bau bau-ul din zilele noastre
Raspunsuri - Pagina 2
lucialu spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui moonchild Eu cred ca problema mai grava este alta: copii asociaza oamenii rai(pericolul) cu oamenii cu un aspect fizic neplacut (zdrentuiti, care miros urat, etc..) si au mult mai multa incredere in cei care au un aspect fizic placut. Am vazut un filmulet despre un studiu Deci cred ca ar trebui sa ii spui copilului tau ca orice om poate fi potential periculos (sa il bage in sac) si sa ii dai un alt criteriu de selectie decat cel bazat pe etnie... ![]() |
straini? necunoscuti?
moonchild spune:
| citat din mesajul lui lucialu straini? necunoscuti? |
Initial m-am gandit si eu la criteriul asta, dar nu este corect: "omul rau" poate fi si vecinul din bloc, nenea de la butic, colegul lui tati de la serviciu care mai vine si bea bere cu tati..etc..care nu sunt necunoscuti sau straini ca ii saluta mami si tati si vorbesc cu ei ba chiar au intrat in casa...
Nu mai spun ca de multe ori sunt persoane si mai apropiate...familie..
OanaRusu spune:
De fiecare data cand o persoana gafeaza in felul asta in fata copiilor eu zambesc si spun linistita: "noi nu credem ca tiganii sunt oameni rai - noi stim ca oamenii pot fi rai indiferent de culoarea pielii"
De obicei persoana respectiva inghite in sec si completeaza "asa mi se zicea mie / pai e doar o vorba" etc.
Dar eu nu-l pot uita pe elevul meu de acum mai bine de 10 ani - a fost discriminat crunt in scoala macar ca era atat de inteligent si de bun la info ca mergea anul la olimpiada. In cls a x-a a vrut sa lase scoala pentru ca era convins ca nu se va alege oricum nimic de el. Asta in conditiile in care sora lui era jurista la inspectorat - deci erau toti oameni normali care mergeau la serviciu
el fiind cel mai negricios din familie.
Acum am alta problema - de fiecare data cand vad un om/copil in haine murdare/zdrentuite fie umbland in gunoi, fie pur si simplu pe strada - incep sa strige "uite un om/copil sarac" si ma apuca rusinea!
Sunt probabil la varsta la care remarcile astea nu le stiu inca filtra - dar oricum le-am spus mereu ca oamenii saraci sunt ca noi dar necajiti si sa aiba compasiune (pe limba pe care o intelege un prunc de 2-4 ani).
Cand nu vor sa ma lase sa merg la munca - dimineata - le spun ca o sa ajungem si noi oameni necajiti dc nu lucram (eu si sotul) si asta nu ne dorim - e si asta poate un soi de discriminare, dar incerc sa-i invat responsabili de soarta lor (Adica sa inteleaga ca fiecare are grija de el dc nu vrea sa aiba necazuri)
Cand pleaca de langa noi ii cert spunandu-le ca sunt copii frumosi si cuminti si orice ar vrea sa-i aiba acasa - si atunci ce ne facem daca nu ne mai intalnim niciodata? Le spun mereu ca oricine ii poate lua de manuta pentru ca ei sunt micuti si numai dc stau langa mama/tata/bunici ii putem proteja.
enea spune:
multumesc de raspunsuri, am fost panicata la inceput, dar acum m-am linistit.
am sa incerc sa vorbesc cu el si sa vad rezultatele. dar ma intreb negand aceasta afirmatie nu cumva ar crede ca nu il cred si nu mi-ar mai spune altele ce o sa vina?
enea spune:
| citat din mesajul lui CorinaDani si fetita mea stie acelasi lucru. din pacate pentru noi nu avem cum s-o convingem de contrariu, pentru ca indiferent de zi sau de ora, cand iesim din bloc si mergem prin cartier, pe jos sau cu masina, la fiecare ghena de gunoi trebuie sa existe o caruta cu cal sau un carucior pe roti, pline cu varf cu saci si sacose uriase de rafie, in care tiganii aduna PET-uri, cartoane si ce mai gasesc ei prin gunoaie. pur si simplu asta e "peisajul" pe care il vedem zi de zi, asa ca a prins frica de ei, in primul rand din cauza modului in care arata (murdari, fac galagie, arunca gunoiul pe jos si nu-l mai strang, etc.), in al doilea rand e speriata de sacii aceia uriasi care se misca in timpul transportului si ea crede ca acolo sunt bagati copiii neascultatori. singurul mod in care as putea probabil s-o conving ar fi sa-i arat de aproape continutul unui sac sau s-o pun sa vorbeasca cu acei tigani, sa se lamureasca asupra faptului ca ei nu aduna copii, ci diverse chestii reciclabile. cand va mai creste putin, ii voi explica din nou cum stau lucrurile cu adevarat. |
noi ne jucam in parc langa ei, au hainele reprezentative,, dar nu stie ca se numesc tigani. sunt doar niste oameni altfel, pentru ca se deosebesc de la o posta. Am cosniderat ca va veni un moment in care ii voi spune, dar nu credeam ca va fi asa soc
enea spune:
| citat din mesajul lui anya Pentru inceput va trebui sa vezi cine l-a invatat si sa discuti cu persoana respectiva. Cu copilul, incet, incet si cu argumente vei rezolva usor daca ceea ce-i spui tu nu va fi contracarat imediat de altcineva din anturaj. Anya |
am sa incerc sa discut si sa-i explic. pana la urma o sa mai apara din astea si probabil ca numai discutand se vor rezolva. dar ma intreb insistand atata pe subiect nu cumva ii atrag atentia asupra lui?
lucialu spune:
Moonchild, ai dreptate, dar poate fi un prim pas, nu?
Fata mea de la un an, adica de cand a putut merge singurica, a vazut si oameni care cautau in gunoaie. Nu i-am zis de tigani, nici de cersatori, oricum e mica, oricum nu sunt de acord. Nici cainii maidanezi nu-i alung, nu a fost cazul de agresavitate, deci nu m-am isterizat aiurea. Tocma ca sa nu-i chinuie mai tarziu, cand o putea.
De fiecare data cand i-a vazut pe acei oameni a venit in fuga la noi. partea buna e ca a fugit iar asa cand a vazut un tip care mie una nu-mi spunea nimic. sotul in schimb a ramas perplex de reactia ei, pt ca tipul se ocupa cu buzunaritul in oras.
anya spune:
Mi s-a mai intamplat ca, mici fiind, sa aiba reactii mai putin fericite cand au vazut oameni altfel. Cand a vazut prima data live un negru foarte negru m-a intrebat de ce e asa de prajit nenea asta, iar cand a vazut o doamna in carucior m-au intrebat tare de ce doamna e in carucior?
Azi am primit pe mail un banc si il impart cu voi:
"O casa cu cinci etaje in Montreal a ars, accident soldat cu multi morti.
- Familia de musulmani de la etajul intii toti decedati
- Familia de tigani de la etajul II decedati
- familia de negrii de la etajul III idem decedati
- familia de pakistanezi de 8 persoane de la etajul IV la fel.
- Perechea de albi de la etajul V a scapat
Comunitatea de musulmani a pretins ancheta din ce cauza au scapat albii din incediu ,pretentii solicitate si de comunitatea de tigani , de negri si de pakistanezi.
A fost ceruta si declaratia sefului pompierilor.
Raspuns : " dimineata aia albii s-au dus la lucru . "
Raza de soare spune:
| citat din mesajul lui anya Azi am primit pe mail un banc si il impart cu voi: "O casa cu cinci etaje in Montreal a ars, accident soldat cu multi morti. - Familia de musulmani de la etajul intii toti decedati - Familia de tigani de la etajul II decedati - familia de negrii de la etajul III idem decedati - familia de pakistanezi de 8 persoane de la etajul IV la fel. - Perechea de albi de la etajul V a scapat Comunitatea de musulmani a pretins ancheta din ce cauza au scapat albii din incediu ,pretentii solicitate si de comunitatea de tigani , de negri si de pakistanezi. A fost ceruta si declaratia sefului pompierilor. Raspuns : " dimineata aia albii s-au dus la lucru . " Anya |

Raza de soare spune:
| citat din mesajul lui enea l-am intrebat si cine mai fura copii raspunsul a fost tiganii care te baga in sac?1 noi nu vorbim asa cu el, nici macar nu stie sa faca diferenta intre natii. Ma intreb cum sa apuc problema? Voi cum ati proceda? |
Si ca sa raspund si la subiect...Eu as lasa lucrurile asa si iti ofer 2 variante:
-e mai bine sa stie ca daca fuge de langa tine e in pericol (nu neaparat rapire, ci neatentia vreunui conducator auto).
Fetita mea stie ca doar in parc/acasa/la bunici se poate indeparta cativa metri de mine. Nu stie de rapiri, ci de masini
si s-o vezi ce ma cearta sa-i dau mana, cand ma fac ca uit, doar ca sa-i testez reactia;-e foarte posibil ca daca nu insisti pe subiect, sa uite singur, daca vrei sa uite.
Iti dau un exemplu: aproape zilnic, acolo unde lucrez, vin mamici la cumparaturi care isi lasa bebelusii in carucior minute in sir, in consitiile in care in magazin se poate intra f usor cu caruciorul.
Am avut un caz cand mamica toooooot intreba de cutare lucru, mai cumpara, mai intreba... in timp ce 2 tiganci (vad ca e ok sa se foloseasca termenul, in plus am inteles ca ii deranjeaza denumirea de rromi) se apropiasera de bebelus, una incercand deja sa-l ia in brate - s-a scuzat ca plangea si i-a fost mila de el.
Ha, asa-i ca nu ti-ar fi cazut bine nici tie?
De atunci ori rog mamicile sa bage copiii in magazin ori ies personal si-i supraveghez. Si cer voie sa ma joc cu ei! Si deja am cativa prieteni...

A, mamica respectiva a fost la un pas sa cheme politia!