Strumfi de iulie-august 2007 (212)
Raspunsuri - Pagina 20
Vivela spune:
pe mine m-a convins ideologia montessori (stiu ca ii tot dau inainte cu asta...). e doar o parere falsa cum ca tu formezi copilul. tu ii pui doar piedici, obstacole in dezvoltarea lui ca individ. el in mod natural tinde sa se formeze pe el asa cum simte, asa cum este. de ce as indemna eu copilul sa coloreze daca impulsul lui e ala de a construi lego? sau invers. de ce sa-i ocup timpul cu recitat poezii daca el vrea sa exerseze in momentul ala numaratul? nu toti suntem pictori, actori, matematicieni, oratori...si ce bine ca e asa
.
david n-a facut mari progrese la colorat. si se coloreaza in draci la gradinita aia. si asta doar pt ca nu-i place, mi-a si zis. insa deja stie aproape toate literele, ca asta are el acum in dorinte, aceeaia de a invata litere.
in fine, e punctul meu de vedere, nu vreau sa conving pe nimeni de nimic.
plus ca am o durere de cap de ma seaca si ma simt straniu.
fug la doctor.
Traiesc in Orasul Alandala
mychydutza spune:
carla, cam asa sunt scorurile si la noi in zona. eram curioasa. in caz ca nu s-o adapta la stat , il mut dincolo ca aveau locuri si-n ianuarie daca vroiam/aveam bani sa-l duc. eu mai am de luptat si cu sotul, care inclina spre particulara si cu snobismul soacrei, tot pe aceiasi tema 

.sper ca Saby sa fie bine cu bolile, ca am obosit eu citindu-te dar tu...........bafta!
vivela, imi pare rau.....sigur cu antibiotice te intorci. dar macar sa stii cauza!
d'ale lui Andrei: "mancarea care vorbeste nu se mananca!!!!"
stefania_97 spune:
Carla e asemanatoare gradinita cu ceea ce avem noi aici. Adica cel mult 12 copii in grupa 1 pedagog si un ajutor.
Mi se pare foarte buna pt voi pt ca asa macar Saby are mai putine sanse sa se imbolnaveasca. Saracuta cred ca i-a ajuns cuy varf si indesat tot ce a tras pana acum.
Sunt curioasa e diferenta mare de pret intre stat si particular? Platiti totul voi sau primiti vreun ajutor de la stat?
La noi nu se dau dulciuri la gradinita decat daca e aniversarea vreunui copil. Mancarea se da de acasa(asa am decis noi parintii).
Nu ii ajuta cu nimic. Nici la pusul hainelor nici la mancare si daca pot singuri la toaleta nu ii ajuta decat daca fac kk.
Eu trebuie acum sa il antrenez pe André sa pape singurel pe cat posibil. In iunie incepe cresa la gradinita Catarinei. Ce fericita am fost ca am primit loc acolo unde merge Catarina.
Micky

Vivela daca ai niste retete delicioase pt bebelusi si ai timp trimite-mi si mie PM. Andre a slabit dupa ce a fost bolnavior.
Viata in patru :)
Stefania, mami de fetita frumoasa www.flickr.com/photos/balexandre/sets/72157601644638166/" target="_blank">Catarina din 25/08/07 si baietel nazdravanwww.flickr.com/photos/balexandre/sets/72157623492246249/" target="_blank">Andre din 02/08/10
claucia spune:
heheee, de cand nu am mai scris! Dar va citesc, promit, stiu cam tot, nu chiar, dar in mare.
Luna, succes cu mutatul! Vai dar ce m-as muta si eu, casa mare imi trebuie! Dar pana atunci si apartametnul meu e bun ca e maricel. 2 bai m-ar fi incantat insa si mai si. Si o bucatarie mai mare...si inca niste chestii ![]()
Carla bafta cu gradinita! Sper sa fie ok, de imbolnavit tot o sa se imbolnaveasca, nu chiar asa de rau insa speram! poate s-a mai ridicat si imunitatea ei de fetita deja trecuta prin atatea luni de colectivitate draguta de ea! 
Noi cu gradinita am avut experienta invers. Mai precis, am fost vreo 7-8 luni la o gradi particulara (8 mil program lung insa) si ne-am mutat la sta. Ei, de cand ne-am mutat la stat, din sept de fapt anul trecut (la particulara a mers din mai anul trecut) este alt copil Alessia! Se lucreaza cu ei, coloreaza foarte bine, stie multe lucruri si cel mai important e mult mai dezinvolta si vesela.
Gradinita in sine este frumoasa, mare, colorata si curata, calda si primitoare, toate sunt noi si renovate. Educatoarea este super, tanara si super capabila, rade cu ei, ii dragaleste, Alessia este indragostita pana peste cap de educatoare. Ce mai, imi place tot, de la activitati la locatie, somn, mancare, tot.
La particulara erau niste aspecte care nu-mi placeau. Erau putini copii, insa petnru ca erau putini erau combinati, activitati se faceau cap pentru cei mari si cei mici prindeau 'daca' ceva din zbor, engleza la fel, tot petnru cei mari, cei mici nu vroiau erau trimisi la joaca, nu-i bai, ca e buna joaca, dar noi plateam activitatea si nimeni nu statea sa povesteasca engleza ca pt 2-3 ani, ci ca pt 4-5 sau 6-7. Ca ea erau inca 2, si se simte acum cand face activitati impreuna cu inca 20, e o veselie si o complicitate super.
Era rece, o casa mare si veche, cu baie rece, apa calda venea greu de tot, camere mari si racoroase, sala de masa micuta (bine, erau 8-9 copii cu totul). Educatoarele (una si directoare) faceau si mancare, stateau si cu copiii, era cam debandada ce sa zic. Desi ei spuneau ca fac n activitati, eu eram in concediu de maternitate si am putut sa stau cu Alessia chiar si o saptamana. SI in timpul asta, bine ca eram eu acolo, au fost multe momente in care era o singura educatoare coplesita, ba cu mancarea, ba cu iesitul afara, etc, eu ma implicam si puneam umarul cot la cot.
La gradinita de stat imi place mult, toata lumea este ff draguta, nu ma asteptam la o gradi de stat, insa zici ca incearca sa ne atraga, snut super, au camere f mari, bai care stralucesc, chiar stralucesc, renovate, toalete de pitici si toalete mari, covoare frumoase, caldura, apa la dozator cu pahare de unica folosinta, dormitoare ff mari si frumoase, sala de sport, Alessia face engleza si dansuri, atat cat poate si vrea, eu nu sunt pentru a impinge copilul de la spate.
Insa a invatat f multe poezii, stie cantece, danseaza, e vesela si fericita, cand sta acasa ma tot intreaba cand merge inapoi la copii, ii stie pe toti si se intelege f bine cu ei, isi doreste sa mearga acolo, ceea ce inseamna mult. La gradinita mica (asa ii spunem celei particulare) nici nu vrea sa mai auda sa mearga, imi psune ca nu ii placea nici de x sau y, educatoarele, statea stinghera sau se juca in debandada acolo cu aceleasi jucarii mereu, fara o noutate de invatat.
Eu sunt si nu sunt de acord cu filosofia conform careia noi punem obstacole in dezvoltarea copilului, si copilul stie mai bine sa se auto-creasca. Eu cred ca ar trebui sa il lasam natural insa cu guidance.
Da, vreau sa le las libertatea sa aleaga, sa faca ce simt si sa nu le infranez nimic din ceea ce ar tinde sa faca natural, insa unii copii ar vrea sa manance ciocolata si sa stea la TV toata ziua petnru ca e comod, ar vrea sa nu invete nimic si sa se dea cu funduletul de pamant continuu sau sa manance nisip (acum la aproape 4 ani, nu zic de cand sunt micuti) aici intervine parintele, activitatile pot fi f frumos prezentate si copilul interesat de ele, plus ca ii dezvolta frumos si imaginatia/miscarea/motricitatea/atentia/cultura, eu vreau sa progreseze copilul meu, nu sa aleaga el ce si cum sa faca fara nici un fel de informatie in prealabil, pentru ca nu are toate informatiile, si fara sa i le dau, mi se pare ca il trimit in lume fara uneltele necesare.
Ma rog, cam asa, nu e nimic chiar alb sau negru, de fapt sunt atatea nuante..![]()
Stati sa va zic altceva: micuta mea, Isa, cea de un an jumate, azi noapte nu avea somn. Insa contrar surorii mai mari, ea daca nu vrea sa doarma nici n plange nici nu tipa nici nu vrea sa stai cu ea, sta pe intuneric in patul ei (au paturi identice puse in L in camera lor, de cate o persoana) si face asocieri de vocale si consoane, mormaie si rade si pana la urma o ia somnul . E f haioasa.
Ei, si aseara, eu stateam tot pe intuneric si liniste, asteptand sa adoarma Alessia (care adoarme f repede de fapt) si o aud pe cea mica: ti-ti ti ti ti ti...loca loca loca
, ma rog suna cam: ti-ti-ti-ti-ti-ti n-ca n-ca n-ca (dar linia melodica era buna, draga de ea, cand din Shakira. Are o ureche miticuta...danseaza si canta pe limba ei, dar se vede clar ca stie melodiile si mentine linia melodica ![]()
Mama cat am scris! Gata, va pup si ma intorc la cele cateva ze i de dosarele de la mine de pe birou...pup!
Clau, mami fericita de printese: Alessia Maria
13 iulie 2007 si Elisa Andreea
03 septembrie 2009
Vivela spune:
Clau
. depinde cum intelegi libertatea copilului. daca a-l lasa sa se formeze singur inseamna a-l lasa sa manance daca are chef si ce are chef, sa stea non-stop la tv si sa se spele cand si daca are chef, atunci da, nici eu nu sunt de acord.
insa libertatea la care ma refeream eu era libertatea de a alege dintre mai multe acceptabile, respectarea independentei si autonomiei copilului, a preferintelor sale. evident ca parintele si educatorul au un rol decisiv, acela de a ghida si de a stabili ce este acceptabil. nu mi se pare insa ok daca copilul are o actiune acceptabila (sa zicem sorteaza nasturi pe marimi si culori - alta nu mi-a venit in minte acum
), eu sa-i intrerup activitatea si sa-i zic ca e musai timpul sa coloram/cantam/dansam.
mie mi se pare ca asta uniformizeaza mult oamenii in sistemul de invatamant, aceea ca altii ([parinti/educatori) impun ce activitati cred ei ca trebuie facute intr-un anume moment, intr-o anumita durata - "copilul meu trebuie sa aiba habar de lumea reala, si lumea reala deseneaza miercurea de la ora 10,30 pana la 10,45 trandafiri galbeni cu tzepi!!" (exagerez, dar prindeti voi ideea
).
copilului trebuie sa-i dai ocazia de a intra in contact cu cat mai multe aspecte ale vietii reale ia el sa aleaga directia in care simte ca trebuie sa se dezvolte.
ma rog, as avea multe de spus pe tema asta, da' nu-i momentul (am pe foc niste mazare cu pipote, Vio
).
am fost la medic, m-am dus bou si m-am intors vaca. copilul e ok, ba se mai si hlizea cu gura pana la urechi de se prapadeau toti de ras pe acolo. nu prea am fost convingatoare
. la plamani nu se aude nimic in neregula, urechile sunt ok, ganglionii ok, gatul e putin iritat, dar nu f mult...concluzia ar fi ca e probabil ceva pe trecute sau ca e de la dinti. mi-a dat si un antibiotic (vroia sa ne dea augumentin, dar am cerut ceva mai soft, asa ca ne-am ales cu ospamox.). cu indicatia sa-l dau daca nu trece febra in 2 zile.
Stefania, damian mananca aproape numai legume fierte si fructe. carnea nu o mananca decat pasata, oul la fel. deci la noi meniul zilnic e:
- dimineata pe la 10 fructe (banane, mere, portocale, curmale, smochine, caise deshidratate, etc),
- la pranz legume fierte /aburite cu sau fara carne, paste facute budinca cu branza sau legume, etc.
- seara iaurt simplu sau in amestec cu cate ceva - avocado (am auzit ca doarme mai bine de la asta, confirm) sau germeni de cereale (f putin, ca oricum e grasut).
proba de dexteritate a avut-o saptamana trecuta, i-am facut budinca de fidea, s-a cam dezintegrat ca nu i-am pus suficient ou. iar el, constiincios, lua fiecare fir de fidea cu degetele si il ducea la gura. nu va zic cat a durat masa
. imi pare rau ca nu l-am filmat, era tare haios.
Traiesc in Orasul Alandala
CarlaV spune:
Vivela, fa-i repede o hemoleucograma, sa stii sigur daca este ceva viral sau bacterian, macar sa nu ii dai antibiotic degeaba.
Montessori are dreptate, nici nu-mi doresc sa formez eu copilul, dimpotriva, cred ca i-am dat prea multa libertate, facem exact ce activitati vrea ea in orice moment al zilei. Ideea era ca, daca o vad ca are o inclinatie deosebita spre un anumit domeniu, o ajut si o indrum unde este nevoie, chiar daca asta inseamna sa o corectez. Asa se procedeaza si la gradinita particulara, pe cand la stat toti fac acelasi lucru in acelasi timp.
Stefania, la stat plateam 10-11 lei pe zi mancarea, asta inseamna cam 250 lei lunar. In plus, la inceputul anului am dat 250 ron pt rechizite. La particulari dau 800 ron lunar si include 2 mese, o gustare, rechizite, engleza intensiv, dans si restul de activitati.
Revin.
mychydutza spune:
de cateva zile ma confrunt cu un copil foarte obraznic: imi raspunde, ma ignora, scoate limba, ma scuipa.....zici ca l-a muscat musk tzetze! ![]()
..si toate astea asa, dintr-odata, ca in general el este/era
un copil linistit.
d'ale lui Andrei: "mancarea care vorbeste nu se mananca!!!!"
CarlaV spune:
Mychy, stai sa vezi, ca e doar inceputul
.
Claucia,
, nici nu ma astept sa nu se mai imbolnaveasca Saby, dar macar sa nu mai fie atat de des sau de rau. I-am facut toate analizele imunologice si sunt perfecte, deci nu e vina ei, oricat ar incerca cei de la stat sa spuna.
In rest, si eu eram multumita de gradinita, activitati, mancare, educatoare, pentru ca e suficient de capabila sa evolueze fara o atentie speciala, insa acum simt ca este mai rasfatata si mai motivata. Sa vedem mai departe, nu aveam cum sa stiu varianta asta pana nu o incercam. La al doilea copil am discount 25%, si este clar ca vor merge amandoua in acelasi loc, nu pot face diferente intre ele.
Luna1 spune:
Am citit dar iar e debandada in capul meu asa ca nu stiu ce sa raspund.
Cu gradinita sunt de acord cu Vivela. Aici sunt incurajati sa devina independenti (dezbracat/imbracat/ toaleta etc) dar si daca nu erau nu-mi fac probleme caci Adelise e mama independentei, acasa daca indraznesc doar sa ating haina cu care se imbraca ea in incercarea de a o ajuta, si-o da jos si o ia de la capat.
Asa ca nu are nimeni nicio sansa nici sa o ajute la imbracat, la mancat sau mai stiu eu ce.
Cu activitatile, aici au activitati organizate si activitati libere. Insa nimeni nu face nimic gresit, nu li se spune ca trebuie sa nu iasa din contur cand coloreaza sau mai stiu eu ce, cu toate astea a invatat sa coloreze in contur (nu total insa sunt mici iesirile din contur). A invatat sa scrie cateva litere, in special cele din numele ei, si sa le recunoasca sunetul (adica aici nu ii invata pronuntia prima, ei bi si di etc, ci cum suna, ca in romana, a b c d, etc).
Mychy pe unii ii apuca damblalele mai devreme, pe altii mai tarziu...
Fie-mea acum e oarecum la iesire din nebuniile astea, dar si ea scuipa, lovea, chiar invatase si o injuratura.
Karli felicitari pentru nepotica sanatoasa, sa va traisca Sophia. Cand mai vorbesti cu D transmite-i te rog felicitari din partea mea.
stefania_97 spune:
Neata 
Va pun o poza cu ai mei frumosi ![]()
http://farm6.static.flickr.com/5067/5570253873_5f902e5a1f_z.jpg
Viata in patru :)
Stefania, mami de fetita frumoasa www.flickr.com/photos/balexandre/sets/72157601644638166/" target="_blank">Catarina din 25/08/07 si baietel nazdravanwww.flickr.com/photos/balexandre/sets/72157623492246249/" target="_blank">Andre din 02/08/10