Greseli pe care le fac parintii divortati
Divortul este un lucru dificil si complicat. Furtunile de emotii care ii coplesesc pe protagonisti poate duce si la multe greseli care se pot rasfrange asupra celor mai dragi fiinte din viata lor, copiii... citeste mai departe despre www.desprecopii.com/info.asp?id=2988" target="_blank">5 greseli pe care le fac parintii divortati
Sanatate si o zi cu soare va doresc!
**************
Linkurile mele: Supereva.ro | Blogul meu | www.facebook.com/#!/desprecopiicom" target="_blank">DC pe Facebook
Raspunsuri
Yasmine spune:
Daca toate ar fi asa de simple, am trai intr-o lume plina de flori si oameni cu fete zambitoare, toti parintii ar ramane impreuna si ar pune pe primul plan binele familiei lor, intentionat nu spun binele copiiilor, pt, ca acesta nu inseamna implicit si binele cuplului.
Gabi_K spune:
Greseala= ceva subiectiv. Da, gresim cand spunem copilului "Tatal tau e magar" dar tatal nu greseste cumparand copilului cadouri costisitoare numai sa-i cumpere iubirea lui? Dar cand tatal are o prietena cu care se pupa tot weekendul, cand sunt acolo copiii, si cand nu se pupa, umbla pe la farmacii sa-si cumpere lubrifiante de fata cu copiii?
Gresesc cand vorbesc urat de bunici. Dar cand fosta soacra ma face proasta ca am divortat si c..va ca am un prieten si incerc sa-mi refac viata?
Deci in cazul meu cealalta tabara (adica exu&co) fac mult mai multe greseli. Si din pacate nu-s caz unic. Eu am doua greseli:
1. ca n-am divortat cand trebuia, am asteptat avalansa
2. Cand zice copilul ca taicsu e porc, nu zic nu. Mai bine tac decat sa-l mint:)
Gabi+Robert(20.05.1997)+Lili(17.05.2002)
Povestea nasterii: Lili si Robert
MElise spune:
Gabi, cred ca esti prea furioasa. Important e sa ai grija de greselile tale, nu de ale fostului sot. Cred ca e important pentru un copil ca macar unul dintre parintii divortati sa se comporte adecvat situatiei. De obicei, tot contextul creat in jurul unui divort ne face sa fim mult prea subiectivi si prea orgoliosi chiar fara sa ne dorim lucrul asta.
MElise
Yasmine spune:
Citat: |
citat din mesajul lui MElise Gabi, cred ca esti prea furioasa. Important e sa ai grija de greselile tale, nu de ale fostului sot. Cred ca e important pentru un copil ca macar unul dintre parintii divortati sa se comporte adecvat situatiei. De obicei, tot contextul creat in jurul unui divort ne face sa fim mult prea subiectivi si prea orgoliosi chiar fara sa ne dorim lucrul asta. MElise |
Exact asa e, ca mame asa suntem, si poate gresim, dar cine nu greseste sa arunce prima piatra!
Gabi_K spune:
nu, nu sunt furioasa. Cel putin nu pe ex.
Si sa ma laud, NU am facut niciuna dintre cele 5 (care de fapt sunt 4) greseli. Am facut insa altele.
Sunt insa furioasa pe societate care se ocupa de greselile comise de parintii singuri. Noi nu avem voie sa gresim. Noi trebuie sa fim perfecti. Si pana cand copiii cresc, noi avem un stres continuu, daca o comitem, imediat te da fostu' in judecata sa-ti ia copilul, imediat iti sare AT in cap.
In articol insa nu apare ce sa facem, cum sa ne educam copiii, cand ex tot ii pune sub nas diverse momeli... cum sa-i facem sa vada diferenta dintre sentimente sincere si sentimente de fatada.
Si sa ma leg si de titlu, nu inteleg de ce se refera doar la noi, parinti divortati? Oare in familiile de "nedivortati" nu se fac aceeasi greseli? Si multe altele? Acolo nu se manipuleaza partenerul folosind copilul ca arma?
Gabi+Robert(20.05.1997)+Lili(17.05.2002)
Povestea nasterii: Lili si Robert
CopilasulMeu spune:
Sunt de acord cu Gabi, articolul are un iz de un pic de 'privit de sus' asupra celor divortati, care sunt pusi automat in categoria de parinti 'mai imperfecti' ca restul. Cred ca rolul de a fi parinte e un rol dificil in orice ipostaza, divortat sau nu, in familie armonioasa sau nu, si adevaratele probleme cognitive si diferente apar cand apare inconsistenta si dezarmonia si fatarnicia ca exemplu de relatie pentru copil.
Daca unul din parinte simte nevoia sa zica cuvinte urate despre celalalt parinte, pentru ca altfel s-ar simti ipocrit sau ca isi ascunde sentimentele, nu vad absolut niciun lucru rau in a-ti exterioza sentimentele, in loc sa inghiti in sec lovituri ale fostului/fostei partener(e) si sa ii dai copilului mesajul ca totul e OK. E desigur de dorit sa nu cazi in extrema cealalta, sa iti improsti non-stop cu noroi ex-ul/ex-a, dar atata vreme cat optezi pentru balanta si sinceritate, mi se pare carea ideala de a invata un copil ce inseamna valorile tale morale.
Cred ca un copil poate fi ocazional si 'mesager', in sensul ca ii poti explica daca nu doresti un contact cu EX, ca aceasta e alegerea ta si copilul e liber sa isi creeze propria lui relatie cu celallat parinte. Si mai cred ca, in loc sa te prefaci in fata copilului ca nu-ti pasa de noua prietena a lui tatai sau de noul prieten al lui mami, ii poti explica, tot ocazional (sau daca esti intrebat) ca acea persoana nu e o persoana pe care tu sa o admiri sau sa vrei sa ai de-a face cu ea, dar ca, din nou, copilul e liber sa aiba propria lui alegere si sa se simta bine in compania persoanei respective.
MElise spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Gabi_K Si sa ma leg si de titlu, nu inteleg de ce se refera doar la noi, parinti divortati? Oare in familiile de "nedivortati" nu se fac aceeasi greseli? Si multe altele? Acolo nu se manipuleaza partenerul folosind copilul ca arma? |
Nu cred ca e vorba de o discriminare facuta de titlu... Pur si simplu aspectele analizate in articol sunt mai frecvente in cazul parintilor divortati... si sunt situatii care uneori sunt duse la extrem. Desigur ca ele pot aparea si in familie. Ideea era, cred, ca in cazul divortului se creeaza adesea niste situatii mult mai traumatizante pentru copil.
MElise
Gabi_K spune:
nu ar fi discriminare, daca nu s-ar fi referit strict la noi, care tragem greul singuri. Si sa trec de titlu, da, e un articol superficial. Ma repet, problemele din articol nu au legatura cu starea civila a parintilor. Iar faptul ca de la 5 probleme s-a ajuns la 4, pentru mine e un mesaj clar: "te critic, dar adevaru e ca nu-mi pasa, ma prefac doar". Noroc cu dezvoltarea societatii si a multiplicarii numarului de divorturi, primesc (primim) astfel de mesaje din ce in ce mai rar.
Gabi+Robert(20.05.1997)+Lili(17.05.2002)
Povestea nasterii: Lili si Robert
Lia spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Gabi_K nu, nu sunt furioasa. Cel putin nu pe ex. Si sa ma laud, NU am facut niciuna dintre cele 5 (care de fapt sunt 4) greseli. Am facut insa altele. Sunt insa furioasa pe societate care se ocupa de greselile comise de parintii singuri. Noi nu avem voie sa gresim. Noi trebuie sa fim perfecti. Si pana cand copiii cresc, noi avem un stres continuu, daca o comitem, imediat te da fostu' in judecata sa-ti ia copilul, imediat iti sare AT in cap. In articol insa nu apare ce sa facem, cum sa ne educam copiii, cand ex tot ii pune sub nas diverse momeli... cum sa-i facem sa vada diferenta dintre sentimente sincere si sentimente de fatada. Si sa ma leg si de titlu, nu inteleg de ce se refera doar la noi, parinti divortati? Oare in familiile de "nedivortati" nu se fac aceeasi greseli? Si multe altele? Acolo nu se manipuleaza partenerul folosind copilul ca arma? Gabi+Robert(20.05.1997)+Lili(17.05.2002) Povestea nasterii: Lili si Robert |
Am convingerea ca si-n mariajele functionale se poate manipula copilul/partenerul prin copil si se pot face nenumarate greseli fara nici un fel de probleme...Eu imi amintesc de un coleg de scoala care crescuse cu ideea ca taica-su e un animal si maica-sa zana,oamenii nu erau divortati,locuiau impreuna ca orice familie,dar exact asa considera baiatul respectiv ca stateau lucrurile in familia respectiva...e doar un exemplu,mai exista n alte exemple de greseli pe care le pot face persoanele nedivortate fata de copii si partener...
Eu cred tocmai ca tu esti foarte grijulie cu propriul copil,ingrijorata de ideea unor eventuale greseli(ai vazut si tu si prin intermediul tau si noi ca n-ai facut niciuna dintre greselile enumerate) pe care le-ai putea face si de aceea iti displace cand citesti un articol care doar povesteste despre niste eventuale greseli pe care poate parintii pot fi mai tentati sa le faca atunci cand sunt despartiti decat atunci cand sunt in cadrul unui mariaj functional...un mariaj functional nu aduce cu el musai o educatie /copilarie fericita,la fel cum un copil crescut de un singur parinte poate fi absolut fericit si educat.
Eu cred ca niste generalitati n-ar trebui sa deranjeze pe nimeni...