M-a enervat iar socrul - cum sa ma comport pe viit
Pentru cine nu stie, socrul meu se prezinta asa: varstnic, cu probleme de sanatate, dar si recalcitrant si refractar la orice sfat venit din partea noastra. Nu vrea sa accepte ca are o problema, nu vrea sa accepte ca are nevoie de tratament, nu ii pasa daca il vad necunoscutii sau vecinii in starea in care este. La doctor nu vrea sa mearga, o bruftuluieste pe soacra de cate ori poate daca ii face observatii.
Problema care ma deranjeaza pe mine este lipsa de igiena si faptul ca face mereu pe el si nu se spala. Cu saptamanile.
De ce m-am enervat:
De vreo doua saptamani, casa soacrei s-a transformat in santier. Balconul dinspre strada a fost inchis cu termopan, varuit, in bucatarie s-a pus termopan, s-au pus gresie, faianta, chiuveta noua, se varuieste, in baie, la fel, gresie, faianta, chiuveta noua...
Cum noi stam pe acelasi palier cu ei, usa langa usa, si ei nu mai pot folosi baia lor, ca se lucreaza, vin la noi pentru nevoile fiziologice si pentru a se spala. OK, nu ma deranjeaza, ii inteleg, e normal. Ieri dimineata, insa, intra socrul pe usa, intreaba daca soacra e pe aici, ii spunem ca nu e, dupa care, fara o vorba, se duce spre baie si trage usa de la hol. Sotul il intreaba unde se duce, niciun raspuns. Intra in baie, s-a dus sa faca pishu, zic eu. Stam... Nu se aude nici apa trasa la WC, nici apa la chiuveta, semn de spalat pe maini. Iese socrul din baie si se apropie zambitor de Daria, sa socializeze cu ea. Si vad ca... este pishat tot, pantalonii uzi bine intre picioare. Strang din dinti, ii fac semn sotului si ma ridic de pe scaun, ma duc la bucatarie. El nu s-a prins care a fost faza, i-am spus eu dupa.
Bun, nu ii spun nimic socrului, insa spre seara ma duc la baie sa spal copilul si simt ca pute a pishu intre chiuveta si vana. Ii spun lui iubi, si-mi zice el, "o fi facut la chiuveta, ca el asa face, ca nu mai poate face la WC"...
Sa mor.
Socrul a mai venit la noi pishat pe el, cu pantalonii uzi, putzind, fara sa se sinchiseasca de mine, daca nu de altcineva. Aseara m-am gandit din nou, cu groaza, la faptul ca, cu mainile alea, se joaca cu copilul meu. Vreau sa se joace cu ea, ca e bunicul ei, dar nu in conditiile astea! Umbla cu niste budigai largi pe el, de i se balangane toate alea pe acolo, iese asa si pe casa scarilor, nu conteaza ca il vad vecinii.
Bun, am inteles, in casa lui, unde se considera stapan, eu nu am niciun drept, nu pot sa-i atrag atentia de nicio culoare. Dar in casa mea? Niciodata nu i-am spus nimic, nici macar "fa-te-ncolo", indiferent de cat de pishat sau de soios a venit la noi. Daria nu il agreeaza, il respinge, il impinge, ii inchide usa-n nas si eu mereu ii spun ca nu e frumos, ca e bunicul ei, ca vrea sa se joace cu ea. Dar repulsia mea e acolo.
Revenind, eu, la mine in casa, ce as putea sa-i spun ca sa nu-mi iau nasul la purtare? Repet, e recalcitrant, si nu va "lovi" in mine, ci in soacra-mea, care l-a tolerat asa si careia ii poate porunci dupa bunul plac, ca ea nu-i spune nimic, ca "vrea liniste, sa nu iasa scandal".
Noi (eu si iubi) nu suntem casatoriti legal, nu am statut legal de nora, deci cu ce tupeu si ce as putea sa-i spun, daca intr-adevar ma apuca pandaliile?
Blogul meu - de la noi, pentru ei!
NOU - colectia de martie!
Bazar general - fiecare implicare conteaza!
Daria-Nandini, haiosenii si dragalasenii
Raspunsuri
CorinaDani spune:
nu prea ai ce sa faci, decat sa urgentezi planurile voastre de mutare la Cluj sau alta localitate asupra careia v-ati orientat.
socrul tau nu mai este in deplinatatea facultatilor mintale, trebuie sa intelegeti ca asa functioneaza creierul lui acum, de aici si comportamentul pe care il are. un om normal nu s-ar suporta sa faca pe el si sa stea asa nespalat, duhnind...ai mai povestit si la alte subiecte despre problema socrului tau, ca nu accepta ajutor medical, ca nu vrea sa ia tratament medicamentos, ca nu vrea sa poarte scutece pentru adulti, ca se cearta cu toti, ca i-a facut soacrei tale o viata de cosmar. daca poate cineva sa faca ceva cu adevarat, in privinta socrului tau, aceea este soacra ta, impreuna cu iubitul tau si sora lui.
mutati-va si va va fi mult mai bine, tuturor. dar convinge-l si pe iubi de asta si nu-l lasa sa cedeze la santajul emotional al mamei lui. atata timp cat ati ajuns la concluzia ca Braila e un orizont inchis pentru voi, luati-va o data inima in dinti, rupeti pisica in doua si mutati-va.
Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )
"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)
alex_andra spune:
Selene, o sa-ti raspund pe scurt, ca sunt pe fuga.
O sa revin mai tarziu.
Inteleg ca socrul e bolnav, mai mult psihic, sau poate, cine stie, nu e chiar asa de bolnav si doar e nespalat, ma rog, nu ma bag, ca nu sunt acolo, nu vad, nu stiu cum e.
Nu esti nora, dar esti mama nepoatei.
La tine in casa, unde platesti chirie, tu esti "sefa", tu stabilesti reguli.
Mai mult, cand e vorba de copilul tau, nu are nimeni dreptul sa comenteze peste tine, in special la chestii de igiena, cum e situatia de fata.
Eu nu as accepta sa vina nimeni la copilul meu, pishat pe el, putind a rahat si alte chestii, cu jeg cat casa sub unghii.
Asta e, e bolnav, incerc sa fiu intelegatoare, incerc sa ajut, dar totul are o limita.
Nu incerc sa-l ajut pe el si-mi imbolnavesc copilul.
Asta e parerea mea.
Probabil ca o sa vina acum multa lume sa zica ca-s o insensibila, ca nu inteleg ca omul e bolnav.
Poate.
Ce-i drept, eu l-as interna intr-un sanatoriu.
Nu l-as parasi, ci doar l-as duce intr-un centru specializat
dar totul pana la copil.
Deci, concret; l-as ruga, ca, daca doreste sa se joace cu copilul meu, sa se spele inainte.
Altfel, zic pas!
CorinaDani spune:
ah, si am uitat ce era mai important : atitudinea partenerului tau mi se pare cam...delasatoare, ca sa fiu blanda in exprimare.
adica iubi asista la toata faza, stie care este comportamentul socrului tau (adica tatal lui), insa nu baga de seama ca omul iese din baie ud pe pantaloni si clar fara sa se spele pe maini, dar foarte dornic sa interactioneze cu Daria ?!? ba chiar iti spune senin ca tatal lui are obiceiul sa faca la chiuveta, ca nu mai poate la toaleta...cum naiba vine asta, stie dar nu-ti atrage atentia, nu te pune deloc in garda si accepta fara sa comenteze ?!? discuta neaparat cu iubi si roaga-l sa puna piciorul in prag in privinta tatalui sau, el este perfect indreptatit sa-i ceara socoteala si sa-i impuna anumite reguli in casa voastra. daca iubi nu se baga in treburile din casa parintilor sai, ar trebui macar in casa voastra sa impuna un set de reguli pentru tatal sau.
pana la urma, oricat de toleranti si intelegatori ati fi voi, bag seama ca Daria oricum isi respinge bunicul, iar voi la randul vostru evitati cat mai mult sa-i aduceti in aceeasi incapere/casa, asadar nu prea exista o relatie normala bunic-nepoata intre ei.
"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)
Selene_Bunny spune:
Citat: |
citat din mesajul lui CorinaDani nu prea ai ce sa faci, decat sa urgentezi planurile voastre de mutare la Cluj sau alta localitate asupra careia v-ati orientat. socrul tau nu mai este in deplinatatea facultatilor mintale, trebuie sa intelegeti ca asa functioneaza creierul lui acum, de aici si comportamentul pe care il are. un om normal nu s-ar suporta sa faca pe el si sa stea asa nespalat, duhnind...ai mai povestit si la alte subiecte despre problema socrului tau, ca nu accepta ajutor medical, ca nu vrea sa ia tratament medicamentos, ca nu vrea sa poarte scutece pentru adulti, ca se cearta cu toti, ca i-a facut soacrei tale o viata de cosmar. daca poate cineva sa faca ceva cu adevarat, in privinta socrului tau, aceea este soacra ta, impreuna cu iubitul tau si sora lui. mutati-va si va va fi mult mai bine, tuturor. dar convinge-l si pe iubi de asta si nu-l lasa sa cedeze la santajul emotional al mamei lui. atata timp cat ati ajuns la concluzia ca Braila e un orizont inchis pentru voi, luati-va o data inima in dinti, rupeti pisica in doua si mutati-va. Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 ) "Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham) |
Corina, din pacate, pentru 6 luni, nu mai putem face nicio miscare. Am fost la Cluj in week-endul trecut, la inmormantarea bunicii mele. Ni s-a promis, din nou, ca "vom cauta".
Intre timp, iubi a fost chemat la interviu la santierul naval Braila, a luat interviul si acum lucreaza aici, de lunea trecuta. Conform noului Cod al Muncii, pentru cel putin 6 luni, nu mai poate pleca nicaieri. Salariul este mai bun (o sa vedem exact la sfarsit de luna) si nu mai face naveta.
Atat am putut rezolva, deocamdata, pentru a ne imbunatati situatia.
In functie de ce se va decide in momentul succesiunii (tot in 6 luni, coincidenta), vom mai vedea.
Eu vroiam sa stiu daca pot sa ii atrag cumva atentia fara sa para ca imi depasesc atributiile. Sau sa imi vad de treaba mea, sa il ignor si sa accept ca asta este si n-am ce face. Cum, de altfel, tocmai mi-a spus soacra sa fac. A zis ca e de datoria lui Doru sa il suporte asa cum e, ca e taica-so, ce sa facem cu el, sa-l punem in strada, nu e crestineste asa, sa ne descurcam, deci, cum putem.
Selene_Bunny spune:
Corina, Doru i-a mai spus, i-a mai atras atentia. Cum spuneam, socrul "pune bot" si se duce si o ia pe soacra "in coarne", care vine la noi cu lacrimile pe obraji, rugandu-ne sa nu mai spunem nimic, ca ea nu mai poate si asa, ca are destule scandaluri cu el, fara sa mai bagam si noi zazanie. Sa tacem si sa ne vedem de ale noastre, cum putem.
Eu nu stiam ca face la chiuveta, acum mi-a confirmat si soacra chestia asta. A fost prima data cand a venit la noi, sa se foloseasca de baia noastra. Pana la urma, si sa fi stiut, parca nu m-ar fi deranjat asa, daca ar fi curatat dupa el - spalat bine chiuveta, spalat bine el. Ca n-ar fi primul barbat pe care il stiu ca face in chiuveta.
Greu, greu.
Si da, urla ca apucatu', zau, si la muncitori a urlat, le-a spus ca sa nu dea jos de pe pereti faianta veche, crapata, ci sa carpoceasca in jurul ei, cand i-a spus soacra ca e tiganie asa, a urlat la ea (eram de fatza), "taci din gura si fa cum spun eu", pana la urma, a fost cum a spus ea, dar cu cata bataie de cap... Pe urma vroia sa se puna gresia pe perete si faianta pe jos...
Of.
Selene_Bunny spune:
PS. Nici iubi nu stia de faza cu chiuveta, ca prea putin interactioneaza cu taica-so si cu ce se intampla in casa aia, recent i-a spus si lui maica-sa, probabil intr-o tura de-asta, de descarcat carul sufletesc. Ca soacra asa face, acumuleaza, acumuleaza, acumuleaza, o bufneste plansul, vine la noi, se descarca, dupa care se duce inapoi, pentru o alta "incarcatura". Fara sa ia nicio atitudine, ca "nu vreau scandal, vreau sa fie liniste, ce sa-i mai faci la varsta asta, vezi ca e violent, daca ma loveste" si tot asa.
clarmai spune:
Cu igiena la socrii mei am avut si eu tapaj,nu de natura asta dar oricum,socrul meu fuma cua asta mica in brate,soacra mea venea la asta mica plina de par de pisica si o lua in brate,socrul meu punea picioarele incaltat pe pledul unde o schimbat pe asta mica,maini murdare.etc,daca sotul le zicea ceva se suparau si nu mai vorbeau cu noi,noi am scapat ne-am mutat,dar am sa-ti spun ce am facut,cu diplomatie cand fuma socrul meu ,imi luam fata din raza lui,prefacandu-ma ca vreau sa o schimb sau ceva......apoi,o spalam pe asta mica pe maini mereu cand avea contact cu ceva murdar facut de ei,cu diplomatie,am incercat sa-mi feresc copilul cat de mult,nu le-am mai spus lor,dezinfectam cu domestos,o feream eu cat puteam.....ei oricum nu pricep.In locul tau as sterge ,dezinfecta,as spala copilul pe maini dupa ce a luat contact cu el,sau as incerca cu diplomatie sa feresc copilul din calea lui,sa gasesc o scuza,....asa am facut eu si a mers......acum singuri stiu care e problema,au observat ce faceam si sau schimbat,cand vine in vizita socrul meu fumeaza pe palier,nici mie nu-mi vine sa cred.......am ferit copilul de fum din cauza unei probleme la inima....dar ei nu intelegeau si se suparau,si atunci am luat eu masuri "diplomatice".Multa bafta si nervi de otel....stiu cum e
CorinaDani spune:
of, foarte greu.
insa trebuie sa fiti cu totii constienti ca situatia nu se va imbunatati, din contra, socrul tau s-ar putea manifesta din ce in ce mai violent sau de neacceptat. gandeste-te pentru o secunda ca Daria asista la unele dintre aceste scene, va creste si va intelege din ce in ce mai mult, deja de pe acum da semne ca nu-si accepta bunicul si ca nu-i face placere sa fie in preajma lui sau sa se joace cu el...
daca va mai puneti pe picioare cu banii (poate iti gasesti si tu un job full-time) ar trebui sa luati in calcul macar sa va mutati cu chirie in alt bloc, nu foarte departe de adresa unde locuiti acum, sa nu mai fiti usa in usa cu socrii tai. ar ajuta foarte mult sa puneti un pic de distanta fizica intre cele 2 familii. stiu ca te bazezi pe ajutorul soacrei tale, insa mai bine te lipsesti de asta, pentru ca ajutorul acesta vine "la pachet" cu o gramada de alte neplaceri/dezavantaje. mai bine sta Daria cu tine sau cu o bona cu recomandari bune, decat sa stai mereu cu grija, repulsie, scarba si ce mai simti tu, stiind ca de socrul tau te despart 2 usi si un palier de bloc sau ca Daria s-a dus in locuinta bunicilor si cine stie pe ce pune mana...plus ca soacra va transfera si voua din necazurile si lamentarile ei...daca v-ati muta, ar fi mai multa liniste in viata voastra...nu stiu, eu asa as face/gandi daca as fi in locul tau. e doar parerea mea, nu e obligatoriu sa fii de acord cu mine.
pana la urma e o cale de mijloc si mutarea voastra in alta locuinta, tot in Braila, nu ati fi nici prima nici ultima familie in care parintii isi vad mai rar copiii si nepotii...insa ati fi aproape daca socrii va cer ajutorul in situatii neprevazute...
alex_andra spune:
Clarmai, nu e normal sa iti tratezi socrii cu diplomatie si sa-ti imbolnavesti copilul din cauza asta.
Ma rog, eu fabulez acum, dar, domane fereste, mai stii?
In plus, de ce sa ma port frumos cu cineva care ma trateaza urat?