Job la stat sau la privat?
Am nevoie de un sfat, de o parere.
De aproape 10 ani lucrez la o institutie de stat. Exista siguranta locului de munca,zile de concediu multe, dar salariul mic si lipsa unei perspective ma nemultumesc in momentul de fata.
Si ce-i mai grav e ca nu mai am incredere in mine. M-am plafonat #537;i simt ca trebuie sa fac ceva, ca pot mai mult, dar nu am curaj. Mi-am creat un CV si mi-a fost greu sa scriu ce fac, ce stiu sa fac si ce asteptari am de la un viitor job. Ma ingrozeste gandul de a merge la un interviu. De 11 ani nu am mai fost la unul.
Sunt genul de persoana care adora sa lucreze in echipa, o perfectionista, dar locul meu nu mai este aici. ”Vreau sa fiu muncita” ii spuneam cuiva de curand. Stiu, poate ca suna aiurea, dar asta simt. Sa ramana ceva in urma mea, sa fiu utila, sa redevin activa de alatadata.
Colegii mei care au venit din privat incearca sa ma convinga ca e o mare prostie sa ma gandesc la asta. Ca nesiguranta locului de munca, lipsa dreptului la opinie, programul mult prelungit si faptul ca nu e momentul (din cauza crizei - a situatiei economice) sunt doar cateva din motivele pentru care ma sfatuiesc sa nu fac acest pas.
Ajutati-ma, va rog, cu o opinie, cu un sfat.
Raspunsuri
Androix spune:
Asculta-ti colegii! Pe de o parte te inteleg ca am avut si eu joburi de-astea prost platite dar unde nu dadeam in greu de munca si atunci simteam nevoia sa fac ceva. Dar la tine macar programul e program si zilele de concediu zile de concediu. Vrei sa afli cum e sa pleci in concediu o saptamana pe an, aleasa atunci cand are patronu' bilete pe cate undeva? Si nici in saptamana aia sa nu poti pleca din bucuresti pentru ca trebuie sa stai sa pazesti firma ca daca suna cumva alarma??? Sau ca barabta-miu care n-a mai avut concediu mai lung de 14 zile legate de 12 ani de zile? Iar anul trecut n-a avut decat o saptamana in vara? De nu ne-a ajuns timpul nici sa ne dezmeticim daramite sa mai facem cine stie ce vacanta...
Asa ca cea mai buna sugestie care imi vine in minte este un extra job. Ceva ce poti face fie pe cont propriu, fie de-acasa. Si impusti doi iepuri: mai scoti niste bani in plus si te si munceste cineva Zic si eu.
Te astept cu intalneala aia
www.obiectiverealiste.blogspot.com" target="_blank">Obiective Realiste
Androix Bijoux
Niste copii si toti copiii!
anya spune:
Cred ca depinde foarte mult de "privat" Eu lucrez intr-o multinationala si datorita vechimii am 30 zile de concediu/an. Exista cateva perioade foarte incarcate (sa zicem cam 1 luna, cumulat) in care nu imi iau concediu, dar in restul anului nu sunt probleme (cel mult sa nu plece toti din echipa in acelasi timp). Programul zilnic este de 8.5 ore cu jumatate de ora pauza. Nu "rupem poarta" la minut, dar nici nu facem ore suplimentare. Evident ca munca trebuie facuta cu responsabilitate, exista parametri cantitativi si calitativi, dar daca echipa este ok e mult mai bine.
Eu sunt multumita de alegerea facuta acum niste ani, cand am lasat statul la stat pe munca la privat .
Pana una alta - nu esti in strada fara un ban. Aranjeaza un CV frumos, mergi la interviuri. Chiar dac anu iei primul job la care te duci, incepi sa-ti faci experienta in desfasurarea interviurilor. Dupa cateva interviuri nu vei mai avea acelasi trac, unele raspunsuri iti vor fi naturale...si cine stie, poate apare si jobul bine platit care sa se muleze manusa.
libelula spune:
Da, la privat, dar fereste-te de patroni romani! O multinationala e perfecta, cu atat mai mult cu cat country managerul este, de cele mai multe ori, expat. Diferenta intre un manager roman si unul strain este enorma. Nu mai vorbesc de atitudine, de profesionalism; de la un manager scolit pe la Harvard, Oxford, Sorbonna etc. ai cu adevarat ce invata!
Probabil ca vor fi perioade in care nu vei putea pleca, dar cu siguranta nu vara, daca nu cumva lucrezi in turism!
In plus, asteapta-te la targeturi, la obiective de indeplinit si la evaluari serioase pe baza acestora.
roli25 spune:
Daca as fi in locul tau as ramane la stat, mai ales daca spui ca exista siguranta locului de munca.
La privat situatia e mult mai fluctuanta. Poti sa ai si noroc, dar nu as da siguranta pe ceva nesigur.
Roli mami de Andrei (16 ianuarie 2008) si Marc 9 iunie 2006)
Se zice ca doua lucruri sunt infinite pe lumea asta: universul si prostia umana. În privinta universului, eu înca mai am unele îndoieli. (A.Einstein)
MElise spune:
Anca, te-ai gandit sa incerci mai intai un al doilea job, part time, "la privat" cum spui tu? desigur, depinde si de programul pe care il ai la actualul serviciu... Dar poate e bine sa incerci ca intr-un concediu sau cumva sa testezi si varianta cealalta. Exista avantaje si dezavantaje.... si, evident, ne place sau nu, in Romania dezavantajele sunt multe... insa iti admir dorinta de a vrea sa fii "muncita" si pofta de a lucra.
MElise
Lorikay spune:
Sfatul meu este ca mai intai sa mergi la cateva interviuri sa vezi ce se ofera si apoi vei putea lua o hotarare mai usor. Oricum, nu renunta la locul de munca actual inainte de a gasi altceva.
Eu am stat acasa 6 luni pana am gasit jobul actual. Am mers la zeci de interviuri (nu exagerez, mergeam cateodata si la 3 pe zi) dar foarte greu gasesti ceva OK. Eu tineam neaparat sa fie program fix de 8 ore, sa nu fie foarte departe de casa (am renuntat la un loc de munca deoarece faceam foarte mult pe drum) si sa imi convina salariul. Am reusit 2 din 3 (nu este foarte aproape de casa, dar este rezonabil).
diuna spune:
Privatul nu e bau-bau. Si eu, si sotul suntem amandoi la patron, eu am plecat de la stat, dar nu avem si nu am avut probleme serioase cu angajatorul. Siguranta locului de munca este relativa, eu zic ca daca esti pofesionist(si cred ca tu esti din moment ce-ti doresti mai mult) gasesti de lucru conform standardelor tale.
Acum depinde si in ce domeniu lucrezi, depinde ce alte avantaje lasi in urma la stat( stiu eu...faci cumparaturile in timpul programului-desi eu le fac si la patron-, mai pica ceva, mai ai o pila etc.). Tu esti singura in masura sa cantaresti. Dar, pana una-alta, fa-ti CV-ul, ca nu costa, si cauta si altceva. Sa nu ai emotii, interviurile vizeaza anumite aspecte, fii hotarata! S-ar putea sa fii foarte dezamagita de ceea ce ti se ofera si pe ce bani, sa costati ca acolo unde esti e super! Dar nu vei sti daca nu vei incerca!
Daca iubesti viata, si viata te va iubi pe tine. – Arthur Rubinstein
OanaP spune:
Ce sa zic, la privat e cu totul si cu totul alt ritm si alta conceptie decat la stat. Din punctul meu de vedere sunt lucruri total incompatibile. Se tolereaza unul pe celalalt la limita convietuirii.
Eu as zice totusi sa aplici, sa te duci la interviu si sa te informezi cu privire la stilul de lucru, la program. Vezi ca in noul cod al muncii se cer mentionate conditiile de performanta in contractul de munca, deci teoretic munca ar trebu isa se bazeze foarte mult pe performanta, ceea ce la stat nu am vazut nicicum (scuze, dar asta e experienta mea). Vezi daca ti se potriveste ceea ce ti se spune, iar apoi evalueaza daca ti se potriveste stilul.
Depinde si ce lucrezi la stat. De ex. am vazut frecvent oameni di nfisc transferandu-se in big 4 asa incat totusi big 4 sa profite de relatiile persoanelor respective. Dar in big 4 se cunoaste stilul de lucru...
monicabo spune:
Anca, asa am patit eu la primul job, dupa terminarea facultatii, la stat. Lucram intr-un institut de cercetari. Se lucra pe programe nationale de cercetare plus alte proiecte (cereri de la clienti). Am lucrat 3 ani si jumatate acolo. Msi in a doua jumaate a perioadei, cam ramasesera de baza doar programale nationale, in care era muuuuulta hartogaraie (mai multe chestii "adminjstrative", decat proiecte, date tehnice in sine). Si fiind cea mai tanara din birou (media de varsta era ridicata, eram putin tineri in tot institutul), toti ceilalti imi pasau mie toate hartiile, incat ajunsesem sa tot xeroxez diverse hartii in N exemplare, sa duc hartii la semnat, sa le iau de la semnat de la Dir Economic, sa le duc la sectretariat la Dir General, sa le aduc inapoi in birou, sa raspuns la toate telefoanele ca sunau secretarele ca-s gata hartiile si tot asa..Cam astea ajunsesera a fi sarcinile mele. Iti dai seama ca ma omora munca asta, era monotona si imi displacea total...
Asa ca am inceput sa caut. Am mers la cateva interviuri, n-a fost sa fie, si am dat concurs intr-o institutie tot de stat, la un departament - gestionare fonduri structurale. Era treaba cam la inceput atunci... A mers si aici o perioada, de aici am intrat in cele 2 CIC pe care le-am avut, si cand a trebuit sa ma intorc, conditiile erau cam nasoale (diminuare salarii, perspective de disponibilizare, sporuri taiate etc), asa ca nu m-am mai intors acolo. Insa munca era mai dinamica decat dincolo, la institut, mi-a placut ce am facut.
Asa ca la stat poate fi si "asa" si "asa"
Acum lucrez in mediul privat, impreuna cu parintii mei, la firma lor creata si ridicata de ei, care mi-a permis sa ma pot ocupa si de copii, sa raman aproape si de ei. Imi si place munca de o fac, asa ca totul e in ordine...
Ideea ar fi, vorba cuiva - ca nu esti ramasa fara job - sa incepi sa cauti, sa te interesezi in stanga si in dreapta, vezi ce posturi libere ar mai fi in institutiile de stat, pe la firmele care te-ar interesa ca domeniu de activitate...
Nici sa ramai plafonata, fara satisfactii profesionale nu este bine.
Mai vreau sa mai zic ceva, sper sa nu-mi iau rosii, e doar un punct de vedere. Nu stiu daca ai copii, si daca da, ce varsta au. Caci este important sa se respecte legea, adica atunci cand ai nevoie de ceva zile concediu medical pt copil, ca s-a imbolnavit copilul (daca n-ai cu cine sa-l lasi). daca ai cu cine sa-l lasi se schimba datele problemei. La stat se respecta legea (bine si acolo mai sunt frecusuri, dar ma rog sunt sanse mai mici sa fii data afara din cauza asta). La fel cu ora de sfarsit a programului... Aste-s in plan secundar (sau poate nu), dar pune-le pe lista de avantaje/dezavantaje in masura in care te-ar afecta lucrurile de mai sus
In orice caz, mult succes!
OanaP, big4, este grupul ala de companii, E&Y, Deloitte, KPMG si inca una? Aia sunt?
Monica, mami de 2 : Andreea Ioana (11 iulie 2007) si Ana Maria (13 noiembrie 2008)
Povestea sarcinii si a nasterii Andreei
Povestea nasterii super rapide a Anei Maria
OanaP spune:
Da, aia si PWC. Scuze de "limbaj".
Inteleg ca ar mai fi o varianta nu atat de abrupta ca trecerea de la stat la privat. Incearca mai intai un NGO si apoi in sistemul privat.