Calendarul gradinarului vesel (18)
Raspunsuri - Pagina 16
leeloo2004 spune:
Sonya, da, asa se numesc "Red-riding Hood"!
Nu cred ca lalelele nu au inflorit din cauza de umbra, altceva le-a cauzat...am tot citit care ar fi cauzele - am gasit lipsa de nutrienti, insuficienta perioada de frig, bulbi prea mici sau care au fost depozitati incorect...samd Plus ca inteleg ca sunt multe varietati care infloresc doar un an, nu rezista mai multi ani in pamint. Cele mai rezistente sunt soiurile Drawin sau lalelele-crin si in general cele pe tulpina lunga...
Lalelele Scufita-rosie - le-am luat din Hornbach.
Plante pentru umbra - hortensie, rododendron, vinca...
Eu caut acum plante care emrg la umbra dar si la umezeala - in coltul din curte dinspre fosa e mai mereu umbra si se pastreaza multa umezeala - as vrea sa infrumusetez cumva si coltul ala ca l-am cam lasat de izbeliste nestiind ce sa pun acolo...o sa incerc cu hortensii, sa vad cum le merge...
Gabriela mami de Stefan David (8 Iulie 2004) si Tudor Andrei (21 Mai 2008)
Poze
Povestea nasterii lui Tudorel
Gradina mea
Giving is the secret of a healthy life. Not necessarily money, but whatever a person has of encouragement and sympathy and understanding
John D. Rockefeller, Jr.
b.nica spune:
Hristos a inviat!
La umbra merg bine Hostele("Crinii de vara") care sunt decorative prin frunze(sunt verzi,verde-albastrui,verzi cu margini albastre sau galbene si albe cu margini verzi,etc.) dar si prin florile lor.Cele obisnuite pe aici cele care fac flori albe, infloresc mereu de "Sf. Maria" la 15 august.
Umbra le prieste si begoniilor care sunt de f. multe feluri;ultima mea achizitie este o begonie roz...parfumata,a rasarit si astept sa vad cum se lauda.
leeloo2004 spune:
Begoniile le-ai pus deja afara? Acum cred ca le e bine, dar cind e cald unde le tii? Eu nu am avut noroc deloc cu begoniile - chiar si tinute la umbra - sau au iesit si au inflorit anemic sau nu au rasarit deloc. Nici vorba sa arate ca cele de pe la manastiri, din Bucovina...
Hostele sunt o idee buna, am retinut-o - aveam si eu 2 plantati in partea din fata a curtii dar vad ca anul asta nu au mai dat, nu stiu ce s-a intimplat cu ei...
Poze
Gradina mea
Giving is the secret of a healthy life. Not necessarily money, but whatever a person has of encouragement and sympathy and understanding
John D. Rockefeller, Jr.
Tala spune:
Buna fetelor, sper ca ati avut Sarbatori frumoase.
Eu m-am abtinut cat am putut dar ieri am cedat si am repicat rozmarinul, ardeiasii iuti si busuiocul - in jardiniere caci afara inca mi se pare prea frig noaptea. Am udat aseara si rasadurile si plantele din interior (cu ingrasamant) si de data asta am cronometrat: o ora si jumatate mi-a luat (e adevarat ca plantele din interior le ud cam o data pe saptamana acum).
Mi-au rasarit lalelele albastre si au un mod accelerat de crestere, abia le astept!. Mi-au rasarit si mie narcisele albe insa doar frunze - vecina care mi- le-a dat mie anul trecut are insa narcise iesite - deci greseala e undeva la mine si eu banuiesc ca le-am ingropat prea adanc (asta legat de dilema ta Sonya-mea)
In curand voi avea margarete albe (semanate anul trecut) si inca niste tufe dar chiar nu mai stiu ce sunt. Coacazul e plin, clematitele tot cresc, nu ma uita chiar e invaziva (yupiiiii), inisorul de pregateste si el sa infloreasca si mi se pare ca si sapunarita (in sfarsit!). Au rasarit o gramada de panselute din semintele cazute anul trecut (una e chiar intre pietrele din alee).
Gabriela, chiar frumoase lalelele tale, si terasa (te invidiez pt sera pe care o vei avea).
B.nica mie tocmai mi-a murit ultima begonie deci ma las de meseria asta (cu begoniile adica).
Bonsaiul tot face tot felul de animalute (parca simte ca nu prea-l iubesc). Inca nu mi-e clar daca a murit bradul sau nu
Iepurii mei nebuni au mancat alaltaieri lacramioare (eu stiam ca sunt otravitoare dar vad ca sunt ok) si atat
Sony-mea, pt umbra confirm cu vinca (dar e de primavara), hortensia si nu mai stiu acum, dar revin daca gasesc ce am salvat eu pe aceasta tema.
leeloo2004 spune:
Ma bucur ca m-am inselat - de dimineata am vazut ca nu am pierdut cei doi crini hosta - abia acum rasar - au frunzele de vreo 3 cm !!! Ma bucur tare!
Inca ceva - pentru la umbra am vazut ca sunt potrivite si astilbele...
Problema este ca eu as vrea ceva tufe, nu flori, ceva care sa creasca mai mari si sa acopere zidul din spate...asa ca mai caut!
Dupa un search pe net am gasit un articol interesant cu o enumerare de tufe si plante cu flori iubitoare de umbra: www.gazetadeagricultura.info/floricultura/1538-Plante%20si%20flori%20iubitoare%20de%20umbra.html" target="_blank">aici...
Poze
Gradina mea
John D. Rockefeller, Jr.
MadalinaM spune:
Hristos a inviat!
Gabi, multumesc pentru dedicatie! si pentru info despre lalele, nu stiam ca sunt unele mai rezistente. O sa caut la toamna soiul de care ai zis pentru ca, pana una alta, la mine sunt conditii mai vitrege.
Terasa e tare frumoasa, se incadreaza bine si cu fatada casei, acum e mai multa umbra si in casa, nu te deranjeaza? L-am intrebat si pe barbata-miu ce-ar fi sa o acoperim si noi complet, si mi-a atras atentia asupra aspectului asta: sa nu ma plang ca va fi umbra in sufragerie.
Tala, am ajuns chiar eu in Bragadiru si nu aveau Clematis-sau, poate, nu aveau de vanzare, cine stie?
In gradina nu am mai facut nimic sau, doar, am constatat "pagubele". Frigul din aprilie a distrus zmeura cam 75%, asta dupa ce o curatisem si rarisem, deja. Eu tineam mult la ea fiindca nu are nevoie de ingrijiri speciale, se inmulteste singura si rodeste din plin, in anii in care scapa de frig! E prima data cand s-a intamplat asta!
Mi-au iesit cozonacii si barbata-miu mi-a sugerat candid ca ar fi bine sa fac mai des, nu doar la sarbatori, e dragut, nu?
leeloo2004 spune:
Mada, e drept ca umbreste, dar mai mult diningul (pe care oricum il folosim de 2 ori pe an ziua si in rest uneori seara, in weekenduri, cind jucam carti ) - sufrageria mai putin pentru ca am geamuri pe 3 laturi ale camerei dintre care unul mare da spre sud - terasa e spre sud-vest - deci intra lumina din belsug si pe acolo!
Pai sotul tau a vrut sa-ti faca clar un compliment cerindu-ti sa faci mai des cozonaci, inseamna ca i-au placut!
Poze
Gradina mea
John D. Rockefeller, Jr.
Tala spune:
Madalina imi pare rau ca nu au avut clematis. Cand am fost eu aveau, poate le-au dat. Adevarul este ca mie mi-au vandut sau dat de pomana mai multe plante desi nu erau la vanzare dar probabil ca m-am milogit eu prea tare. Daca vrei ii mai intreb si eu de clematis (poate maine mai trec pe acolo), vrei o culoare anume? Eu mi-am luat si din Brico f ieftine si ok (au crescut deja f bine)
alintaroma spune:
Gabriela, hortensiilor le place la soare, la umbra poate vor infrunzi dar cu siguranta nu vor inflori. Intradevar Hostas sunt cele mai recomandate si cresc tufe destul de marisoare, sau feriga daca iti place.
MadalinaM spune:
Tala, multumesc de oferta! Intreaba, daca nu ti-e greu sa ne intalnim, apoi! Si eu cred ca a fost o chimie intre voi, mie mi s-au parut destul de distanti oamenii(sper ca vorbim de acelasi loc cu flori: coborand de pe pod in sensul spre Alexandria, pe dreapta, cam la 1km de pod, si cu mult inainte de sensul giratoriu improvizat, oricum cand am fost noi erau singurele flori pe dreapta).
Mi-ar placea www.intimateforest.com/art/clematis.html" target="_blank">albastru, nu neaparat varianta asta cu 2 petale, sau mov inchis.
Vai cate variante sunt www.google.ro/search?q=clematis picture&hl=ro&rlz=1T4SUNC_enRO385RO385&prmd=ivns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=VyC4TajFKIuLswa8sZ3rAw&ved=0CB0QsAQ&biw=1090&bih=361" target="_blank">aici
Ce inseamna ieftin in Brico? eu de cate ori am vrut sa iau Clematis, de oriunde, nu am gasit mai ieftin de 40RON/butas. 20RON as da dar 40, e cam multisor!
Apropo de plante la umbra, am citit ca zmeura ar iubi semiumbra, ma rog nu e floare, dar poate intereseaza pe cineva.
alinta ati facut sistemul de irigatii?