-R Patapievici.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adela99 spune:

io is mai fascinata de omu' Culianu decat de opera lui mi se intampla des asta - sa ma fascineze omu' mai mult decat opera -, probabil pentru ca n-am capacitatea sa le patrund operele si indraznesc sa va recomand www.polirom.ro/catalog/autori/anton-ted/" target="_blank"> Eros, magie si asasinarea profesorului Culianu de Ted Anton

ecsz: ioi, scuze beren ... acu vazui ca si tu ai dat link la cartea mentionata de mine

Mergi la inceput

.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns desprecopii spune:

AC, eu nu ma pretind o doxata si am limitarile mele. Recunosc ca nu am citit nimic de Culianu si nici nu am timp sa o fac. Nu prea sunt genul care citeste filozofie la breakfast. (dezamagire in sala ) MA intereseaza drama lui umana in ansamblu - este evident ca daca moartea lui ar fi elucidata, ar fi chiar si mai multi doritori sa il citeasca. Multumesc de intelegere oricum.

Sanatate si o zi cu soare va doresc!

Linkurile mele: Supereva.ro | Blogul meu | www.facebook.com/#!/desprecopiicom" target="_blank">DC pe Facebook

Mergi la inceput

.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui iileana
[...] topicul nu ar fi fost deschis deloc.
Nu pe acest forum.

Depinde. Speranta moare ultima, nu?

Recunosc, mi se pare interesant de observat de cate ori este citit un topic precum cel de fata. De la curiozitatea motivata (si) de senzational pana la interesul real pentru realizarile profunde ale lui Culianu, e cale lunga. Dar asta nu inseamna nimic. Preluand o tema de-a lui, as spune ca a vorbi despre miracole e o adevarata stiinta...

Mergi la inceput